|

De top 7 van boeken over de ademhaling 2023

Vanaf de geboorte gaat de ademhaling al automatisch, de meeste mensen hoeven hier niet eens over na te denken. Toch is de ademhaling niet voor iedereen vanzelfsprekend. Daarnaast wordt een goede ademhaling vaak onderschat, maar zorgt wel voor sterker middenrif, waardoor een diepere ademhaling mogelijk is. Bij een goede ademhaling is je CO2 gehalte in het bloed ook hoger, waardoor er een betere uitwisseling plaatsvindt van CO2 naar de weefsels en spieren.

De boeken die ik geselecteerd heb voor deze pagina gaan over de ademhaling en kunnen je ook helpen bij een goede ademhaling. Om je een goed beeld te geven van de boeken heb ik naast een beschrijving ook een link van Bol.com toegevoegd. Deze link geeft extra informatie over het boek waardering de waardering en recensies van de lezers. Via de link kun je het boek ook eenvoudig bestellen.

Gewoon Ademhalen

In ‘Gewoon ademhalen’ deelt Dan Brule, pionier op het gebied van ademhaling, voor de eerste keer zijn Breath Mastery-techniek. Deze techniek heeft wereldwijd meer dan 100.000 mensen geholpen. Met deze manier van ademhalen verminder je stress en angst, verhoog je je productiviteit, houd je je gezondheid op peil en vind je de weg naar een mindful leven.

De technieken uit ‘Gewoon ademhalen’ helpen onder andere bij: stress, dagelijkse uitdagingen, acute en chronische pijn, slapeloosheid, angst, depressie en verdriet.

Met ‘Gewoon ademhalen’ verbetert: de intuïtie, creativiteit, mindfulness, gevoel van eigenwaarde, leiderschap.

Als ik iemand ontmoet die mijn eigen capaciteiten aanvult, dan moet ik dit delen met anderen. Dan Brulé is zo iemand. – Tony Robbins, auteur van Je ongekende Vermogens

Anders ademen

Je ademhaling is zo veel meer dan een reflex om je lichaam te voorzien van zuurstof. Het is een tool om je focus te verscherpen, je lichaam en geest tot rust te brengen, je veerkracht te verhogen en een burn-out te voorkomen.

Stress kan ervoor zorgen dat je ongemerkt te snel en te veel gaat ademen. Zo kom je ongewild in een vicieuze cirkel terecht: je ademhalingscentrum raakt verstoord, waardoor je nog sneller en nog meer gaat ademen. Het gevolg? Nog meer stress.

Maar er is ook goed nieuws: je adem is het enige onderdeel van de natuurlijke stressreactie van je lichaam dat je zelf onder controle hebt. Je kunt je adem dus gericht inzetten om stress te verminderen en je veerkracht te verhogen.

Dit boek legt uit waarom je adem zo belangrijk is, wat de vier ingrediënten zijn van een goede ademhaling en wat de rol is van CO₂ in ons lichaam. Bovendien geeft het je inzicht in je eigen adempatroon. Aan de hand van toegankelijke oefeningen leer je hoe je je ademhaling kunt verbeteren. Het resultaat? Een energieker, gezonder en stressvrijer leven!


Ademhaling als medicijn

In ‘Ademhaling als medicijn’ wordt beschreven wat er in ons lichaam gebeurt wanneer de stress toeneemt, het lichaam niet meer genoeg capaciteit heeft om deze te verwerken en de impact daarvan op de ademhaling.

Veel mensen lijden aan chronische hyperventilatie door stress, vaak zonder dat ze dit van zichzelf bewust zijn. Dit kan zich op verschillende manieren uiten: van luchtwegproblemen tot burn-outklachten zoals benauwdheid, hoesten, lage weerstand, algehele spanningsklachten, angst zonder reden, slapeloosheid, geheugenverlies, weinig energie, etc.

De arts Prof. Dr. K. Buteyko ontwikkelde een techniek waarmee de ademhaling gereset kan worden. Zijn bevindingen zijn het uitgangspunt van waaruit de schrijvers van dit boek de gevolgen van en oplossing voor een ontregelde ademhaling beschrijven.

Het boek geeft een nieuw en revolutionair inzicht in hoe de ademhaling werkt, welke impact stress heeft op het ademvolume en waarom je met ademhalingsoefeningen zoals ‘naar de buik ademen’, pauzes forceren of de frequentie van de ademhaling bewust proberen te beïnvloeden weinig bereikt en waarom deze vaak het probleem alleen maar groter maken. In het boek zijn daarom ook geen ademhalingsoefeningen opgenomen maar zal het inzicht in hoe de ademhaling werkt en wat een gezonde ademhaling voor je lichaam kan betekenen je veel opleveren.

In het boek is een interessante ademtest opgenomen die een goede weerslag geeft van hoe gezond jouw ademhaling is. Daarnaast wordt de ademhaling in relatie tot verschillende aandoeningen zoals astma, hooikoorts, bronchitis, holte ontstekingen, hoge bloeddruk, problemen aan het verteringsstelsel, stress-gerelateerde klachten en slaapproblemen, zoals slaap apneu, snurken en slapeloosheid beschreven en wat een gezond ademvolume kan betekenen ten aanzien van sport, werk, gezin en ontspanning.

Mensen die herstellende zijn van Corona of willen zorgen dat zij genoeg weerstand hebben hiertegen, zullen ook zeker baat hebben bij de informatie.


Het nieuwe ademen

Wat je eet, hoeveel je traint en hoe jong je bent is lang niet zo belangrijk als dat wat we allemaal, elke dag, onbewust doen: ademen. Er is niets essentiëler voor onze gezondheid en ons welzijn dan in- en uitademen, zo’n 25.000 keer per dag.

Onderzoek toont aan dat zelfs kleine aanpassingen aan de manier waarop we ademhalen onze atletische prestaties kunnen verbeteren, onze interne organen kunnen verjongen en zelfs astma en auto-immuunziektes kunnen verhelpen.

Het nieuwe ademen zet alles wat je dacht te weten over je meest fundamentele biologische functie op zijn kop, op basis van medisch onderzoek en recente studies op het gebied van psychologie, biochemie en menselijke fysiologie. Ademen zal nooit meer hetzelfde zijn.


Ontdek de kracht ademen

In ‘Ontdek de kracht van ademen’ leert Mr. Breath ons dat de adem onze belangrijkste energiebron is. Niets is zo veelzijdig en effectief als bewust ademhalen. Je leert o.a. over de relatie tussen ademhaling en burn-out en hoe je door bewuste ademhaling kunt zorgen voor meer vitaliteit, meer ontspanning en een leeg hoofd.

Met de praktische tools van Mr. Breath neem je zelf het heft in handen, met direct resultaat: van diepe ontspanning voor het slapen tot een energieboost voor betere prestaties. ‘Mr. Breath is de Erik Scherder van de ademhaling.’ – Koen de Jong, auteur van meerdere sportboeken

‘Ademen bracht me uit m’n hoofd, bij me thuis in m’n hart en ik heb mezelf (weer) ontmoet.’ – Reactie van een deelnemer uit de praktijk van Mr. Breath

Rob Koning (47) runt de adempraktijk “Mr. Breath’ in Amsterdam en is autoriteit op het gebied van ademhaling. Hij coacht mensen met stress-gerelateerde klachten en geeft trainingen in het bedrijfsleven. Hij spreekt een breed publiek aan.


Verademing

Veel mensen staan de hele dag áán. Ze ademen te snel en ze verbruiken daarmee onnodig veel energie. Kun jij goed ontspannen? Als je ontspannen bent adem je zes tot tien keer per minuut, niet meer. In Verademing beschrijven we verschillende manieren om te ontspannen. Met verschillende oefeningen waar je meteen mee aan de slag kunt. Ben je vaak moe? Dan moedigen we je ook aan om gedoseerd te sporten.

Door sporten te combineren met diepe ontspanning herwin je energie. In dit boek leggen we uit hoe je dat kunt doen. Duizenden mensen gingen je voor. In deze geheel herziene versie van deze bestseller over ademhaling (meer dan 50.000 exemplaren verkocht) hebben we ons boek Sporten voor beginners geïntegreerd en aangevuld.

Bram Bakker (1963) is psychiater en publicist. Hij promoveerde op de behandeling van paniekaanvallen (voorheen het hyperventilatiesyndroom). In zijn vrije tijd loopt hij graag hard, en hij is een van de drijvende krachten achter de opleiding Runningtherapie, een opleiding die behandelaars helpt om hardlopen in te zetten bij depressieve patiënten.

Koen de Jong (1979) is initiatiefnemer van www.sportrusten.nl, een website over ademhaling, hardlopen en wielrennen. Hij schreef diverse boeken waaronder een internationale bestseller over Iceman Wim Hof, Koud kunstje, en De Hardlooprevolutie met Stans van der Poel.


Zuurstofwinst

Bij ademen is het principe ‘minder is meer’ van toepassing. Door minder lucht op te nemen wordt zuurstof beter afgeleverd aan de spieren, de organen en de weefsels. Zuurstofwinst geeft je de kennis en de vaardigheden om de zuurstofvoorziening van je lichaam te optimaliseren, met als gevolg een betere gezondheid in het algemeen en grotere sportprestaties in het bijzonder.

VIER BEWEZEN VOORDELEN VAN OXYGEN ADVANTAGE .

 • Haal meer uit je trainingen door minder zwaar te ademen
 • Ervaar de effecten van hoogtetraining, gratis en gewoon hier in Nederland
 • Verbeter je energie, je concentratie en je mentale focus *
 • Word gezonder, fitter en presteer beter

Met een voorwoord van Bram Bakker. www.oxygenadvantage.nl www.uitgeverijlucht.nl Over Oxygen Advantage: de simpele, wetenschappelijk bewezen methode voor sporters om nog gezonder, fitter en sneller te worden Patrick McKeown is opgeleid tot ademhalingsdeskundige door Dr. Konstantin Buteyko. Hij heeft verschillende boeken geschreven over de Buteyko-methode en heeft wereldwijd met duizenden cliënten gewerkt.

Vergelijkbare berichten

2 reacties

 1. Beste,
  Recent verscheen er een nieuw boek rond ademen met als titel: “Anders ademen. Verhoog je veerkracht en wapen je tegen stress, burn-out en chronische hyperventilatie.”.

  Het boek werd in januari dit jaar uitgegeven bij Lannoo.
  Bijgaand ook een korte inhoud.
  Goed ademen als wapen tegen stress en burn-out.
  Je ademhaling is zo veel meer dan een reflex om je lichaam te voorzien van zuurstof. Het is een tool om je focus te verscherpen, je lichaam en geest tot rust te brengen, je veerkracht te verhogen en een burn-out te voorkomen.
  Stress kan ervoor zorgen dat je ongemerkt te snel en te veel gaat ademen. Zo kom je ongewild in een vicieuze cirkel terecht: je ademhalingscentrum raakt verstoord, waardoor je nog sneller en nog meer gaat ademen. Het gevolg? Nog meer stress.
  Maar er is ook goed nieuws: je adem is het enige onderdeel van de natuurlijke stressreactie van je lichaam dat je zelf onder controle hebt. Je kunt je adem dus gericht inzetten om stress te verminderen en je veerkracht te verhogen.
  Dit boek legt uit waarom je adem zo belangrijk is, wat de vier ingrediënten zijn van een goede ademhaling en wat de rol is van CO₂ in ons lichaam. Bovendien geeft het je inzicht in je eigen adempatroon. Aan de hand van toegankelijke oefeningen leer je hoe je je ademhaling kunt verbeteren. Het resultaat? Een energieker, gezonder en stressvrijer leven!
  Is het een optie om dit ook op je website te plaatsen?

  Alvast bedankt.

  Met vriendelijke groeten,

  Dirk Heylen
  dirk@spiras.be
  http://www.spiras.be

 2. Beste Dirk, Van de top 6 is een top 7 gemaakt met als toevoeging het Anders Ademen. Het boek ziet er goed uit! mvg
  Ramon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *