De top 10 van de beste boeken over Brussel 2024
“Verlies jezelf tussen de geplaveide straten van Brussel, waar geschiedenis en moderniteit hand in hand gaan. De hoofdstad van België, een smeltkroes van culturen en talen, heeft een rijke literaire traditie die haar unieke karakter weerspiegelt. Duik in de betoverende wereld van Brussel door één van de beste boeken over deze fascinerende stad te gaan lezen.
De boeken op deze pagina zijn heel divers van reisgidsen tot de geschiedenis en nog veel meer. Om je een goed beeld te geven van de boeken heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft je veel extra informatie over het boek. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen.
Brussel Art Nouveau
Aan het einde van de 19de eeuw verruilden de Brusselse architecten het academisme voor de art nouveau. De organische ontwerpen van Victor Horta en de meer geometrische architectuur van Paul Hankar zorgden ervoor dat deze bouwstijl binnen afzienbare tijd internationale roem verwierf.
Vanaf 1893 rezen in Brussel over een tijdspanne van ongeveer vijftien jaar honderden art-nouveaugebouwen op. In het begin waren het ontwerpen van grote vernieuwers, later ook van hun leerlingen en imitators, die in het begin van de 20ste eeuw beïnvloed werden door de Wiener Secession en andere stromingen uit de Europese art nouveau.
De stijl kwam perfect tegemoet aan de wensen van de industriële burgerij, die met deze nieuwe en soms exuberante bouwstijl graag haar stempel drukte op het stadsbeeld. Geleidelijk aan gingen ook andere bevolkingsklassen de art nouveau gebruiken voor heel uiteenlopende projecten: scholen, sociale woningen, herenhuizen, winkels, volkshuizen…
Dit boek laat u aan de hand van negen wandelingen doorheen verschillende wijken de vele facetten ontdekken van de art nouveau in Brussel. Het bevat karakterschetsen van de grootste architecten en geeft uitleg over decoratietechnieken zoals sgraffiti. Met interviews schetst de schrijfster een portret van eigenaars, conservators en restaurateurs van art-nouveaugebouwen, die onmisbaar zijn voor het behoud van dit bijzondere erfgoed.
200 plekken die je echt gezien moet hebben – Brussel
Méér dan Manneken Pis, Bijna 200 pagina’s met de mooiste monumenten, musea, kerken, paleizen, cafés en restaurants.;;;De Beurschouwburg, de Luizenmolen, het kasteel van Karreveld, het Jazz Station, Brasserie Miroir, Park Josaphat, Mini-Europa, het Justitiepaleis en nog veel meer.;;;De ultieme stadsgids over Brussel.
Ideaal voor een gezellige daguitstap, charmant weekendje of trendy citytrip. Brussel is bij iedereen gekend als dé Europese hoofdstad. Maar deze politieke heimat herbergt honderden prachtige plekjes die niet vergeten mogen worden. Daarom zet dit boek alle historische, culturele, gastronomische en architecturale hoogstandjes op een rij. Ook klassiekers als het Atomium en Manneken Pis komen aan bod.
Belgie in Oorlog: Toen En NU-1- Brussel 1940-1945
Dit eerste boek uit de reeks ‘ Toen en nu ‘ is opgedragen aan Brussel, de Belgische hoofdstad. Er is tot nu toe weinig verschenen over het leven van de Brusselaars gedurende de Tweede Wereldoorlog en deze leemte wordt nu opgevuld.
Jean-Louis Roba en Peter Taghon verzamelden 96 bladzijden met zeldzame fotos over deze nare maar boeiende periode die de ganse Duitse bezetting tot en met de bevrijding omvat. Daarin ontbreken ook de beelden uit het dagelijkse leven niet waarmee de Brusselaars destijds geconfronteerd werden, alhoewel de fotos weinig gekend zijn.
Brussel Gestript, De Strip In Brussel
Stripfanaat Thibaut Vandorselaer verzamelde meer dan 100 stripfragmenten die Brussel als decor hebben en bespreekt het album en de auteurs.
Aan de hand van een wandeling door het centrum van de stad ontdek je al deze plekken in levenden lijve. Een boeiende confrontatie tussen ‘fictie’ en realiteit.
Fascinerend voor stripfanaten en iedereen die Brussel op een originele manier wil leren kennen.
Met een voorwoord van Julien Vrebos.
Deze gids beschrijft een lusvormige wandeling in het hart van Brussel met het stripverhaal als rode draad. Je krijgt uitleg over de bekendste strips die Brussel als decor hebben en je maakt kennis met muurschilderingen van striptekenaars. Een must voor zowel fans van stripverhalen als voor ieder wie Brussel in zijn hart draagt.
Arm Brussel
Een onmisbare handleiding voor de bezoekers van Brussel en zijn inwoners. Het is de stad van de hyperdiversiteit, waar de Brusselaars elke dag opnieuw proberen op een beschaafde manier samen te leven.
In het inmiddels tot onmisbare klassieker geworden Arm Brussel beschrijft Geert van Istendael hoe Brussel de stad is geworden van de hyperdiversiteit. Brussel, de hoofdstad van Europa, verandert razendsnel. De bevolking groeide zienderogen, werkloosheid en armoede stegen schrikbarend. De auto werd de tiran van de stad. Brussel was tientallen jaren tweetalig, Brussel is een halve eeuw multicultureel.
De Brusselaars proberen elke dag opnieuw op een beschaafde manier samen te leven. Meer dan ooit wil dit boek laten zien: Brusselaar, waar je ook vandaan komt, dit is jouw stad, met haar verleden, haar ontstellende gebreken, haar kleine deugden, haar schaarse boeken en haar ontelbare verhalen.
Marx in Brussel
‘Van alle mensen die ik hier moet achterlaten, valt mij het afscheid van jou het zwaarst. Ik wou dat ik je mee kon inpakken’, schrijft Karl Marx in 1845 aan de dichter Heinrich Heine. Marx staat dan op het punt Frankrijk te verlaten.
Hij werd uitgewezen omdat hij had meegewerkt aan een verboden tijdschrift, en zoekt zijn heil in Brussel. Maar het jonge België staat niet te springen om de eigenzinnige jonge publicist te ontvangen. Toch behoren de drie jaren die Marx in Brussel zal doorbrengen tot de meest creatieve uit het leven van de filosoof. Met zijn vriend en collega Friedrich Engels werkt hij er aan een nieuwe visie op de geschiedenis, die gepubliceerd zal worden als Het communistisch manifest. Daarnaast sticht hij er, na jaren van filosoferen en theoretiseren, de eerste Bond der Communisten.
Vanuit Brussel start hij een revolutie die de wereld ingrijpend zal veranderen. Historicus Edward de Maesschalck maakte op basis van archiefstukken, brieven en geschriften een zorgvuldige reconstructie van de Brusselse jaren van de filosoof, en besteedt daarbij aandacht aan zowel het leven als het werk van de grondlegger van het communisme.
Time to momo – Brussel
Met time to momo Brussel haal je alles uit je stedentrip! En deze nieuwe editie heeft een volledige corona-update ondergaan. Stap je hotel uit en loop regelrecht naar de leukste wijken van de stad. Op weg naar nieuwe restaurantjes, de beste koffie en dat lokaal gebrouwen biertje.
Bij time to momo delen lokale auteurs uit liefde voor hún stad alleen de echte highlights met je. Zo sla je de drukke dertien-in-een-dozijn-winkelstraten over en wandel je, terwijl je onderweg een bezienswaardigheid meepikt, naar de leukste adressen waar de locals zelf graag komen. Met 6 verrassende routes door de verschillende wijken van Brussel kun je de stad in je eigen tempo ontdekken én de lokale lifestyle beleven.
Inclusief:
- Alle belangrijke bezienswaardigheden
- Meer dan 250 adressen om te eten, drinken en shoppen
- Handige uitneembare stadsplattegrond én gratis kaart-app
- Leuke top 10-lijstjes Nu met gratis app!
Brussel
Hoe heeft Brussel, destijds een kleine nederzetting in de moerassige Zennevallei, zich stilaan ontwikkeld tot hoofdstad van de Nederlanden, van de staat België en van Europa? In een vlot geschreven synthese schetst de Brusselse historicus, Dr. Paul De Ridder de krachtlijnen van deze ontwikkeling en dit in het ruimer kader van de geschiedenis der Nederlanden.
Dit werk is het eerste origineel in het Nederlands geschreven overzicht van de geschiedenis van Brussel. Paul De Ridder, tevens gewezen Brussels parlementslid, was verbonden aan de Koninklijke Bibliotheek Albert I in Brussel en stichtend lid van de “Vereniging voor Brusselse Geschiedenis”. Hij bestudeerde de regering der Brabantse hertogen Jan I (1267-1294) en Jan II (1294-1312) en publiceerde de driedelige “Inventaris van het 0ud archief van de kapittelkerk van Sint-Michiel en Sint-Goedele te Brussel (1047-1797)”.
Als eerste bestudeerde Dr. De Ridder het taalgebruik in Brussel voor 1794 op basis van systematisch archiefonderzoek. Hij is de auteur van “Het andere Brussel. Een afrekening met vooroordelen” (1988), “Sint-Goedele, geschiedenis van een monument” (1992) en van “Taferelen uit het Brusselse ambachtsleven” (1997). Over de auteur Paul De Ridder (° Ukkel, 1948) promoveerde anno 1977 aan de Gentse Rijksuniversiteit tot Doctor in de Middeleeuwse Geschiedenis. Zijn proefschrift was gewijd aan Jan I (1267-1294) en Jan II (1294-1312), hertogen van Brabant.
Tussen 1979-1988 inventariseerde Dr. De Ridder het omvangrijke archief van de Brusselse kapittelkerk van Sint-Michiel en Sint-Goedele. (1047-1797) Bovendien verrichtte hij fundamenteel onderzoek naar het taalgebruik te Brussel vóór 1794.
Omwille van zijn jarenlange inzet voor het Brusselse cultuurhistorische patrimonium werd Paul De Ridder in 1997 onderscheiden met de “ANV-Visser-Neerlandiaprijs voor Persoonlijke Verdiensten.” Deze prijs, ingesteld door de Joodse en vrijzinnige Nederlander Herman Lodewijk Visser (+ 1943), beloont personen die zich belangeloos voor de gemeenschap hebben ingezet.
Die dag heeft Brussel geweend (en ik ook)
Op 22 maart 2016 is commissaris Christian De Coninck van dienst op het hoofdbureau van de politie in Brussel. Een dag zoals een andere tot dat ene telefoontje komt: er is een aanslag op de luchthaven van Zaventem. Enkele ogenblikken later ontploft een bom in het metrostation Maalbeek. De Coninck is belast met de communicatie en de relaties met de pers. Zijn korpschef stuurt hem naar de plaats van de aanslag, waar hij geconfronteerd wordt met een oorlogsgebied.
Enkele maanden later krijgt De Coninck problemen die hij niet kan thuisbrengen en die verergeren. De diagnose wordt snel gesteld: PTSS, posttraumatische stresstoornis. De Coninck kan moeilijk omgaan met dit verdict: hij, de stoere flik, geveld door een mysterieuze aandoening. Hij komt in een neerwaartse spiraal terecht en kan ze niet keren.
Dit boek is een verslag vanop de eerste rij over de aanslag in Brussel, door de ogen van een politieman. Hij beschrijft heel realistisch de gebeurtenissen, maar vertelt ook hoe die zijn professionele en persoonlijke leven hebben getekend.
De intrede van Christus in Brussel
Wanneer wordt aangekondigd dat Christus op 21 juli, in volle komkommertijd, Brussel zal bezoeken,
Wanneer wordt aangekondigd dat Christus op 21 juli, in volle komkommertijd, Brussel zal bezoeken, ondergaat de Belgische hoofdstad een metamorfose. De gevels worden opgeknapt, bloembakken geplaatst en de criminaliteitscijfers duiken plotsklaps naar het nulpunt. Terwijl de beleidsmensen bakkeleien over wie een persoonlijk onderhoud met de profeet verdient en discussiëren over de route waarlangs Jezus lopen moet, krijgt de stad almaar een menselijker gelaat met oog voor de dakloze, de illegaal, de dronkaard en de armoe-oogster. De metro ruikt niet langer naar pis, de hoop is onder het volk. En dan breekt de grote dag zelf aan.
Dimitri Verhulst (1972) is ondermeer de auteur van de moderne klassieker De helaasheid der dingen, waarvoor hij de Gouden Uil Publieksprijs kreeg. In 2009 ontving hij de Libris Literatuurprijs voor Godverdomse dagen op een godverdomse bol. Werk van hem is ondertussen verschenen in meer dan 15 talen.