| |

De top 8 van de beste boeken over atheïsme 2024

Atheïsme is een samengesteld woord uit het Grieks wat betekend ¨Niet god of Zonder god¨. atheïsme betekend dat je niet in één of meerdere goden gelooft. Binnen de atheïsme zijn er diverse vormen, zoals het nieuwe atheïsme die vorm kreeg door de boeken van o.a.Richard Dawkins, Christopher Hitchens, Sam Harris en Daniel Dennett.

Tegenwoordig is er veel te lezen over atheïsme, om je een beetje te helpen met de beste boeken, heb ik een top 10 gemaakt. Deze top 10 bestaat uit de beste boeken die te maken hebben met atheïsme. De boeken zijn ondanks hetzelfde onderwerp heel divers. Naast boeken over atheïsme vind je hier ook boeken die met het humanisme te maken hebben.

Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen. Een goed alternatief voor Bol.com is Bookspot.nl

Autumn 2- 728 x 90

Zeven vormen van atheïsme

John Gray is de belangrijkste levende Britse filosoof’ – The Independent

Zeven vormen van atheïsme is een prikkelend boek. John Gray: ‘Wanneer je oudere vormen van atheïsme onderzoekt, ontdek je dat sommige van de meest standvastige overtuigingen zeer te betwijfelen zijn.’

Al een generatie lang wordt het publieke debat aangetast door karige, bekrompen bespottingen van religie, uit naam van ‘de wetenschap’, al geven deze spotters blijk van maar weinig kennis van die wetenschap. John Gray valt deze ‘heilige huisjes’ aan.

Hij beschrijft de complexe wereld van de verschillende vormen van atheïsme, een traditie die volgens hem even rijk is als die van religie. Tevens een traditie die net zo diep verweven is met religiositeit in plaats van dat dit ‘het tegenoverstelde’ is, zoals het meestal wordt beschouwd.

Het resultaat is een boek dat een bijzonder en veelzijdig licht schijnt op dat wat menselijk is, en op de denkers die, in verschillende tijden en op verschillende plekken, hebben gestreden om deze kwestie te kunnen begrijpen.


De atheïstische moslim

In de worsteling om de wereld waarin hij als wetenschapper en arts leefde te verzoenen met de religie waarmee hij was opgevoed, verliest Ali Rizvi uiteindelijk zijn geloof. Hij neemt zich voor om de stem te zijn van hen die gewoonlijk al tot zwijgen worden gebracht voordat ze de publieke media bereiken: de atheïstische moslims.

Rizvi beschrijft hoe hij gevangen zit tussen twee grote verhalen: dat van de extreme islam en dat van de anti-moslim onverdraagzaamheid in de wereld van na 11 september 2001. Met geen van beide kan hij zich identificeren.

Zijn emotioneel en intellectueel aangrijpende, persoonlijke verhaal vertelt over de uitdagingen van de moderne islam en benoemt de factoren die kunnen helpen om tot een ingrijpende, progressieve hervorming te komen.


God als misvatting

In zijn onnavolgbare, pakkende, soms geestige stijl richt Richard Dawkins zijn scherpzinnige pijlen op het geloof in een bovennatuurlijke god. Dawkins laat geen spaan heel van de belangrijkste argumenten voor religie (het bieden van troost, het funderen van ethiek, etc.) en toont de grote onwaarschijnlijkheid van het bestaan van een opperwezen aan.

Hij laat zien hoe religie oorlog voedt, onverdraagzaamheid in de hand werkt en aanzet tot kindermishandeling. De auteur betoogt dat geloof in God niet alleen irrationeel is, maar ook potentieel dodelijk.

God als misvatting is een vurig pleidooi voor het ‘uit de kast komen’ van ieder die zich diep in zijn hart al een atheïst weet. Een ongelooflijk boek over het ultieme onderwerp, dat veel stof deed, en doet opwaaien.


Adieu God?

In Adieu God? heeft Tijs van den Brink 15 persoonlijke ontmoetingen met bekende Nederlanders. Hij zocht hen thuis op om te praten over hun keuze de kerk waarin ze zijn opgegroeid te verlaten.

Tijs van den Brink vraagt hen waarom ze die keuze hebben gemaakt en of het afscheid van de kerk ook een afscheid van God betekende. In Adieu God?

Zijn 15 interviews opgenomen met onder anderen Johan Derksen, Anita Witzier, Youp van t Hek, Franca Treur, Sara Kroos, Hans van Breukelen, Jörgen Raymann, Sharon Gesthuizen, Jan Slagter, Ronald Plasterk en Bennie Jolink.


Theater voor engelen

Een nieuw boek van bestsellerauteur Tomáš Halík over het leven als religieus experiment en over de zoektocht naar God.

‘Theater voor engelen’ is een theologisch-filosofisch boek van Tomáš Halík over de zoektocht naar en de ontmoeting met God. Mensen zijn geen engelen: ze kunnen het mysterie van het leven en het geloof niet in zijn geheel overzien. Dat betekent niet dat we uit eerbied voor dit geheim daarin dan maar moeten berusten.

Tomáš Halík nodigt ons uit het geloof als een levensexperiment op te vatten en de openheid van onze geest in te zetten. In dit indringende boek spreekt Halík niet alleen overtuigde christenen aan, maar ook atheïsten en mensen die op zoek zijn naar zingeving. Want God zoekt de mens vaak op in de stilte en in het verborgene, zonder dat iemand het zelf merkt. Halík probeert deze ontmoetingen op het spoor te komen en beschrijft die als een voortdurende dialoog met God.

‘Iedere bladzij dwingt me om een paar minuten uit het raam te staren, te peinzen en het hart van mijn eigen (on)geloof te betreden.’ – Wolter Huttinga in ‘Trouw’ over ‘Raak de wonden aan’


Los van God

Diverse enquêtes wijzen uit dat zo’n 25 procent van de mensen zich niet verbonden voelt met enige religie. Onder jongeren onder de dertig ligt dit percentage nog hoger. Dat Goden langzaam wegsijpelen uit het leven van de mens kan Richard Dawkins, de vurigste pleitbezorger van atheïsme, alleen maar toejuichen.

Met dit nieuwe, controversiële boek over atheïsme voor jong en oud wil Dawkins de vanzelfsprekendheid doorbreken waarmee het geloof aan volgende generaties wordt doorgegeven.

Hij zet op losse schroeven wat in de Bijbel, Koran of andere religieuze geschriften staat en wat altijd voor waar is aangenomen. Maar wat hij vooral wil, is de wonderlijke wereld van het leven en de natuur laten zien, zonder de sluier van het geloof.


Vrijdenken & humanisme in Nederland

In “Vrijdenken & humanisme in Nederland” passeren in chronologische volgorde een veertigtal personen, organisaties en onderwerpen de revue die van bijzondere betekenis zijn voor de humanistische traditie in Nederland. Deze zijn gekozen omdat ze een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan ‘de geestelijke bevrijding in de cultuur’.

Iedere bijdrage is gekoppeld aan een concrete plek, zoals een geboorte- of sterfhuis, een gebouw, een standbeeld, een graf, een naambord et cetera. Veel plekken kunnen ook nu nog van binnen worden bezocht.

Met bijdragen van:

  • Wim Berkelaar
  • Bert Boelaars
  • Paul Cliteur
  • Elsbeth Etty
  • Anton van Hooff
  • Nelleke Noordervliet
  • Miriam van Reijen
  • Piet de Rooy
  • Rob Tielman
  • En vele anderen

Ja, dat geloof ik (en wel hierom)

Ja, dat geloof ik van oud-hoogleraar en lid van de Koninklijke Academie van Wetenschappen Eginhard Meijering is een pleidooi om te (blijven) geloven. Meijering schrijft op kleurrijke wijze op wat hij nog wél gelooft.

Hij stelt daarbij kritische vragen die zowel voor de afhakers als voor de blijvers herkenbaar zijn: leven we in een tijd die om een ander geloof of om een andere verwoording van het geloof vraagt? Of zijn we in de loop der jaren zelf innerlijk veranderd?


Autumn 2- 728 x 90

Vergelijkbare berichten