| |

De top 10 van de leukste boeken met columns (bundels) 2024

Wie is er niet fan van een goed scherpe, net soms over het randje column. Een goede column mag wel schuren van mij. Maar wat is nu eigenlijk een column precies: Een column is een stukje proza van een bepaalde auteur, die regelmatig verschijnt. Dit kan in een krant, tijdschrift op het internet maar ook op de radio of televisie zijn.

Enkele voorbeelden van bekende columnisten zijn: Nico Dijkshoorn,  Youp van ’t Hek en Paulien Cornelisse. Diverse columnisten hebben ook een boek uitgebracht met een columns. De 10 beste boeken met columns heb ik voor je op een rij gezet.

Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen. Een goed alternatief voor Bol.com is Bookspot.nl

BoekenBoeken

De man en zijn wielerverhalen

Het ideale boek voor tijdens de Tour de France!

‘Wilfried de Jong is de enige schrijver die op papier kan demarreren.’ Matthijs van Nieuwkerk

Al dertig jaar schrijft Wilfried de Jong over wielrennen. De man en zijn wielerverhalen is een bundeling van zijn columns en korte verhalen. Noem het gerust een ‘wielerbijbel’.
Dumoulin, Merckx, Vos, Froome, Armstrong, Van Vleuten, Bartali, Van der Poel: ze zitten allemaal in de buik van het peloton van De Jong.
Dit boek sleurt je mee naar grote rondes en klassiekers, bergtoppen en valpartijen, modderstromen en massasprints. De Jong beschrijft zijn lievelingssport fantasievol, in een beeldende stijl. De lezer zit met dit complete fietswerk bovenop de wielersport.

‘De wielerzomerhit (…). Prachtig geschreven.’ NRC

‘Wilfried de Jong ademt wielrennen en kan daar ook ademloos over schrijven. Perfect boek.’ **** De Limburger

‘Met zijn manier van kijken vindt hij altijd weer nieuwe invalshoeken om over wielrennen te schrijven.’ Bert Wagendorp


De leugen dicteert

Het einde van de coronamaatregelen, de toeslagenaffaire, vrouwenmepper Lil Kleine, zijn collega Glennis Grace, de Derde Wereldoorlog in wording, #MeToo vs. The Voice of Holland, de arrogantie van Hugo, het Van Drimmelenlaatje van Sigrid en de Nokia van Wiske Rutte. Er was ook dit jaar weer geen gebrek aan slecht nieuws dat Youp niet vrolijk maakte en omsmolt tot een venijnige column in NRC. Maar er was ook goed nieuws: de miljoenen van onze nationale oligarch Sywert werden bevroren. Daar heeft Youp wekenlang alles aan gedaan.


De beste columns

Dit boek bevat een selectie uit negen jaar columns voor het weekblad Intermediair. Stuk voor stuk inspirerend, nuchter en humoristisch.

De beste columns over werk en leven; menselijke zwaktes en sterktes; verandering en leiderschap. Een selectie uit negen jaar columns voor het weekblad Intermediair. Inspirerend, nuchter en humoristisch. Van de schrijver van de bestsellers Dromen, durven, doen, Dit wordt jouw jaar! en MBA in één dag.


De zorgen zijn voor morgen

De zorgen zijn voor morgen is een heerlijke bundel voor elk moment van ontspanning.

Altijd succesvol, altijd raak. Na vijf jaar eindelijk weer een columnbundel van Daphne Deckers. Columns over de liefde, seks en relaties, opvoeden en afzien en antwoorden op vragen waarvan je niet wist dat je ze had: waarom heeft iedereen op tv van die witte tanden, wat is een kwarrel en moet je nu wel of niet je vagina stomen tegen een ‘ingedutte muts’? In deze bundel, met de allerbeste columns van de afgelopen jaren, reflecteert Daphne op het dagelijks leven. Als moeder van twee kinderen, als echtgenote en als vrouw van de wereld. Met de zelfspot die we van haar kennen en zonder schroom dingen aan te kaarten die haar opvallen.

‘Het thema dit keer is optimisme, daar kun je nooit genoeg van hebben, toch?’ – Daphne Deckers


Het leven is een circus

‘Het leven is een circus’ is een roman-in-columns. Lex Paleaux schreef zijn columns vanuit het hoofdpersonage van zijn alom geprezen debuut ‘Winterwater’. Binnen afzienbare tijd ontstond er een trouwe lezersschare die de verhalen omarmde. Destijds was hij nog bekend als ‘de schrijver zonder boek’. Hij begon bij het grote publiek en de pers op te vallen. Met het succes van ‘Winterwater’ werd de roep om een bundeling van zijn columns, waarmee hij na het uitkomen van ‘Winterwater’ doorging, steeds luider. In de columns noteerde hij invallen en herinneringen aan zijn jeugd in Friesland, dat ook de bron is van ‘Winterwater’.

‘Het leven is een circus’ lijkt daarmee zowel een ‘sequel’ als een ‘the making of’ van ‘Winterwater’ maar is méér dan dat: het boek geeft een inkijk in Paleaux’ schrijverschap en leest door de keuze en ordening van de verhalen evenzeer als een roman. ‘Het leven is een circus’, is de perfecte aanvulling voor de lezer die nog geen afscheid wilde nemen van ‘kleine Lexje’ en andere sleutelfiguren uit ‘Winterwater’ beter wil leren kennen.

Lex Paleaux (1977) is een Haarlemse auteur van Friese komaf. Met het schrijven van scripts voor diverse tv-series, videoclips, korte films en theater ontwikkelde hij een originele visuele schrijfwijze. Lex neemt de lezer bij de hand en geeft hem in zijn ongekende stijl toegang tot de wereld in zijn hoofd.


Klunen2

Korte verhalen, columns en andere onweerstaanbare onzin van Kluun. Klunen2 is een lawine van hilarische, ontroerende en aanstootgevende verhalen over vrouwen, familie, vaderschap en uiteraard seks. En over een coole eend, Breaking Bad, brutale muizen, driekwartbroeken en plassen met een erectie. Plus een ontroerende ode aan zijn vader. Kluun verkocht in Nederland al meer dan 2 miljoen boeken. Zijn werk werd in meer dan dertig landen vertaald. Na Klunen (2008) verschijnen nu zijn beste columns en korte verhalen van de laatste vijf jaar.


Doe maar lekker!

Uitermate geestige en rake observaties van een van de beste columnisten van Nederland

Toen Thomas van Luyn in de Volkskrant Aaf Brandt Corstius verving tijdens de zomervakantie, werd #vanluynmoetblijven een trending topic op Twitter. Een paar maanden later werd hij wekelijks columnist, eerst in de krant, later in Volkskrant Magazine. Dat is inmiddels alweer tien jaar geleden en nog steeds maakt hij de krantenlezer op hilarische wijze deelgenoot van zijn kijk op de wereld.

Hij wordt vergeleken met Campert, Van Kooten, Van ’t Hek, Witteman en zelfs met Stephen Fry, maar toch is Thomas van Luyn volkomen oorspronkelijk. Hij beschrijft vol zelfspot en met een scherpe visie op de moderne tijd zijn eigen geklungel. Vooral de combinatie van zijn rake observaties en zijn losse schrijfstijl maakt deze columns tot heerlijke miniatuurtjes.


Heilige schrik

Herman Brusselmans excelleert op de lange afstand: hij heeft met succes meer dan dertig romans geschreven. Maar hij is ook een meester op de korte afstand: zijn columns in humo bewijzen dat sinds 1996 elke week weer. In Heilige schrik worden er bijna 250 gebundeld. Brusselmans columns geven een prachtig vertekend beeld van zijn werkelijkheid en hoe hij die ziet in zijn ongebreidelde fantasie. Soms regent het, maar vaak niet. De schrijver ontmoet mensen en concentreert zich op dingen, zoals autos, kerken, neuzen, violen, kleren, barkrukken en rivieren. Hij houdt zich bezig met ontwikkelingen, concepten, ideeën, gedachten, cultuur, uitwassen, beperkingen of absolute stilstand. Zijn themas worden op de van hem bekende manieren vernieuwd of opnieuw uitgevonden.

Er zijn de angst, de liefde, de dood, het verlangen, de eerbied en de afkeer van het leven zelf. De ikpersonages, maar ook de anderen, zijn op zoek, en het valt voor dat ze niets vinden, wat misschien toch hun oorspronkelijke bedoeling was. Mannen ontmoeten meisjes en vrouwen en omgekeerd, en hun wereldbeelden krijgen daarbij knauwen en littekens. Verschillende van deze columns, zoals Kind, Als je van me weggaat en Zegeningen, zijn ware klassiekers geworden. Heilige schrik is een overzicht van de talloze letterkundige talenten van het fenomeen Herman Brusselmans.

De pers over Ik ben rijk en beroemd en ik heb nekpijn: Je zal ongeveer vier keer per uur hardop lachen, even zo vaak grinniken, glimlachen en met luide stem voordragen aan een toevallige aanwezige. daniëlle serdijn, het parool De pers over De droogte: Een onweerstaanbaar geestige en spannende roman. thomas van den bergh, elsevier Wie hier niet voor valt is gek. Lang leve Brusselmans. kees t hart, leeuwarder courant


In de polder

Sinds 1996 was Kader Abdolah wekelijks een vaste waarde in de Volkskrant. In zijn columns, onder de naam Mirza (kroniekschrijver), besprak hij op eigenzinnige wijze de actualiteit. Altijd persoonlijk, altijd vanuit het perspectief van de verbaasde, soms geïrriteerde of juist milde buitenstaander porde hij met een stokje in de Nederlandse mierenhoop.

Ook de ontwikkelingen op wereldniveau ontsnapten niet aan zijn aandacht. Kader Abdolah heeft het vermogen de waan van de dag in een breed perspectief te plaatsen of juist te relativeren.
Begin 2011 stopte Abdolah met zijn column. In de polder is een rijke bundeling van vijftien jaar kroniekschrijven.

Kader Abdolah (Iran, 1954) debuteerde in 1993 met de verhalenbundel De adelaars. Na De meisjes en de partizanen (1995) verscheen zijn eerste roman De reis van de lege flessen (1997), gevolgd door Spijkerschrift (2000), Portretten en een oude droom (2003), Het huis van de moskee (2005), het tweeluik De boodschapper en De Koran (2008) en De koning (2011). Zijn boeken zijn in meer dan twintig landen vertaald.


Totaal

‘Ik heb het achter elkaar en met tranen in mijn ogen gelezen. Zo grappig en zo goed geschreven.’ Radio 1 Nieuwsweekend, Onno Blom

De allerbeste reportages van Marcel van Roosmalen

Journalist, schrijver en columnist Marcel van Roosmalen gold lang als een geheimtip voor iedereen met een goed gevoel voor humor, maar inmiddels horen zijn columns voor NRC tot de best gelezen van de krant, is hij een van de spraakmakendste Druktemakers bij De Nieuws BV op Radio 1 en maakt hij met Gijs Groenteman de uiterst populaire podcast Weer een dag én het alom bejubelde televisieprogramma Media Inside.

Niemand weet zo genadeloos het menselijk tekort weer te geven als Marcel van Roosmalen in zijn reportages. Of hij nu op pad is met de Pimmels (de volgelingen van Pim Fortuyn), op campagne is met de Oranjes, de winterpresentatie van de EO bezoekt of verslag doet vanaf het hondenpoepsymposium onder het systeemplafond van het NBC Congrescentrum in Nieuwegein: niets of niemand wordt ontzien, ook hijzelf niet.

Totaal bevat zijn beste reportages van de afgelopen twintig jaar: een must-have die garant staat voor uren leesplezier.

In de pers

‘Bijna elke zin die Van Roosmalen schrijft is raak. Elke droge zin is een mengeling van irritatie, opstandigheid en berusting, en ook kregelig mededogen.’ **** de Volkskrant

‘Soms is het alsof Marcel de kloof dicht tussen verslaggeverij en moderne poëzie. In drie zinnen meer zeggen dan waar menig collega een bladzijde voor nodig heeft, dat is het. Literaire journalistiek.’ **** NRC Handelsblad


BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten