De top 8 van de beste boeken over Cuba 2025
Cuba is een land is gelegen in het Caribisch Gebied, het bestaat uit het eiland Cuba, Isla de la Juventud en ruim 4000 kleinere eilanden. Het land is een populaire vakantiebestemming vooral voor de liefhebber van strand, zon, zee vakanties. Ondanks dat Cuba een vakantieland is wordt er weinig geschreven over Cuba. Het land komt in Nederland weinig in het nieuws.
Cuba is ondanks dat er weinig overgeschreven wordt een interessant land met een rijke historie. Voor deze pagina ben ik op zoek gegaan naar de 8 beste Nederlandstalige boeken die over Cuba gaan en met Cuba te maken hebben.
Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen. Een goed alternatief voor Bol.com is Bookspot.nl
¡Viva Cuba!

¡Viva Cuba! Een nieuwe tijd is aangebroken. Voor het eerst staat er geen Castro meer aan het roer. Een illustere onbekende, die niet eens meevocht in de Cubaanse revolutie van 1959, heeft de macht overgenomen. Wat hebben de Castro’s na 60 jaar nagelaten? En hoe is het eiland er nu aan toe?
Dirk Tieleman en Lut Baten volgen het spoor van de revolutie en praten met Cubanen van allerlei slag en leeftijd. De ideeën van Fidel Castro worden levendig gehouden in het straatbeeld, maar de revolutie is voor velen al lang geschiedenis. Wie kan, verdient zijn brood in een nieuwe economie die vooral draait rond toerisme.
Zij vormen een nieuwe klasse in een klasseloze samenleving. De jongeren willen vrij zijn in denken en doen. Anderen zoeken hun heil in het buitenland. Maar allen dragen ze het eiland in hun hart: ¡Viva Cuba!
Aardbei en chocola

Havana, dertig jaar na het uitbreken van de Revolutie. David, een jonge communistische militant, maakt kennis met Diego, homoseksueel, levensgenieter en gepassioneerd liefhebber van kunst en literatuur. Hun ontluikende vriendschap zet hen op een kruispunt: tussen genegenheid en homofobie, maar ook tussen politieke loyaliteit en de fascinatie voor een andere manier van leven.
Dit relaas – tegelijk kritisch en solidair – is een van de grootste Latijns-Amerikaanse teksten van de twintigste eeuw en betekende in Cuba een keerpunt in de aanvaarding van homorechten.
AARDBEI EN CHOCOLA is het meest gefotokopieerde boek in de Cubaanse geschiedenis. Het is in meer dan twintig landen gepubliceerd, in elf talen vertaald en diende als inspiratie voor negentien toneelstukken.
In 1993 bracht de Cubaanse regisseur Tomás Gutiérrez Alea een gelijknamige film uit. Het is de enige Cubaanse film die ooit voor een Oscar is genomineerd.
SENEL PAZ (Fomento, Cuba, 1950) is schrijver en scenarist. Hij is de auteur van romans, korte verhalen en toneelstukken. Paz is wereldwijd bekend door zijn novelle ‘El lobo, el bosque y el hombre nuevo’, 1991 (nu in het Nederlands vertaald als Aardbei en chocola). Hij kreeg hiervoor de Juan Rulfoprijs toegekend.
Voor het schrijven van het filmscenario van Fresa y chocolate (Aardbei en chocola), 1993, baseerde Paz zich op het verhaal van zijn bekendste novelle. De film won onder andere de prijs voor het beste scenario op het Festival Internacional del Nuevo Cine Latinoamericano van Havana en was genomineerd voor de Oscar voor beste buitenlandse film. Senel Paz was hoogleraar filmscenarioschrijven aan de Escuela Internacional de Cine y TV in San Antonio de los Baños in Cuba.
Twaalf verhalen en een revolutie

‘Als je naar Cuba wilt, moet je wel snel zijn’, wordt er vaak gezegd. Alsof op Cuba de tijd pas is gaan lopen sinds het bezoek van Obama en het concert van The Rolling Stones in 2016, alsof de tijd zou hebben stilgestaan sinds de Cubaanse Revolutie in 1959. Niets is minder waar, het eiland is wel degelijk in beweging. Al tientallen jaren vinden er culturele en sociale verschuivingen plaats en dat zie je terug in de literatuur. En het zal niemand verbazen dat die niet altijd via de officiële kanalen kan worden gepubliceerd.
Twaalf verhalen en een Revolutie is een bloemlezing waarin de veranderingen op het eiland vanuit verschillende hoeken worden belicht. Het zijn verhalen van schrijvers die na 1970 zijn geboren, midden in de dogmatische jaren van de Cubaanse Revolutie toen het bijna niet mogelijk was om alternatieve politieke geluiden te laten horen. In deze twaalf verhalen laten de schrijvers dat geluid nu wel horen. Een belangrijk element in deze bundel is ironie.
Sommige schrijvers steken bijvoorbeeld de draak met nationale helden. En het openingsverhaal ‘Vlees’ vertelt het bizarre avontuur van twee mannen die proberen een koe te stelen. Op Cuba steel je niet zomaar een koe, de dieren zijn eigendom van de staat en met het stelen ervan riskeer je een lange gevangenisstraf.
De bloemlezing wordt ingeleid door universitair docent Nanne Timmer, die de schrijvers voorstelt en ook uitgebreid over de achtergronden van de verhalen vertelt.
Het verborgen leven van Fidel Castro

Het verborgen leven van Fidel Castro is een onthullend boek over de voormalige leider van Cuba. De auteur, Juan Reinaldo Sánchez, werkte 17 jaar als lijfwacht van Castro en maakte deel uit van zijn inner circle. Na zijn ontsnapping naar Amerika schreef Sánchez dit opzienbarende verhaal, waarin hij talloze onthullingen doet die een nieuw licht werpen op het leven van de dictator. Zo was Castro’s vakantieverblijf geen eenvoudige vissershut, maar een geheim paradijselijk eiland.
Officieel is Fidel Castro sinds 1961 getrouwd, maar hij heeft twaalf kinderen uit vijf relaties. Castro is geobsedeerd door zijn veiligheid en heeft tot nu toe 638 moordpogingen overleefd. Lees in dit boek over het tot dusver onbekende, werkelijke leven van Fidel Castro.
Cuba, vrolijk getralied land

oen Dolf de Vries in 1969 in de straten van Willemstad (Curaçao) voor het eerst bewonderaars van Fidel Castro zag, revolutionaire jongemannen met Castro-petten en T-shirts met de beeltenis van Che Guevara, en kort daarna Zuid-Amerika bezocht, raakte hij in de ban van dit continent, dat hij vervolgens tot in alle uithoeken met vrouw en kinderen verkende.
De beelden van Castro en Che Guevara bleven hem achtervolgen en hij besloot een boek te schrijven over Cuba. Zijn eerste contacten met de Cubaanse ambassade liepen op niets uit en een tweede keer, twintig jaar later, verzandde in de bureaucratie. Dit boek is de derde poging om dit vrolijk getraliede land enigszins in de vingers te krijgen. Niet geheel blanco reisde Dolf de Vries af, want hij had inmiddels talloze boeken gelezen en ook in Europa veel communistische landen bezocht.
Na een uitgebreide verkenning van Havana reist hij per auto over het duizend kilometer lange eiland en merkt dat er veel pogingen ondernomen worden het land op te stoten in de vaart der volkeren. Gesprekken met Cubanen – zelfs op de meest afgelegen plekken – verzanden meestal in bewondering alom voor de figuur van Castro en – op een enkeling na – laten ze zelden het achterste van hun tong zien.
Een fascinerende reis door en een boeiend verslag van een land dat schommelt tussen hoop en vrees.
De ritselaars van Havana

De Cubanen wachten eigenlijk maar op één ding: de dood van Fidel Castro. Ondertussen scharrelen ze naar voedsel op de zwarte markt, doen pogingen het land uit te komen en applaudisseren gedwongen mee voor de restanten van de eens zo veelbelovende Revolutie. De geheime dienst is doorgedrongen tot in elke vezel van de maatschappij, angst en onderling wantrouwen regeren.
De ritselaars van Havana is het persoonlijke verhaal van journalist Edwin Koopman. Hij vertrekt naar Cuba om er een bekende dissident te interviewen, maar raakt gaandeweg verstrikt in een web van geheimzinnige ontmoetingen en zijn eigen toenemende paranoia. Net als hij denkt dat hem niets zal gebeuren, wordt hij opgepakt
Zwarte bonen, rode inkt en Manneken Pis

Eerst waren er soldaten, smokkelaars en spionnen uit Vlaanderen, toen volgden Cubaanse dwarsliggers en wetenschappers die in België poolshoogte kwamen nemen, en daarna plantenjagers, bruggenbouwers en kunstenaars die vanuit Antwerpen de oceaan overstaken.
In een wervelende chronologie van personen, feiten en gebeurtenissen belicht Zwarte bonen, rode inkt en Manneken Pis de historische link tussen het kleine Cuba en het nog kleinere België. Er werd nogal wat heen en weer gereisd. Er was de Cubaanse solidariteit tijdens de Grote Oorlog, gevolgd door een heuse belgofiele periode. Er waren wapenleveringen vanuit Wallonië aan Fidel Castro, maar er was ook de recente rol van België als consensusbouwer.
Stap voor stap presenteert Huib Billiet Adriaansen grote en kleine gebeurtenissen, als was het rechtstreekse verslaggeving. Met een enorme boog, die start bij de eerste bisschop, afkomstig uit Brugge, overspant hij vijfhonderd jaar, om te eindigen in het Stripmuseum in Brussel.
Avontuurlijk Cuba

Een rondreis met de auto van 4.225 kilometer zonder vooraf een planning te maken, zonder van tevoren overnachtingen te boeken en zonder ook maar enig idee te hebben waar we heen willen.
De reisgidsen hebben Digna en Richard bewust thuisgelaten en zo komen ze op plekken waar je zelden een toerist ziet.
Dina Mielard neemt je met dit boek mee in hun avontuur waarbij ze zonder navigatie Cuba op verrassende wijze ontdekken.
Voorwoord
Reizen in de puurste vorm, door een land waar alles is en waar men niets heeft. Cuba. Een rondreis met de auto. Reizen zonder plan is voor ons het mooiste dat er is. Omdat je elke dag, elk uur, elke minuut ter plekke kunt beslissen of je linksaf, rechtsaf of rechtdoor gaat.
De reisgidsen hebben we thuisgelaten. Het enige navigatiemiddel dat we bij ons hebben is een wegenkaart waarop hier en daar een bezienswaardigheid is aangegeven. Zo komen we op de mooiste plekken en in gebieden waar men zelden een toerist ziet. Dat is reizen zoals wij het graag doen. Al moet ik eerlijk toegeven dat ik het heel af en toe beu was om weer naar een slaapplek te zoeken en daarna nog op zoek te gaan naar iets wat op een restaurantje lijkt. Een grote handicap van mij is dat ik weinig lust. Eten is een fobie en iets wat uit het water komt, eet ik al helemaal niet. In Cuba heb je dan een probleem, maar het is me gelukt.
Dit is het verslag van onze rondreis door Cuba, waarbij we verder zijn gegaan dan de bekende driehoek Havana, Trinidad en Viñales.