| |

De beste strips (stripboeken) voor de beginnende lezer 2023

Uit onderzoek blijkt dat je nieuwe woorden uit stripboeken en verhalen beter leert dan nieuwe woorden uit teksten. De nieuwe woorden staan in stripboeken niet alleen in de tekst, maar zijn ook vaak terug te vinden in de tekeningen. De combinatie van de tekst en de tekening leert je de woorden sneller.

Naast dat je met lezen je leessnelheid en je vaardigheden verbeterd heeft lezen nog meer positieve effecten zoals:

  • met lezen vergroot jij je kennis
  • Veel lezen zorgt voor een hogere concentratie
  • Lezen maakt je socialer
  • Het zorgt voor ontspanning
  • Het is goed voor je brein

Redenen genoeg om stripboeken te gaan lezen zou ik zeggen, maar welke leesboeken zijn nu geschikt als je nog maar net kunt lezen of de leesvaardigheid wilt vergroten? Op deze pagina vertel ik welke stripboeken het beste zijn en welke keuzes je hebt.

Zo zijn er, naast de klassieke strips als Kuifje, Asterix en Donald Duck, nu bijvoorbeeld ook strips voor beginnende lezers, bijvoorbeeld AVI strips

Cartoon Megastore

Stripboeken om te leren lezen en om beter te gaan lezen.

Als je stripboeken wil gaan lezen om je vaardigheden te verbeteren op welke niveau, dan ook heb je 2 opties. Je kunt kiezen voor de normale stripboeken die je in winkels en op markten kunt kopen of je kunt kiezen voor speciale stripboeken om te leren lezen voor basisschool kinderen. Beide soorten stripboeken licht ik hierdoor toe.

Stripboeken voor kinderen

Een tijdje geleden heb ik al eens een blog gemaakt met de leukste stripboeken voor kinderen. Een groot deel van de stripboeken zijn geschikt voor de kinderen. Het is belangrijk dat de kinderen de verhalen die ze gaan lezen leuk vinden dus kies voor stripboeken die aansluiten bij de interesse van het kind.

Vind je kind Disney helemaal geweldig dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor Donald Duck. Dit is een perfect stripboek om mee te beginnen. Maar ook Astrix en Obelix, Lucky Luke, Suske en Wiske doen het goed bij kinderen en zijn bij iedereen wel bekend en makkelijk aan te komen ook op rommelmarkten en boekenmarkten.

Naast de bekende boeken licht ik hier onder een aantal stripboeken toe die de laatste jaren zijn gemaakt en populair zijn bij de kinderen.

Dog Man – Gemaakt door Pilkey.


Hilarisch grappige stripverhalen rond Dog Man, die half agent en half hond is. Inmiddels zijn er vijf dikke boeken verschenen Het achtste boek komt november 2021 uit. De verhalen zijn spannend en lachwekkend.

In de verhalen komen honderden figuren langs waaronder de kwaaie Karel, Vega-man, een gekloonde kat en een botten dino.

Dog Man is niet voor niets genomineerd door de Nederlandse Kinderjury in 2019. De verhalen lezen eenvoudig en snel, dit komt mede door de prachtige vertalingen van kinderboekenschrijver Tjibbe Veldkamp. De boeken zijn zeer geschikt voor 7 jaar en ouder.

Bestel hier de stripboeken van Dog Man.


De muziekdoos – Gijé & Carbone, Dupuis.

Een geweldige fantasy-strip over een meisje dat in een muziekdoos kruipt en daarbinnen allerlei fantastische avonturen beleeft.
Een serie vol prachtige wezens, andere werelden en magische momenten. Dit boek is zeer geschikt voor liefhebbers van fantasy-boeken en Harry Potter-liefhebbers.

De tekeningen zijn fabelachtig mooi, spectaculair en ontroerend tegelijk. De stripboeken van de muziekdoos zijn spannend, maar niet eng. Deze strip is een vervolgverhaal dus je kunt het beste bij deel 1 beginnen. Tot nu toe zijn er 4 delen verschenen.

Bestel hier de stripboeken van de muziekdoos


Yakari – Gemaakt door Derib & Job


Yakari is een klassieke kinderstrip over een indianenjongetje die een gave heeft om met dieren te kunnen praten. Samen met zijn dierenvriendjes beleven ze mooie avonturen op de prairies van Noord-Amerika.

De vriendelijke verhalen hebben een goed einde, zonder dat het ten koste gaat van het verhaal of het oubollig wordt. De zorg voor de natuur en liefde voor mens en dier staan voorop.

De prachtige tekeningen vervelen nooit, zelfs ouders die met de kleine Sioux zijn opgegroeid zullen verrast zijn hoe innemend de verhalen nog steeds zijn. Yakari is een van de zeldzame strips die ook goed voor te lezen zijn en niet alleen leuk zijn voor de kinderen.

Bestel hier de Yakari stripboeken.


AVI stripboeken

De AVI stripboeken is van uitgeverij Zwijsen. AVI is een lees methode zodat je eenvoudig kunt zien op welk niveau je kind is en welke boeken daar voor in aanmerking komt.

Avi systeem bevat 12 niveaus. Het eerste niveau is Avi start en laatste niveau wordt AVI Plus genoemd. De andere niveaus hebben een cijfer en een letter bijvoorbeeld M3 of E6. De M staat voor midden van het schooljaar en de E staat voor eind van het schooljaar. het cijfer geeft in de meeste gevallen de groep aan.

Hieronder vind je een schema dit is een standaard schema, dit kan per kind verschillen een kind in groep drie kan wel het lees niveau hebben van een kindje uit eind groep 4 en andersom is natuurlijk ook mogelijk.

GroepenHet Avi leesniveau
Groep 3Avi Start, M3, E3
Groep 4E3, M4, E4
Groep 5E4, M5, E5
Groep 6E5, M6, E6
Groep 7E6, M7, E7,
Groep 8E7, Avi Plus.

Met het bovenstaande schema kun jij eenvoudig bekijk welke leesniveau je moet hebben voor de stripboeken. AVI heeft ook stripboeken van bekende strips zoals van Suske en Wiske. Naast bekende strips heeft AVI ook veel eigen strips. Hieronder vind je de 5 leukste stripboeken van AVI op verschillende niveau’s.

AVI strips – waar is jan?

Grappig stripboek op AVI Start, speciaal voor beginnende lezers. Dit fantasierijke boek gaat over grappige onderwaterdieren en plasticsoep. Tijd voor een opruimactie van de troep! Het lettertype is goed leesbaar en de prachtige illustraties helpen om de tekst goed te begrijpen. Leren lezen was nog nooit zo leuk!

An woont in de zee.
Jan woont ook in de zee.
op een dag is er een boot.
een boot met een net.
en dan is Jan weg.
An zoekt en zoekt …
ze ziet een zak en een bal, maar geen Jan …


AVI strips – Calamity Jane

Avontuurlijk stripboek op AVI E5 voor kinderen vanaf 8 jaar.

Over Calamity Jane die in het Wilde Westen van Amerika liever op avontuur gaat dan in de klas zit.

Samen met haar trouwe paard Belle Star beleeft ze allerlei avonturen. Zo gaat ze op zoek naar boeven die de bank hebben beroofd.

Leesplezier is met deze AVI strip verzekerd! En wist je dat strips lezen goed is voor je leesontwikkeling?

Snel lezen dus dit boek.


Avi Strips – Bleke Anton

Een hele week met zijn ouders alleen op een eiland… bluh!

Joris heeft er geen zin in.

Maar onderweg, op de boot, hoort hij een vreemd verhaal.

Zou er echt een geest op het eiland wonen?

Leesniveau AVI E4 


AVI strip – Juf Nix snoept (niet meer)

Juf Nix is een geweldige juf.Maar ze loopt de hele dag te snoepen en ze is niet fit. Daar moet een einde aan komen, vindt haar klas. Anders past ze straks niet meer door de deur.

De kinderen willen een gezonde, fitte juf. Dus bedenken ze een plan. Een plan om juf Nix te laten rennen, springen, bukken en trappen lopen. Eerst baalt de juf, maar dan gaat ze ervoor. En haar teckel Tikkie doet ook mee, of ze wil of niet.

Lukt het juf Nix om fit te worden? Een strip vol humor over gezondheid.


AVI strip – Piet en Riet hebben een geheim

Dit is een AVI strip voor beginnende lezers. Piet en Riet zijn koks. Je kunt bij hen eten. En Paul doet dat vaak. Dan kopen Piet en Riet een bus.

Daar staat op: Koken op de plek. Waar is die plek? Voor wie koken Piet en Riet daar? Paul wil het weten…


Cartoon Megastore

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *