De 10 beste boeken over de Belgische Geschiedenis 2024
België, een land doordrenkt met eeuwenoude geschiedenis en een kleurrijk verleden, heeft een verhaal te vertellen dat even fascinerend als complex is. Of je nu een geschiedenisliefhebber bent of gewoon geïnteresseerd in het ontdekken van de roots van dit betoverende land, boeken bieden een toegangspoort tot de rijke geschiedenis van België.
Op deze pagina vind je de beste en leukste boeken over de geschiedenis van België. Om je een geod beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen.
Atlas van de algemene en Belgische geschiedenis
Een gedetailleerde en gebruiksvriendelijke geschiedenisatlas.
Kaarten van 50 000 V. Chr. tot de 21e eeuw.
Het verlies van België
De heroïsche strijd tussen de Nederlandse koning en de Belgische revolutionairen in 1830.
1830: koning Willem I wordt overrompeld door een revolutie in het zuiden van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Het komt tot zware gevechten. De revolutionairen, onder leiding van de Brusselse republikein Louis De Potter, winnen. De Nederlandse kroonprins Willem wil koning van België worden, maar de republikeinen verhinderen dat. De revolutionairen voeren ook onderling een ongenadige strijd, waarbij de republikeinen ten slotte geliquideerd worden door de monarchisten. Het nieuwe koninkrijk ontstaat. Maar in Den Haag geeft koning Willem de strijd voor ‘zijn’ België nog niet op. Een masterclass in politiek.
Meesterverteller Johan Op de Beeck reconstrueert minutieus en meeslepend het ontstaan van België. Dit rijkelijk geïllustreerde boek is een must have voor iedereen die geïnteresseerd is in onze vaderlandse geschiedenis en politiek.
Een kleine geschiedenis van grote durvers
Of we onszelf nu als de dappersten aller Galliërs of des petits Belges zien, de geschiedenis van België is geschreven door mensen die elk op hun eigen manier hun nek hebben uitgestoken. In Een kleine geschiedenis van grote durvers lees je het verhaal van enkele van de strafste ondernemers van de middeleeuwen tot nu.
Van Omaar, Trudo en Begga, de founding fathers en mother van sommige van de invloedrijkste abdijen in vroegmiddeleeuws Europa, tot Maria Pypelinckx, de vrouw die de weg baande voor de wereldberoemde schilder Peter Paul Rubens. Van de Brusselse pioniers in onderwijs en onderzoek Isabelle Gatti de Gamond en Ernest Solvay, tot Arthur Leroi, de eenvoudige glazenhersteller die na de Tweede Wereldoorlog wereldspeler Carglass uit de grond stampte.
Maak kennis met de entrepreneurs die iedereen denkt te kennen – of zou moeten kennen. Leer dat vallen en weer opstaan iets van alle tijden is. En ontdek hoe innovatie en succes al eeuwenlang in het DNA van onze regio zitten.
Belgische ontdekkingsreizigers
Van Rubroeck tot de Gerlache in zeven eeuwen en continenten ‘Wanneer we tussen deze barbaren aankwamen, leek het me alsof ik in een andere wereld was beland. Nadat ze ons lange tijd hadden laten wachten, gezeten in de schaduw van onze wagens, omsingelden ze ons op hun paarden. Hun eerste vraag was of we al eerder bij hen waren geweest.’ – Willem van Rubroeck na zijn eerste ontmoeting met Mongoolse soldaten België heeft een belangrijke, maar onderschatte rol gespeeld in het inkleuren van de wereldkaart.
Sinds Willem van Rubroeck in de 13de eeuw naar het Mongoolse hof trok, hebben tientallen Belgen zich gewaagd aan avonturen die hen naar alle uithoeken van de wereld hebben gebracht. De Belgische ontdekkingsreizigers biedt voor het eerst een overzicht van deze avonturiers en missionarissen, die tot leven komen dankzij talrijke dagboekfragmenten en getuigenverslagen. Prachtige gravures, tekeningen en kaarten roepen mee de sfeer op van het tijdperk van de ontdekkers. Een reis door de wereld én door de geschiedenis.
De chaos van het slagveld
Het Belgische leger in de loopgraven, 1914-1918.
In augustus 1914 was het Belgisch leger onvoorbereid op de overrompelende Duitse invasie. Pas enkele maanden later keerde het tij, toen de Duitsers een halt werd toegeroepen dankzij de onderwaterzetting van de IJzer. Het lijkt alsof voor de Belgische soldaten vier lange jaren van wacht lopen aan de IJzer volgden, waaraan pas een einde kwam met het succesvolle bevrijdingsoffensief in september 1918. Maar klopt dit clichébeeld over de Eerste Wereldoorlog in ons land wel?
Militair historicus Tom Simoens onderzocht de evolutie van 1ste Legerdivisie en stelt vast dat de Belgische troepen tijdens de jarenlange loopgravenoorlog belangrijke tactische en technologische vernieuwingen doorvoerden. In 1918 waren de manschappen beter opgeleid, meer gespecialiseerd en beschikten ze over nieuwe wapens en tactieken. De Eerste Wereldoorlog is de wieg van de moderne oorlogvoering, ook voor het Belgisch leger.
Belgische republikeinen
Waarom is België in 1830 geen republiek geworden? Na de revolutie wordt het land vrij snel de monarchie die het tot op vandaag is. Liberalen en katholieken verdelen de macht onder elkaar. De radicalen, een politieke minderheidsstroming, hebben een beslissende rol gespeeld in de opstand tegen Willem I. Maar ze worden na jarenlang hard verzet buitenspel gezet. Radicalen zijn tegen de monarchie en voor een republiek gebaseerd op democratie en universele mensenrechten.
In hun woorden en daden tonen ze zich de rechtstreekse erfgenamen van het radicale Verlichtingsdenken dat eind achttiende eeuw de westerse wereld door elkaar schudde. Voor het eerst wordt het verhaal van de radicalen uitgebreid beschreven. Op basis van jarenlang onderzoek toont Els Witte het vaak tragische lot van deze activisten tegen wil en dank. Na het mislukte revolutiejaar 1848, waarin de radicalen opnieuw de strijd voor de republiek aanbinden, is hun rol uitgespeeld. Hun ideeën blijven doorwerken en vormen later mee de basis van de sociaaldemocratie, het progressieve liberalisme en het sociale katholicisme.
Historica Els Witte (1941) is ererector en emeritus hoogleraar van de Vrije Universiteit Brussel. Ze is auteur van een aantal succesvolle standaardwerken, zoals de meermaals geactualiseerde Politieke geschiedenis van België en de bestseller Het verloren koninkrijk. Het harde verzet van de Belgische orangisten tegen de revolutie.
Vluchten Voor De Oorlog
“Zowat één tot anderhalf miljoen Belgen verlaten hun vaderland bij begin Eerste Wereldoorlog
Hoe beleefden de vluchtelingen de vier lange jaren van ballingschap?
Vluchten. Have en goed kwijtspelen. Huis en vaderland halsoverkop achterlaten. Een traumatische gebeurtenis die een mensenleven in een mum van tijd overhoop gooit. Het was niet anders toen op 4 augustus 1914 de Eerste Wereldoorlog losbarstte. Het Duitse leger rolde het neutrale België als een pletwals binnen. Zowat één tot anderhalf miljoen Belgen vluchtten naar Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Meer dan een half miljoen van hen bleef het einde van de oorlog afwachten in ballingschap.
Hoe werden de vluchtelingen opgevangen in de gastlanden? Konden kinderen naar school en volwassenen aan het werk? Was er mogelijkheid tot ontspanning? Kortom: hoe beleefden, overleefden de vluchtelingen die vier lange jaren van ballingschap? Een prangend beeld van de grootste exodus uit onze geschiedenis.
Vluchten voor de oorlog is geschreven op basis van buitengewone, ook nooit geziene documenten uit binnen- en buitenlandse musea, privé-archieven en bibliotheken: persoonlijke getuigenissen van vluchtelingen en hulpverleners, brieven, dagboekfragmenten… Aangrijpende foto’s maken deze bittere volksverhuizing pijnlijk concreet. Een overrompelend tijdsdocument.
MICHAËL AMARA, doctorandus in de geschiedenis, is verbonden aan de Université Libre de Bruxelles. Dit boek werd gerealiseerd in samenwerking met het In Flanders Fields Museum Ieper.”
Het Belgisch Labyrint
De Belgen hebben van de wanstaltigheid een deugd gemaakt. Ze konden niet anders, want zonder hun labyrintische, soms onvoorspelbare, ja zelfs verbijsterende ordening waren ze er nooit in geslaagd hun kleine chaos aan de Noordzee te overleven. In Het Belgisch labyrint leidt Geert van Istendael de lezer naar onvermoede schatten en verborgen schande. Begint Belgie steeds sterker te lijken op een mislukte kopie van Magritte? Of wijst het juist de weg naar geheel nieuwe, onvermoede vormen van vredelievend samenleven? ‘Trap niet op Belgie, sta niet toe dat dit koninkrijk verdwijnt. Want als Belgie niet bestond moest Europa het uitvinden.’
Onze koningen
Koningen en koninginnen spelen vaak een hoofdrol in de geschiedenisboeken. Ze zijn fascinerende figuren die tot de verbeelding spreken. Als gewone stervelingen kijken we naar hen op en verslinden we met ingehouden adem hun verhalen.
Rond de Belgische koningen van vroeger en nu hangt nog een sluier van mysterie. Arnout Hauben ging een jaar lang op zoek naar bevoorrechte getuigen, bezocht kastelen en koninklijke domeinen, dook in de archieven van ons land en vond verhalen over ons koningshuis die buiten onze klassieke geschiedschrijving vallen.
Want wat voor mensen waren onze koningen echt? Hoe groeiden ze op, hoe stonden ze in het leven? Wat waren hun grote en kleine trauma’s en hoe gingen ze om met het keurslijf van het koningschap? Voor sommigen zat dat als gegoten, voor anderen voelde het als een zware last.
In dit boek leer je onze vorsten, van Leopold I tot Filip, op een heel persoonlijke manier kennen. Als koning maar ook als mens, met al hun deugden en gebreken. Want de geschiedenis van ons vorstenhuis is er niet alleen een van politiek, maar ook van liefdesperikelen, ambitie, zelfopoffering, familieruzies en heroïek.
Onze koningen is een boek vol bijzondere verhalen, anekdotes, getuigenissen en nooit eerder gepubliceerde foto’s.
De Belgische geschiedenis verteld aan kinderen
Van de iguanodons van Bernissart tot de taalstrijd, van het verzet van Ambiorix tot de razzia’s van de Duitsers tijdens Wereldoorlog II, over Karel de Grote, Keizer Karel, Napoleon en Leopold II… Kortom, in deze eerste geschiedenis van België worden alle grote perioden van onze Geschiedenis aangekaart.
De schitterende tekeningen – historisch uiterst precies – met eenvoudige en duidelijke teksten om te lezen of voor te lezen reiken kinderen kennis en ankerpunten aan om onze geschiedenis, die blijkbaar alsmaar meer aan belang moet inboeten, beter te vatten.