|

De 10 top van de beste boeken over boosheid (hulp bij) 2024

Iedereen is wel eens boos, de ene persoon is ook sneller boos dan de andere, ook de uitwerking van boosheid is per persoon verschillend. Als de boosheid een belangrijk rol gaat spelen en ook effecten heeft op je leven is het verstandig om er mee aan het werk te gaan. Ook in een eerder stadium is dit verstandig.

Jezelf verdiepen in waar de boosheid vandaan komt en er mee aan het werk gaan is een slimme optie. Boeken kunnen je hier bij helpen. Voor de pagina ben ik op zoek gegaan na de 10 beste boeken over boosheid, de boeken kunnen je helpen om achter reden van je boosheid te komen, maar ook helpen je de boosheid onder controle te krijgen.

In de top 10 staan boeken voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen. Een goed alternatief voor Bol.com is Bookspot.nl

Mocht je er zelf niet meer uitkomen met de boosheid en de boeken ook niet voldoende helpen is het verstandig om hier professionele hulp voor te zoeken. Neem hiervoor contact op met je huisarts.

BoekenBoeken

Wat kun je doen als je te snel boos wordt?

Effectief werkboek om boosheid bij kinderen te verminderen.

Kinderen hebben de neiging om boosheid te ervaren als iets wat hun overkomt. Ze vinden het niet leuk wat iemand zegt of doet en BAM! ze worden boos. Wat kun je doen als je te snel boos bent helpt kinderen deze passieve reactie op boosheid te veranderen. Het leert hun een nieuwe manier om over boosheid na te denken, en geeft hun gereedschappen die ze kunnen gebruiken om minder fel te reageren als er iets fout gaat.

Duidelijke stap-voor-stap instructies en opdrachten om te tekenen en te schrijven helpen kinderen zich nieuwe vaardigheden aan te leren die samenhangen met het verminderen van hun probleem. Wat kun je doen als je te snel boos bent verschijnt in een serie help-oefenboeken voor kinderen in de basisschoolleeftijd.

De auteur, Dawn Huebner, Ph.D., is klinisch psycholoog in Exeter, New Hampshire. Ze heeft zich gespecialiseerd in de behandeling van kinderen en hun ouders. Doelgroep: ouders en kinderen met overzichtelijke problemen; therapeuten; kindercounselors en iedereen die professioneel met kinderen werkt.


Boos

Boos worden is normaal: iedereen is weleens boos. Maar boos worden en ruziemaken leveren doorgaans meer problemen op dan er al zijn, en moeten dus worden voorkomen. Toch mag boosheid niet worden ontkend of onderdrukt: boosheid heeft een signaal functie en moet om die reden worden erkend en onderzocht.

Riekje Boswijk-Hummel beschrijft uitgebreid op welke manier dit onderzoek kan plaatsvinden en hoe mensen in conflictsituaties op een positieve en effectieve manier kunnen worden benaderd, waardoor conflicten uit de weg worden geruimd en persoonlijke of werkrelaties verbeteren.

Aan de orde komen onder andere: de schrik en de frus tratie die voorafgaan aan boosheid; directe en indirecte uitingsvormen van boosheid en hun effecten; onderliggende angsten en pijn; wegen (en weerstanden) om boosheid te leren stoppen en los laten, waardoor ruimte ontstaat voor empathie en begrip.

Ook besteedt ze aandacht aan het leren kennen en zich ’toe-eigenen’ van onderdrukte boosheid, en zet ze een aantal misverstanden over het omgaan met boosheid recht. Interessant is hoe zij boeddhistische inzichten omtrent het omgaan met boosheid in haar therapeu tische visie heeft geïntegreerd.

Inzicht gevend voor iedereen die om professionele redenen meer wil weten over boosheid en er effectiever mee wil leren werken, zoals (psycho) therapeuten, coaches, werkenden in diverse instellingen en andere hulpverleners. Ook toepasbaar in persoonlijke relaties zoals tussen partners, ouders, familie, vrienden, buren, of collega’s.


Het explosieve kind

Meer dan 500.000 exemplaren verkocht wereldwijd

‘Helder betoog en herkenbare voorbeelden.’ – de Volkskrant
‘Een aanwinst om kinderen met moeilijk gedrag beter te leren begrijpen.’ – Balans Magazine

Het explosieve kind biedt een eenvoudige, baanbrekende en veelgebruikte methode om met kinderen met gedragsproblemen om te gaan. Zij raken vaak snel gefrustreerd en kunnen zich onbeheerst en agressief gedragen. Ross Greene helpt je begrijpen waarom en wanneer je kind door het lint gaat en leert je hoe je conflictvermijdend en effectief kunt reageren zonder te straffen.

Deze derde, geheel geactualiseerde editie geeft talloze nieuwe voorbeelden van het gezamenlijk en proactief oplossen van problemen thuis en op school. Je leert een relatie op te bouwen die gebaseerd is op communicatie en wederzijds respect – in plaats van op vijandigheid en strijd.

Het explosieve kind is onmisbaar gebleken voor ouders die de rust in huis willen herstellen en verstandig willen reageren op problematisch gedrag. Het is bovendien een must voor hulpverleners en docenten die werken met moeilijk hanteerbare kinderen.

Ross Greene is oprichter en directeur van Lives in the Balance, een organisatie die zich inspant voor een andere benadering van gedragsproblemen bij kinderen. Hij is verbonden aan de afdeling psychologie van Virginia Tech.

De werkbladen uit dit boek zijn te downloaden van www.nieuwezijds.nl


Mens & communicatie – Wat maakt je zo boos?

10 stappen om booshed te transformeren naar een win-win situatie.

Als we boos zijn, concentreren we ons bijna volledig op wat we niet willen. Ons denken is gevangen in beelden van hoe verkeerd de anderen zijn. Als de spanning stijgt, is ons geleerd onze boosheid te beheersen voordat we dngen doen waar we spijt van krijgen. Geweldloze Communicatie biedt een andere benadering in het omgaan met boosheid.

Geweldloze Communicatie helpt je om:

  • boosheid om te vormen naar ee middel tot handelen en verbondenheid
  • denkpatronen te doorbreken die leiden tot woordenwisselingen, boosheid, schuld, en schaamte
  • te begrijpen wat er in je omgaat als je boos bent
  • de onvervulde behoeften te erkennen die ten grondslag liggen aan boosheid
  • je te bevrijden van culturele invloeden en negatieve ervaringen uit het verleden

Raak vertrowud met de 10 stappen om boosheid te transformeren naar een win-win situatie. Als je een raadgever bent op dit gebied, of trainingen geeft in het omgaan met boosheid, dan zal dit boekje je een frisse benadering bieden en je vaardigheden aanvullen. Dit boekje zal je helpen je boosheid te transformeren naar een compassievolle verbinding, oprechte communicatie en levenverrijkend handelen.”


Een vulkaan in mijn buik

Wat doe je als je kind weigert in de auto te gaan zitten? Als kinderen ruzie maken en vechten? Als een kind andere kinderen plaagt of slaat? Zich misdraagt in de supermarkt? Iedereen die dit wel eens heeft meegemaakt, kent het gevoel van machteloosheid dat boosheid van kinderen oproept.

Kinderen moeten leren dat boosheid en woede normale emoties zijn, waar je op verschillende manieren mee om kunt gaan zonder agressief te worden. Een vulkaan in mijn buik staat boordevol aansprekende oefeningen, verhalen en spelletjes voor kinderen vanaf vijf jaar. Spelenderwijs leren ze hun emoties niet op te kroppen en leren ze hoe je boosheid kunt ombuigen in positief, constructief gedrag.

Naast praktische oefeningen bevat Een vulkaan in mijn buik technieken en adviezen waarmee ouders en leerkrachten inzicht krijgen in de oorzaken van boosheid en driftbuien. Per leeftijdscategorie zijn er specifieke oefeningen.

Warwick Pudney is psychotherapeut in Nieuw-Zeeland en geeft trainingen op het gebied van woedebeheersing en sociaal gedrag. Hij is verbonden aan Auckland University of Technology. Éliane Whitehouse was onderwijzeres en psychotherapeut


Anders omgaan met boosheid

Boosheid is een intense emotie die toont dat er aan een behoefte niet is voldaan, en die aanzet tot actie en verandering. Maar het kan ook een destructieve emotie zijn, die zorgt voor verbittering, verharding en langdurige woede. Pijnlijke relaties zijn het gevolg. David Dewulf toont in dit boek hoe je boosheid om kunt buigen tot een constructieve kracht. Thema’s die aan bod komen zijn waarden, persoonlijke kracht, oprecht luisteren, empathie en vergeven. Verder is er ook aandacht voor conflicten, (vecht)scheiding en ouderschap zonder boosheid.

Gebaseerd op mindfulness, compassie en geweldloze communicatie Met tal van tips en oefeningen om de inzichten ook echt in je leven te integreren

Inclusief tien gratis meditatiedownloads


Gedragsproblemen bij kinderen

Alle kinderen zijn wel eens brutaal. Of boos, omdat ze hun zin niet krijgen. Ze geven andere kinderen wel eens een klap. Of komen veel later thuis dan afgesproken. Dat is niet erg. Dat hoort bij kinderen. We spreken van gedragsproblemen als dit gedrag vaak voorkomt en als het gedrag nadelige gevolgen heeft voor het kind of de omgeving.

Gedragsproblemen kunnen mild of matig zijn, maar ook ernstig. Na onderzoek kan dan soms een diagnose worden gesteld, bijvoorbeeld de oppositioneel opstandige stoornis. Ouders weten vaak niet zo goed wat ze met kinderen met gedragsproblemen aan moeten. Ze worden zelf boos, of voelen zich schuldig en vragen zich af wat ze fout hebben gedaan.

Gedragsproblemen bij kinderen is een wegwijzer voor ouders met kinderen van 3 tot 13 jaar met gedragsproblemen. In het eerste hoofdstuk lees je wat gedragsproblemen zijn. Wanneer is het ernstig? En wat zijn de nadelige gevolgen op korte en lange termijn? Het tweede hoofdstuk gaat over hoe gedragsproblemen ontstaan. Maar voor ouders is de allerbelangrijkste vraag: ‘Wat kan ik er zelf aan doen?’ Hierover gaan het derde en vierde hoofdstuk.

Ouders vinden praktische adviezen. Hoe je gedrag dat je niet wil, kan verminderen. En hoe je gedrag dat je wel wil, kan laten toenemen. Een Twaalf Stappen Plan helpt hierbij. Je leest ook adviezen hoe je je kind kan helpen om zelf problemen met andere kinderen beter op te lossen. En hoe je je kind kan helpen beter om te gaan met boosheid. Omdat je dit niet in je eentje doet, krijg je in het vijfde hoofdstuk tips hoe je goed kan samenwerken. Met de school, je partner en, als je hulp zoekt, met de hulpverlening.

In dit hoofdstuk vind je informatie over hulpverlening en behandeling. Het boek kan ook nuttig zijn voor ouders van kinderen met ADHD. Want bij kinderen met ADHD komen gedragsproblemen vaak voor.

Hulpverleners kunnen het boek gebruiken om ouders te informeren over gedragsproblemen. Hierna kunnen ouders kiezen voor een vorm van hulp, met die hulp starten en er alles uithalen wat de hulp te bieden heeft.

Walter Matthys is emeritus-hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Gedurende zijn hele loopbaan was hij als kinder- en jeugdpsychiater werkzaam bij het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Christine Boersma is communicatiedeskundige en heeft veel ervaring met schrijven in eenvoudig Nederlands.


Hoe krijg ik die boosheid onder controle?

Boosheid is een normale emotie waarmee je noodzakelijke stoom kunt afblazen, zeker als je in de leeftijd bent dat er emotioneel veel verandert in je lijf en in je hoofd. Maar als je merkt dat je je frustraties begint uit te leven op mensen waar je eigenlijk veel omgeeft, je ouders, broers en zussen en je vrienden, wordt het tijd om er iets aan te doen.

Met de opdrachten uit dit werkboek kom je er achter waar je boosheid vandaan komt en hoe het komt dat je op een bepaalde manier reageert. Tegelijkertijd leer je vaardigheden en technieken om je boosheid onder controle te krijgen. Je leert de lichamelijke symptomen herkennen die vooraf gaan aan een uitbarsting en krijgt handvatten aangereikt om je gevoelens tot bedaren te brengen zodat je rustiger kunt reageren op anderen.

Door je boosheid te begrijpen ben je beter voorbereid en hoef je je zelfbeheersing niet meer te verliezen.


Zorgen voor jezelf – Over de rooie

en enorme woede-uitbarsting in een situatie die daar op het eerste gezicht weinig of geen aanleiding toe geeft. Velen schamen zich ervoor, of zijn op zijn minst niet tevreden over hun onbeheerste gedrag. Sommigen begrijpen niet waarom ze zo handelen, anderen geven de omgeving de schuld van hun uitbarstingen.

Dit boek geeft een beschrijving van het verschijnsel woede. Is het van alle tijden? Is het (sub)cultureel gebonden? Hoe denkt de psychologie erover? En wat gebeurt er nu eigenlijk met je als je woedend bent? Daarnaast geeft het boek adviezen over hoe je jezelf beter onder controle kunt houden.

Deze adviezen richten zich enerzijds op het niet meer maken van bepaalde ‘denkfouten’, anderzijds op het eerder in je eigen gedrag ingrijpen door beter op signalen van het lichaam te letten, zodat het niet altijd maar zwart voor de ogen hoeft te worden, met alle gevolgen van dien. Dit boek verschijnt in de serie Zorgen voor jezelf.

Over de auteur(s): Jan Bernard (1946) is als klinisch psycholoog / psychotherapeut / gedragstherapeut werkzaam bij ggz-NHN, Divisie Forensische Psychiatrie. Samen met Van Waegeningh geeft hij onder auspiciën van de RINO-Noord-Holland workshops voor hulpverleners die zich bezighouden met deze problematiek.

Deedee van Waegeningh (1971) is gz-psycholoog/gedragstherapeut. Zij heeft als inrichtingspsycholoog in de gevangenis gewerkt en werkt sinds 2004 bij de Waag, het centrum voor ambulante forensische psychiatrie.


Zelfregulatie bij jongeren met autisme

Veel jongeren met autisme hebben moeite met zelfregulatie. Ze worden vaak boos of raken gefrustreerd, waardoor ze – meestal onbedoeld – agressief kunnen reageren of ruzie krijgen. Of ze trekken zich juist terug en vermijden contact met de mensen om hen heen.

De oorzaak van hun boosheid en frustratie is – net als bij jongeren zonder diagnose – een unieke combinatie van persoonlijkheid, temperament en ervaringen uit het verleden. Maar vaak spelen ook autisme-specifieke oorzaken een rol. Zoals overgevoeligheid voor zintuiglijke prikkels, communicatieproblemen, moeite met schakelen en flexibel zijn, en het niet los kunnen laten van gedachtes over onrechtvaardigheid.

In Zelfregulatie bij jongeren met autisme leren jongeren met autisme beter omgaan met boosheid, onrecht en frustratie. In het eerste deel wordt in toegankelijke taal uitgelegd wat het verband is tussen de puberteit, autisme en zelfregulatieproblemen. Het tweede deel biedt een uiterst praktisch werkboek voor jongeren om hun boosheid beter te leren herkennen en er meer grip op te krijgen. Deel 3 bevat tips voor ouders en hulpverleners en een gestructureerd programma voor een groepstraining.

“Dit boek helpt jongeren met autisme beter om te gaan met de kortsluiting die ze ervaren als dingen niet gaan zoals ze het in hun hoofd hebben. Ze gaan door dit boek zichzelf en hun autisme beter snappen!” Jeroen Buikema, ervaringsdeskundige, 22 jaar. “Een prachtige weergave van wat Jeroen Bartels al jaren met zoveel plezier in de praktijk doet. Jongeren met autisme zullen veel aan de ontschuldigende, geduldig verklarende stijl van dit boek hebben.” Martijn Huigen, gz-psycholoog, psychotherapeut en hoofdbehandelaar van een dag- en deeltijdbehandeling voor jongeren met autisme.

Jeroen Bartels is gz-psycholoog en werkt wisselend in Spanje en Nederland als behandelaar met kinderen, jongeren en volwassenen met autisme en als docent bij verschillende nascholingorganisaties.


BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten