|

De top 5 van best boeken over de boerenoorlog 2024

Beide de boerenoorlogen worden de 2 oorlogen in Zuid-Afrika bedoeld waar werd gevochten tussen de boeren en de Britten. De eerste Boerenoorlog vond plaats tussen 1880 en 1881. De Tweede Boerenoorlog was van 1899 tot 1902. In de eerste oorlog wonen de boeren en werd Transvaal onafhankelijk. De Tweede boerenoorlog werd gewonnen door de Britten en dit betekende het einde van de onafhankelijk Boerenrepublieken.

De boeken op deze pagina vertellen je alles over de Boerenoorlogen. De boeken in de top 5 zijn ondanks het zelfde onderwerp zeer verschillend en worden daarom ook uitgebreid beschreven. Naast een boekomschrijving vind je hier ook een link van Bol.com. De link geeft veel extra informatie over het boek en via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen.

De Boerenoorlog

Oorsprong van de apartheid. Eerste mediaoorlog. Voorproefje van de Eerste én de Tweede Wereldoorlog. De Boerenoorlog (1899-1902) behoort tot de meest intrigerende conflicten in de moderne geschiedenis. Het verschil in status tussen supermacht Groot- Brittannië en de twee nietige Boerenrepublieken Transvaal en Oranje Vrijstaat, bewoond door afstammelingen van Nederlandse kolonisten, was bizar groot. Toch moesten de Britten heel ver gaan om de oorlog te winnen, tot en met systematische terreur tegen de burgerbevolking.

De Boeren leken ten onder te gaan, als tragische helden van een afgesloten tijdperk. Maar na het verlies van de oorlog wonnen ze de vrede. Ze herschiepen Zuid-Afrika in een land van blanke meesters en zwarte knechten. Na het einde van de apartheid werden de rollen omgedraaid. Opnieuw lijken de Boeren ten onder te gaan, nu als tragische schurken. Alle aanleiding om terug te kijken op de oorlog die Zuid-Afrika verscheurde, tot op de dag van vandaag.

Martin Bossenbroek, auteur van historische klassiekers als Holland op zijn Breedst en De Meelstreep, vertelt het hele verhaal, inclusief de cruciale Nederlandse inbreng. Hij verplaatst zich in alle partijen en volgt drie kleurrijke hoofdpersonen op de voet: de Nederlandse jurist Willem Leyds, de Engelse oorlogsverslaggever Winston Churchill en de Boerencommando Deneys Reitz. Nooit eerder werd de Boerenoorlog zo compleet en zo beeldend beschreven.

Winnaar Libris Geschiedenis Prijs 2013


De Onnodige Boerenoorlog

De Boerenoorlog woedde ruim een eeuw geleden in Zuid-Afrika tussen afstammelingen van Nederlandse emigranten, de Boeren, aan de ene kant en het Britse leger aan de andere kant. Groot-Brittannië was toen de grootste koloniale mogendheid en wilde ook heel Zuid-Afrika in zijn macht krijgen. Daarvoor moesten twee kleine Boerenrepublieken worden veroverd. De oorlog duurde van 1899 tot 1902 en werd door een hedendaagse Brit ëonnodig en smerig´ genoemd.
Dit boek beschrijft zorgvuldig het verloop van de oorlog in de eerste maanden.

De Boerenrepublieken Transvaal en Oranje Vrijstaat profiteerden nog van hun numerieke overwicht, waardoor zij in staat waren grote delen van de Britse gebieden Kaapkolonie en Natal te bezetten. Van de expedities en de bloedige veldslagen die daarbij werden geleverd zijn uitvoerige beschrijvingen opgenomen, toegelicht met kaarten. De uitgave is rijk geïllustreerd.


Buigen of barsten

In 1899 kwamen in zuidelijk Afrika de Boerenrepublieken Transvaal en Oranje-Vrijstaat in oorlog met Groot-Brittannië dat zijn machtspositie in dat deel van Afrika probeerde te versterken. In mei 1902 kwam er een einde aan de strijd en werden de twee republieken opgenomen in het Britse Imperium. Daar vormden zij met de Britse Kaapkolonie en de Britse kolonie Natal een eenheid waaruit de Republiek Zuid-Afrika zich zou gaan ontwikkelen.

In dit boek wordt het verhaal verteld van de Boeren die niet wilden buigen voor de Britse overmacht. Hun strijd werd onder meer in landen als Nederland, Duitsland, Frankrijk en Rusland, om maar enkelen te noemen, van dag tot dag gevolgd. De bevolkingen van die landen stonden als een man achter de Boeren. Steuncomités werden gevormd voor de uitzending van ambulances. Maar in tegenstelling tot wat de Boeren gehoopt hadden, hielden hun regeringen zich afzijdig, want geen enkel land wilde in conflict komen met het Britse rijk dat de zeeën beheerste. In deze publicatie wordt ingegaan op het waarom van de Tweede Boerenoorlog, wat het krijgsbeleid van de Britten en Boeren inhield en hoe die oorlog verlopen is.

Dr. Kees Schulten was van 1974 tot 1990 hoofd van de toenmalige Sectie Militaire Geschiedenis van de Landmachtstaf en van 1990 tot 1995 directeur van het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie. Hij was van 1990 tot 2000 voorzitter van de Commission Internationale d’Histoire Militaire. Hij publiceerde over de Nederlandse militaire geschiedenis, het Nederlandse verzet in de Tweede Wereldoorlog en de Slag bij Waterloo. Zijn meest recente publicatie was Kunstroof. Nederlands bezit in Franse handen. 1795-1815 (Zutphen 2018).


Een Bittere strijd

Deze historische roman speelt zich af ten tijde van de Tweede Vrijheidsoorlog, ook wel Tweede Boerenoorlog genoemd, tussen de zelfstandige republieken Oranje-Vrijstaat met Transvaal samen tegen het Britse Imperium. Deze oorlog vond plaats van 1899 – 1902.

Het boek bevat veel historische gegevens maar geeft niet een volledig overzicht van alle gebeurtenissen. We volgen de hoofdpersoon, Pieter Faber, bij zijn doen en laten op zijn plaats en in de strijd tegen de Engelsen. Tussen de belevenissen van Pieter in, wordt uitgebreid stil gestaan bij geschiedkundige feiten zoals De Grote Trek, de achtergrond van de komst van veel Fransen naar Zuid-Afrika en de herkomst van Pieter ’s voorouders uit Alkmaar.

Uitgebreid komen ook aan bod de misdragingen van het Engelse leger: platbranden van hoeven, en burgers gebruiken als schild tegen beschietingen. Het gebruik van dumdumkogels, het gebruik van gifgas, het afslachten van gewonde Boeren en van gevangenen en het laten sterven van hulpelozen in concentratiekampen.


Een schuldig leven

In de Eerste Wereldoorlog staat Susan Nell voor een deur in een militair hospitaal. Op de deur staat één naam. Ze kent die naam. Zestien jaar eerder, tijdens de Boerenoorlog, kwam ze hem tegen in een concentratiekamp in Zuid-Afrika. Ze durft niet naar binnen. Maar ze is psychiatrisch verpleegkundige en ze moet getraumatiseerde soldaten helpen. Nu is die hulp ineens niet vanzelfsprekend meer…

Een schuldig leven is het ware verhaal van een vrouw die tijdens de Boerenoorlog door Britse soldaten wordt verkracht. Ze ontsnapt aan de dood en wijdt haar leven aan het helen van anderen. Na de Tweede Wereldoorlog wordt ze gevraagd als adviseur voor de troostmeisjes, slachtoffers van de Japanners. En opnieuw ontmoet ze een van haar verkrachters.
Een schuldig leven gaat over de vraag wat sterker is: de menselijke geest of het trauma. Het is een psychologische thriller die je tot de laatste bladzijde in zijn verstikkende greep houdt.
‘Francois Smith bezorgt je koude rillingen. De Boerenoorlog krijg je nooit meer uit je zintuigen.’ Martin Bossenbroek

Francois Smith werkt als freelance redacteur en als vertaler. Hij geeft lezingen en cursussen over schrijven. Hij woont en werkt in Kaapstad, Zuid-Afrika.
Riet de Jong vertaalde eerder onder meer werk van Marlene van Niekerk en Ingrid Winterbach. In 2011 won zij de belangrijkste Nederlandse onderscheiding voor vertalers, de Martinus Nijhoff Prijs.


Vergelijkbare berichten