De top 5 van beste boeken om te leren reflecteren (2023)
Reflecteren is onderzoeken hoe je handelt bij bepaalde situaties en hoe jij je daar bij voelt. Dit doe je bijvoorbeeld om afstand te nemen van de situatie of de dagelijkse praktijk en daarbij op gestructureerde wijze vragen stellen aan je zelf.
Meer over reflectie en reflecteren lees je in de 5 boeken die ik voor je heb geselecteerd voor deze pagina. De boeken hebben wel allemaal hetzelfde onderwerp maar zijn heel divers. Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst.
De link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de recensies en de waarderingen van de lezers. Via de link van Bol.com kom je het boek eenvoudig en snel bestellen.
Reflecteren

Bij reflecteren staat ‘leren van je ervaringen’ centraal. Reflecteren helpt bij het ontwikkelen van beroepsvaardigheden. In breder verband kan reflectie bijdragen aan professionalisering van beroepen en beroepsgroepen omdat het kan leiden tot nieuwe kennis en inzichten.
Dit boek leert studenten en professionals wat reflecteren inhoudt, waarom het belangrijk is en op welke manieren reflectie plaats kan vinden. Reflecteren geeft basiskennis over reflecteren en legt hierbij verbanden met theoretische achtergronden uit de filosofie en psychologie. Theorie wordt afgewisseld met aansprekende praktijkvoorbeelden en persoonlijke verhalen . Het boek bespreekt de basisvaardigheden die nodig zijn om te kunnen reflecteren en reikt handige instrumenten aan om deze vaardigheden te leren. Het praktische laatste deel bevat zowel individuele als groepsopdrachten.
Reflecteren is de herziene uitgave van het succesvolle studieboek uit 2010. De uitgave is aangepast op grond van actuele maatschappelijke ontwikkelingen en nieuwe inzichten. Ook is er meer diversiteit gebracht in de voorbeeldverhalen van studenten, waardoor de inhoud nog beter aansluit bij opleidingen in zorg en welzijn en bij pedagogische, juridische en creatieve studies.
Reflecteren biedt theorie en opdrachten op zowel instap- als verdiepingsniveau en kan tijdens de volledige studie worden gebruikt. Het boek is geschikt voor studenten van de sociale studies, opleidingen in de gezondheidszorg, juridische opleidingen en studies gericht op (integrale) veiligheid. Tevens richt de uitgave zich op professionals in de zorg en welzijn, het (sociaal)juridisch en veiligheidsdomein.
Marie-José Geenen is docent, supervisor en onderzoeker bij de Hogeschool Utrecht en was voorheen werkzaam bij Avans Hogeschool. Zij promoveerde in 2014 op een onderzoek naar de alliantie tussen groepsleiders en jongens in een Justitiële Jeugdinrichting.
Leren reflecteren

Dit product bestaat uit een boek inclusief website met hierop o.a. het online boek. Reflectie is met een nieuwsgierige, open blik op zoek gaan naar een deel van jezelf dat je nog niet kent. Door inzicht te krijgen in je handelen, gedrag en drijfveren kun je jezelf en je professioneel handelen verder ontwikkelen. Het aanleren van reflectievaardigheden maakt een belangrijk onderdeel uit van alle studies die opleiden tot een mensgericht beroep.
‘Leren reflecteren’ gaat eerst in op wat reflectie precies inhoudt en wat de meerwaarde en het belang ervan is. Vervolgens wordt de link gelegd tussen reflectie en het werkveld. Waar lopen professionals tegenaan in hun werk? En welke rol kan reflectie daarbij spelen? Tot slot wordt behandeld wat nodig is om reflectievaardigheden te ontwikkelen en toe te passen. ‘Leren reflecteren’ is een praktische methode waarbij je reflecteren leert door het te doen en door dicht bij jezelf te beginnen. Regelmatig wordt verwezen naar specifieke oefeningen op de website.
In de vele casussen in het boek wordt steeds de verbinding gelegd met de (beroeps)praktijk. Nieuw in deze vierde druk is aandacht voor feedback, de invloed van man-vrouwverschillen en cultuur op reflectie en voor schriftelijke vormen van reflectie, waaronder schrijven als reflectietool en het schrijven van een reflectieverslag.
Op de website bij het boek, www.lerenreflecteren4edruk.nl, staan veel verschillende oefeningen om reflecteren al doende te oefenen, video’s, een reflectiespel en achtergrondinformatie. Nieuw is de module ‘Het schrijven van een reflectieverslag’. Voor docenten zijn een PowerPoint en docentenhandleidingen beschikbaar met lessuggestie voor beginnende en gevorderde studenten.
Lida Nijgh was lang werkzaam in het hoger beroepsonderwijs en is momenteel coach in een vrijgevestigde praktijk. Nicolien van Tol werkt als docent methodiek, supervisor, coach en onderzoeksbegeleider in het hoger beroepsonderwijs. Daarnaast heeft zij een eigen coachingspraktijk.
Reflecteren de basis

De roep om reflectie blijft klinken in alle lagen van de samenleving. Jij draagt daarin als professional een bijzondere verantwoordelijkheid. Van jou wordt voorbeeldgedrag verwacht. Dat vereist dat je kritisch kunt kijken naar je eigen handelen en dat je kunt omgaan met professionele dilemma’s. Dat je kunt reflecteren op eigen professioneel gedrag. Reflecteren: de basis helpt je om je een reflectieve denkwijze eigen te maken.
Het boek geeft je de handvatten om je reflectievaardigheid te ontwikkelen. Die train je zelfstandig én samen met medestudenten, met behulp van veel voorbeelden en oefeningen. Reflecteren: de basis bestaat uit vier delen. In het eerste deel maak je kennis met de vaardigheid ‘reflecteren’ door middel van praktijkvoorbeelden. In deel 2 staat de theorie centraal. Reflectiemodellen, reflectieniveaus en een concreet stappenplan verhelderen het leerproces. In deel 3 ga je concreet aan het werk met het reflectieverslag. In het verdiepende deel 4 komt de essentie van het reflecteren in de praktk aan bod: het nadenken over het eigen professioneel handelen.
Deze vierde editie van Reflecteren: de basis geeft je nog meer inzicht in het ontwikkelen van je reflectievaardigheid en het toepassen ervan in de praktijk. Er zijn nieuwe aansprekende artikelen opgenomen en nieuwe opdrachten toegevoegd. Ook zie je bij de opdrachten welke fase van het reflectiemodel je vooral traint. Zo kun je de geoefende vaardigheden plaatsen in de leercontext van het reflectiemodel en ervaar je progressie in het leerproces. Je ontwikkelt je tot een reflectieve professional!
Digitale ondersteuning Op www.reflecterendebasis.noordhoff.nl biedt Noordhoff Uitgevers digitale ondersteuning bij dit boek. De unieke code voorin dit boek geeft toegang tot dit materiaal, onder andere: – dagelijkse reflectievragen – een reflectie-portfolio – een reflectiespel – casuïstiek uit verschillende werkvelden
Professioneel reflecteren

Van een professional mag je verwachten dat hij niet alleen knowhow heeft, maar ook een verhaal bij wat hij doet. Dat hij verantwoording kan afleggen en zijn overwegingen ook met klanten kan communiceren in de vorm van voorstellen of door hardop denken. Dat vraagt om het vermogen te reflecteren. Reflecteren op de professionele keuzes die je, vaak zonder erbij stil te staan, dagelijks maakt. Dit boek laat je zien hoe je dat doet.
Professioneel reflecteren beschrijft een werkgerelateerde variant van reflecteren waarmee je als professional je werkzame opvattingen, waarden en afwegingen kunt opsporen en de invloed ervan op jouw functioneren in kaart kunt brengen. Als je in staat bent je professionele handelen expliciet te maken en te onderbouwen, kun je het vervolgens doelgericht verbeteren. Wie zorgvuldig en professioneel kan reflecteren kan groeien en blijven leren, zelfstandig en samen met anderen. In dit boek wordt nauwkeurig uiteengezet wat reflecteren inhoudt, wat een professional eigenlijk doet als hij reflecteert en krijgt de lezer een conceptuele analyse van reflectie aangereikt.
Hierbij staan steeds de professionele werkervaringen centraal. En hoe je die ervaringen kan omzetten in nog zorgvuldiger handelen. De auteurs delen jarenlange ervaring op het gebied van coaching en supervisie. Ze geven les aan hogescholen en universiteiten of werken als (executive) coach. Hun gebundelde kennis maakt van Professioneel reflecteren een boek van onschatbare waarde voor iedere professional.
Reflecteren over leiderschap

Leiderschap is als een ambacht. Je verwerft het met de jaren. Na veel bloed, zweet en tranen. Zo krijg je een unieke signatuur en straal je iets authentieks uit. Want voor je iets gaat doen, moet je eerst iemand zijn. Zo krijg je mensen mee. Dat maakt jou tot een leider.
Die ambacht kan veel van je vergen. Er is veel druk. Soms twijfel je aan jezelf. Daar kan je aan onderdoor gaan. Je kan worden uitgerekt tot je bijna knapt. Harde beslissingen over mensen moeten nemen. Ondanks beperkte informatie toch knopen doorhakken. Niet weten wat te zeggen en toch antwoord moeten geven. Een gevoel van tussen hamer en aambeeld te zitten, in een onmogelijke spreidstand. De vraag of je wel de juiste dingen doet. Situaties waarbij de zenuwen door je keel gieren, je emoties het overnemen. Wat doe je dan?
Ik heb het allemaal meegemaakt. In dit boek deel ik mijn 30 jaar ervaring. Slimme inzichten die een nieuwe wereld doen opengaan. Sleutels die je helpen om je staande te houden en je verder te ontwikkelen. Waar je je beter bewust van kan worden, en die ook toepassen. Dit boek leert je hoe je zo door een beter begrip in je kracht komt en die verder opbouwt. Goede connectie met je team krijgt en meer bereikt. Want je hebt meer in jezelf dan je vermoedt. Een kennis die ik graag deel.
Het boek geeft in 50 korte beschouwingen een dieper inzicht in een essentieel of verrassend aspect van leiderschap. Hierdoor krijgt de lezer op een bevattelijke manier heel wat essentiële sleutels. Ik put hierbij uit mijn schat aan ervaring, gesprekken met vele leiders en uitgebreide research. Een boek dat je beter vroeger dan later leest.
Veel aspecten komen aan bod, zoals: in je kracht komen door zelfkennis, het belang van je aandacht te richten en hoe je dat doet, onmogelijke beslissingen nemen, omgaan met een crisis, voorkomen dat je blokkeert, oplossingen vinden, prioriteiten stellen, de tijd voor je laten werken, mensen in transitie leiden, verandering organiseren, je emoties, angst en stress beheersen, onzekerheid managen, veiligheid creëren, connecteren met je team, communiceren, praktische tips over hoe je best aan de slag gaat en hoe zeker niet. En veel meer.