|

De top 10 van de beste boeken over bomen 2024

Bomen zijn een belangrijk onderdeel van de natuur, bomen zijn grootste planten ter wereld. Bomen hebben meerdere functies waaronder ons voorzien van zuurstof, ze slaan koolstof op, stabiliseren ze de bodem en geven leven aan de wilde dieren in de wereld. Daarnaast gebruiken wij het hout van de bomen ook nog eens voor vele producten.

Maar wat weten we eigenlijk over de bomen zelf en hun leven? Voor deze pagina ben ik op zoek gegaan naar de 10 beste boeken over bomen. De boeken zijn heel divers en vertellen je alles wat jij wil weten over de bomen.

Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen. Een goed alternatief voor Bol.com is Bookspot.nl

Tuinplant - Het grootste aanbod met meer dan 15.000 tuinplanten en bomen

Het verborgen leven van bomen

In het bos gebeuren verbazingwekkende dingen: bomen communiceren met elkaar. Bomen die niet alleen liefdevol voor hun nageslacht zorgen, maar ook voor hun oude en zieke buren. Bomen met emoties, gevoelens en een geheugen. Moeilijk te geloven? Misschien, maar het is waar!

Boswachter Peter Wohlleben vertelt fascinerende verhalen over de onverwachte en ongelooflijke vaardigheden van bomen. Hij combineert de laatste wetenschappelijke inzichten met zijn eigen ervaringen uit het bos, en creëert zo een opwindende nieuwe kennismaking met levende wezens die we dachten te kennen, maar nu pas echt leren begrijpen. En zo betreden we een compleet nieuwe wereld…

Het geheime leven van bomen is een onweerstaanbare liefdesverklaring aan het bos.


Inheemse bomen en struiken in Nederland en Vlaanderen

Het Nederlandse en Vlaamse landschap wordt in toenemende mate gedomineerd door Amerikaanse eiken, fijnsparren uit Scandinavië en grove dennen die ook al niet uit deze streken komen. Nauwelijks bekend is dat minder dan vijf procent van de bomen en struiken in Nederland en Vlaanderen autochtoon zijn. Geen wonder dat de belangstelling toeneemt voor bomen en struiken die wél inheems zijn. Natuurbeheerders, landgoedeigenaren, ontwerpers van parken en zelfs tuinbezitters zijn steeds meer geneigd bomen te planten die oorspronkelijk uit de Lage Landen afkomstig zijn.

Dit boek is de eerste en enige volledige inventarisatie van alle bomen en struiken die van oudsher in Nederland en Vlaanderen voorkomen. Aan de hand van gedetailleerde kleurenillustraties, tekeningen en landkaarten worden meer dan veertig soorten en soortgroepen beschreven. Dat maakt Inheemse bomen en struiken in Nederland en Vlaanderen bij uitstek geschikt voor het herkennen van de beschreven soorten.

Maar dit werk is veel meer. Het gaat uitvoerig in op de geschiedenis en archeologie van de autochtone bomen en struiken. Daarnaast bevat het beschouwingen over de toekomst van dit loof- en naaldhout in Nederland en Vlaanderen. Inheemse bomen en struiken in Nederland en Vlaanderen is het resultaat van vijftien jaar onderzoek, verricht in opdracht van het Nederlandse ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit en het Agentschap voor Natuur en Bos in Vlaanderen.

Het is niet alleen bedoeld voor deskundigen op dit terrein, maar zeker ook voor de vele natuurliefhebbers. Aan dit boek werkten zeven auteurs uit Nederland en Vlaanderen mee. Eindredacteur Bert Maes is specialist op het gebied van inheemse boomsoorten.


ANWB natuurgidsen – ANWB Bomengids

De ‘ANWB Bomengids’ van Joachim Mayer en Heinz-Werner Schwegler is dé go-to gids voor het herkennen en determineren van bomen en struiken.

In de ‘ANWB Bomengids’ van Mayer en Schwegler worden meer dan 600 bomen en struiken beschreven die voorkomen in Europa, zowel wilde soorten als gekweekte vormen. Zo kom jij als natuurliefhebber meer te weten over de flora die je tegenkomt tijdens een natuurwandeling, excursie of vakantie!

Met praktische kleurcodes en 1000 foto’s van bladeren, bloei en eventuele vruchten vind je snel de soort die je zoekt. Handige overzichten met winterknoppen, zaden en vruchten, silhouetten van groeivormen en de meest giftige soorten maken het determineren van bomen en struiken extra gemakkelijk


Een reis om de wereld in 80 bomen

In Een reis om de wereld in 80 bomen van Jonathan Drori maak je kennis met het geheime leven van 80 bijzondere bomen van over de hele wereld.

Bomen behoren tot de meest constante en gevarieerde metgezellen van de mensheid. In Een reis om de wereld in 80 bomen maakt expert Jonathan Drori gebruik van de plantenwetenschap om te laten zien welke rol bomen kunnen vervullen in het menselijk leven. De reis voert onder meer naar de lindebomen op de Berlijnse Unter den Linden-boulevard, naar de boomklimmende geiten in Marokko en de allerhoogste sequoiabossen in Californië. Een unieke reis vol wetenswaardigheden over bijzondere én gewone bomen, waardoor je met andere ogen naar deze metgezellen zult gaan kijken.


Van den Berk over bomen

De tweede editie van het boek ‘Van den Berk over Bomen’ is een vervolg op de succesvolle eerste uitgave uit 2002, welke bij verschijning direct de status van belangrijk naslagwerk kreeg. Deze tweede editie is volledig herzien en vernieuwd.

Het boek is uitgebreid met 383 nieuwe soorten en cultivars en iedere beschrijving is voorzien van fraai bijbehorend beeld. De basis voor het boek, dat in totaal 1101 soorten en cultivars beschrijft, werd gelegd door de twee oud-directeuren Jan en Paulus van den Berk. Cees van Casteren, productiemanager en sinds meer dan 40 jaar werkzaam bij Van den Berk Boomkwekerijen is verantwoordelijk voor de aanvullingen van het assortiment.

Nieuwe cultivars die zich inmiddels hebben bewezen zijn toegevoegd, evenals vele andere, nog weinig bekende en gebruikte cultivars. Deze cultivars verdienen gezien hun eigenschappen ook een plaats. Ze zijn tevens een kracht van het boek, omdat kennis over onbekende soorten en cultivars kan bijdragen aan originele beplantingsplannen en meer biodiversiteit.

Dat laatste is een speerpunt binnen het bedrijf. “Biodiversiteit is een must” volgens algemeen directeur Pieter van den Berk. “Het maakt ons minder kwetsbaar voor ziekten en plagen en is een verrijking voor vogels en het insectenleven”. Het is één van de redenen voor het uitgeven van dit boek waaruit overigens ook enkele tientallen cultivars zijn verdwenen, omdat ze nauwelijks meer worden geplant en er inmiddels betere cultivars van in omloop zijn.

Behalve dat het beschreven sortiment is aangepast en uitgebreid, heeft de tweede editie ook een aantal nieuwe hoofdstukken met praktische informatie. Er worden handvatten en richtlijnen gegeven voor de soortkeuze, het inrichten van goede groeiplaatsen en het lossen en aanplanten van grote bomen. Ook toekomst- en drachtbomen krijgen ruim aandacht.

De 1032 pagina’s beslaande uitgave bevat meer dan 1700 foto’s van tientallen fotografen uit verschillende landen. De vernieuwde symbolen en het uitgebreide zoeksysteem geven de gebruiker de mogelijkheid om eenvoudig de juiste bomen voor hun plannen te selecteren. Het is bedoeld voor landschapsarchitecten, hoveniers, gemeentelijke inrichters van de buitenruimte, tuinontwerpers en bomenliefhebbers in heel Europa.


Het dikke oude bomenboek

Oude bomen zijn altijd bijzonder. Niet alleen door hun dikte en vormen die geen mens bedacht zou kunnen hebben, maar ook door de dieren die erin wonen, en de plaatsen waar ze staan. In dit boek vind je alles over deze grote woudreuzen die ervoor zorgen dat de aarde adem kan halen en de mens tot rust kan komen.

Met verhalen die over de bomen de ronde doen, de plekken waar ze staan en de nieuwste kennis rond deze wonderlijke organismes. In de bijlage de plekken in Nederland en België waar je naar dikke oude bomen kunt wandelen, en leuke dingen om te doen – evt. met kinderen – als je toch in het bos bent. Zoals uitrekenen hoe oud een boom is, hoe hoog hij is, een labyrint van takken bouwen, een insectenhotel maken en nog veel meer.


Atlas wilde bomen en struiken

Landschappelijk groen erfgoed in de provincies van Nederland en Vlaanderen
Niet eerder is een boek over de wilde houtige gewassen van Nederland en Vlaanderen, in relatie tot de standplaatsen, in deze omvang verschenen. Het is het resultaat van meer dan dertig jaar onderzoek en veldinventarisatie.

Soorten bomen en struiken werden ontdekt waarover, verrassend genoeg, niet bekend was dat ze hier voorkomen. Ook blijkt dat de wilde populaties van onze inheemse bomen en struiken tot de bedreigde flora behoort. Dit boek is het logische vervolg op het boek ‘Inheemse bomen en struiken in Nederland en Vlaanderen’ (3e druk 2013). Daarin wordt ingegaan op de soorten, hoe ze te herkennen zijn, waar ze globaal groeien en hun cultuurhistorie.

Deze wilde bomen- en struikenatlas zoomt per provincie in op die landschapsgebieden en landschapselementen waar wilde bomen en struiken actueel voorkomen. Het is vooral een naslagwerk, maar ook te gebruiken als reis- en excursiegids. Een boek als dit kan nooit helemaal compleet zijn. De belangrijkste locaties zijn in dit boek te vinden en aanvullingen erop zijn zeker welkom.

De atlas is vooral ook bedoeld om onze zeldzame en kwetsbare populaties wilde bomen en struiken onder de aandacht te brengen en hun achteruitgang te stoppen. Kennis van de inheemse wilde bomen en struiken en van hun locaties is noodzakelijk voor een goed instandhoudingsbeheer.

Kennis leidt ook tot meer plezier en genoegen in de bomen en struiken die in onze klimaatzone van nature voorkomen. Veel soorten groeien al duizenden jaren samen met de bewoners en de verwachting is dat ze, ook met de klimaatsveranderingen, tegen een stootje kunnen. Redenen om er extra zuinig mee om te gaan.


Op zoek naar de moederboom

Niemand op onze planeet heeft meer gedaan om onze kennis over bomen te verdiepen dan de wereldberoemde ecologe Suzanne Simard. Zij wordt alom geprezen door haar vermogen complexe ideeën over de natuur over te brengen op een manier die even diepgravend als betoverend is. Haar werk heeft filmmakers beïnvloed (de Boom der Zielen in James Camerons Avatar).

Simard is geboren en getogen in een houthakkersfamilie in het regen woud van Brits-Columbia. Haar hele leven heeft ze verrassende waarhe den verzameld: dat bomen sociale, communicatieve wezens zijn, met in hun middelpunt een moederboom. Dat is een mysterieus, ondergronds netwerk dat alle bomen en planten in het bos verbindt en ondersteunt op de manier waarop families en menselijke samenlevingen dat doen. Deze onverbreekbare banden garanderen ons voortbestaan.

Op zoek naar de moederboom is Simards eerste boek, geschreven voor een groot publiek. Zij nodigt ons uit om op een geheel nieuwe manier naar bomen te kijken en laat zien wat we van ze kunnen leren. Dr. Suzanne Simard is hoogleraar bosecologie aan de universiteit van Brits-Columbia. Haar TED-talks zijn wereldwijd door meer dan 10 miljoen mensen bekeken.


Wat bomen ons vertellen

Als je wilt weten hoe oud een boom is, moet je zijn ringen tellen. Maar die jaarringen kunnen je veel meer vertellen dan dat. Dendrochronologie, de wetenschappelijke studie van jaarringen, levert een niet te onderschatten bijdrage aan ons begrip van de klimaatgeschiedenis van de aarde, de invloed ervan op de menselijke beschavingen in de afgelopen tweeduizend jaar en de complexe interactie tussen mens en natuur.

In dit meeslepende boek neemt topwetenschapper Valerie Trouet je mee op een reis rond de aarde, van haar lab in Arizona tot afgelegen dorpen in Afrika en radioactieve bossen in Rusland. Aan de hand van verrassende verhalen – zoals hoe zonnevlekken piraten beïnvloeden, het geheim achter het imperium van Dzjengis Khan, het verband tussen de Egyptische farao’s en vulkanen, ja zelfs de rol van olijven in de val van het Romeinse Rijk – laat ze zien hoe de studie van bomen ons ontzettend veel kan leren over de mens, zijn geschiedenis en zijn toekomst.

‘Ik ben een dendroklimatoloog. Aan de hand van jaarringen bestudeer ik het klimaat uit het verleden en de invloed ervan op ecosystemen en samenlevingen. In dit boek wil ik ook de verhalen van mijn collega-dendrochronologen meenemen en tonen hoe de dendrochronologie zich vanuit haar nederige begin heeft ontwikkeld tot een van de belangrijkste instrumenten om de complexe interacties tussen bossen, mensen en het klimaat te bestuderen.

De rode draad in dit boek is de geschiedenis van houtgebruik en ontbossing, die dendrochronologen in staat heeft gesteld het verleden te bestuderen en een bijdrage te leveren aan de leefbaarheid van onze planeet in de toekomst.

De reis verloopt via allerlei omwegen en zit vol verrassingen. Ik spreek over houtcellen die kleiner zijn dan de diameter van een mensenhaar en over straalstromen die op dezelfde hoogte als vliegtuigen over het hele noordelijk halfrond razen. Ik verbind die twee met elkaar door middel van verhalen over piraten, marsmannetjes, samoeraikrijgers en Dzjengis Khan.

Kortom: ik vertel jaarringverhalen die mij fascineren. Waarom? Omdat ik denk dat er behoefte aan is in het huidige klimaat van wantrouwen en onverschilligheid jegens wetenschappelijke ontwikkelingen. Ik hoop dat u in het beste geval een kleine tinteling van opwinding voelt wanneer u iets nieuws opsteekt uit dit boek. Het is dezelfde tinteling die ons wetenschappers prikkelt om door te gaan met ons werk.’

Winnaar Jan Wolkers Prijs 2020 voor het beste Nederlandstalige natuurboek


De kracht van bomen

Spirituele wijsheid uit de natuur Claudia Köller heeft zich haar leven lang verdiept in de bijzondere relatie die mensen met bomen hebben. Het resultaat is dit prachtig geïllustreerde boek met talloze foto’s van bomen en hun bloesems. Haar fijngevoelige en inspirerende beschrijving van de uitstraling van bomen heeft al veel mensen geïnspireerd om zich open te stellen voor en verbonden te voelen met deze oudste levende wezens uit de natuur. Zij verdienen niet alleen ons respect maar kunnen ook gezien worden als leermeesters en begeleiders op ons levenspad.

Claudia beschrijft 70 verschillende bomen uit de hele wereld vanuit drie aspecten: – Wat heeft deze boom mij te vertellen? – Hoe kan ik ontvankelijk worden voor de energetische uitstraling ervan? – Wat zijn de helende eigenschappen van de vruchten, de bloesems en de essence van deze boom? Met tips om je eigen boom te vinden en een verdiepende affirmatie bij elke beschrijving. Het boek is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in de spirituele lessen uit het bomen- en plantenrijk als middel tot heling en zelfkennis, maar ook voor natuurliefhebbers in het algemeen.

Claudia Köller werkt al 20 jaar als natuurgeneeskundige in de Duitse Taunus met als specialiteit de geneeskrachtige aspecten van bomen; zo heeft ze 94 verschillende essentiële substanties uit bomen ontwikkeld. Die gebruikt zij in haar praktijk in combinatie met haar hoge mate van empathie en sensitiviteit om haar cliënten meer mogelijkheden tot zelfontplooiing en zelfgenezing te bieden.


Tuinplant - Het grootste aanbod met meer dan 15.000 tuinplanten en bomen

Vergelijkbare berichten