|

De top 10 van de beste boeken over borstkanker 2024

Borstkanker is kanker die ontstaat in de borsten. Borstkanker kan zowel bij vrouwen als bij mannen voor komen. Bij mannen komen het zelden voor, dit is bij vrouwen helaas wel iets anders. 1 op de 7 vrouwen krijgen de diagnose borstkanker.

Bij borstkanker zit er een kwaadaardige tumor in één of beide borsten. De medische term voor borstkanker is mammacarcinoom. Vaak wordt borstkanker ontdekt door een knobbeltje in de borst, maar dit kan ook tijdens een borstonderzoek aan het licht komen zonder dat er sprake is van een knobbeltje.

De boeken op deze pagina vertellen je meer over borstkanker, maar ook verhalen van vrouwen die te maken hebben gehad met borstkanker. Om je een goed beeld te geven van de boeken heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaats.

De link van Bol.com geeft veel extra informatie over het boek waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek over borstkanker snel en eenvoudig bestellen.

BoekenBoeken

Alles over borstkanker

Dit boek verscheen voor het eerst in 2007 en is intussen uitgegroeid tot de bijbel over borstkankerbehandeling. Deze alweer zevende druk is het afgelopen jaar compleet herzien door een team van 35 borstkankerspecialisten. Jaarlijks worden ruim 17000 vrouwen en ca. 150 mannen met de diagnose borstkanker geconfronteerd.

Het boek is geschreven door specialisten die iedere dag met borstkanker bezig zijn, geschreven voor vrouwen met borstkanker of een verhoogd risico daarop, voor vrouwen die op zoek zijn naar informatie die haar kan helpen bij het maken van de juiste behandelkeuzes. Alle fasen van de ziekte worden beschreven, van diagnose tot palliatieve zorg. Ook vertelt het de (soms harde) waarheid over borstkanker; een ziekte die in veel gevallen te genezen is, maar nog steeds dagelijks slachtoffers maakt.

Het boek is ook heel behulpzaam voor familieleden en vrienden van patiënten, voor hulpverleners als compleet naslagwerk en voor andere geïnteresseerden. Borstkanker is, helaas, een onlosmakelijk onderdeel van onze samenleving.

De auteurs van Alles over borstkanker hebben maar één doel: informatie op juiste manier overbrengen die nodig is voor jou. En de auteurs hebben een droom: dat we borstkanker steeds verder onder controle krijgen en patiënten steeds minder aan borstkanker zullen overlijden.


Alles over leven met en na borstkanker

Nergens krijgen meer vrouwen borstkanker dan in België, relatief gezien. Tegelijk wordt de kans dat je de ziekte overleeft alsmaar groter. Al sinds 2007 gaat Think Pink de strijd aan met borstkanker door te informeren, te sensibiliseren, onderzoek te financieren en zorgprojecten te ondersteunen.

Think Pink is begaan met elke lotgenoot die de diagnose borstkanker krijgt. Op dat moment komt er heel veel op je af en is de nood hoog aan begrijpbare informatie die je op je eigen tempo kunt bekijken.

Met dit boek leer je je opties kennen, ontdek je hoe je met de gevolgen van je behandeling kunt omgaan, praktisch, fysiek en mentaal. Dit boek wil een steun en toeverlaat zijn op het moment dat jij daar nood aan hebt. Zo geven we borstkanker samen geen kans.


Tiet zat!

Op donderdag 5 maart 2009 werd mijn wereld op z’n kop gezet. Ik kreeg op veertigjarige leeftijd de diagnose borstkanker. Wat er dan allemaal gaat gebeuren is eigenlijk met geen pen te beschrijven, maar het is me toch gelukt. In dit boek vertel ik mijn verhaal. Met een gezonde dosis humor, want er valt genoeg te lachen ook al ben je ernstig ziek. Mijn verhaal wordt aangevuld met ‘blogjes’ die ik op mijn Hyvespagina heb geplaatst.

Dit boek is voor iedereen die net dezelfde diagnose heeft gekregen, voor diegene die er al midden in zitten, en voor de mensen die er naast staan. Informatie, herkenning, een lach en een traan.


Over leven

e veerkracht van Isa Hoes wordt opnieuw op de proef gesteld: ze ontdekt een knobbeltje in haar borst. Dit is haar persoonlijke verhaal.

Het is de grote angst van alle vrouwen: een knobbeltje in je borst ontdekken. Dit gebeurt Isa Hoes in 2021 en ze komt meteen terecht in een wervelwind van angst, frustratie, maar ook hoop. Talloze bezoeken aan het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis volgen: gesprekken met artsen, puncties, bestralingen en scans.

Ondertussen gaat het leven door. Ze zoekt samen met haar dochter Vlinder een nieuw huis, ontdekt datingsites, doet mee aan het tv-programma The Masked Singer en probeert zo gewoon mogelijk dóór te gaan, voor haar gezin. Maar in stilte vraagt ze zich af of haar grootste angst bewaarheid zal worden: zullen haar kinderen opnieuw een ouder verliezen? In haar boek schrijft ze openhartig over deze periode, blikt ze af en toe terug op haar relatie met Antonie Kamerling, en haalt ze mooie maar ook verdrietige herinneringen aan haar jeugd op.

Uiteindelijk wordt de tumor weggehaald, maar het gevoel dat haar lichaam haar in de steek heeft gelaten blijft. Dat gevoel wordt versterkt wanneer ze na een jaar op controle moet en blijkt dat er opnieuw iets mis is. Over leven is een openhartig relaas van een bewogen periode, en daarbij een grote troost voor zowel mensen die hetzelfde hebben meegemaakt als voor hun dierbaren.

Je bent niet alleen in de pers

‘Een herkenbaar boek voor iedereen die met rouw te maken heeft.’ Flair

‘Hoes en Kamerling reiken handvatten aan om met intens verdriet om te gaan.’ De Limburger

‘Het boek is een liefdevolle poging tot verzoening, tot herstel en vereeuwiging van de liefde.’ NRC


Huisje, boompje … borstkanker

Eva kreeg borstkanker … op haar 21ste. Dit is haar verhaal over een medische en psychische achtbaan, vol moed, kracht en humor.

In 2018 voelt Eva een knobbel in haar borst. ‘Niets om je zorgen over te maken’, zegt haar huisarts. Logisch ook. Borstkanker krijg je toch niet als je 21 bent? Nou, dus wel. Een jaar later wordt ontdekt dat de knobbel wel degelijk kwaadaardig is. Eva belandt in een medische en psychologische achtbaan vol onderzoeken, operaties en vragen. Kan mijn borst behouden blijven? Wat gebeurt er met mijn haar? Zal ik nog moeder kunnen worden? Maar vooral: overleef ik dit? ‘Doodsangst. Ik ken de term natuurlijk wel, maar ik kon me er tot nu toe niks bij voorstellen.

Doodsangst heeft iemand in een film die bedreigd wordt met een pistool, of iemand die met zijn blote handen aan de rand van een diep ravijn hangt. Niet een vrouw van 22 die een gewoon leven leidt, met een baan en een vriend en een familie. Maar ja, zo iemand heeft meestal ook weinig reden om bang te zijn dat ze doodgaat.’

Huisje, boompje … borstkanker is geen somber verslag van het verloop van een ernstige ziekte, maar een verhaal vol moed, doorzettingsvermogen, veerkracht en humor. Met dit boek geeft Eva een boodschap aan jonge vrouwen: kanker kent geen leeftijdsgrens, dus pas op jezelf, want niemand kan dat zo goed als jij.


Dingen die erger zijn

Dingen die erger zijn’ is een bijzonder en aangrijpend stripverhaal voor volwassenen over borstkanker. Lenneke Hoope was 37 toen ze onder de douche een knobbeltje in haar borst voelde. Na de diagnose borstkanker volgde een jaar vol angstige en verdrietige, maar ook bizarre en grappige situaties.

In het stripverhaal ‘Dingen die erger zijn’ lees je over Lennekes ervaringen als borstkankerpatiënt: de chemo’s in het ziekenhuis, de merkwaardige reacties en adviezen uit haar omgeving, het ziek en uitgeblust op de bank liggen en het omgaan met een constante en allesomvattende angst.

De treffende tekeningen van Lennekes hartsvriendin Anneloor van Heemstra maken dit universele verhaal over ziek zijn op een bijzondere manier herkenbaar voor iedereen. ‘Dingen die erger zijn’ is speciaal gemaakt voor vrouwen die zelf borstkanker hebben (gehad), maar ook hun naasten en dierbaren zullen er herkenning en troost in vinden


K*tkanker

K*tkanker is een boek voor en door 50 vrouwen met kanker tussen de 20 en 100 jaar. 50 krachtige, inspirerende beelden en korte persoonlijke verhalen aangevuld met meer dan 100 tips met praktische adresjes, handige websites en slimme adviezen.

Auteur Sarah Stam en werkte als zelfstandig ondernemer in de muziekindustrie toen ze in november 2020 de diagnose uitgezaaide eierstokkanker kreeg, stadium 3c, waarbij er uitzaaiingen zijn door de hele buik. In een klap stond haar hele wereld op zijn kop. Tijdens dit proces had ze veel behoefte aan hoop en inspiratie van andere soortgelijke vrouwen.

Zo kwam ze op het idee van het project K*tkanker, waarmee ze samen met een team van professionals de zichtbare en onzichtbare littekens van kanker bespreekbaar wil maken en tegelijk wil bijdragen aan een meer diverse en representatieve informatievoorziening voor alle vrouwen met kanker. Niet alleen ervaringen over het medische traject, maar juist ook over de periode erna, de nazorg. Hoe pak je je leven op na die medische molen? Hoe ga je door als alle onbevangenheid weg is? Wat doet de ziekte met je vrouwelijkheid en seksualiteit?

Dit project is er om al deze vragen te verkennen aan de hand van verschillende perspectieven en zodoende vrouwen te ondersteunen en een veilige plek te bieden van erkenning en herkenning. Daarbij is nuance belangrijk, alles mag er zijn: medische tegenvallers maar ook de fijne zorg ervaringen, de donkere en vaak harde werkelijkheid van kanker maar ook de inspirerende, warme inzichten, die verhalen waarbij alles tot stilstand kwam, en diegenen die in volle vaart door bleven gaan.

Een boek met 50 verschillende portretten van vrouwen met kanker from all walks of life.


Gewoon pech

Wanneer je moeder borstkanker krijgt, schrik je heel erg. Je weet natuurlijk niet wat er allemaal gaat gebeuren. Zelfs volwassenen hebben soms geen idee. Moet je gelijk naar het ziekenhuis als je borstkanker hebt? Wat voor onderzoeken komen er? Hoe komt het dat je kanker krijgt? Wat kunnen de artsen doen?

In dit boek vind je antwoorden op deze en nog veel meer vragen. Je kunt erin opschrijven wat je allemaal meemaakt en hoe dat voelt. Je kunt ook de reacties van kinderen lezen die hetzelfde meemaken als jij. Dit boek geeft je informatie, troost en hoop voor de toekomst. Het helpt je om de moeilijke periode van behandelingen zo goed mogelijk door te komen.


Borst vooruit

Borst Vooruit Waarom dit boek? Omdat we merkten dat er nog zoveel niet gezegd is. In het Academisch Borstkankercentrum Erasmus MC-Havenziekenhuis kregen we regelmatig vragen van vrouwen met borstkanker. Van het een op het andere moment was hun leven volledig veranderd en dreigden ze de weg kwijt te raken in een wereld van verdriet, onzekerheid, angst en boosheid. En dan de vragen. Hoe doe ik dit, hoe ga ik ermee om, wat moet ik wel en wat niet, en hoe nu verder? En als er geen verder is, wat dan?

Door onze jarenlange ervaring konden we op veel vragen antwoord geven. Maar er kwamen ook vragen waar we niet direct mee uit de voeten konden en we beseften dat alleen de échte ervaringsdeskundigen, die misschien wel op dat moment in dezelfde ruimte in een behandelstoel zaten, daar wél iets over konden zeggen. Zo begon onze zoektocht. We spraken tientallen vrouwen met borstkanker over hun onzekerheden, over hun werk, kinderen, geliefden en omgeving en wisten: er moet een boek komen.

Een boek door en voor vrouwen met borstkanker, hier en daar aangevuld met advies of een kanttekening van een expert, zodat niet iedere patiënt het wiel opnieuw hoeft uit te vinden. Gedrieën hebben we onze schouders er onder gezet en het resultaat ligt nu voor u: een boek dat kracht uitstraalt en optimisme, gebaseerd op de individuele ervaringen van 64 vrouwen, de bijdragen van het patiëntenpanel, groepsgesprekken en interviews.

Door de aanvullende gesprekken die Gert-Jan van den Bemd voerde en de prachtige portretten die fotografe Mirjam Letsch maakte komen de vrouwen die aan dit project meewerkten, figuurlijk en letterlijk nóg dichter bij. Een trots boek, strijdbaar en krachtig. Borst vooruit! We hebben niet de pretentie volledig te zijn.

Er zullen altijd nieuwe vragen zijn. Sommige zullen onbeant¬woord blijven, eenvoudigweg omdat er geen antwoord is. Maar we zijn ervan overtuigd dat het boek dat u nu in handen hebt velen tot steun zal zijn. Bovendien ondersteunt u met de aanschaf van dit boek toekomstig onderzoek naar borstkanker.


Het Borstkanker Boek

Een op de negen vrouwen krijgt borstkanker. Het borstkankerboek geeft antwoord op alle vragen die deze ziekte oproept. Van zelfonderzoek en diagnose tot behandeling en reconstructiemogelijkheden. Hét complete handboek, geschreven door twee chirurgen van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis en een journaliste in samenwerking met Pink Ribbon en de Borstkankervereniging Nederland.


BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten