De beste lees hulpmiddelen voor o.a. slechtzienden, ouderen, dyslexie
Lezen is zo ontzettend belangrijk en dan heb ik het niet alleen over het lezen van boeken, maar ook documenten, gebruiksaanwijzingen, informatie, bijsluiters, contracten etc. Als het lezen moeilijker wordt om welke reden dan ook, zijn er gelukkig diverse lees hulpmiddelen.
Je hebt lees hulpmiddelen voor verschillende situaties, denk hierbij aan dyslexie, ouderen, slechtziendheid, analfabeet / laaggeletterdheid etc. Maar ook hulpmiddelen die je helpen bij het leren lezen, voor zowel volwassen als voor kinderen.
Op deze pagina vertel ik meer over de meest voorkomende lees hulpmiddelen, alle hulpmiddelen worden uitgebreid beschreven en er wordt een link gedeeld waar je de hulpmiddelen kunt aanschaffen.
De verschillende lees hulpmiddelen.
Het moeite hebben met lezen kan wezen vanuit een boek, van een beeldscherm of van andere teksten. Dit is soms op te lossen door het gebruiken van een leesbril. Dit is niet altijd de juiste oplossing, gelukkig zijn er ook andere hulpmiddelen om te lezen, die vind je hier onder.
De hulpmiddelen zijn voor zowel boeken, teksten op papieren als voor beeldschermen geschikt. Uiteraard wordt elk hulpmiddel uitgebreid beschreven.
Voorleesapparaten
Een voorleesapparaat is een handig hulpmiddel voor blinden en slechtzienden. Een voorleesapparaat kan een gedrukte tekst, boeken en computerteksten voorlezen. Je kunt de voorleessnelheid en het volume instellen.
Er zijn verschillende soorten apparaten die je kunnen helpen bij het lezen van teksten. Naast dat de voorleesapparaten kunnen lezen, kunnen sommigen de teksten ook vergroten.
Het voorleesapparaat kan een camera of en scanner zijn die de teksten aan je voorleest. Je hebt ook voorleesapparaten met een meekijk functie, een beeldschermloep met een voorleesfunctie.
De voorlees apparaten kunnen een uitkomst zijn als het lezen niet meer gaat of steeds moeilijker wordt. De apparaten zijn in de meeste gevallen erg makkelijk in gebruik, je hebt er geen technische kennis voor nodig.
De meeste voorlees apparaten zijn prijzig in aanschaf. Er zijn verschillende aanbieders van voorlees apparaten Lowvisionshop.nl is één van de voorbeelden.
Overzetbril
Op het moment dat je merkt dat je eigen bril niet scherp genoeg meer is om boeken of teksten te kunnen lezen kan een overzetbril de oplossing zijn.
De overzet bril is een erg handig hulpmiddel voor het lezen. Je zet deze bril over jouw eigen bril heen en je kunt hierdoor gelijk beter een boek, tekst of op een beeldscherm lezen.
Het voordeel is dat je de overzetbril over je eigen bril heen kan zetten en dat jij je handen vrij hebt.
Het irishuys.nl verkoopt overzetbrillen.
Loep

Een loep is ook één van de lees hulpmiddelen. Een loep kun je eenvoudig gebruiken bij het lezen, maar ook bij je hobby’s of werkzaamheden.
Je hebt verschillende soorten loepen. Je hebt tegenwoordig ook diverse soorten loepen die je niet meer vast hoeft te houden die werkt uiteraard veel prettiger. Zo heb je loepen die je over jouw tekst heen kan plaatsten of voor het beeldscherm maar je hebt ook brilloepen. Deze zet je dus gewoon op als bril je de teksten vergroten.
Je hebt normale loepen, maar ook met led verlichting, halogeen verlichting en leeslinialen (verder op de pagina gaan we hier verder op in).
Hieronder vind je een aantal loepen die te koop zijn bij Bol.com. De loepen zijn per categorie verdeeld.
Leesbril loepen.
Vaste loepen
Loepen voor in de hand
Explorē 8 – draagbare beeldschermloep

Vergrotingstoestel voor thuis of onderweg.
Deze draagbare beeldschermloep is licht en heeft een helder 8″-lcd-scherm en 2 ultra-HD-camera’s voor dichtbij en veraf.
Vergroting: 2x tot 30x, freeze- en geheugenfunctie. Je leest gemakkelijk dankzij de leeslijn, het beeldmasker en het zuivere beeld in Ultra-HD-kwaliteit.
Deze loep heeft een intuïtieve bediening via aanraakscherm of contrastrijke knoppen.
De draagbare beeldschermloep explorē 8 van Humanware combineert het grootste scherm met het kleinste toestel.
Samen met de recentste technologie levert dit een toestel op dat onklopbaar is op het vlak van comfort en gebruiksgemak.
De 2 ultra-hd-camera’s laten je vlot schakelen tussen beelden veraf en dichtbij. Je kan kiezen uit natuurlijke kleuren of hoog-contrastkleuren in verschillende combinaties.
De stevige leesstand, de leeslijn, het beeldmasker en het zuivere beeld in Ultra-HD-kwaliteit zorgen voor extra lees- en gebruiksgemak.
Met de intelligente software kun je je voorkeursvergroting instellen en opslaan. De vlotte interactie tussen je explorē 8 en je pc maakt het bijhouden en versturen van je beelden eenvoudig.
De explorē 8 beschikt over een uitgebreide geheugenfunctie voor duizenden beelden.
Leesliniaal
Een leesliniaal is een hulpmiddel die je kan helpen bij het lezen van een tekst, boek, krant, etc. Het is een liniaal die je op je tekst legt. Op deze manier kun je eenvoudig zien waar je bent. Je kunt je concentreren op de zin die je wilt gaan lezen en wordt nu minder of niet meer afgeleid door andere regels.
Naast een normale leesliniaal heb je ook leeslinialen die vergroten. Dit is ook een erg handig hulpmiddel voor slechtzienden.
De leesliniaal wordt ook veel gebruik voor kinderen die leren lezen of moeite hebben met lezen. Een andere doelgroep die veel baat kan hebben bij een leesliniaal zijn mensen met dyslexie. Bij dyslexie (woordblindheid) kunnen de woorden door elkaar heen dansen. Dit maakt het moeilijker om tegelijkertijd te moeten concentreren op de zinnen die je moet lezen en begrijpen waar de tekst over gaat.
Dit zie je ook veel bij ADHD-ers dat ze moeite hebben met concentreren ook hierbij zou de leesliniaal een geweldig hulpmiddel kunnen zijn.
Ook diverse studenten, mensen op kantoor en thuis maken gebruik van een leesliniaal. Je kunt op deze manier veel sneller en geconcentreerde lezen.
Met de leesliniaal raak je de regels niet meer kwijt en kun jij je concentreren op de regel die in beeld staat en wat het betekend, minder afleiding meer focus.
Voorlees software en apps.
Voorlees software en apps zijn ook makkelijk lees hulpmiddelen. Je hebt diverse software en apps die teksten en bestand zoals PDF of een ePub. De meeste software en apps is gratis te gebruiken en kan een erg handig hulpmiddel zijn.
Alternatieven voor de normale boeken.
Hieronder zie je een aantal aangepaste boekvormen die geschikt zijn als lees hulpmiddel.

Luisterboeken: Dit zijn boeken die ingesproken zijn soms door de auteur zelf soms door iemand anders of meerdere personen. Steeds meer boeken worden ook meteen als luisterboek uitgebracht. Je kunt de luisterboeken los kopen bij Bol.com bijvoorbeeld. Bij Bol is het ook mogelijk om een abonnementsvorm te nemen. Hier kun je naast e-books ook luisterboeken gebruiken. Kobo-Plus is deze dienst.
De grootste en beste aanbieden van luisterboeken is Storytel. Meer dan 250.000 boeken in een app waarvan de meeste luisterboeken zijn. Je bepaald een vast bedrag in de maand en je kan dan onbeperkt boeken luisteren. Het leuke aan Storytel is dat de eerste 14 dagen gratis is. Dus je kunt Storytel dus uitproberen zonder verplichtingen.
Ook de openbare bibliotheek heeft diverse luisterboeken niet zo groot aanbod als Storytel.
Grootletterboeken: Dit zijn boeken met extra grote letters. Het lettertype is ruim 2x zo groot als bij de standaard boeken. In de Bibliotheek zijn diverse grootletterboeken te vinden. Ook zijn er diverse uitgevers die grootletterboeken uitgeven en een aantal commerciële websites zoals grootletterboeken.nl
Tastboeken / Voelboeken: Dit zijn vaak prentboeken met voelbare plaatsjes. De teksten van de verhalen staan in grote letters. Het boek kan ook braille bevatten dit is niet bij alle tast en voelboeken. De boeken zijn geschikt voor kinderen die slechtziend en blind zijn. Door de teksten kunnen deze boeken ook makkelijk voorgelezen worden door de ouders of verzorgers.
Voelboeken worden ook steeds meer regulier gemaakt en uitgebracht voor de jongere kinderen. Visio heeft in samenwerking met uitgeverij Lemniscaat diverse tastboeken uitgebracht
Leesstandaarden voor boeken en teksten.
Leesstandaard boeken worden voornamelijk gebruikt om de handen vrij te hebben. De leesstandaard wordt ook wel boekenstandaard genoemd. Toch kunnen leesstandaarden ook een zeer goed hulpmiddel zijn voor het lezen. Je hebt verschillende soorten en maten zelfs met verlichting.
Naast leesstandaarden heb je ook voor de tekst documenthouders. de meeste documenthouders zijn voorzien van een leesliniaal.
Hieronder vindt u allerlei leesstandaarden voor boeken in verschillende maten en verstelbare leesstandaarden en een leesstandaard met verlichting.