De top 10 van de beste boeken over Antwerpen 2024
Antwerpen, de diamant aan de Schelde, staat bekend om zijn rijke geschiedenis, levendige cultuur en unieke charme. Als je dieper wilt duiken in de ziel van deze prachtige stad, is er geen betere manier dan door de pagina’s van enkele van de beste boeken over Antwerpen te bladeren. Van historische kronieken tot hedendaagse verhalen, deze boeken nemen je mee op een reis door de straten van Antwerpen en onthullen de vele facetten die deze stad.
Op deze pagina vind je de 10 beste boeken over Antwerpen, om je een goed beeld te geven van de boeken heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen.
Time to momo – Antwerpen
et time to momo Antwerpen (voorheen 100% Antwerpen) haal je alles uit je stedentrip! Stap je hotel uit en loop regelrecht naar de leukste wijken van de stad. Op weg naar nieuwe restaurantjes, de beste koffie en dat lokaal gebrouwen biertje.
Bij time to momo delen lokale auteurs uit liefde voor hún stad alleen de echte highlights met je. Zo sla je de drukke dertien-in-een-dozijn-winkelstraten over en wandel je, terwijl je onderweg een bezienswaardigheid meepikt, naar de leukste adressen waar de locals zelf graag komen. Met 6 verrassende routes door de verschillende wijken van Antwerpen kun je de stad in je eigen tempo ontdekken én de local lifestyle beleven.
Inclusief:
- Alle belangrijke bezienswaardigheden
- Meer dan 250 adressen om te eten, drinken en shoppen
- Handige uitneembare stadsplattegrond én gratis kaart-app
- Leuke top 10-lijstjes
Het verhaal van Antwerpen
Bart De Wever vertelt 33 verhalen over Antwerpen, van kleine anekdotes tot wereldschokkende gebeurtenissen. Hij schrijft over de voorhuid van Christus en een negentiende-eeuwse professor die bij kaarslicht schilderijen van Rubens opsmukte. Over een Antwerpse kandidaat die in 1831 koning van Belgie wilde worden. Over vreselijke ziekten, verdacht vastgoed en polarisering in de pers. Het verhaal van Antwerpen geeft inzicht in de geschiedenis van de stad. Het vertelt waar we vandaan komen, helpt ons te begrijpen wie we zijn en biedt inspiratie om te beseffen wie we willen worden.
Uit de verhalen blijkt een liefde voor de stad en een liefde voor de stadsgemeenschap die er thuis is. ‘Het burgemeesterschap is niet gewoon een mandaat van de kiezer. Het is een ambt waarin je groeit. En terwijl je geleidelijk aan met dat ambt versmelt, geraak je in de ban van de stad. Antwerpen heeft een enorm mooi verhaal te vertellen. Maar dat verhaal vertelt ook iets over ons. De stenen van de stad spreken niet alleen over het verleden. Ze maken ons niet alleen fier uit nostalgie. Ze geven ons kracht om zelfbewust een nieuw elan te geven aan onze stadsgemeenschap. Net daarom is het zo belangrijk om dat verhaal te vertellen. Het verhaal van Antwerpen.’
Bart De Wever is burgemeester van Antwerpen. Hij speelt al meer dan twintig jaar mee op politiek topniveau, maar verliest zijn ware passie nooit uit het oog: geschiedenis.
Wandelen in de stad Antwerpen
In deze gids vind je vijf wandelingen door buurten net buiten het centrum van de stad.
Vijf wandelingen door verrassend Antwerpen In Antwerpen is van alles te doen. De meeste bezoekers komen er om te winkelen. Dat kan er te kust en te keur. Het zijn juist de kleine, minder bekende winkelstraten met hun mix van modezaken en vintageshops, design- en interieurwinkels, cafés en restaurants die de stad zo bijzonder maken. In deze gids vind je vijf wandelingen door buurten net buiten het centrum van de stad. Van de art-nouveauwijk Zurenborg tot het trendy Zuid, van de Linkeroever tot de hippe hotspots van Het Eilandje. De laatste wandeling laat je kennismaken met het Quartier Latin en het beeldenpark Middelheim.
Deze Odyssee Reisgids biedt:
- Bekende en onbekende bezienswaardigheden
- Heldere, kleurrijke lay-out
- Duidelijke wandelkaarten
- Relevante informatie over cultuur en geschiedenis
- Tips voor winkels en horeca
Heerlijk Antwerpen
Met Heerlijk Antwerpen heb je dé culinaire gids in handen om de lekkerste en leukste adressen van Antwerpen te ontdekken. Waar je ook bent in de stad: in het oude centrum, Borgerhout, ’t Eilandje of Zuid. Met de tips van twee culinaire experts uit Antwerpen, Barbara Serulus en Johanna Goyvaerts, vermijd je de beruchte tourist traps en ontdek je de leukste restaurants, winkels en meer.
De auteurs nemen je mee naar de beste culinaire adressen in en buiten het centrum: van oud en vertrouwd tot verrassend en nieuw. Ontdek de beste bierbar in de Stationsbuurt en waar je de lekkerste vis en zeevruchten eet in de residentiële wijk Zurenborg. Van traditionele bakkerijen en bistro’s tot en met hippe hotspots, boerenmarkten en pluktuinen aan de rand van de stad. Per wijk, van het oude centrum tot Noord en net buiten de stad.
’t Stad van vroeger – Verdwenen parels in Antwerpen
Wie herinnert zich nog het chique Hotel Weber dat plaats heeft gemaakt voor de moderne Antwerp Tower, of de groene Geuzenhofkes op de Rooseveltplaats waar vroeger koppeltjes gevormd werden? Maar ook de wapperende was van Laundry Day in de Kammenstraat is ondertussen al een herinnering geworden aan vervlogen tijden, ook al is dat niet eens zo lang geleden.
Stadsgids TANGUY OTTOMER vertelt op een persoonlijke en toegankelijke manier over ’T STAD VAN VROEGER, en met name over de VERDWENEN PARELS VAN ANTWERPEN: over wijken en pleinen in de binnenstad, over de gebouwen die er ooit stonden en over het leven dat zich er toen afspeelde. Zijn anekdotes zijn uitvoerig geïllustreerd met meer dan 100 foto’s uit privé- en openbare archieven, van zwart-wit postkaartjes uit 1910 tot persoonlijke familiefoto’s uit de jaren 90.
’T STAD VAN VROEGER is een liefdesverklaring maar het is ook een pleidooi voor het behoedzaam omspringen met erfgoed. De grote verscheidenheid in het fotomateriaal maakt van dit boek een trip down memory lane voor Antwerpenaren van elke leeftijd, en voor bezoekers die de ziel van ’t Stad van vroeger willen leren kennen.
Antwerpen – De gloriejaren
Wervelende geschiedschrijving over een grootse stad
De stad die Antwerpen ooit geweest is, is vandaag de dag haast onherkenbaar. Verwoest door de vlammen en bombardementen van de wereldoorlogen is haar geschiedenis goed verstopt achter een façade van herbouwde monumenten. Toch was de havenstad ooit het middelpunt van de wereld.
Als handelscentrum kende Antwerpen in de zestiende eeuw geen evenbeeld, en haar rijkdom en weelde leken ongeëvenaard. De stad van Plantijn en Brueghel stond bol van de bedrijvigheid. Bezoekers kwamen met hun koopwaar uit alle uithoeken van de wereld naar de stad waar de geldhandel floreerde.
Tegelijkertijd kende Antwerpen ook een schaduwkant: rellen, muiterijen en de inquisitie, die als een donkere wolk boven de joodse en protestante inwoners hing, lieten de uitzonderlijke welvaart van korte duur zijn. Desalniettemin blijkt de invloed van Antwerpen blijvend.
Met Antwerpen ontsluit bestsellerauteur Michael Pye het verhaal van een stad die tegen alle verwachtingen in opkwam als het kloppend hart van de zestiende eeuw, en in korte tijd de wereld wist te veranderen. Eén ding is volgens Pye zeker: zonder de Antwerpse geschiedenis zou vandaag niets hetzelfde zijn.
Gelukkige stad
Antwerpen groeide in de 16de eeuw uit tot ‘Felix Antverpia’, de voornaamste handelsplaats ten noorden van de Alpen, en werd het brandpunt van de ‘noordelijke renaissance’. De moderne kunsthandel ontstond, en belangrijke schilders als Quinten Metsys, Pieter Breugel en Frans Floris hadden er hun ateliers gevestigd.
De Reformatie gedijde in de ‘liberale’ handelsmetropool, maar droeg ook bij tot de opstand van de Nederlanden tegen Spanje. Dramatische episodes als de Beeldenstorm, de Spaanse Furie en een poging tot moord op Willem van Oranje verstoorden het leven van de stedelingen. Antwerpen werd een calvinistische republiek en koos de kant van de Opstand, maar moest in 1585 capituleren voor Alexander Farnese, de veldheer van de Spaanse koning Filips II. De Zeeuwen sloten de Schelde voor de handel, waardoor de helft van de Antwerpse bevolking de stad verliet. Velen van hen trokken naar het Noorden. De bloei van Amsterdam kon beginnen.
Historische Atlas van Antwerpen
Antwerpen ontwikkelde zich in de vijftiende en zestiende eeuw tot draaischijf van de Europese handel. Dat ging gepaard met grote stedenbouwkundige ambities die echter maar gedeeltelijk konden worden waargemaakt.
Rond 1700 kromp de stad zelfs binnen haar omwalling. In de negentiende en twintigste eeuw leefde de haven op en zorgde industrialisatie voor nieuwe groei. Er kwamen nieuwe havendokken, de binnenstad werd gemoderniseerd en de voorsteden werden geïntegreerd in het stedelijke weefsel. Opnieuw bleken de plannen, zoals die voor de Linkeroever, grootser dan de eigenlijke uitvoering. Aan de hand van kaarten, prenten en foto’s biedt de Historische Atlas van Antwerpen inzicht in de ontwikkeling van de stedelijke ruimte zoals deze werd uitgetekend door overheden, kunstenaars, plannenmakers en bewoners.
Via innovatieve digitale GIS-analyses worden onvermoede ruimtelijk verbanden en patronen aan het licht gebracht. De lezer wordt meegenomen vanaf het ontstaan van de burcht, het oude hart van de stad, via de zestiende-eeuwse hoogtijdagen, wordt de lezer meegenomen tot aan de steeds snellere transformaties in de naoorlogse periode.
De bouw van kerken, kades en dokken, handelshuizen, pleinen en stadspaleizen, wordt ontleed in verhalen die evenveel vertellen over de gewenste als over de verwezenlijkte stad, en die bepalend zijn voor de verdere uitbouw van Antwerpen in de eenentwintigste eeuw.
Antwerpen – verloren stad 1860-1880
In Antwerpen, verloren stad maakt samensteller Ronny Van de Velde een wandeling door een stad die niet meer bestaat. Aan de hand van adembenemend archiefmateriaal toont hij ons de stad Antwerpen net voor deze aan een spectaculaire transformatie werd onderworpen. De ingeslapen nederzetting aan de rivier moest en zou bevrijd worden van al wat economische groei belemmerde: de Scheldekaaien werden rechtgetrokken en de oude omwalling gesloopt. Door de middeleeuwse stadspoorten had de moderne tijd de stad nooit in kunnen trekken.
Borgerokko maffia
Marokkaanse drugsmisdaad in Antwerpen.
In Nederland kent iedereen de Mocro-maffia, een criminele bende van Noord-Afrikaanse afkomst. En zoals het druppelt in Brussel wanneer het regent in Parijs, zo haken ook Amsterdam en Antwerpen in elkaar.
De Vlaamse stad aan de Schelde is belangrijk voor de Mocro-maffia. Ze gebruikt de haven van Antwerpen immers om drugs uit Zuid-Amerika en Afrika binnen te trekken. En daarvoor heeft ze in Borgerhout zelfs een filiaal opgericht, bemand door lokale Marokkaanse families. Die begonnen allemaal als ‘uithalers’ die op verzoek van de Nederlandse drugsbazen de ladingen drugs uit de containers pikten, meestal voor een habbekrats. Maar ondertussen handelen de drugscriminelen in Borgerhout steeds vaker zelfstandig en is het vroegere Borgerokko nu Coke City geworden, een internationale draaischijf van waaruit drugs over Europa wordt verspreid en misdaadgeld naar Marokkaanse steden als Tanger en Nador stroomt.