|

De top 10 van de beste boeken over ADHD 2024

ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) is een stoornis waarbij je (vaak) erg druk en snel bent afgeleid. Tegenwoordig hoor je veel meer over ADHD dan vroeger, ook veel volwassenen worden gediagnostiseerd met ADHD. Het bekendste voorbeeld hier van is Jochem Myjer, een cabaretier die ADHD gebruikt tijdens zijn shows, één van zijn shows had zelfs de titel Adéhadé.

Voor deze pagina ben ik op zoek gegaan naar de 10 beste boeken over ADHD. De boeken zijn heel divers van verhalen tot adviezen en uitleg. Naast boeken over ADHD vind je hier ook boeken over ADD. Attention Deficit Disorder (ADD) is een subtype van ADHD. De Diagnose ADD wordt niet meer gegeven, toch zijn er wel veel boeken over geschreven.

De boeken in de top 10 worden uitgebreid beschreven. Naast een officiële boekomschrijving vind je hier ook een link van Bol.com. De link geeft extra informatie over het boek, zoals de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen (kopen).

GezondheidGezondheid

Druks

Heb jij je pilletje al geslikt?’ vragen mensen zich vaak af als ze Francien Regelink voor het eerst ontmoeten. Niet geheel ongegrond, want Francien heeft AD(H)D en kan nogal druk zijn. Maar AD(H)D is meer dan Alle Dagen Heel Druk.

In Druks legt Francien uit wat AD(H)D precies is en geeft ze een ongefilterd kijkje in haar leven. Van waarom boodschappen doen een uitdaging is en welke medicatie ze (soms niet) slikt, tot hoe AD(H)D werkt tussen de lakens en waarom ze op kantoor onder de brandtrap werkt. Voor iedereen die direct of indirect met AD(H)D te maken heeft.


ADHD, hoe haal je het uit je hoofd?

Veel mensen denken bij ADHD aan stuiterende kinderen. Maar er zijn ook veel volwassenen die de diagnose ADHD krijgen. Soms geeft de diagnose opluchting, maar vaak ook staat je wereld op zijn kop. Je hoort wat je allemaal niet kunt en dat je veel rust en structuur nodig zult hebben.

Dit boek gaat uit van een andere gedachte, namelijk dat je met ADHD niet voor de rest van je leven veroordeeld bent tot medicatie en wekelijkse coaching. Het biedt een verkenning van wat er mogelijk is wanneer je anders naar ADHD kijkt. Rust en structuur van buitenaf bieden lang niet altijd de oplossing. Belangrijker is hoe je de drukte in je hoofd eruit haalt en er andere, functionele en mooie dingen in stopt.

Op heldere wijze laat Cathelijne Wildervanck zien hoe je dit doet door je eigen mentale processen te beïnvloeden. Dit praktische boek, met veel oefeningen, is een aanrader voor volwassenen met ADHD of ADD, familie en vrienden om hen heen, psychiaters, psychologen en andere begeleiders. Cathelijne Wildervanck is schrijver en coach. Ze werkt als zodanig bij trainingsinstituut De eerste verdieping en is ook directeur van ADHD-centrum Nederland.

Dennis Weening (tv-presentator): ‘Cathelijne is een spot-on coach met een verfrissende visie op ADHD. Ze wist me echt te raken!’ Lezersreacties ‘Unieke methode die echt grip geeft op ADHD. […] Dit boek geeft zoveel informatie over de werking van de hersenen en hoe je dit positief kunt beïnvloeden. Duidelijk geschreven. Een aanrader voor iedereen die met ADHD te maken heeft, zowel privé als beroepsmatig.’ ‘Wat een verhelderend boek! Niet de ADD of ADHD veroorzaakt de problemen, maar het aanpasgedrag. Feest van herkenning. Leest als een trein!’


Opgeruimd leven met ADHD

Wat is de grootste uitdaging voor volwassenen met ADHD? De dagelijkse chaos verminderen, orde op zaken stellen, de boel regelen, prioriteiten stellen. De nieuwe, sterk uitgebreide editie van dit praktische boek leert je strategieën om je leven beter te organiseren en je stress te verminderen.

  • Hoe ga je om met afleidingen?
  • Hoe krijg je je financiën op orde?
  • Hoe organiseer je je leven efficiënter?
  • Hoe maak je de juiste keuzes op internet en sociale media?

Over de vorige editie: ‘Wie moeite heeft met organiseren kan veel aan dit boek hebben. (…) Het boek is helder en overzichtelijk geschreven, bezigt een opgeruimde toon en is niet zonder humor.’ – Nederlands Dagblad Judith Kolberg is professional organizer en Kathleen Nadeau is als klinisch psychologe gespecialiseerd in ADHD.


Gids voor vrouwen met ADHD

Verdwaal jij soms in je eigen wereld? Is jouw leven vaak een chaos? Worstel jij om zonder kleerscheuren de dag door te komen? Lukt het je geregeld niet om dingen voor elkaar te krijgen? En al helemaal niet om dat op tijd te doen? Dan is dit boek voor jou.

De Gids voor vrouwen met ADHD biedt praktische tips en tools om thuis, op het werk en in relaties meer balans te vinden. Alle gebieden waarop vrouwen met ADHD problemen ondervinden, komen aan bod: relaties, zintuigelijke gevoeligheden, boodschappen doen, moederschap, sollicitatiegesprekken en het omgaan met overweldigende emoties en hormonen.

Terry Matlen is psychotherapeut, consultant, schrijver en coach en heeft de enorme klus geklaard om alles wat we weten over ADHD bij vrouwen bijeen te brengen. De levendige voorbeelden en praktische adviezen van vrouwen met ADHD helpen je om de chaos te overwinnen, meer te focussen en het beste uit je zelf te halen!


Hulpgids ADHD

Deze Hulpgids leert begrijpen wat ADHD werkelijk is, wat het niet is, wat we er wel, en wat we er niet over weten, wat nieuw onderzoek heeft opgeleverd en over welke kwesties de deskundigen het oneens zijn.

De auteurs bespreken nieuwe diagnostische instrumenten en behandelmethoden en verkennen het onderzoek naar alternatieve en aanvullende behandelingen. Aan de orde komen onder meer:

  • ADHD en de werking van de hersenen
  • Genetische aanwijzingen voor ADHD
  • Een vijfstappenplan om talenten bij ADHD’ers te onderkennen en stimuleren
  • Alle ingrediënten waaruit een behandelplan kan bestaan
  • Medicijnen voor de behandeling van ADHD – hun voor- en nadelen
  • Het nut van lichaamsbeweging
  • Dieet en voeding voor ADHD’ers
  • Oefeningen die bijdragen aan de behandeling van ADHD
  • Aandoeningen die met ADHD gepaard gaan
  • De invloed van computergebruik en tv-kijken op ADHD
  • Organiseren en tijd indelen
  • ADHD bij volwassenen (plus vragenlijsten om te bepalen of je ADHD hebt)
  • -Adressen en informatiebronnen

Survivalgids – Wat als je AD(H)D hebt?

Doe-boek voor kinderen met ADHD Misschien vermoed je of heb je net gehoord dat je ADHD hebt? Dan kan dit boek jou helpen! Niet iedereen met ADHD is hetzelfde.

Dit doe-boek legt je op een speelse manier uit:

  • Wat ADHD is en welke soorten er bestaan
  • Welke tips en hulpmiddelen je kunnen helpen thuis en op school
  • Hoe jij veel sterker kunt staan dankzij dit boek en je ADHD-hulpteam.

Praat er samen met je leerkracht, begeleider, therapeut, ouders of vrienden over. Je leert heel veel nieuws bij en het is ook gewoon leuk om te doen! Dit is Zwork! Telkens als hij verschijnt, mag je leuke opdrachten doen die jou helpen om beter te leren omgaan met ADHD.

Séverine Van De Voorde, doctor in de psychologie, schreef dit boek samen met Annelies Nys, creatieve duizendpoot en master logopedie en yogatherapeut. Beiden runnen een praktijk voor kinderen met leer- en ontwikkelingsstoornissen.


Opvoedwijzer ADD en ADHD

Er zijn boekenkasten vol geschreven over aandachtsproblemen bij kinderen. Helaas gaan veel boeken vooral in op wat er allemaal misgaat en worden ADD en ADHD alleen als iets negatiefs gezien. Opvoedwijzer ADD en ADHD is anders. In dit positieve boek stellen Edward Hallowell en Peter Jensen dat er tegenover elk negatief aspect van ADD-gedrag een positieve kracht staat: doorzetting in plaats van koppigheid, creatief versus impulsief, en enthousiast in plaats van opdringerig. Door op deze sterke punten te focussen, kunt u uw kind helpen om het beste uit zichzelf te halen.

In Opvoedwijzer ADD en ADHD laten Hallowell en Jensen zien hoe ouders en onderwijzers dat in de dagelijkse praktijk thuis en op school kunnen doen. Aan de hand van ontroerende voorbeelden en onderbouwd door recent wetenschappelijk onderzoek wordt duidelijk hoe onvoorwaardelijke liefde en vertrouwen kinderen een solide basis kunnen bieden. En hoe kinderen met behulp van de cyclus van uitmuntendheid in 5 stappen een sterker zelf- en sociaal bewustzijn kunnen ontwikkelen.

Opvoedwijzer ADD en ADHD is een bijzonder boek: elke bladzijde weerspiegelt de compassie en kennis van twee internationaal gerespecteerde psychiaters die zelf ook lijden aan ADD.

´Verplichte kost voor iedereen die graag het beste uit zijn kind wil halen, dit prachtig geschreven en grensverleggende boek, dwingt je om anders naar kinderen met ADD te kijken en hun talenten te zien die vaak overschaduwd worden door frustratie en hoofdpijn.´ John Ratey, co-auteur van Driven to distraction

´Dit is precies wat er miste in het veld van ADD en ADHD´. Ken Duckworth, medisch directeur NAMI


Dit is ADHD

Weg met de misverstanden rond ADHD! ADHD is een modediagnose, heeft niets te maken met het functioneren van de hersenen en kinderen met ADHD krijgen te veel medicijnen voorgeschreven: aan deze en andere misverstanden rondom ADHD maakt dit boek een einde. Deze geheel herziene versie van het succesvolle Het is ADHD geeft een actueel en compleet verhaal over alles wat er zich rondom ADHD afspeelt. Met deze kennis kan iedereen aan de slag om het gedrag van kinderen met ADHD beter te begrijpen en te begeleiden.

Het boek begint met de kenmerken, oorzaken, gevolgen, signalering en diagnostiek van ADHD. Hierna leest u wat het voor het gezin betekent als een of meer gezinsleden ADHD hebben en krijgt u praktische tips over de aanpak van het gedrag. Voorts worden gedragstherapie en een aantal cognitieve trainingen besproken. Ook de voor- en nadelen van medicatie bij ADHD worden beschreven, evenals alternatieve behandelvormen.

Ten slotte komt de school aan de orde, met tips hoe school en ouders kunnen samenwerken wanneer er een kind of jongere met ADHD in de klas zit. Dankzij de vele praktijkverhalen van ‘lotgenoten’ biedt Dit is ADHD veel herkenning.

De inhoud is zo veel mogelijk conform de huidige wetenschappelijke opvattingen over ADHD, zoals de classificatie van ADHD volgens de DSM-5. Een onmisbaar boek en waardevol naslagwerk voor ouders, hulpverleners, leerkrachten, trainers op sportclubs en alle andere mensen met een kind of jongere met ADHD in hun omgeving.


Overprikkeling voorkomen

In deze druk naast overprikkeling nu ook extra aandacht voor onderprikkeling en hoe hiermee om te gaan.

In deze 4e druk is nu ook extra aandacht voor onderprikkeling en hoe hiermee om te gaan. Een groot deel van de mensen met een autismespectrumstoornis (ASS) en/of AD(H)D kampen gedurende hun hele leven met een overgevoeligheid voor prikkels. Overgevoeligheid kan leiden tot serieuze lichamelijke en/of psychische klachten, zoals vermoeidheid, labiliteit, hoofdpijn, paniekaanvallen en in ergere gevallen burn-out of hartklachten. Welke klachten dat zijn en welke situaties aanleiding tot overprikkeling geven, is, net als de overgevoeligheid zelf, per persoon verschillend.

Overprikkeling voorkomen is een nieuwe methodiek die zeer praktisch toepasbaar is. Met behulp van de methodiek kunnen overgevoelige mensen zelf signalen en symptomen van overprikkeling herkennen en traceren. Daarna kunnen de diverse vormen van overprikkeling worden aangepakt door daar adequaat op te reageren. De methodiek is stapsgewijs opgebouwd en kan mensen met overgevoeligheid voor prikkels leren hier beter mee om te gaan.

Uiteraard is dit boek ook zeer geschikt voor coaches en begeleiders die mensen extra goed kunnen helpen beter om te gaan met hun overprikkelende klachten en reacties. Barbara de Leeuw is autismecoach en pedagoog en werkt vanuit haar praktijk Praktisch Autisme voornamelijk met (jong)volwassenen met ASS/AD(H)D. Zelf heeft zij PDD-NOS en ADHD.


Anders gaat ook

In ‘Anders gaat ook’ spreekt Elise Cordaro, een jonge vrouw met autisme en ADHD, over hoe ze omgaat met haar diagnoses, voor de lezers van Bianca Toeps’ ‘Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit’.

Elise Cordaro ontdekte pas op haar 27ste dat ze autisme en ADHD heeft. Aanvankelijk wuifden psychologen haar vraag om hulp weg. Ze zag er immers perfect normaal uit, had twee masterdiploma’s op zak en woonde al een tijdje alleen.

Ze bleek een meester in camouflage. Door de jaren heen ontwikkelde ze strategieën voor de meest alledaagse dingen die voor anderen zo vanzelfsprekend zijn: studeren, werken, boodschappen doen, het huishouden, smalltalk…

De diagnoses kwamen als een opluchting. Eindelijk had ze een verklaring waarom alles zoveel moeite kost en besefte ze dat ze het nog niet zo slecht deed.

In dit boek spreekt Elise openhartig over hoe ze omgaat met haar dubbele diagnose. Ze gunt ons een blik in haar belevingswereld en steekt lotgenoten een hart onder de riem met concrete tips, mind hacks en inspiratie om beter te functioneren met autisme en ADHD.


GezondheidGezondheid

Vergelijkbare berichten