De top 10 van de beste verhalen over hulpdiensten / hulpverleners 112
Hulpdiensten en Hulpverleners mensen die elke dag met gevaar voor hun eigen leven de weg op gaan om ons gezond te maken, onze levens te redden en te helpen bij verschillende situaties. Helaas neemt het geweld de laatste jaren steeds meer toe naar onze hulpverleners / hulpdiensten terwijl ze juist voor ons aan het werk zijn. Dit kun je met normaal verstand niet begrijpen, gelukkig worden de hulpverleners ook regelmatig geëerd en in het zonnetje geplaatst. Ook al gebeurt dit nog veel te weinig.
Met deze pagina probeer ik je een ander beeld te geven van de hulpverleners. De 10 boeken op deze pagina gaan over de waargebeurde verhalen van onze hulpverleners / hulpdiensten en 112 verhalen, denk hierbij aan de brandweer, politie, en ook alle het ziekenhuis personeel. Maar vergeet ook niet de mensen die de hulpverleners ondersteunen.
Om je een goed beeld te geven van deze bijzondere boeken heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek en de auteur. Denk hierbij aan o.a. de waarderingen en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek ook eenvoudig en snel bestellen .
Op de spoedeisende hulp
Heleen Lameijer werkt als spoedeisendehulparts en in dit boek vertelt ze over wat ze op de SEH meemaakt, de mensen die ze ontmoet en wat het met haar doet.
Spoedeisendehulparts Heleen Lameijer (@makesciencework op Instagram) ontmoet voortdurend mensen op misschien wel de slechtste dag van hun leven. In dit boek neemt ze de lezer mee achter de klapdeuren van de spoedeisende hulp. Ze deelt wat ze meemaakt en laat de impact zien van de korte en bijzondere ontmoetingen die ze heeft met allerlei patiënten.
Het ene moment werkt ze onder hoogspanning in teams speciaal voor ongevallen of reanimaties. Het andere moment behandelt ze een breuk bij een kind. Ze helpt patiënten, maar wordt soms ook zelf door patiënten en hun verhalen geholpen. Ze neemt beslissingen die levens kunnen redden, maar ziet ook mensen sterven.
Met haar verhalen biedt Heleen een unieke inkijk in haar leven als dokter, maar ook haar leven zonder witte jas. Belangrijk, omdat compassie en menselijkheid onmisbaar zijn in de professionele zorg, maar vooral ook in de zorg die we allemaal voor elkaar dragen.
De mensen van de ambulance
De mensen van de ambulance en de meldkamer staan 24 uur per dag 7 dagen per week klaar om hulp te verlenen. In dit boek delen ze hun verhalen: van zware ongevallen tot aangrijpende 112-gesprekken en van heftige reanimaties tot hartverwarmende patiënten.
Tijdens hun werk worden ambulancehulpverleners en meldkamercentralisten geconfronteerd met lief en leed, hoogoplopende emoties, paniek en soms bizarre situaties, maar vooral met mensen en hun verhalen. Thijs en ik komen binnen via de openstaande voordeur. Beneden is de paniek groot, ik zie de huilende ouders. ‘Naar boven!’ roepen ze. Daar treffen we onze collega’s en twee politieagenten in een kleine kinderkamer. Op de commode ligt een klein meisje, bleek en bewegingloos. ‘Dit boek leest als een spannende actiefilm. Een juweeltje…’ – Nursing
Mariëtte Middelbeek is auteur en journalist. Ze heeft inmiddels zes romans en vier jeugdthrillers op haar naam staan, die stuk voor stuk bestsellers zijn geworden. Naast haar romans en jeugdthrillers schrijft Mariëtte bundels met waargebeurde verhalen. In die serie verschenen Verhalen uit de ambulance, Redders langs de kust en Verhalen uit het kinderziekenhuis.
Het kan ook nooit normaal
De bekendste politieagent van Nederland geeft een unieke kijk achter de schermen.
Een zakkenroller aanhouden, een lichaam zoeken in een donkere woning, een slechtnieuwsgesprek voeren, iemand die suïcidaal is proberen te helpen, een reanimatie uitvoeren of een uit de hand gelopen ruzie sussen: Lieke doet het allemaal, en soms zelfs allemaal op dezelfde dag.
Lieke Hester is hoofdagent bij politiebureau Burgwallen in Amsterdam. Ze blogt en vlogt als Liekeschrijft, haalt graag ijskoffie in Amsterdam-Noord en is gek op de reuring van de Wallen. In Het kan ook nooit normaal doet ze een boekje open over haar leven als agent. Haar inspirerende, beangstigende, spannende, grappige en altijd bijzondere verhalen zijn een ode aan haar werk, haar dappere collega’s en alle hulpverleners.
‘Liekes verhalen laten je lachen, sidderen en huilen. Ze geeft een prachtig inkijkje in de mens achter het uniform. En los van een fijne schrijver, is ze ook nog eens een tof mens.’ Mayra Louise, auteur van Op je lijf geschreven
‘Verhalen als een knal voor je kanis. Lieke is Mokum op z’n best.’ Kluun
‘Je angst en je onzekerheid overwinnen om je dromen waar te maken: Lieke deed het als politieagent en nu ook als auteur. In haar verhalen komt haar kern naar boven: een betrokken, lief mens met oog voor haar omgeving. Daarmee raakt ze de lezer en leert ze ons een waardevolle les.’ Wendy van Dijk
‘Het kan ook nooit normaal is van de eerste tot de laatste pagina een bundeling toffe politiepraat uit het gezellige, criminele centrum van Mokum.’ NRC
‘Wat het boek bijzonder maakt, is de mate van detail in de beschrijving en vooral van de eigen beleving en emotie. Lieke houdt van de chaos en drukte in de binnenstad en dat beschrijft ze dan ook in geuren en kleuren. Ze laat zien dat politiewerk mensenwerk is.’ Tijdschrift voor de Politie
112 verhalen
112 verhalen met, over en op spoed geeft een inkijk in het dagelijkse reilen en zeilen op de spoeddienst.
Verpleegkundige Stef Vanlee neemt je mee achter het stuur van de ziekenwagen en MUG naar bizarre, aangrijpende en vaak ijzingwekkende plekken en situaties. Hij ontmoet mensen in hun meest kwetsbare momenten en probeert samen met zijn collega’s het verschil te maken. Maar hoe snel en doelgericht hij telkens handelt, achter het uniform schuilt een mens van vlees en bloed die aangegrepen wordt door wat hij meemaakt. Sommige allesbepalende gebeurtenissen kleven jaren later nog aan hem. Gelukkig is het niet altijd kommer en kwel: van uit de hand gelopen communiefeesten tot dronken patiënten die avances maken, Stef maakt in zijn job ook de gekste taferelen mee.
Dit boek bevat 112 waargebeurde verhalen met, over en op spoed. Ze zijn vaak heftig, soms grappig en af en toe onaannemelijk, maar altijd met veel respect voor alle betrokkenen. Stef Vanlee is acteur (Dertigers, Familie en SOS 112) en theatermaker (Fractie van een seconde), maar bovenal is hij sinds 1998 spoed- en MUG-verpleegkundige bij ZNA Jan Palfijn. 112 verhalen met, over en op spoed is zijn debuut.
Onder spanning – werken bij de politie
Verkeersongelukken met dodelijke slachtoffers, zelfmoorden, reanimaties, schietpartijen, kindermisbruik of overvallen. Slechts een paar voorbeelden van gebeurtenissen waar politiemensen een stap naar voren moeten doen, terwijl anderen liever wegkijken. Natuurlijk. Het grootste deel van het werk van de politie bestaat uit het gewoon uitschrijven van bekeuringen, het opnemen van aangiftes op het bureau, of het optreden bij burenruzies. Maar er is ook een categorie politiewerk waar `burgers niet zoveel weet van hebben.
De politie krijgt vaak harde kritiek. Ze maakt fouten in onderzoeken, geeft veel te veel geld uit aan ICT en heeft het soms te druk voor aangiftes. Maar dat neemt niet weg dat er tienduizenden politiemensen zijn die in de schaduw van die vaak negatieve publiciteit hun werk proberen te doen. Journalist Joost van der Wegen sprak met (oud-)politieagenten, wetenschappers, politiechefs en andere ervaringsdeskundigen over het werken bij de politie.
Aan de hand van cijfermatig onderzoek, diepgravende interviews en tientallen verhalen uit de politiepraktijk, beschrijft hij hoe doorgaans gedreven en capabele agenten en rechercheurs een zware strijd voeren aan de zelfkant van de maatschappij.
Van der Wegen laat onder andere zien dat politieagenten in hun loopbaan vaak met meer geweld en agressie te maken krijgen, dan militairen tijdens hun uitzending naar een brandhaard ergens in de wereld. Geen wonder dat sommige agenten moeite hebben om overeind te blijven en gebukt gaan onder grote spanningen. Want politiewerk is vaak loodzwaar.
Redders langs de kust
Na het zeer succesvolle Verhalen uit de ambulance duikt Mariëtte Middelbeek nu in de wereld van de hulpverlening op het water. De Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij (KNRM) en de Reddingsbrigade voeren reddingsacties uit op zee en de binnenlandse wateren. Mensen redden is de kerntaak van de KNRM. Zeelieden, vissers, binnenschippers of watersporters die in de problemen komen, kunnen rekenen op een van de 1.000 professionele vrijwilligers van de KNRM.
De KNRM is 24 uur per dag , 365 dagen per jaar paraat en garandeert directe hulp aan iedereen die daarom vraagt. Jaarlijks komen er zon 1.600 meldingen binnen. Deze variëren van vaartuig met motorpech tot aan zeilboot zonder bemanning. De Reddingsbrigade spant zich in voor het voorkomen en bestrijden van de verdrinkingsdood in Nederland. Bij de Reddingsbrigade (Koninklijke Nederlandse Bond tot het Redden van Drenkelingen) werken zon 5.000 reddingsbrigadevrijwilligers als actieve hulpverleners.
Als strandwacht helpen zij bijvoorbeeld zwemmers en watersporters in nood, bezorgen zij een verdwaald kind terug bij de ouders of verlenen zij Eerste Hulp. In Redders langs de kust leest u hun verhalen en ontdekt u wat reddend werk op het water inhoudt. Reddingwerkers vertellen zelf hun verhalen en maken u deelgenoot van hun ervaringen, gevoelens, twijfels en keuzes. Spannende, meeslepende, trieste maar ook humorvolle verhalen die boeien van begin tot eind.
Mariëtte Middelbeek (1983) is journaliste en auteur. Ze werkt aan een serie boeken over mensen die in hun beroep werkzaam zijn in de frontlinie van onze samenleving. Over hun ervaringen, hun professioneel handelen en hun emoties. Verhalen uit de ambulance was het succesvolle, eerste boek in die serie.
De dienstpieper
Marten van Olst werkt als arts-assistent chirurgie in het ziekenhuis. Hij schrijft over het heen en weer rennen tussen Spoedeisende Hulp en zaal, over de paniek wanneer er twee piepers tegelijk afgaan, het hongergevoel wanneer hij weer geen tijd heeft gehad om een boterham te eten, over de euforie na een geslaagde ingreep, de verbazing wanneer hij even tijd vindt om met een patiënt te praten, en over de frustratie dat er geen ruimte is voor een leven buiten het ziekenhuis.
Marten van Olst geeft ons een kijkje achter de schermen in een heel persoonlijk verhaal. Hij laat ons delen in zijn verbazing en verwondering en schrijft met vaart, humor en mededogen. De dienstpieper is een ontroerend en onthullend boek dat alle beleidsmakers in de gezondheidszorg moeten lezen.
Verhalen van de brandweer
Het blussen van grote en kleine branden, assisteren bij ernstige ongevallen, redden van mensen en dieren in nood – dag en nacht staan 27.000 brandweermannen en -vrouwen klaar om hulp te verlenen waar dat nodig is.
In dit boek delen ze hun heftige, bizarre, ontroerende en soms ook komische verhalen. Van een bijna niet te blussen brand in een bandengroothandel tot een weggelopen konijntje en van zoekacties te water tot een zeer onverwachte situatie op een heel gewone zolder: dit boek staat garant voor urenlang lezen en meebeleven. ‘Binnenbrand in een portiekflat’ is de melding die ik via de pager krijg. Aan de stem van de centralist die de memo heeft ingesproken, is de ernst al te horen. ‘In de woning is nog een kind aanwezig.’ Over Verhalen uit de ambulance: ‘Dit boek leest als een spannende actiefilm. Een juweeltje…’ – Nursing
MARIETTE MIDDELBEEK is journalist en auteur en heeft inmiddels veertien romans en vier jeugdthrillers gepubliceerd. Daarnaast schrijft ze waargebeurde verhalen over ervaringen van hulpverleners. In die succesvolle serie verschenen naast “Verhalen van de brandweer” ook “De mensen van de ambulance”, “Verhalen uit de ambulance”, “Verhalen uit de reddingsboot” en “Verhalen uit het kinderziekenhuis”.
Verhalen uit het kinderziekenhuis
Meer dan 1.000 medewerkers in het Wilhelmina Kinderziekenhuis zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week met hart en ziel bezig om zieke kinderen te behandelen en te verplegen. Wat zij meemaken in hun beroep vertellen ze in deze verzameling verhalen uit het kinderziekenhuis.
‘Op onze afdeling is een baby opgenomen, Bas. Hij heeft een ernstige darmaandoening. Hij verdraagt helemaal geen voedsel. Vijf maanden is hij, en heel ziek. Hoelang Bas moet blijven, weten we nog niet. Maar dat hij niet volgende week weer naar huis gaat, is wel duidelijk.’ Het is de nachtmerrie van elke ouder: je kind wordt ziek of krijgt een ongeluk. Iedereen ziet zijn of haar kind het allerliefste gezond, maar helaas loopt het soms anders. En dan wil je maar één ding: de aller- beste zorg voor je zoon of dochter. In het kinderziekenhuis wordt die zorg geboden, elke dag opnieuw.
In dit boek lees je de verhalen uit het kinderziekenhuis, van traumachirurg tot schoonmaker en van verpleegkundige tot kok. Wat maken zij mee in de dagelijkse praktijk van het kinderziekenhuis? Van ontroerende gebeurtenissen tot heftige situaties, in deze verhalen staan de unieke en bijzondere patiëntjes centraal.
Mijn jaren bij de politie
In Mijn jaren bij de politie vertelt Ellie Lust, Nederlands populairste ex-politievrouw, openhartig en eerlijk over de ruim dertig jaar dat ze bij de politie in Amsterdam werkte. In die jaren deed Ellie Lust ervaring op met bijna alle facetten van het politievak. Als motoragent reed ze rondjes over de Amsterdamse ring, als wijkagent zag ze van dichtbij de ellende in Amsterdam-West, als oprichter van Roze in Blauw verzette ze zich tegen het antihomogeweld en als woordvoerder van de politie was ze betrokken bij de meest spraakmakende zaken van Nederland.
Mijn jaren bij de politie gaat niet alleen over al die gebeurtenissen en hoe zij en haar collega’s daarmee omgingen, maar ook over haar ontwikkeling als mens en als agent door de jaren heen. Ellie Lust vertelt haar verhalen zoals we van haar gewend zijn: duidelijk, no-nonsense en met humor. Als het over de Nederlandse politie gaat hebben de meeste mensen hun mening al klaar, maar in dit boek horen we de verhalen van binnenuit, gaan gesloten deuren open en zijn politieagenten niet alleen uniformen, maar vooral mensen.