|

De top 10 van de beste boeken over Amsterdam 2024

Amsterdam is niet alleen de hoofdstad van Nederland maar heeft ook een rijke geschiedenis die eeuwen terug gaat. In de loop van de jaren is Amsterdam erg veranderd ondanks dat blijft het een toeristische trekpleister voor vele toeristen van over de hele wereld. Kortom je raakt er niet over uitgepraat.

Dit blijkt ook wel uit de vele boeken die direct en indirect met Amsterdam te maken hebben, en dan heb ik het niet alleen voor reisgidsen die er uitgebracht. Voor deze pagina ben ik opzoek gegaan naar de Top 10 van beste boeken over de stad Amsterdam.

Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen. Een goed alternatief voor Bol.com is Bookspot.nl

HotelWeek WinterWeek.  Luxe hotels vanaf €50,-* per kamer

Een kleine geschiedenis van Amsterdam

In Een kleine geschiedenis van Amsterdam beschrijft Geert Mak op uiterst toegankelijke wijze de historie van onze hoofdstad.

Aan de hand van personen, gebouwen, dagboeken, schilderijen en foto’s biedt hij een caleidoscoop van mini-geschiedenissen, die telkens in een breder perspectief worden geplaatst.

Zo ontstaat een beknopt maar compleet beeld van het verleden van deze merkwaardige stad.


111 plekken in Amsterdam die je gezien moet hebben

  • Een gids en leesboek over onbekende en
  • verrassende plekken in Amsterdam
  • Met idyllische locaties voor zomergenot
  • Bijzondere hotspots, gekke musea en
  • bruisende broedplaatsen

Bas van Lier (1961) is journalist, schrijver van bedrijfsgeschiedenissen en andere opdrachtpublicaties en auteur van non-fictie voor kinderen.

Zelfs voor geboren en getogen Amsterdammers kent de stad vele geheimen en onbekende plekken.

Verscholen hofjes in de Jordaan, de winkel van Stadshout, de Hortus van de VU, of het restaurant waar je betaalt wat je voelt: ook de doorgewinterde Amsterdammer komt met dit boek voor verrassingen te staan.

Het telt 111 minder bekende en onverwachte plekken in de stad, van het Siegerpark in Zuid tot een wijngaard in Noord en van het hoogste terras in West tot de Hoge Brug in Oost.

De 111 plekken-boeken zijn de ideale gids om een specifieke stad of streek te ontdekken. Ze beschrijven steden en regio’s vanuit een eigenzinnig en persoonlijk perspectief, bieden de beste insidertips en slaan andere wegen in, weg van de toeristenpaden.

Met charme en humor worden buitenissige, merkwaardige en verrassende plekken beschreven en vertellen deskundige schrijvers spannende verhalen. De boeken hebben een overtuigend en helder grafisch concept en zijn inspirerend om te lezen.

De bonte mengeling van onderhoudende verhalen, eigenwijze wetenswaardigheden en sfeerrijke foto’s nodigt zowel stads- en streekbewoners als toeristen uit om plekken te bezoeken die ze daarvoor nog niet kenden.


1000 jaar Amsterdam

Hoe zag het gebied van Amsterdam eruit voor Amsterdam bestond? Waarom verschilt de Jordaan zo sterk van de grachtengordel? Staat het Centraal Station op de juiste plek? Waardoor kwam de indrukwekkende Amsterdamse planningsmachine rond 1970 tot stilstand, en wat gebeurde daarna? Van wie is Amsterdam, en trouwens, hoe groot is Amsterdam?

Deze vragen, en nog veel meer, komen aan de orde in dit trefzeker geïllustreerde boek over duizend jaar ruimtelijke geschiedenis van Amsterdam.

Auteur Fred Feddes rijgt een snoer van veertig verhalen over het oorspronkelijke landschap, de ontginning, de veranderlijke relatie tussen water en land, en de nog altijd voortdurende geschiedenis van het bouwen en verbouwen aan de stad.

Vanaf de Dam waaiert het boek uit door de stad en het ommeland, en door de tijd vanaf het jaar 1000 tot nu, langs de hoogtepunten van de geschiedenis en ook over intrigerende zijpaden, om te eindigen met een welverdiend dagje naar het strand van IJburg.

“1000 jaar Amsterdam” is een onmisbaar en prikkelend standaardwerk over de fascinerende ruimtelijke geschiedenis van een wonderbaarlijke stad.


Amsterdamse Wijsheden – Moukums Waasheid

Dit boek bevat een aantal Amsterdamse wijsheden, voorzien van prachtige illustraties. Visite en vis blijve twee dage fris. Hij ken nog geen duppie vinde, al struikelt ie erover. Beter een buik van ’t suipe as een bult van hard werke.


Groeten uit Amsterdam – honderd jaar veranderingen in de stad

In navolging van het succes van Groeten uit Groningen en Groeten uit Leeuwarden reist fotograaf Robert Mulder verder het land door, ditmaal naar onze hoofdstad.

Mulder zocht honderd foto’s van het Amsterdam van honderd jaar geleden en maakte honderd recente foto’s op exact dezelfde plekken, verdeeld over de hele stad.

Het oude Amsterdam is zeker veranderd. Soms subtiel en harmonieus, soms rigoureus en bijna definitief. Waar nu de Overtoom eindigt, verbond in 1902 nog een brug de Nassaukade met de Stadhouders kade.

Waar beurtschippers hun turf uit Drenthe en aardewerk uit Friesland aanvoerden liggen nu woonschepen aangemeerd, en de eerste rondvaartboot die in 1912 door de grachten voer verschilt niet eens zoveel van de hedendaagse alom aanwezige versie.

De vooruitgang gaat soms gepaard met een dosis weemoed, niet in het minst door de aanwezigheid van onze veelal statig door het beeld schrijdende voorouders met hun gedateerde vervoersmiddelen. Haastige fietsers en toeristen met stadsplattegronden hebben hun plaats ingenomen.

Groeten uit Amsterdam wordt net als de andere Groeten uit een mooi en luxe uitgegeven boek, waar je als lezer niet op uitgekeken raakt.


Amsterdam

Amsterdam is wereldberoemd. Iedereen kent de grachten en de Wallen, de musea en de coffeeshops, de fietsers en de trams, en natuurlijk de tolerantie die al eeuwenlang een voorbeeld is voor de hele westerse wereld.

Schrijver en journalist Russell Shorto verbleef enkele jaren in Amsterdam, op zoek naar de oorsprong van deze tolerantie.In Amsterdam vertelt Russell Shorto de rijke geschiedenis van de meest vrijzinnige stad ter wereld. Van de aanleg van de eerste grachten in de veertiende eeuw tot het begin van de eenentwintigste eeuw, waarin de zo gekoesterde vrijzinnige idealen onder vuur liggen.

`Shorto houdt van de stad, ik van zijn boek.’ Job Cohen


Amsterdam door! Gijs & Floor

Amsterdam, de stad vol oneindige verhalen, is kleurrijk, groen, verrassend en vrolijk. Wandel mee en ontdek de stad opnieuw.

Negen wandelingen, kriskras door de stad, startpunt altijd vanaf de Dam. Noord, oost, zuid, west, twee routes door de haven, een over de Herengracht, een wandeling voor 4 mei en een voor de donkere decemberdagen.

Ook neemt het boek je mee naar de mooiste parken en begraafplaatsen, langs bijzondere architectuur, kunstwerken en ambachtslieden en veel meer.

Floor van Spaendonck en Gijs Stork begonnen tijdens de eerste lockdown van 2020 met hun wandelingen in de stad waar ze wonen, werken en feesten.

De stad, stiller dan ooit, bleek mooier en interessanter dan ooit tevoren. Jan Rothuizen maakte de tekeningen bij hun verhalen.


Met de tram door Amsterdam

Amsterdam is één van de kleinste hoofdsteden van Europa, maar heeft toch één van de meest uitgebreide tramnetwerken: 213 kilometer lang. Voor honderdduizenden vaste gebruikers dagelijks het aangewezen middel om hun bestemming in het centrum of aan de rand van de stad te bereiken.

Voor de duizenden bezoekers is de tram als een verkenningsvoertuig dat zich soepel en zeker een weg baant door het hoofdstedelijk verkeer. Van het rijke verleden tot de hoopvolle toekomst en alle eigentijdse treurigheid daartussenin.

En terwijl buiten de Gouden Eeuw wordt gevolgd door visonaire nieuwbouw afgewisseld met opgebroken kruispunten en moeizame omleidingen komt binnen in de rijtuigen een dwarsdoorsnede van de hele hoofdstedelijke bevolking voorbij. De tram drukt zijn stempel op de stad… en omgekeerd: wie de tram kent, kent Amsterdam.


De zachte atlas van Amsterdam

Beeldend kunstenaar Jan Rothuizen wandelt over de hele wereld door steden. Tijdens deze wandelingen noteert hij wat hij ziet, denkt en voelt. Het levert plattegronden op die niet alleen een verslag zijn van wat er is, maar die ook laten zien hoe hij, of zijn gezelschap, de stad ervaart.

In De zachte Atlas van Amsterdam richt Rothuizen zich op de stad waar hij alle andere steden mee vergelijkt, maar die door haar nabijheid ook het lastigst is om werkelijk te zien. Hij wandelt door de verschillende buurten maar ook samen met Job Cohen naar zijn werk.

Hij is te gast in een Turks jongensinternaat in Geuzenveld en verblijft een dag in een Albert Heijn-filiaal. Ten slotte laat hij ook plekken zien die voor het publiek gesloten blijven zoals de kluis van De Nederlandsche Bank en een cel in de Bijlmerbajes.

De zachte Atlas van Amsterdam is een boek voor nieuwsgierigen waarin de lezer de stad opnieuw ontdekt.


Dwars door Amsterdam

ijkboek op groot formaat vol liefde voor gebouwen, geschiedenis en Amsterdam.

Om goed te begrijpen hoe een gebouw in elkaar zit, zou je de binnen en de buitenkant tegelijk moeten kunnen zien. Met de dwarsdoorsnedes van architect Simone Bijlard kan dat. De grote, gedetailleerde prenten nodigen uit tot binnenkijken in de torens, kamers, zolders en kelders van de mooiste gebouwen van Amsterdam. In de toelichtingen komen de verhalen achter de gebouwen aan bod: de geschiedenis, functie, architect en interessante weetjes. Geschikt voor iedereen vanaf een jaar of tien.

Met 10 dwarsdoorsnedes van Begijnhof, De Waag, Koninklijk Paleis op de Dam, Museum Van Loon, Rijksmuseum, Zuiderbad, Theater Tuschinski, Van Gogh Museum, NEMO en Station Bijlmer ArenA.


Vergelijkbare berichten