De top 7 van de beste boeken over de Berlijnse muur 2024
De Berlijnse Muur was een muur (obstakel) van 45,1 kilometer die op sommige plekken 100 meter breed was en heeft gestaan van 13 augustus 1961 tot 9 november 1989. De muur omringde West-Berlijn geheel en scheidde Oost en West Berlijn van elkaar. De totale grens tussen Oost- en West Duitsland was 167,8 kilometer.
De Berlijnse muur was het bekendste symbool van de Koude Oorlog en de deling van Duitsland. Tijdens de vluchtacties bij de Berlijnse Muur zijn minimaal 138 mensen om het leven gekomen.
Meer over de Berlijnse Muur lees je in de boeken die ik voor deze pagina heb geselecteerd. De 7 beste Nederlandstalige boeken over de Berlijnse Muur worden uitgebreid beschreven. Naast een boekomschrijving heb ik ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft extra informatie over het boek en via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen.
De Berlijnse Muur 1961-1989
Foto’s uit de bestanden van het landarchief Berlijn met bijbehorende dvd 50 minuten durende film.
De Berlijnse Muur
Een stad van vier miljoen inwoners werd op 13 augustus 1961 van de ene op de andere dag op wrede wijze in tweeën gedeeld. Voor het eerst in de koude oorlog dreigde een nucleaire apocalyps, een dreiging die pas echt verdween toen de Muur op 9 november 1989 door de Berlijnse bevolking werd gesloopt.
De Berlijnse Muur vertelt het beklemmende verhaal van een betonnen versperring die bijna dertig jaar lang een stad, een land, eigenlijk de hele wereld verdeelde. Waakhonden, zwaar bewapende grensbewakers met bevel te schieten en meer dan 300 uitkijktorens hebben de Muur gemaakt tot het symbool van een verscheurde wereld met ideologieën die lijnrecht tegenover elkaar stonden.
Dit boek is het ultieme en vooral menselijke relaas van een verdeelde stad en haar inwoners. Van ingenieus bedachte ontsnappingspogingen die maar zelden slaagden, van de moedeloosheid en het ontbreken van welvaart en intellectuele vrijheid voor miljoenen Oost-Europeanen.
De Britse historicus, schrijver en vertaler Frederick Taylor werd bekend als redacteur en vertaler van de dagboeken van Goebbels in het Engels. Hij is tevens de auteur van de bestseller Dresden _ Dinsdag 13 februari 1945.
De pers over De Berlijnse Muur:
Een buitengewoon boek, dat de perfecte balans houdt tussen historische analyse en menselijke verhalen. Met verve geschreven._
Literary Review
Een geweldig aangrijpend verhaal._
Bookseller
Een indrukwekkend, maar ook diep-menselijk verhaal dat [Taylor] vertelt zoals het hoort.
The Times
De pers over Dresden Dinsdag 13 februari 1945:
Dit voortreffelijke boek is de weergave van een onderzoek naar een van de wreedste gebeurtenissen in de wreedste aller gebeurtenissen._
De val van de Berlijnse muur
De val van de Berlijnse Muur maakte een einde aan bijna 30 jaar fysieke en ideologische scheiding tussen de twee helften van de Duitse hoofdstad. Gebouwd op het hoogtepunt van de Koude Oorlog, symboliseerde de Berlijnse muur de vijandigheid tussen de kapitalistische machten in het Westen en de communistische machten in het Oosten. De val van de muur zag mensen over de muur stromen om zich te herenigen met vrienden en familie waarvan ze lang gescheiden waren geweest en had verstrekkende gevolgen: de muur leidde tot de hereniging van Duitsland na tientallen jaren van verdeeldheid en versnelde de ineenstorting van de Sovjet-Unie en het communisme in Oost-Europa.
In slechts 50 minuten leert u de grote gevolgen van de val van de Berlijnse Muur kennen en begrijpt u hoe deze de Europese politiek aan het eind van de 20e eeuw drastisch veranderde. Dit eenvoudige en informatieve boek geeft een grondige bespreking van de belangrijkste gebeurtenissen die leidden tot de val van de Berlijnse Muur en de belangrijkste betrokkenen, waaronder Egon Krenz en Günter Schabowski. Het bevat ook een waardevolle inleiding tot de politieke, sociale en economische context en een evaluatie van de gevolgen op langere termijn, zodat u over alle essentiële informatie over deze gedenkwaardige gebeurtenis beschikt.
Wij willen weten 27 – De Berlijnse Muur
Een ongelooflijk verhaal eigenlijk: een regering die een muur dwars door een wereldstad bouwt om de bevolking van het door hen gecontroleerde deel van het land ervan te weerhouden naar het vrije westen te vluchten.
Wat gebeurde er waardoor die Muur werd gebouwd? Wat deden de mensen aan beide zijden van de Muur? Hoe kwam het dat hij op 9 november 1989 werd neergehaald? Dit boekje geeft antwoord op al deze vragen en geeft ook informatie over bv. de Koude Oorlog en de Cuba crisis.
Scholieren moeten spreekbeurten houden en werkstukken maken. Over de onderwerpen zijn vaak alleen maar boeken verschenen die te moeilijk zijn voor hen of the uitgebreid. Ook kiezen de leerlingen onderwerpen waarover überhaupt nog geen of weinig literatuur van is verschenen.
Na onderzoek in openbare bibliotheken be schoolbibliotheken is gebleken dat er behoefte is aan informatie over veelgevraagde onderwerpen voor spreekbeurten en werkstukken.
De serie WWW (=Wij Willen Weten) voorziet in die behoefte en geeft handige en bondige informatie in boekvorm. Ook volwassenen voor wie een krantenartikel over een bepaald onderwerp te summier is en die meer willen weten over interessante onderwerpen, maar een boekwerk weer te uitgebreid vinden, zijn gebaat bij deze serie informatieve boekjes. De serie WWW is een welkome aanvulling op uw encyclopedie. Voor bibliotheken een onmisbare serie vol informatie voor een brede doelgroep.
De onderwerpen zijn gekozen op advies van bibliothecarissen, docenten en scholieren.
De tunnels
Het bloedstollende verhaal van de Berlijnse tunnelgravers en de films die JFK probeerde te verbieden
In de zomer van 1962, een jaar nadat de Berlijnse Muur is gebouwd, riskeert een groep jonge West-Duitsers opsluiting, marteling door de Stasi en zelfs de dood, om hun vrienden en geliefden in Oost-Berlijn te bevrijden door tunnels te graven onder de Muur. De Amerikaanse tv-zenders NBC en CBS willen allebei de primeur om hiervan verslag te doen. Elk sponsort een tunnel om de ontsnappingen te kunnen filmen. Maar als met de Cubacrisis de Koude Oorlog zijn hoogtepunt bereikt, probeert president John F. Kennedy uit alle macht te voorkomen dat de documentaires worden uitgezonden, onder het motto: ‘A wall is better than a war’.
Aan de hand van tal van nieuwe bronnen vertelt Mitchell met veel flair over de moed van individuele burgers, twee supermachten op ramkoers, en keiharde mediacensuur in het vrije Westen.
Tunnel 29
Een adembenemende reconstructie van de spectaculairste ontsnapping uit Oost-Berlijn in 1962. Een ode aan de veerkracht en verbeeldingskracht van mensen die uit elkaar worden gedreven.
Een uiterst actuele ode aan de veerkracht en verbeeldingskracht van mensen die uit elkaar worden gedreven, in een tijd dat er letterlijk en figuurlijk steeds meer muren verrijzen tussen bevolkingsgroepen. In 1961 werd de Berlijnse Muur gebouwd. Precies een jaar later besluit de Oost-Duitse vluchteling Joachim Rudolph, samen met een groep studenten, er een tunnel onderdoor te graven – niet Oost-Berlijn uit, maar er juist ín. Hun plan: zo veel mogelijk landgenoten helpen om de communistische heilstaat te ontvluchten. Maar wat ze niet weten, is dat ze zijn geïnfiltreerd door de Oost-Duitse geheime dienst, de Stasi.
In dit adembenemende boek reconstrueert Helena Merriman, op basis van honderden uren gesprekken met getuigen en uitgebreid onderzoek in de archieven van de Stasi, op weergaloze wijze de levensgevaarlijke hulpactie. Ze achterhaalt niet alleen de identiteit van de infiltrant, maar reconstrueert ook het bizarre verhaal van een Amerikaanse filmploeg, die meeging de tunnel in, maar van president Kennedy aanvankelijk geen toestemming kreeg de documentaire uit te zenden. Het resultaat is niet alleen een razend spannend spionage- en ontsnappingsverhaal, maar ook een dramatische liefdesgeschiedenis.
Tunnel 29 is gebaseerd op de prijswinnende BBC-podcast.
Voorbij de muur
Berlijnse reportages