Bekijk de 5 redenen voor het schrijven van een dagboek 2024

In een dagboek schrijven is niet voor iedereen weggelegd, toch heeft een dagboek bijhouden veel voordelen. Een dagboek geeft je de ruimte om op een veilige en geheime (besloten) manier je gevoelens, dromen en ideeën te uiten en dagelijks te reflecteren. Het grote voordeel is dat er geen regels zijn voor jouw eigen dagboek jij bent de regisseur en bepaald wat er geschreven en verteld wordt. In deze blog besteed ik aandacht aan het dagboek. De redenen waarom schrijven in een dagboek goed is, ook de tips waarover je kunt gaan en schrijven en hoe. Maar ook over de verschillende soorten

De 5 redenen waarom je schrijven in een dagboek goed voor je is.

Schrijven is gezond het zorgt voor balans, maar er zijn meer redenen waarom schrijven in een dagboek een aanrader kan zijn en jou echt kan helpen. Daarnaast is het ook leuk om te doen en ook later kijk je hier op terug. Altijd leuk om zaken te lezen die jou vroeger bezig hielden. Bijvoorbeeld, je eerst liefde, de vakanties, de zwangerschap, opgroeien van de kinderen etc.

De 5 redenen waarom je zou moeten schrijven in een dagboek:

Het werkt ontspannend

Dit zou je misschien niet verwachten, want ik denk dat je de momenten op school nog wel kent als je veel geschreven had dat je een pijnlijke hand of pols kreeg. Maar dit is anders, er zit geen druk op.

Je schrijft wanneer je het leuk vind of wanneer je er aan toe bent. De rust en het schrijven waar je over wilt schrijven zorgt ook de ontspanning voor zowel je lichaam als voor je geest.

Je wordt creatief.

Je wordt creatief en niet alleen met woorden. Meestal wordt er begonnen met het schrijven maar er komen al vrij snel foto’s, tekeningen en knutselwerk bij. Tegenwoordig heb je veel mogelijkheden kijk alleen maar eens op Pinterest. Met het schrijven in een dagboek ontwikkel je jezelf dus op verschillende manieren. Als je later terug kijkt in je dagboek zie je ook een hele ontwikkeling van schrijven en de animatie er omheen.

Het maakt je hoofd leef.

Het is goed om je ideeën, gevoel en dromen op papier te zetten dit helpt je tegen het piekeren. Maak je hoofd leeg door alles op papier te zetten wat je bezig houdt . Dit kunnen ideeën gebeurtenissen, gevoelen, maar ook zorgen en andere zaken zijn. Alles wat je opschrijft kun je vaak beter reflecteren en hoef je minder over na te denken. Dit zorgt er ook voor dat je meer rust krijgt en ook beter zult gaan slapen. Dit is misschien niet gelijk vanaf het moment dat jij de pen pakt maar het gaat je zeker helpen.

Een extra maatje.

Als je niet lekker in je vel zit of juist graag iets wil vertellen en er zijn geen mensen waar je het op dit moment mee kunt delen kan een dagboek de perfecte oplossing zijn. Iets te vertellen lucht vaak op of krijgen je nieuwe ideeën. Dit geld ook voor het opschrijven.

Het dagboek heeft altijd tijd voor je, ook als is die niet gelijk aanwezig het opschrijven kan altijd, en het later toevoegen of erin plakken. Uiteraard kun je nadat je het hebt opgeschreven er altijd nog met iemand over praten maar dan is de eerst emotie in ieder geval gedeeld en afgezakt.

Het kan werken als een spiegel.

Schrijven over jezelf kan heel leuk zijn maar ook erg confronterend. Het zorgt voor een soort spiegel. Je kunt ook makkelijk op een later tijdstip terug kijken wat je geschreven hebt. Vaak ben je ook eerlijker in een dagboek naar iemand anders toe. Je leert daarom ook jezelf beter kennen als je gebruik maakt van een dagboek. Ook kun je op deze manier aan je zelf werken als je opschrijft hoe je met iets omgaat kun je ook goed bekijken of het werkt of niet.

Hoe kun je het beste beginnen?

Ben je nog niet begonnen met een dagboek of weet je niet hoe je moet beginnen of verder moet. Hieronder een aantal voorbeelden / onderwerpen om jou op weg te helpen. Als je eenmaal weet hoe en waar over je kunt schrijven wordt het ook makkelijker.

Schrijf over de dingen je meegemaakt hebt.

Dit kan natuurlijk alles zijn wat je dagelijks meemaakt maar ik zou kiezen voor de hoogtepunten van de dag. Zelfs als het een gewone dag lijkt is er vast wel iets gebeurt wat niet zo vaak voorkomt of gisteren niet heeft plaatsgevonden. Laat de dag als revue passeren en je kunt meer hoogtepunten opschrijven dan je zou verwachten. Je kunt niet alleen over de gebeurtenis gaan schrijven maar ook je gevoel en je ideeën erbij. Zo heb je in no-time onderwerpen om over te schrijven die je meegemaakt heb.

Uiteraard kun je ook over andere dingen schrijven die in gedachten voorkomen tijdens het brainstormen over de dag.

Schrijf over je doelen en hoe je ze wilt bereiken.

Schrijf over je doelen zowel de doelen op korte termijn als op lange termijn. Op het moment dat jij je doel op gaat schrijven wordt het ook echt een doel. Je kunt deze gedetailleerd opschrijven en hoe je ze wilt gaan bereiken (de weg er naartoe). Het beste kun jij je doel onder verdelen in kleinere taken zodat je doelen ook haalbaarder lijken en je met de kleine zichtbare stappen ook gemotiveerd blijft.

Bij korte termijn doelen word alles wat je binnen een een half jaar wilt bereiken bedoelt. De lange termijn is alles langer dan een half jaar / een jaar. Bijvoorbeeld de studies die je wil gaan volgen, een bepaald geldbedrag, een reis etc.

Schrijf over je gevoel.

Schrijf wat je gevoel is en in welke stemming je bent. Als je de oorzaak weet schrijf deze er dan bij op. Je kunt je focussen en schrijven over de gevoelens en de gedachtes erbij. Je hebt niet meteen een goed onderwerp maar het kan je ook helpen met de emotie om van je af te schrijven en te reflecteren.

Schrijf over je hobby’s en favoriete dingen.

Maak een lijstje met je favoriete hobby’s en de dingen waarvan je houdt en leuk vind. Zoals je favoriete eten, reizen, mode, films, sporten. Schrijf over de zaken die je interesseren en inspireren. Schrijf er ook bij waarom je het leuk of er van houdt.

De tips voor als je in een dagboek gaat of wil schrijven.

Hieronder vind je een aantal tips die je gaan helpen bij het schrijven in een dagboek. Het is jouw dagboek dus jij bepaald de regels.

  • Schrijf met de hand: Je hebt mooie apps die je goed kunt gebruiken als dagboek. Maar in een dagboek hoor je met de hand te schrijven. Schrijven met de hand stimuleert een ander stukje hersens dan typen. De pen brengt je dichter bij je gevoelens. Het schrijven gaat langzamer dit stimuleert je gedachtes, verwachtingen en gevoelens. Je hebt nu meer tijd om na te denken, dan dat je aan het typen bent.
  • Hou het simpel: Maakt het niet moeilijker dan het is, schrijf op wat je wil op schrijven of het nu paar regels zijn of enkele bladzijdes. Als je even niets weet probeer je het later weer maak het je zelf niet te moeilijk.
  • Je dagboek is privé: Omdat het privé kun je er ook alles in zetten waar jij het over wil hebben. Deel het niet met anderen, als je het wel wil delen denk er dan heel goed over na. Er kunnen natuurlijk dingen in staan die niet iedereen hoeft te weten.
  • Schrijf dagelijks: Weinig inspiratie of geen zin mag geen rol spelen. Schrijf gewoon elke dag iets ook al zijn het maar een paar regels. Het mooiste is om het op een vast moment te doen zodat het routine wordt. Dan ga je zeker de vruchten plukken.
  • Maak je niet druk om de taalfouten: Je schrijft voor jezelf met een doel. Ook al is taal niet je sterkte punt of ben je dyslectisch dit is helemaal niet erg. Als je moeite hebt met je eigen taalgebruik kun je het eerst ook op een klad schrijven of gewoon niet terug lezen. Het past bij jou dus waarom zou jij je er voor schamen je kunt vast andere dingen weer beter.
  • In het dagboek gaat het niet om kwaliteit: Normaal als je iets schrijft gaat het om de kwaliteit en niet de kwantiteit. Bij jouw dagboek is het anders je schrijft met een doel en omdat je het leuk vindt. Ook al schrijf je 3 bladzijdes over je gevoel. Jouw dagboek heeft geen regels voor jou, jij bepaald zelf wat goed voor je is en waar jij je goed bij voelt.
  • Genieten ervan: Het belangrijkste is dat je er lol aan hebt, van geniet en je doelen bereikt. Maak het niet te complex doe waar jij je goed bij voelt dat komt de rest vanzelf. Zodra het moeten wordt gaat de lol er snel vanaf.

Verschillende soorten dagboeken

Een dagboek kan in een app, een normaal schriftje een speciaal boekje die je mooi vind, maar er zijn ook speciale dagboeken waarin je kunt schrijven. Naast de standaard dagboeken heb je ook vele dagboeken met een thema. Deze dagboeken worden ook wel vaak invuldagboeken genoemd. De dagboeken worden aangeboden met een link van Bol.com. Als je op de link klikt vind je meer informatie over het dagboek en de recensie van de gebruikers.


Vergelijkbare berichten