De top 10 van de beste boeken over darmen 2024
De darmen zijn een belangrijk orgaan in ons lichaam, en zijn een onderdeel van ons spijsverteringskanaal. Wanneer het voedsel onze maag gepasseerd is, komt het in de dunne darm terecht. De dunne darm heeft een lengte van ongeveer 6 meter en bestaat uit: De twaalfvingerige darm, de nuchtere darm, en de kronkeldarm.
Na de dunne darm volgt de dikke darm, dit wordt ook wel het colon genoemd. Onderaan het begin van de dikke darm hangt een dun aanhangsel, dit is de blindedarm. Na de dikke darm volgt de endeldarm ofwel rectum. Helemaal onderaan zit je anus, de plek waar de ontlasting je lichaam verlaat.
Dit is de korte uitleg van de opbouw van de darmen, welke functies en eigenschappen de darmen hebben lees je in de boeken die ik geselecteerd heb voor deze pagina. De boeken zijn heel divers, gaan over de darmen in het algemeen, over het verzorgen van je darmen (leefstijl), veel voorkomende ziektes / aandoeningen en nog veel meer.
De boeken worden uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven, daarom vind je naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com. Deze link geeft veel extra informatie over het boek zoals de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen / kopen.
De darm-breinconnectie
- Hoe beïnvloedt de darm-breinconnectie onze lichamelijke en psychische gezondheid?
- Welke rol speelt de nervus vagus, de zwervende zenuw, daarbij?
- Wat is het preventieve en therapeutische potentieel van voeding?
Als het microbioom van de darmen goed gevoed is en goed contact onderhoudt met het brein, staat het aan de basis van een gezond leven. Een verstoorde darm-breinconnectie daarentegen kan het immuunsysteem van slag brengen en leiden tot ziekten zoals obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten, maar is ook van invloed op neurologische en psychische stoornissen zoals anorexia, depressie, autisme, schizofrenie en dementie.
Diagnostiek en behandeling kunnen spectaculair profiteren van nieuwe inzichten in de darm-breinconnectie. Dit boek bespreekt die inzichten en geeft daarnaast praktische tips op basis van medisch en voedingsonderzoek en ervaringen met psychotherapie.
Alles over chronische darmziekten
Vele tienduizenden mensen in België en Nederland worden getroffen door een chronische inflammatoire darmziekte (ook bekend onder de term IBD). Meestal gebeurt dit al op erg jonge leeftijd. Deze ziekten, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, hebben een grote impact op leven en werken.
In deze patiëntengids brengen meer dan 50 experts hun kennis samen en geven ze een wetenschappelijk onderbouwd antwoord op vragen als: hoe ontstaan inflammatoire darmziekten? Welke behandelingen zijn mogelijk? En wat zijn de gevolgen op korte en lange termijn?
De mooie voedselmachine
De bestseller over darmen!
De mooie voedselmachine van Giulia Enders is een vrolijk, open en informatief boek over de spijsvertering. Een verkeerde balans in je darmflora kan bijdragen aan overgewicht, depressie, allergieën of zelfs alzheimer.
Als je lekker in je vel wilt zitten, gezond oud wilt worden en gelukkiger wilt leven, moet je goed voor je darmen zorgen. Die zijn de belangrijkste adviseur van ons brein. De mooie voedselmachine is makkelijk te lezen en zit vol feiten, fabels, grapjes en de recentste wetenschappelijke inzichten. Giulia’s doel: iedereen meer kans geven op gezondheid.
‘Wie écht wil weten hoe de spijsvertering in elkaar steekt, van hap tot plons, leest De
mooie voedselmachine.’ **** NRC Handelsblad
‘Goed werkende darmen zijn heel belangrijk voor ons welbevinden. De mooie voedselmachine draagt
bij aan meer kennis over spijsverteringsziekten.’ Maag Lever Darm Stichting
De darm denkt mee
Dit boek is verplichte kost voor iedereen met gevoelige darmen, spijsverteringsklachten en psychische ongemakken. Veel mensen lijden aan chronische darmziekten, maar ook depressies en neurologische aandoeningen, zoals alzheimer, parkinson en multiple sclerose, komen steeds vaker ook op jongere leeftijd voor. Verder nemen ADHD en autisme in de westerse wereld sterk toe. Is er een verband? Dit boek behandelt de intensieve communicatie tussen de zenuwcellen in de darmen (buikhersenen) en de hersenen.
De auteur geeft antwoord op onder andere de volgende vragen:
- Kunnen gifstoffen en voedingsstoffen rechtstreeks in de hersenen terechtkomen?
- Hoe ontstaat een verhoogde darmdoorlaatbaarheid?
- Kunnen bepaalde voedingsmiddelen en toevoegingen de oorzaak zijn van depressies, autisme, hyperactiviteit, concentratiestoornissen (ADHD) en zelfs psychiatrische aandoeningen?
- Bestaat er een aantoonbaar verband tussen darmbacteriën en aandoeningen van de schildklier en de gewrichten?
- Hebben plantaardige voedingsmiddelen, zoals oregano, knoflook en broccoli, een antibiotische werking en verbeteren ze het ontgiftingsproces?
Milieuarts Klaus-Dietrich Runow behandelt al 25 jaar patiënten met chronische darmziekten, voedselallergieën en aandoeningen door schadelijke stoffen. Ook neurologische ziekten, zoals parkinson en alzheimer, ADHD, autisme en depressies behoren tot zijn vakgebied. Hij is een internationaal bekend spreker.
Darmehbo
Darmehbo is bedoeld voor iedereen die in meer of mindere mate buikklachten heeft. Van misselijkheid en oprispingen tot darmkrampen en winderigheid. van een opgeblazen gevoel tot diarree of juist obstipatie.
Bij één op de zes mensen in Nederland schoppen dergelijke klachten hun leven flink in de war. Darmehbo helpt je stap voor stap de oorzaak van jouw buikklachten op te sporen en er iets aan te doen. Nu als 3e druk, inclusief FODMAP-dieet.
Het slimmedarmendieet
Inclusief een 2-fasen dieetplan om je darmen te herstellen en te resetten. ‘Ik ben een van de weinige mensen die een camera hebben ingeslikt en hun eigen darmen in actie hebben gezien – een opmerkelijk iets. In dit boek laat ik je zien hoe je darmen je maken tot wie je bent en wat je daaraan kunt doen.’ – Dr. Michael Mosley Je darmen bevatten miljoenen neuronen en zijn verbazingwekkend slim.
Ze worden ook wel ‘ons tweede brein’ genoemd. Ze zijn ook de thuisbasis van 1 à 2 kilo microbioom, een leger van microben die je humeur, je gewicht en je immuunsysteem beïnvloeden.
Dr. Michael Mosley neemt ons mee op een onthullende reis door de darmen. Hij laat zien hoe junkfood en overmatig gebruik van antibiotica veel ‘goede’ darmbacteriën hebben weggevaagd, wat heeft geleid tot allergieën, voedselintoleranties en obesitas. Er bestaat voedsel dat goed is voor je darmflora, maar van slechts zeer weinig producten is de positieve werking wetenschappelijk bewezen. Van prebiotica en probiotica tot gefermenteerde voedingsmiddelen en supplementen: Michael Mosley legt uit welke nuttig zijn en welke niet.
‘Het slimmedarmendieet’ bevat vele recepten, menuplannen, checklists en tips: alles wat je nodig hebt om je eetgewoontes aan te passen en je darmen gezonder te maken. Na zijn afstuderen als arts ging Dr. Michael Mosley werken bij de BBC als presentator en producer van documentaires. Hij schreef eerder de internationale bestsellers ‘Het vastendieet’ en ‘Het 8-weekse bloedsuikerdieet’.
Prikkelbare darmen
Het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) is zonder twijfel een van de belangrijkste darmaandoeningen in onze moderne maatschappij. Naar schatting een op de tien Belgen heeft regelmatig last van buikpijn of rent te pas en te onpas (of net helemaal niet) naar het toilet. En toch is het prikkelbaredarmsyndroom een aandoening waar een zweem van mysterie rond hangt. Want wat is het nu precies? Beelden buikpijnlijders zich iets in of is het wel echt een aandoening? (Spoiler: ja, dat is het!) Wat zijn de belangrijkste symptomen? En kun je er als patiënt iets aan doen?
In Prikkelbare darmen vertelt maagdarmspecialist Heiko De Schepper alles wat je moet weten over het prikkelbaredarmsyndroom. Hij legt haarfijn uit hoe het mechanisme in elkaar zit en waarom het syndroom zo moeilijk vast te stellen is – met veel foute diagnoses tot gevolg. Daarnaast nuanceert of weerlegt hij de vele mythes die de ronde doen. Om zo wanhopige patiënten een hart onder de riem te steken en zowel hun hoofd als hun darmen te verlichten.
Prof. dr. Heiko De Schepper werkt op de afdeling Maagdarmziekten van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en is coördinator van de motiliteitseenheid en de Klein Bekken Kliniek. Daarnaast voert hij onderzoek naar het prikkelbaredarmsyndroom aan de Universiteit Antwerpen, waar hij ook doceert aan de faculteit Geneeskunde.
Ik heb er mijn buik van vol!
Het maag-darm herstelplan Dit boek is voor mensen die lijden aan maag- en darmkwalen, die kunnen variëren van brandend maagzuur tot de ziekte van Crohn. Aan de buitenkant is niet altijd bij iemand te zien hoe het van binnen kan branden, borrelen, gisten, verkrampen en pijn doen, allemaal vage klachten zonder duidelijke diagnose met als eindresultaat de mededeling: je moet zelf maar voelen welke voeding verkeerd valt. Dit is een eenzaam proces, waarbij mensen worstelen met allerlei diëten en middeltjes om verlost te worden van een diversiteit aan symptomen (zoals opgeblazenheid, zuurbranden, buikkrampen, misselijkheid en een opgezette gistende buik), die mensen binnenshuis houdt omdat ze er de hele dag door overvallen worden.
De auteur geeft meer inzicht in de ingewikkeldheid van de vertering door de maag en de alvleesklier. Maar ook de rol van de lever, het darmmilieu en de hormoonhuishouding komen aan bod. Voedingsadviezen op maat brengen het herstel van maag- en darmkwalen dichterbij, zonder dat u medicatie (met bijwerkingen) moet gebruiken of juist maar moet afwachten tot het vanzelf over gaat.
Stap voor stap worden drie constitutietypen met hun specifieke stofwisseling- en psychische kenmerken besproken. Aan de hand van deze gegevens en een ontlastingtest krijgt u inzicht in de werkelijke oorzaak van uw klachtenpatroon. Aan bod komt het belang van een goede enzymwerking bij de spijsvertering, het effect van de juiste zuurgraad, het voorkomen van een wildgroei aan schimmels, bacteriën, parasieten, enz.
Tevens wordt het lekkende darm syndroom (LDS) behandeld, dat verantwoordelijk is voor een toename aan voedselintoleranties en allergieën. Dit resulteert in persoonlijk afgestemde therapeutische maatregelen en voedingsrichtlijnen, waarbij rekening wordt gehouden met zowel de constitutiekenmerken, als met de Vijf Elementenleer.
De dagmenus, maag-darmkuren en specifieke meditatietechnieken zijn zorgvuldig samengesteld op basis van de kennis en 35 jaar ervaring van de auteur als klinisch natuurdiëtist en natuurgeneeskundige in haar consultatieve zelfstandige natuurgeneeskundige praktijk
Slim en gelukkig dankzij gezonde darmen
Gezonde darmen voor een gezond brein De darm is in de afgelopen jaren uitgegroeid van een taboethema tot een superorgaan. De darmflora bepaalt vaak of we slank of dik, gezond of ziek zijn. Maar wat als ons spijsverteringsstelsel niet alleen onze gezondheid beïnvloedt maar ook een effect heeft op onze persoonlijkheid?
Uit recente onderzoeken blijkt dat de buik en de hersenen elkaar rechtstreeks beïnvloeden. Dat wil zeggen dat een gezonde darmflora niet alleen een positief effect heeft op onze lichamelijke gezondheid, maar ook op ons geestelijk welzijn! En wie in het hoofd alles op een rijtje heeft, denkt positief. Met andere woorden: onze darmen maken ons gelukkig en slim!
Prof. dr. Michaela Axt-Gadermann hield zich als sportarts en huidspecialiste al bezig met de darmen en voerde onder andere onderzoeken uit over de verbanden tussen de gezondheid van de darm en huidaandoeningen. Sinds 2007 is ze actief als professor in de gezondheidsbevordering en medisch welzijn aan de hogeschool van Coburg. Ze is een populaire spreekster en auteur van succesvolle gezondheidsgidsen.
Buikgevoel
Op haar 21e kreeg Suzanne Bos te horen dat ze darmkanker had. Ze verloor het vertrouwen in haar buik, maar toen ze meer kwam te weten over de werking van de darmen, verdween gaandeweg die onzekerheid.
In Buikgevoel vertelt Suzanne Bos over het leven met een darmziekte, waarbij ze haar eigen verhaal afwisselt met praktische informatie. Wat kun je verwachten van de verschillende onderzoeken en operaties? Wat is de zin en onzin van alle recente informatie over de darmen als ’tweede brein’, over darmflora en probiotica? En wat doet stress met je? Welke voeding is goed, en hoe kun je zorgen voor een ontspannen buik?
Haar verhaal is niet alleen inspirerend voor mensen met een darmaandoening, Buikgevoel is geschikt voor iedereen die gezonder wil leven, met een optimale werking van de darmen. Suzanne Bos (1973) heeft de erfelijke darmziekte polyposis. Ze is opgeleid als jurist en schrijft columns voor een patiСntenvereniging. Bos is getrouwd en heeft drie kinderen.