De top 10 van de beste boeken over boeddhisme 2024
Boeddhisme is een levensbeschouwelijk en religieuze stroming, die ontstaan is uit de leer die gesticht is door Gautama Boeddha (de historische Boeddha). Gautama moet volgens overlevering geleefd hebben in de 6e en 5e eeuw voor Christus in het noorden van India.
Boeddhisme is ontstaan uit lokale religieuze tradities, en in interactie met ritualistische en ascetische stromingen van de voorlopers van het huidige hindoeïsme. Boeddhisten geloven dat men bevrijd kan worden uit de cirkel van wedergeboortes door het volgen van de door de Boeddha onderwezen “middenweg”. De belangrijkste aspecten van deze middenweg zijn het uitbannen van alle materiële verlangens, het zich ethisch gedragen, en het ontwikkelen van de geest.
In India is de Boeddhisme geleidelijk verdwenen maar heeft zich wel verspreid over andere delen van Azië. De Boeddhisme heeft een belangrijke rol gespeeld in Zuidoost- en Oost Azië. Boeddhisme komt ook steeds meer voor in Noord-Amerika en in het westen van Europa. Wereldwijd zijn er ongeveer 415 miljoen aanhangers. (Bron: Wikipedia)
Voor de deze pagina ben ik opzoek gegaan na de beste boeken over Boeddhisme. De boeken zijn geschikt voor iedereen die zich wil verdiepen in de boeddhistische leer en meer te weten wil komen over Boeddha.
De boeken worden uitgebreid besproken en om een goed beeld te geven heb ik er een link van Bol.com aan toegevoegd. Deze link geeft veel extra informatie zoals de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek ook eenvoudig bestellen.
- Boeddhisme in alle eenvoud
- Het hart van Boeddha's leer
- In de huid van de Boeddha
- De kat van de Dalai Lama
- Ogen van liefde
- Geloof niet alles wat je denkt
- De dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt
- Het Tibetaanse boek van leven en sterven
- De essentie van het Boeddhisme
- Een knipoog van de Boeddha
Boeddhisme in alle eenvoud
Het boeddhisme spreekt een brede groep geïnteresseerden aan. Maar wat houdt boeddhisme eigenlijk precies in? Met Boeddhisme in alle eenvoud schreef zenpriester Steve Hagen een korte, zeer toegankelijke en inspirerende tekst, waarin hij Boeddha’s observaties en inzichten kort, bondig en ontdaan van hinderlijk jargon heeft verwerkt.
Dit veelgeprezen boek over boeddhisme is een inspirerende gids voor iedereen die de kern van het boeddhisme wil doorgronden en deze levensvisie wil integreren in zijn bestaan.
Het hart van Boeddha’s leer
In dit boek maakt Thich Nhat Hanh ons deelgenoot van de basis van het boeddhisme. In zorgvuldig gekozen bewoordingen behandelt hij de ware natuur van het lijden en de rol die lijden speelt in het scheppen van mededogen, liefde en vreugde – kortom, de pijlers van verlichting. De Vietnamese monnik, schrijver en vredesactivist Thich Nhat Hanh is auteur van tientallen boeken over boeddhistische onderwerpen.
Een van zijn meest toegankelijke werken is Het hart van Boeddha’s leer. ‘Boeddha was geen god, Hij was een mens zoals jij en ik, en hij leed zoals wij. Als we met een open hart naar de Boeddha toegaan, zal hij ons met ogen vol mededogen aankijken en zeggen: “Omdat er lijden in je hart is, kun je mijn hart binnengaan.” ‘ – Thich Nhat Hanh De tekst van deze editie is herzien. Van Thich Nhat Hanh is ook verkrijgbaar: In de voetsporen van de Boeddha.
In de huid van de Boeddha
Westerlingen beschouwen het boeddhisme graag als een spirituele antistressreligie. Van der Velde gaat op zoek naar de bronnen van deze religie en laat een realistisch en niet altijd vredig beeld zien.
‘Gul geleerde die zijn immense kennis van het boeddhisme aanstekelijk kan overbrengen.’ – Adriaan van Dis.
Boeddhisme is al jaren zeer populair in het Westen. De Boeddha is te vinden in interieurs en tuinen, woorden als ‘mindfulness’ en ‘zen’ zijn volkomen ingeburgerd en meditatiecursussen bestaan in talloze varianten, van intensieve retraiteweekenden tot ‘buddhism light’ in wellnesscentra. Wat zoeken moderne westerlingen – die zichzelf zo vaak als ‘niet-religieus’ beschouwen – eigenlijk in het boeddhisme?
Een ding is zeker: de ideeën die wij erover hebben, kloppen vaker niet dan wel. Het boeddhisme is niet zonder meer de ‘antistressreligie’ die het Westen er graag van maakt. Hoewel de Boeddha vaak met een subtiele glimlach wordt afgebeeld was hij bepaald geen vrolijk mens.
In dit boek keert Paul van der Velde terug naar de bronnen en neemt de lezer mee op zoek naar de veelkleurigheid van de leer en de uitwassen ervan. Man en vrouw gelijk? Geen sprake van. Vredelievend en geweldloos? Zeker niet.
In de huid van de Boeddha is een fascinerende zoektocht door de wereld van het boeddhisme die Van der Velde al een leven lang bestudeert, en die telkens leidt tot nieuwe ontdekkingen.
De kat van de Dalai Lama
Boeddhistische levenslessen van een eigenzinnige kat
Alle wezens streven naar geluk en proberen lijden te vermijden, maar die gedachte kwam niet bij me op toen ik een muis ving. Ik volgde gewoon mijn instinct. Geen moment had ik het bekeken vanuit het standpunt van de muis.
Muizenmonster, Sneeuwleeuw, de kat van de Dalai Lama heeft vele namen. Als uitgehongerd jong zwerfkatje komt ze terecht in Dharamsala, in de huishouding van Zijne Heiligheid. Vol belangstelling luistert ze naar zijn raadgevingen. Maar ze geniet ook van heerlijke hapjes – en wordt zo dik dat ze niet meer kan traplopen. Ze heeft een oogje op een naburige kater, maar weet niet hoe ze hem moet strikken.
Ze is jaloers als er plotseling een hond in huis opduikt en krijgt het te kwaad als haar vertrouwde omgeving overhoop wordt gehaald. Met behulp van de levenslessen van de Dalai Lama slaat ze zich door alle moeilijkheden heen. Met sprankelende humor en een vleugje ondeugd vertelt de kat ons haar verhaal en leert ons meteen de basisbeginselen van het boeddhisme.
David Michie is een beroemde Australische meditatiecoach en auteur.
Ogen van liefde
Een jonge, westerse vrouw reist alleen naar het fascinerende Nepal en India waar ooit haar hippie ouders de liefde voor elkaar vonden. Daar wil de onbevangen en licht chaotische Amber zich onderdompelen in boeddhistische sferen.
Niet zoals in de spannende Netflix-serie The Serpent waarin buitenlandse jongeren hallucinerend en al maandenlang spiritueel feesten. Nee, Ambers droom is anders: op ontdekkingsreis gaan, met volle teugen genieten en Engelse taallessen geven aan monniken om zo zelf boeddhistische lessen te kunnen volgen.
Ze geniet van de spirituele ontmoetingen met bijzondere mensen in kloosters, van de natuur en cultuur in de bergen van Nepal en beleeft iedere dag wel een geluksmoment. Dan, tijdens een kleurrijk feest te midden van duizenden boeddhisten in Kathmandu wordt Amber als een magneet aangetrokken door de prachtig geschilderde ogen op de tempel van Boudhanath en een tel later staat zij oog in oog met een indrukwekkende en aantrekkelijke monnik.
Met alle tegenstrijdige emoties die ze daarbij ervaart, maakt Amber een paar weken later met deze mysterieuze man, die een invloedrijk boeddhistisch leider blijkt, een spirituele én fysieke ontdekkingsreis naar echte liefde.
Reeds jaren geleden kwam Patricia Vorstenbos in Nepal al in aanraking met het werkelijke boeddhistische leven. Op een van haar rondreizen ontmoette zij deze ‘Amber’ in het echt en vernam haar waargebeurde en onthutsende relaas. Want zo zegt Patricia: ‘Ook al is dit een ultiem verhaal van een ontluikende verliefdheid met verstrekkende gevolgen, het is ook gezien de hoge positie van de leider een uiterst precair verhaal dat alleen bekend is in de hoogste boeddhistische kringen.’
De roman ‘Ogen van liefde’ is voor de lezers zowel een meeslepend waargebeurd verhaal als ook een aangename kennismaking met de beginselen en de speciale rituelen die het boeddhisme rijk is.
Geloof niet alles wat je denkt
De #1-bestseller uit Zweden: wijsheden die je kijk op het leven veranderen
‘Wat ik het waardevolst vind van zeventien jaar fulltime spirituele training is dat ik niet meer alles geloof wat ik denk. Dat is mijn superkracht. Het mooie is dat het ieders superkracht is. Ook de jouwe. Hopelijk kan ik je helpen op jouw weg om die kracht te hervinden, mocht je hem kwijt zijn.’
De boeddhistische monnik Björn Natthiko Lindeblad vertelt in Geloof niet alles wat je denkt over de belangrijkste lessen die hij in zijn leven heeft geleerd. Hij neemt je op nuchtere en humoristische wijze mee naar het moment waarop hij zijn goede baan in het bedrijfsleven besluit op te zeggen en de boeddhistische leer gaat volgen.
Na zeventien jaar keert hij terug naar Zweden als Björn ‘Natthiko’ Lindeblad (dat betekent ‘hij die steeds wijzer wordt’), waar hij met vallen en opstaan de balans tussen de Oosterse wijsheid en het Westerse leven probeert te vinden. Als hij die gevonden denkt te hebben, krijgt hij de diagnose ALS. Op bijzonder wijze deelt Björn hoe hij leert omgaan met dit gegeven. Een prachtig en ontroerend boek, maar nooit verdrietig. Na het lezen ben je een ander mens.
Met voorwoord door Adyashanti.
Björn Natthiko Lindeblad is spreker, meditatieleraar en voormalig boeddhistisch monnik. De naam ‘Natthiko’ kreeg hij toen hij monnik werd. Het betekent ‘hij die steeds wijzer wordt’. Dat is nog steeds zijn leidraad. De onderwerpen die Björn na aan het hart liggen, zijn onder andere vertrouwen, verantwoordelijkheid, de geschenken van het aanwezig zijn, de waarde van stilte en ons verlangen naar saamhorigheid. In Zweden is Geloof niet alles wat je denkt #1-bestseller en zijn er meer dan 130.000 exemplaren van verkocht. In 2021 won het de Storytel Award in de categorie ‘Beste non-fictie’.
De dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt
Bekijk ook Houden van dingen die niet perfect zijn, het nieuwe boek van Haemin Sunim.
Koreaanse megabestseller over spirituele wijsheid en het belang om rust te vinden in een drukke wereld van een van de invloedrijkste boeddhistische leermeesters van dit moment.
Rust vinden in een drukke wereld.
De Koreaanse boeddhistische monnik Sunim geeft les over verschillende levenskwesties, van liefde en vriendschap tot werk, levensdoelen en spiritualiteit. Zijn inzichten en adviezen helpen om in het moderne, drukke leven te zoeken naar rustpunten. Zo legt hij bijvoorbeeld uit hoe je mindful kunt omgaan met negatieve emoties als woede en jaloezie.
Haemin Sunim laat het belang zien van sterke relaties met anderen en benadrukt dat je vergevingsgezind en mild moet zijn tegenover jezelf.
De prachtige, kleurrijke illustraties fungeren als kalmerende visuele pauzes die ons aansporen rustig aan te doen. Want als jij rustig bent, zal de wereld ook rustig worden.
De pers over Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt
“Dit handboek voor mindfulness en kalmte, een bestseller in Korea, staat vol wijze adviezen over reflectie en hoe het rustiger aan te doen in het leven.’ Elle.com
“Sunims woorden zijn diepgaand én herkenbaar, eenvoudig én verfijnd, en elk hoofdstuk voelt meer aan als een gesprek met een lieve, bedachtzame vriend dan als het lezen van weer een boek over mindfulness. Perfect voor lezers die op zoek zijn naar een onderbreking van hun drukke leven. Sunims filosofie roept een kalme zekerheid op, die doet denken aan Libanees-Amerikaanse dichter Kahlil Gibran.’ Publishers Weekly
“Oude boeddhistische filosofie voor de moderne tijd. Diepgaande maar begrijpelijke wijsheden over omgaan met de dagelijkse sleur – en over in het oog houden wat er nu echt toe doet. Leg dit boek op je nachtkastje om je hoofd leeg te maken voor het slapengaan.’ Real Simple
Het Tibetaanse boek van leven en sterven
`Het Tibetaanse boek van leven en sterven van Sogyal Rinpoche geeft op een duidelijke en inspirerende manier inzicht in meditatie, karma, reïncarnatie, mededogen en de zorg voor mensen die gaan sterven. Het is een complete en gezaghebbende introductie in het Tibetaanse boeddhisme en verenigt oude Tibetaanse wijsheid met modern onderzoek over de dood en het sterven.
`Het Tibetaanse boek van leven en sterven bevat tevens eenvoudige oefeningen voor iedereen die zijn leven wil veranderen, zich wil voorbereiden op de dood of stervenden wil begeleiden. Sogyal Rinpoche werd geboren in Tibet en kreeg zowel een Tibetaans boeddhistische als een westerse opleiding. Hieruit ontstond zijn unieke wijze van onderricht geven, vol inspirerende verhalen over het van mededogen vervulde hart van Boeddha. Sinds 1974 geeft hij boeddhistisch onderricht in Europa, onder andere in Nederland.
De essentie van het Boeddhisme
Dit boek beantwoordt in duidelijke taal honderdzeventig veel gestelde vragen over het boeddhisme, met als eerste vraag ‘Wat is de essentie van de leringen van Boeddha?’. De antwoorden van Thubten Chodron op deze vragen en de uitleg die ze geeft zijn een complete en laagdrempelige eerste kennismaking, en tegelijkertijd een handleiding voor een vreedzamer, bevredigender leven.
Een knipoog van de Boeddha
Tijdens een themaweek over het boeddhisme zet Onno op school een Boeddhabeeldje op zijn tafel. Dan gebeurt er iets heel raars: het beeld geeft Onno een knipoog! Onno weet zeker dat hij zich niet heeft vergist. Maar er gebeuren meer vreemde dingen…
Als Onno die avond het beeldje beter bekijkt, begint de lucht te rimpelen en de grond te trillen. Ineens is zijn vertrouwde slaapkamer verdwenen: hij is in het oude India, en zijn beste vriendin Wendy is er ook! De mysterieuze rimpelingen nemen hen mee op een avontuurlijke reis door het leven van Siddhartha, de kleine prins die later de Boeddha zou worden.
Een knipoog van de Boeddha is het eerste kinderboek van Erica Terpstra, ‘levenslang student in het boeddhisme’. De illustraties zijn gemaakt door knipkunstenares Geertje Aalders. Zijne Heiligheid de 14e Dalai Lama schreef het voorwoord.