|

De top 7 van de beste boeken over Abortus 2024

De abortus is een ingrijpende keuze, die vaak veel inpakt heeft voor zowel de vader als de moeder. Kiezen voor een abortus is geen makkelijke keuze en ook niet altijd een vrijwillige keuze soms is het zelfs een medische keuze en heb je eigenlijk geen keuze.

De onderstaande boeken op deze pagina hebben allemaal te maken met de abortus en zijn heel divers van informatieve boeken tot waargebeurde verhalen. Om je een goed beeld te geven van de boeken heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst.

De link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek over abortus eenvoudig en snel bestellen.

De Jane’s

Drie vrouwen. Drie verschillende keuzes. Een ondergronds netwerk dat strijdt voor het recht van vrouwen om zelf te beslissen over hun lichaam. ‘De Jane’s’ is indrukwekkend en onvergetelijk.

2017. Wanneer Angela Creighton een hartverscheurende brief ontdekt in een stapel vergeten post, is ze vastbesloten om de beoogde ontvanger te vinden. Haar zoektocht voert haar terug naar de jaren ’70 en ’80, toen een groep dappere vrouwen een illegaal ondergronds abortusnetwerk runde in Toronto, alleen bekend onder de gefluisterde codenaam ‘Jane’…

1971. Als tiener werd dr. Evelyn Taylor gedwongen haar baby af te staan voor adoptie – een trauma waar ze nooit van is hersteld. Jaren later vormt dat de basis voor haar beslissing zelf onderdeel te worden van het Jane-netwerk.

1980. Als de twintigjarige Nancy Mitchell via het Jane-netwerk dokter Taylor ontmoet, is dat het begin van haar inzet voor het recht van vrouwen om zelf te kiezen wat er met hun lichaam gebeurt.

Een onvergetelijk debuut over drie generaties vrouwen die vechten voor hun recht om te kiezen


Begeleiding na een afgebroken zwangerschap of abortus

Waar help je vrouwen en partners echt mee?
Wat kun je doen, ook als de abortus langer geleden was?
Hoe kun je als professional omgaan met dit gevoelige onderwerp?

In Nederland zijn elk jaar 30.000 abortussen. In België 18.000. Een abortus kan veel impact hebben op de vrouw, haar relatie, haar werk, haar gezin, haar gezondheid. Ook jaren later nog.

Door het grote taboe rond abortus is er veel verborgen verdriet. Als professional is het belangrijk om aandacht te hebben voor abortus en de impact die een afbreking ook later nog kan hebben.

Dit boek biedt vele ervaringsverhalen, checklists en tips.


Abortus en nu?

‘Ik ben zwanger geraakt en heb het besluit tot abortus genomen.’ Voor veel vrouwen is dit geen blijde, uitgesproken boodschap. Buitenstaanders hebben over abortus vaak een uitgesproken mening. Vrouwen die te maken krijgen met abortus, hebben dat soms zelf ook. De pijn en het verdriet na een abortus doet hen zwijgen.

De verwerking van een abortus is zwaar en wordt nog niet vrijelijk besproken in onze maatschappij. Een indringende verlieservaring, zowel voor vrouwen die spijt hebben als voor vrouwen die achter hun keuze staan. In dit boek gaat het niet over het besluit, maar over de verwerking van abortus. Wat ervaren vrouwen na een abortus aan pijn, verdriet, schuld en schaamte? Ook het verwerken van deze verlieservaring en het onderwerp geloven en abortus krijgen aandacht. Wat gebeurt er met vrouwen die geloven na abortus? En wat brengt het geloof deze vrouwen?

Bianca de Graaff is werkzaam als gesprekstherapeut in haar eigen hulpverleningspraktijk Vivens therapie. In haar praktijk spreekt ze met vrouwen over het verwerken van abortus en andere verlies- en rouwervaringen. De bewogenheid voor deze vrouwen die worstelen met de verwerking van abortus, heeft haar doen besluiten om een boek te schrijven. Bianca wil, net als Jezus, met vrouwen meelopen en praten over wat ze hebben meegemaakt. Gelovige en niet-gelovige vrouwen helpen daar waar nodig de identiteit te herstellen en op te staan voor andere vrouwen.


Abortus, schaamte en schuld

Zo’n honderdduizend vrouwen in Duitsland en dertigduizend in Nederland laten jaarlijks een abortus uitvoeren.

Een deel van deze vrouwen kunnen de psychologische gevolgen aan, een ander deel lijdt aan gevoelens van schuld, schaamte en spijt. Weer anderen lijden zelfs aan posttraumatische stressstoornis.

Over hun nood wordt echter nauwelijks gesproken. Spreken over een abortus en bijbehorende emoties is taboe.

In deze bundel vertellen elf vrouwen hun verhaal en informeren deskundigen uit medische en ethische hoek over de psychische en morele gevolgen van een abortus bij veel vrouwen.

“Dit boek zal helpen een maatschappelijke discussie op gang te brengen.”
– Renate Günther-Greene, auteur

“We moeten juist meer praten over abortus, omdat blijkt dat het diep ingrijpt in een mensenleven.”
– Arthur Alderliesten, directeur vbok


Ei, foetus, baby

Een fascinerende geschiedenis van de veranderende kijk op en kennis over zwangerschap en abortus.

Wat gebeurt er precies in een zwangere buik? Al eeuwenlang proberen mensen, meestal mannen, die vraag te beantwoorden. De onderzoekers die zich erover bogen gebruikten daarbij een groot scala aan met de tijd veranderende technieken en methoden. Ook het woordgebruik over zwangerschap varieerde en varieert met de tijd. Wanneer mag of moet je bijvoorbeeld ‘zwanger’ heten, en ben je dat dan van een ‘vrucht’, ‘ei’, ‘foetus’ of ‘kind’? En wanneer spreken we over de beëindiging van de zwangerschap als ‘een abortus’?

Trudy Dehue is gefascineerd door de totstandkoming van kennis. Wat is bijvoorbeeld de plek van de zwangere persoon in de vele studies van de zwangere buik? Feiten zijn altijd het eindproduct van menselijk handelen en menselijke beslissingen betoogt ze, met soms grote gevolgen voor het lief en leed van anderen. Achter elk feit schuilt vaak ook een belangrijk verhaal.

In ‘Ei, foetus, baby’ ontrafelt Dehue vele verhalen achter de feiten over zwangerschap en zwangerschapsbeëindiging. In haar vijf eeuwen omspannende onderzoek brengt ze soms gruwelijke, soms liefdevolle en soms bevreemdende technieken en denkbeelden in kaart. Tegelijk biedt ze nieuwe inzichten over de relatie tussen onze kennis en de werkelijkheid.


Abortus. Het taboe nog niet voorbij?

Waargebeurde verhalen met een hulp voor het verwerken van het verlies

Gertie Driessen is seksuologe en massagetherapeute. Ze is moeder van drie kinderen en grootmoeder van drie kleinkinderen. Haar eigen abortusproces heeft haar ook moeite en tijd gekost. Dit boek is de neerslag van haar ervaring, die van de inzichten die zij en haar collega-therapeuten vergaarden bij het begeleiden van talloze cliënten met abortusproblematiek.

Jaarlijks ondergaan in België en Nederland 50.000 vrouwen een abortus.
Weinigen durven erover praten.

Gertie Driessen verzamelde 36 aangrijpende getuigenissen die een genuanceerd beeld geven: 24 abortusverhalen van vrouwen en 12 abortusverhalen van mannen, maar ook 3 interviews van mensen die niet voor abortus kozen en 3 waarbij een abortus om medische redenen werd uitgevoerd. Ze laat ook 4 organisaties en 20 therapeuten aan het woord die met een voorbeeld illustreren hoe zij in het beslissings- en/of verwerkingsproces steun kunnen bieden.

Het kan je dochter, zus, vrouw, vriendin of collega zijn. Je zoon, broer, man, vriend of collega…

”Mijn abortus heeft een stuk van mijn leven bepaald… door de schrik dat iemand het te weten zou komen en de overdreven schuldgevoelens. Nu heb ik er vrede mee. Je doet het niet zo maar. En al is de zwangerschap weg, echt weg is het nooit. Het blijft een stuk van jou. Maar dat hoeft niet negatief te zijn…”

“Ik had een grote kinderwens. Ik werd zwanger en de angst van mijn partner om vader te worden was te groot. Vanuit mijn verlatingsangst koos ik toen voor abortus…”
“Ik wilde geen alleenstaande moeder worden zoals mijn moeder….dat was zo zwaar.”
Het taboe rond abortus zorgt nog altijd voor veel onnodige kommer en kwel.
20% van de vrouwen en 10% van de mannen kampen met overdreven schuld- en schaamtegevoelens en ongeuit en onbespreekbaar verdriet. Daardoor worden dikwijls zowel op lichamelijk als psychologisch vlak in het individueel, relationeel en professioneel leven onnodig moeilijkheden ervaren (of gecreëerd?).

De zwart-wit tegenstellingen over abortus kunnen enkel door meer inzicht, begrip, empathie en mededogen overbrugd en opgelost worden.
Het taboe opheffen maakt steun meer beschikbaar in de beslissings- en verwerkingsfase en ondersteunt de preventie.

Dit boek wil hierbij een hulp zijn.

Het boek wordt rijkelijk geïllustreerd met foto’s, haiku’s en gedichten van Bart Ramaekers, Miche van Den Broeck, Geert de Kockere, Magdalena Pulmans enz.


Man En Abortus

Een op de vijf mannen krijgt in zijn leven te maken met een abortus. Voor velen van hen is dat een uiterst stressvolle en pijnlijke periode in hun leven. Na de eerste ontdekking blijkt vooral de behoefte aan informatie erg groot. Ze zoeken antwoorden op vragen zoals: Wat doe je als je ontdekt dat je partner zwanger is? Hoe neem je (samen) een beslissing? Wat gebeurt er in een kliniek? Hoe verwerk je een abortus?

In Man & abortus wordt onder andere dieper ingegaan op het besluitvormingsproces dat vooraf gaat aan de abortus, de rol die de man hierbij kan innemen, de feitelijke ingreep en hoe daarna het rouwproces verloopt. Basti Baroncini interviewde zowel mannen als vrouwen die met abortus te maken hebben gehad. Ook sprak hij met abortusartsen, filosofen, juristen en een rouwdeskundige.

Man & abortus is bedoeld om vooral mannen (maar ook vrouwen) te helpen bij het nemen van een van de moeilijkste beslissingen in hun leven. Het biedt herkenning en erkenning van de gevoelens en gedachten die een groot aantal mannen heeft en geeft antwoord op vele vragen.

Basti Baroncini (1981) is journalist en werkte voor verschillende tijdschriften en radiozenders. Enkele jaren geleden maakte hij zelf een abortus mee, aanleiding voor hem om Man & abortus te schrijven.


Vergelijkbare berichten