|

De top 7 van de beste boeken over Ludwig van Beethoven 2024

Ludwig van Beethoven geboren in Bonn (Duitsland) in December 1770 en overleden in Wenen op 28 maart 1827. Beethoven was een Duitse componist, maar ook een dirigent, virtuoos en musicus. Ludwig van Beethoven wordt gezien als één van de invloedrijkste componisten. Zijn stijl sluit aan op die van Haydn en Mozart en wordt met deze componisten tot de Eerste Weense school gerekend.

Meer over Ludwig van Beethoven lees je in de 7 prachtige boeken die ik voor deze pagina op een rij heb gezet. Om je een goed beeld te geven van de top 7 van beste boeken over Beethoven heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst.

De link van Bol.com geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek van Ludwig van Beethoven eenvoudig en snel bestelen.

MuziekMuziek

Beethoven

Ludwig Van Beethoven wordt beschouwd als een van de grootste componisten aller tijden en hij is tot op de huidige dag uiterst populair. Dit is de eerste biografie in het Nederlandse taalgebied die het geheel van zijn leven en werk omspant. Het is het verhaal van een kunstenaarscarrière: het beschrijft Beethovens ontwikkeling als componist en de muziekwereld in zijn tijd.

Jan Caeyers portretteert Beethoven als geniaal componist, maar gaat ook in op zijn uiterst gecompliceerde en getourmenteerde persoonlijkheid. De feiten uit het leven van Beethoven zijn sombere jeugd, zijn sterk wisselende stemmingen, zijn verlangens, zijn relaties en conflicten met familie en vrienden, zijn verhouding met de onsterfelijke geliefde, het drama van zijn doofheid worden verbonden met zijn werk.

Jan Caeyers besteedt bovendien ruim aandacht aan de historische context, de politieke verwikkelingen binnen het Europa van eind achttiende, begin negentiende eeuw waarin Beethoven leefde, en hij gaat helder in op zijn muziek, die met de jaren complexer en eigenzinniger werd.


Nederland en Beethoven

De wereld staat in 2020 uitgebreid stil bij het 250ste geboortejaar van Beethoven. Voor Emanuel Overbeeke was dat aanleiding om een boek te schrijven over de betekenis van deze componist voor de cultuur in Nederland sinds 1800.

In die 250 jaar is Nederland sterk veranderd en het beeld dat men van Beethoven had, veranderde mee. Daarom is de Beethovenreceptie ook een spiegel van de tijd. ‘Nederland en Beethoven’ gaat daarom niet alleen over een van de grootste componisten aller tijden, maar ook over het muzikale leven in Nederland sinds 1800 tot nu.

In dit geïllustreerde verhaal komen tal van aspecten van het muziekleven ter sprake, zoals concerten, componisten, muziekopnamen, boeken en cultuurbeleid, maar ook onderwerpen als politiek, religie, literatuur, sociale verhoudingen, verzuiling en ontzuiling. Muziek en geschiedenis gaan in dit boek hand in hand.

Over de auteur Emanuel Overbeeke (1958) studeerde muziekwetenschap in Utrecht bij Marius Flothuis en in New York bij Charles Rosen. Eerder schreef hij boeken over onder meer Debussy, Stravinsky, Boulez, muziek voor Pasen, componisten en de dood, Vestdijk en de muziek plus een proefschrift over Nederlandse muziek bij Nederlandse symfonieorkesten. Hij schrijft veel artikelen, recensies en geeft inleidingen en lezingen.


Was Beethoven een asperger?

‘De uitgewerkte informatie over Beethovens vermeende aspergersyndroom is helder, verklaart een hoop en zet zelfs zijn genialiteit in een ander daglicht.’
AALTJE en JAAP VAN ZWEDEN

‘Beethovens ogenschijnlijk onverklaarbaar gedrag gezien in het licht van aspergersyndroom: een bijzonder verhelderend en fascinerend boek!’
RONALD BRAUTIGAM pianist

‘Een boeiend portret van een getergd genie. Dit indrukwekkende werk is ook interessant voor mensen die voorafgaand aan het lezen niet of nauwelijks bekend zijn met Beethoven of aspergersyndroom. Men leert niet alleen Beethoven maar ook de ‘Asperger-mens’ beter kennen en begrijpen; Walter Heijder is erin geslaagd die twee op een intrigerende en natuurlijke manier samen te brengen.’
JUDITH VISSER, schrijver en gediagnosticeerd asperger. Auteur van Zondagskind. Een autobiografische coming of age roman

‘Naar mijn mening is dit werk de aandacht van iedere musicus en liefhebber van klassieke muziek waard.’
BART VAN OORT Koninklijk Conservatorium Den Haag, fortepianist, artistiek leider van de Van Swieten Society

Walter Heijder (1970) is liefhebber van klassieke muziek. Zijn belangstelling voor Beethovens soms excentrieke gedrag motiveerde hem tot minutieus onderzoek naar mogelijke oorzaken daarvan. Naast vele secundaire bronnen las hij alle relevante brieven van Beethoven en tevens dagboeken, brieven en herinneringen van tijdgenoten. Gelegd naast de kenmerken en diagnostische criteria van aspergersyndroom leverde dat verrassende nieuwe inzichten op, die Heijder in dit boek presenteert.


Beethoven

Ludwig van Beethoven: voor velen de grootste componist van westerse klassieke muziek ooit. En toch is zijn leven nog altijd een groot mysterie en blijft het beeld van een vuistschuddende maar geniale excentriekeling voortleven.

In Beethoven doet Oxford-hoogleraar Laura Tunbridge de valse noten verstommen en geeft ze een nieuwe kijk op het leven van de Duitse virtuoos. In elk hoofdstuk behandelt ze een periode uit zijn leven, een muziekstuk en een onthullend thema, van familie tot vrienden, van heroïsme tot vrijheid. Het resultaat is een prachtig crescendo van rijke biografische details, een inkijk in de wereld van muziek en verwonderlijk historisch revisionisme, waardoor je anders naar zijn symfonieën zal luisteren. Zo ontdekken we hoe Beethoven qua zelfpromotie zijn tijd ver vooruit was, hoe zijn manier van componeren werd beïnvloed door veranderingen in instrumenten, en hoe er naar hem werd geluisterd – Ode an die Freude werd meestal niet eens gespeeld bij uitvoeringen van zijn Negende Symfonie!

Deze tour de force van Beethoven-expert Tunbridge viert de 250e verjaardag van Beethoven en levert een weergaloos levensverhaal en een rijkdom aan nooit eerder verschenen materiaal. Een vernieuwend en menselijk portret van Beethoven en een beknopte kijk op een van ’s werelds meest geniale geesten.


Beethoven – negen symfonieën. Zes schilderijen

In dit boek gebeurt iets wat je niet zo vaak meemaakt. De grenzen tussen twee kunstvormen worden overschreden. Dit boek gaat over Beethoven. Het gaat over zijn muziek, vooral over zijn negen symfonieën. Maar dit boek gaat ook over de moderne mens Beethoven. Schilder Paul Kamphuis luisterde eindeloos naar zijn muziek.

In 2001 schilderde hij zijn eerste portret van de grote componist. Hij was vervuld van inspiratie na alle Beethovenmuziek die hij gehoord had, hij dacht diep na over alles wat hij over hem gelezen had. Dat leverde zes portretten op. Ze staan in dit boek. Zes paar vlammende ogen kijken u aan.
Ze hingen in de zaal tijdens een van de symfonieën. Dan luister je toch anders… Paul Kamphuis vertelt ons hoe de portretten tot stand zijn gekomen en wat ze voor hem betekenen.

Het Orkest van het Oosten komt uitgebreid in beeld in dit boek. Ons orkest heeft alle symfonieën op cd opgenomen. Enkele musici spreken over Beet-hovens muziek en het beeldende in zijn werk, zoals schilder Paul Kamphuis spreekt over het muzikale in zijn schilderkunst. Dat is wat ik bedoel met het grensoverschrijdende van dit project: muziek of beeld of woord, de connectie is de liefde voor de grote kunst van Beethoven.


Elementaire Deeltjes 43 – Beethoven

Al twee eeuwen spreekt Ludwig van Beethoven tot de verbeelding. In de negentiende eeuw werd hij op een sokkel gehesen als martelaar voor de Kunst. In de twintigste eeuw werd hij voor de politieke karretjes gespannen van socialisten en liberalen. Communisten en nationaalsocialisten misbruikten zijn muziek, en hedendaagse politici ontlenen aan hem het Europese volkslied. Maar Beethoven was op de eerste plaats een zeer begaafd musicus en componist. Hij gaf met zijn onwaarschijnlijk grote veelzijdigheid de muziekgeschiedenis een beslissende wending.

Dit Elementaire Deeltje beschrijft Beethovens leven, karakter en werk, en staat stil bij onder meer Beethovens doofheid, het raadsel van zijn ‘Unsterbliche Geliebte’ en zijn enige opera ‘Fidelio’. Het vormt een prachtige introductie voor mensen die nog niet goed bekend zijn met Beethoven, en bevat volop weetjes en anekdotes voor de echte Beethovenfan.


Beethoven – Bevlogen Levens

Al tijdens zijn leven werd Ludwig van Beethoven (1770-1827) als ‘geniaal’ bestempeld. Na zijn dood groeide zijn populariteit tot ongekende hoogten; zijn composities zijn wereldberoemd én geliefd.

Onsterfelijke meesterwerken als de Vijfde en Negende Symfonie prijken zowat in eiders klassieke muziekcollectie.Beethoven was een complexe, intelligente man, die met zijn overweldigende creativiteit de invloedrijke en machtige aristocratie van Duistland en Oostenrijk als geen ander wist te bespelen.

Edmund Morris, die eerder biografieën schreef over onder andere Theodore Roosevelt (Pulitzer Prize 1980) weet dit keer Beethoven tot leven te brengen.

Op unieke wijze verhaalt Morris over Beethovens werk en leven, over zijn doofheid en over de vrouwen voor wie hij heimelijke gevoelens koesterde, maar die hij altijd op afstand hield.


MuziekMuziek

Vergelijkbare berichten