De top 10 van de beste boeken over Borderline 2024
Borderline is een persoonlijkheidsstoornis (een psychische stoornis) waarbij sterke stemmingswisselingen voorkomen en moeilijk is stabiele relaties op te bouwen. 1 tot 2 procent van de bevolking heeft een borderline persoonlijkheidsstoornis. In Nederland zijn er 150.000 tot 200.000 mensen met borderline.
Borderline wordt in de meeste gevallen met een ambulante of poliklinische behandeling behandeld. Het lezen en leren over borderline kan je ook helpen bij het aanpakken van borderline. Het praten met familie, vrienden en hulpverleners kan je ook goed helpen onder dat je het zelf moet doen.
Voor deze pagina ben ik op zoek gegaan na de 10 beste boeken over borderline. De boeken zijn zowel voor de patiënten als bij de betrokken zoals de partner, familie en vrienden. Om je een goed beeld te geven van de boeken heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, zoals de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen.
Bij problemen of vermoedens van borderline neem contact op met de zorglever en of huisarts.
- Hoofdzaken – Gevalletje borderline
- Omgaan met borderline
- Wat Borderline met je doet
- Borderline de baas
- Boom Hulpboek – Borderline
- Van A tot GGZ – Leven met een borderline persoonlijkheidsstoornis
- Borderline Belevenissen
- Mindfulness bij borderline
- De borderline-dans
- Schematherapie bij borderline-persoonlijkheidsstoornis
Hoofdzaken – Gevalletje borderline
Het boek dat alle vooroordelen over borderline onderuit schopt Borderline. We zeggen allemaal weleens dat iemand het heeft (met name als vrouwen ergens emotioneel op reageren…) maar wat ís het precies? Het syndroom lijkt vaag en niet helemaal eenduidig.
Kathelijn Hulshof legt in klare, rake zinnen uit wat het precies is en hoe het ontstaat. ‘Gevalletje borderline’ is een emotioneel, aangrijpend boek over borderline en hoe het is om ermee te leven. Het is een rauw verhaal over het ontstaan van deze stoornis, de diagnose, de verschillende therapieën die er zijn en welke invloed het heeft op je omgeving.
Kathelijn verweeft haar eigen ervaring met de medische en psychische aspecten, waardoor ‘Gevalletje borderline’ binnenkomt als een mokerslag en voor veel begrip zal zorgen bij iedereen die het leest.
Eerder verschenen in deze serie ‘Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit’ van Bianca Toeps en ‘Druks. Mijn (on)rustige leven met AD(H)D‘ van Francien Regelink.
Omgaan met borderline
Omgaan met borderline. Een praktische gids voor naast betrokkenen
Borderline is een persoonlijkheidsstoornis die zich kenmerkt door sterke stemmingswisselingen en heftige, emotionele en impulsieve reacties.
Het is vaak lastig om te gaan met iemand die borderline heeft. Niet alleen de partner en gezinsleden, maar ook vrienden en collegas zijn genoodzaakt te reageren op de vaak complexe problematiek.
Dit boek gaat in op de symptomen en wat voor behandelingen er mogelijk zijn, maar ook ligt de nadruk op hoe een betrokkene met deze problematiek om kan gaan. De lezer wordt in korte en helder geschreven hoofdstukken meegenomen van de theorie naar de praktijk. Daarnaast zijn er een lijst met nuttige adressen en uitleg over de belangenverenigingen opgenomen.
Over de auteur(s):
Erwin van Meekeren is psychiater en hoofd Behandelzaken bij Scelta, Expertisecentrum voor Persoonlijkheidsproblematiek. Hij heeft vele publicaties over borderline op zijn naam staan, zoals het Boom Hulpboek Borderline (2006, achtste druk in 2010).
Samen met Hans de Jong is hij voorzitter van het landelijk Triade Borderlineplatform, waarin patiënten, familieleden en hulpverleners vertegenwoordigd zijn.
Hans de Jong is staffunctionaris, trainer en netwerk-functionaris bij Scelta, en daarbinnen de contactpersoon voor de familie en verantwoordelijk voor het te voeren familiebeleid. Met Erwin van Meekeren organiseert hij onder andere de landelijke Publieksdag Stichting Borderline. Hij is waarnemend voorzitter van de Stichting Borderline.
Wat Borderline met je doet
Een borderlinestoornis kan ernstige relationele moeilijkheden veroorzaken. Familie, vrienden en collega’s weten meestal geen raad met de heftige emotionele reacties. Ze worden vaak afgewezen en vinden het moeilijk om
daarmee om te gaan. De persoon met borderline heeft het gevoel van ijsschots naar ijsschots te springen, weet zich bij niemand echt veilig en is steeds bang om iemand te verliezen met wie hij of zij een band heeft.
In dit boek legt psycholoog Arthur Hegger helder uit wat borderline is en wat deze stoornis met je doet. Speciale aandacht heeft hij voor de geloofsbeleving van mensen met borderline. Hij richt zich zowel op de patiënt als op de direct betrokkenen. Wanneer beide partijen beschikken over goede informatie, zal dat het leven met borderline gemakkelijker maken. Het boek begint met vijf verhalen waarin patiënten en een naastbetrokkene over hun moeilijkheden vertellen.
‘Wat borderline met je doet’ levert een belangrijke bijdrage aan het gesprek tussen patiënten, familie en professionals.
Drs. A.T. Hegger (1953) is psycholoog en psychotherapeut en initiatiefnemer
van de succesvolle serie ‘Wat … met je doet’. Hij werkt als directeur Behandelzaken bij Behandel centrum Woodbrookers, dat hulp biedt aan jongeren van 12-18 jaar met meervoudige gedrags- of psychiatrische problemen. De diepte-interviews in dit boek zijn verzorgd door Chantal Visser, in het kader van haar afstudeeropdracht voor de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening aan de Christelijke Hogeschool Ede.
Borderline de baas
Borderline heeft vaak ook een grote invloed om de omgeving van de patiënt. De betrokkenen weten vaak niet hoe ze met de situatie om moet gaan en kunnen zelf ook last krijgen van psychische klanten. Borderline de baas bied veel informatie.
Het boek geeft je een beter beeld van borderline, hoe het borderline ontstaat en welk gedrag effect kan hebben op de omgeving. Door te weten waar de personen met borderline tegenaan loopt kun je de situatie en de persoon ook beter begrijpen.
Het boek zeer begrijpelijk geschreven en zeer praktisch met vele voorbeelden.
Boom Hulpboek – Borderline
Veel mensen hebben wel eens last van heftige emoties, impulsieve handelingen en terugkerende conflicten met anderen. Wanneer dit echter vaak en in extreme mate voorkomt kunnen deze verschijnselen deel uitmaken van een psychische aandoening die borderline (persoonlijkheids) stoornis wordt genoemd.
De borderline stoornis is een ingewikkelde aandoening.Dat komt onder andere doordat er zich veel andere psychische aandoeningen zoals depressie, angst – en eetstoornissen, bij kunnen voordoen. Daarnaast zijn de relaties met andere mensen vaak verstoord.
Mensen met deze problematiek willen graag hechte relaties aangaan, maar hebben daar vaak ook veel moeite mee Er kunnen dan heftige emotionele crises ontstaan, waardoor relaties verder verstoord raken. Mensen met een borderlinestoornis kunnen dan steeds meer in een isolement raken.
Het Boom Hulpboek Borderline bevat informatie over de stoornis, adviezen ter verbetering van relaties en vele zelfhulptechnieken. Met behulp van opdrachten, oefeningen en de bijbehorende online werkbladen kun je zelf werken aan verbetering. Ook als je een aantal klachten hebt maar niet de borderlinestoornis bij jezelf herkent, kun je prima aan de slag. De kwaliteit van je leven kan hierdoor flink verbeteren.
Dit boek is een vernieuwde uitgave van het succesvolle ‘Borderline Hulpboek’ van dezelfde auteurs. Het is geactualiseerd en uitgebreid met een nieuw hoofdstuk over ‘aandachtsvol zijn’ (mindfulness) en online materiaal met veel nieuwe werkbladen op www.boompsychologie.nl.
Van A tot GGZ – Leven met een borderline persoonlijkheidsstoornis
Ongeveer 1 tot 2 procent van de Nederlandse bevolking heeft een borderline persoonlijkheidsstoornis.
Met een borderline persoonlijkheidsstoornis ervaar je vooral een combinatie van problemen op de gebieden van relaties, emoties, impulsiviteit, zelfbeeld en denken. Instabiliteit is daarbij een steeds terugkomend punt. De dagelijkse hinder kan sterk wisselen per persoon, maar de stoornis is altijd aanwezig.In dit boek wordt allereerst beschreven wat een borderline persoonlijkheidsstoornis eigenlijk is.
Het ontstaan, het verloop, de invloed op de omgeving, de mogelijke behandelingen en de toekomstperspectieven van de borderline persoonlijkheidsstoornis komen vervolgens uitgebreid aan de orde.
Borderline Belevenissen
Snelle stemmingswisselingen, woedeaanvallen en een allesoverheersende angst dat de mensen die ze liefhebben bij hen weggaan. Impulsieve beslissingen, zelfmoordgedachten en het gevoel de controle compleet kwijt te raken. Voor mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis is het leven een emotionele achtbaan, elke dag weer.
De sterke wisselingen in gedachten, stemmingen en gedrag hebben echter niet alleen grote impact op het dagelijkse leven van mensen met borderline zelf. Ook anderen – en zeker hun directe omgeving – ervaren de gevolgen van hun onvoorspelbare en soms explosieve gedrag. Zoals Iris, moeder van twee dochters met borderline, het verwoordt:
‘Ik zeg weleens: zij hebben borderline, maar wij krijgen het… Wij gaan verplicht mee met alle pieken en dalen.’
Hoe is het om borderline te hebben? En hoe is het om samen te leven met iemand met borderline?
Voor Borderline belevenissen heeft Kitty van der Heijden mensen met borderline en hun naasten geïnterviewd. Hun eerlijke antwoorden schetsen zonder uitzondering een aangrijpend beeld van een leven vol pieken en dalen. Met veel frustratie en verdriet, maar soms ook met intense en mooie momenten. De indrukwekkende ervaringsverhalen bieden niet alleen herkenning en troost, maar bevatten ook tips om met borderline om te gaan. Zowel voor mensen met borderline, als voor hun dierbaren en naastbetrokkenen.
Kitty van der Heijden studeerde psychologie en communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en werkt als freelance arbeids- en organisatiepsycholoog.
Mindfulness bij borderline
Als je te kampen hebt met borderline kunnen je gedachten en emoties zo uit de hand lopen dat ze ondraaglijk aanvoelen. Het lijkt dan ook onlogisch om met mindfulnessoefeningen juist aandacht te geven aan dit soort pijnlijke ervaringen. Toch is mindfulness een effectieve manier om symptomen van borderline te verzachten.
MINDFULNESS BIJ BORDERLINE laat zien hoe je met bewuste, open aandacht om kunt gaan met bijvoorbeeld stemmingswisselingen, verlatingsangst of zelfmoordgedachten. Na een heldere uiteenzetting van borderline en mindfulness leer je aan de hand van praktische oefeningen hoe je: – heftige emoties kunt herkennen en daarmee om kunt gaan – storende gedachten makkelijker los kunt laten – gezonde en stabiele relaties kunt onderhouden – meer rust en balans in je leven kunt vinden.
BLAISE AGUIRRE is professor in de psychiatrie aan Harvard en wordt gezien als een expert op het gebied van stemming en persoonlijkheidsstoornissen. GILLIAN GALEN is psychologiedocente aan Harvard, leidt een behandelprogramma voor jonge vrouwen met borderline persoonlijkheidskenmerken, en is yoga-instructrice.
De borderline-dans
De Borderline-Dans
De Borderline-Dans. “Een beklemmend beeld van wat er gebeurt in contact met iemand met een borderlinestoornis. (…) Een boek als dit kan tot steun zijn voor met name partners van borderliners doordat het de noodzaak om grenzen te trekken onderstreept.” – Reformatorisch Dagblad “Een aanrader voor iedereen die professioneel of privé te maken heeft met borderliners.”
Schematherapie bij borderline-persoonlijkheidsstoornis
Schematherapie kan bij de meerderheid van de patiënten met een borderline-persoonlijkheidsstoornis (bps) resulteren in herstel van de diagnose en leidt in tweederde van de gevallen tot klinisch relevante verbetering.
Deze geheel geactualiseerde en sterk uitgebreide editie van dit toonaangevende leer- en handboek biedt een praktische beschrijving van bps in termen van schemamodi en van een groot aantal therapeutische technieken. Daarbij komen de therapeutische relatie, experiëntiële, cognitieve en gedragsmatige technieken aan bod, evenals specifieke behandelmethoden per modus en slotfase van de therapie.
Deze editie is aangevuld met nieuw klinisch onderzoek naar de werkzame factoren bij en de duur van schematherapie, zowel individueel als in groepen, en uitgebreid met onder andere ‘veelgestelde vragen’ over wat de therapeut kan doen bij knelpunten in de behandeling.
Hannie van Genderen is klinisch psycholoog/ psychotherapeut en supervisor, leertherapeut en opleider op het gebied van cognitieve gedragstherapie en schematherapie. Met Gitta Jacob en Laura Seebauer schreef ze de bestseller Patronen doorbreken.
Arnoud Arntz is hoogleraar klinische psychologie aan de Universiteit van Amsterdam, klinisch psycholoog, senior schematherapeut en VGCt-gedragstherapeut. Hij doet onderzoek naar onder meer de effectiviteit en de werkingsmechanismen van schematherapie. Met Gitta Jacob schreef hij het boek Schematherapie, een praktische handleiding.