De top 7 van de beste boeken over de brexit 2024
Brexit, het vertrek van het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de Europese Unie (EU), markeerde een belangrijk keerpunt in de geschiedenis van beide entiteiten. De EU, opgericht met het doel de economische en politieke integratie tussen Europese naties te bevorderen, heeft een cruciale rol gespeeld bij het vormgeven van het beleid en de instellingen in de regio.
Het VK profiteerde als lid van de EU van verschillende voordelen, zoals toegang tot de interne markt, vrij verkeer en deelname aan besluitvormingsprocessen. Verschillende factoren hebben echter geleid tot het Brexit-referendum, dat uiteindelijk resulteerde in het besluit van het VK om de EU te verlaten.
Meer over de Brexit lees je in de boeken die ik geselecteerd heb voor deze pagina. Om je een goed beeld te geven van de top 7 van de beste boeken over de Brexit, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen.
Wankel koninkrijk
Tim de Wit vestigde zich zeven jaar geleden als correspondent in het relatief rustige Londen. Wat volgde was een achtbaan aan politieke gebeurtenissen, intriges en vooral… chaos. Het land stond op zijn kop. En staat dat eigenlijk nog steeds.
In dit boek kijkt De Wit onder de motorkap van het Verenigd Koninkrijk. En wat blijkt: het piept en kraakt aan alle kanten. Schotland wil weg, in Noord-Ierland rommelt het weer, Boris Johnson liegt er vrolijk op los en zelfs na de Russische invasie in Oekraïne worden oligarchen in Londen maar mondjesmaat aangepakt. De toekomst na Brexit is volledig ongewis. Tegelijkertijd hopen de Britten dat het allemaal wel losloopt. Als ze iets kunnen, dan is het improviseren
‘Als Tim vertelt, wil je luisteren.’ – Lucas Waagmeester
‘De ultieme gids die ons door de krankzinnige, soms onnavolgbare storm loodst waarin het VK is beland.’ – Arjen van der Horst
Ach, Engeland
Nu Brexit een feit is, maakt de legendarische oud-correspondent Brusse de balans op; een originele, onderhoudende, caleidoscopische geschiedenis, een liefdesverklaring aan onze eigenwijze overbuur.
Rare jongens, die Engelsen. De zee die ons scheidt is niet eens zo breed, maar tussen de zandstranden hier en de krijtrotsen aan de overkant bestaat een wereld van verschil. Hoewel? Nederland en Groot-Brittannië zijn al eeuwenlang onlosmakelijk met elkaar verbonden, dan weer als vrienden, dan weer als vijanden. We voerden oorlog met elkaar, probeerden elkaar te bekeren, leenden elkaars taal en imiteren elkaar nog altijd.
Nu Brexit een feit is, maakt de legendarische oud-correspondent Peter Brusse de balans op. De Britten hebben zich natuurlijk nooit helemaal thuis gevoeld in de Europese Unie. Ooit hadden ze hun wereldrijk en nu willen ze hun vrijheid terug. Zoals al vaker in het verleden wenden zij zich af van het continent – maar afscheid van Europa is onmogelijk, en Nederland wil zijn ‘beste maatje’ zeker niet kwijt. Al in de donkere middeleeuwen werd een Fries meisje koningin van Engeland.
De Engelse monnik Bonifatius werd bij Dokkum vermoord. Erasmus schreef zijn meesterwerk in Londen, stadhouder Willem III veroverde Engeland en richtte de Bank of England op. In de Gouden Eeuw voeren we als rivalen over de wereldzeeën. Een Britse ingenieur legde de basis voor de Twentse textielindustrie, al tijdens de Boerenoorlog was er fake news en in de Tweede Wereldoorlog hielden de Britten stand en kwamen ons te hulp.
Ach, Engeland is een originele, onderhoudende, caleidoscopische geschiedenis, een liefdesverklaring aan onze eigenwijze overbuur, geschreven door een van zijn grootste kenners. Want wij Nederlanders kunnen niet zonder de Engelsen – en zij niet zonder ons.
De brexit-saga
Wat ná de brexit? Het is een vraag die vele mensen zich stellen. Hylke Vandenbussche tracht in De brexit-saga om hier een antwoord op te geven. Als technocraat van de EU-commissie was ze in 2016 een bevoorrecht toeschouwer van de brexit-ontwikkelingen.
Terug aan de Universiteit van Leuven stelde ze een dreamteam samen en berekende op eigen wijze de economische impact van de brexit. Dit leidde tot nieuwe en schokkende cijfers. Vandenbussche en haar team hanteerden een nieuw model dat de Europese Commissie voor het eerst als netwerkeconomie in kaart brengt. Dat model is vandaag de nieuwe aanvaarde realiteit.
De brexit-saga is geen technisch boek maar een persoonlijk relaas van een wetenschappelijke ontdekkingsreis, vol grappige anekdotes en persoonlijke herinneringen. Vandenbussche neemt de geïnteresseerde lezer mee achter de schermen van de universitaire wereld én de EU-commissie.
Waarom kozen de Britten dit pad? Is het politiek getouwtrek of een minutieus gepland manoeuvre? Wat betekent de brexit voor Europa? Is het slechts een rimpel in onze economische zee of een ware tsunami? Europa: quo vadis?
Hylke Vandenbussche is hoogleraar aan de Universiteit van Leuven, waar ze hoofd is van de vakgroep Internationale Economie. Na haar studies in Antwerpen studeerde en doceerde ze aan de Universiteit van Cambridge in het VK. Tijdens het Britse referendum in 2016 was ze technocraat bij de Europese Commissie.
Mind the gap
Bijzondere ontdekkingsreis in het ontoegankelijke gebied van de Engelse emotie
Bijgewerkte editie – NU als midprice
De meeste pro-Brexitstemmers waren te vinden in Engeland. In tegenstelling tot wat we vaak denken, zijn ze anders dan wij. Hun genegenheid voor het Europese vasteland was nooit groot. Waar ze wel trots op zijn is hun prachtige platteland en de vele rituelen en gebruiken, die voor een buitenstaander vaak moeilijk te doorgronden zijn. We denken de taal goed te spreken, maar het ontgaat ons wat de Engelsman werkelijk bedoelt als hij zegt dat hij ‘iets interesting’ vindt.
Gedreven door een grote liefde voor het eiland aan de overkant van het Kanaal beschrijft Titia Ketelaar in Mind the gap het Engelse karakter en het ‘eilandgevoel’ van de Engelsen. We reizen met haar mee over het Engelse platteland en ze laat ons in de ziel van de Engelsen kijken.
Stiff Upper Lips: brexit update
De brexit heeft niet enkel met economie, migratie en soevereiniteit te maken, maar ook met de Engelsen zelf. Ze voelen zich niet alleen anders dan de anderen. Ze zijn het ook. Wat maakt de Engelsen zó Engels?
In Stiff Upper Lips proberen Harry De Paepe en Flip Feyten dat te achterhalen. Hun zoektocht levert de meest wonderlijke verhalen op. Hoe raakten de Engelsen zo verslingerd aan thee? Wat is het geheim van hun aparte humor? Hoe ontstond het kampioenschap schenen schoppen? En hoe staat het met hun legendarische gereserveerdheid, de ‘stiff upper lip’? Hoe komt de Queen aan de titel ‘Seigneur of the Swans’? Waarom moet je als parlementslid goed kunnen rennen? En waarom is God een stoffige Engelsman? Met liefde voor Engeland en gevoel voor humor wordt de ziel van Albion blootgelegd. Of u na het lezen de Engelsen beter zal begrijpen, is niet zeker. Maar u zal wél meer van ze houden.
Flip Feyten (1957) is journalist bij VRT en was tot voor kort eindredacteur van De Zevende Dag. Hij is ook beken van het populaire Radio 1-programma Feyten of Fillet. Harry De Paepe (1981) is leraar geschiedenis en redacteur van Doorbraak.be. Beiden publiceren over het Verenigd Koninkrijk en de eigenaardigheden van de Britten, en zijn daarom graag geziene gasten bij de media.
Brexit: gevolgen voor de btw
Dit boekje bundelt de beschikbare informatie rond de impact van de Brexit op btw-vlak. In een notendop krijgt de lezer de wijzigingen op klare wijze uitgelegd.
De Brexit heeft gevolgen op het vlak van invoer en uitvoer, maar ook voor verkopen op afstand (e-commerce), voor MOSS, voor (vereenvoudigd) driehoeksverkeer (ABC-transacties), voor grensoverschrijdende diensten, enzovoort. De impact van de keuze van het Verenigd Koninkrijk om een derde land te worden, heeft verregaande gevolgen inzake btw en douane.
De verwerking van de transacties met het VK in de periodieke btw-aangifte wijzigt.
In dit boekje krijgt de lezer op begrijpbare en schematische wijze een kijk op de btw-gevolgen van de Brexit
Luc Heylens is belastingconsulent ITAA en zaakvoerder van LH VAT Consult bvba. Hij startte zijn loopbaan bij de Administratie om vervolgens te adviseren vanuit consultancybedrijven. Hij is tevens een gewaardeerd docent op tal van opleidingen/seminaries omtrent de btw-materie. Voorts is hij auteur en medeauteur van diverse werken inzake btw. De btw-toepassing bij internationale handelingen is een van zijn stokpaardjes.
Stefan Ruysschaert is adviseur bij de FOD Financiën. Hij is auteur van talrijke bijdragen op fiscaal vlak in toonaangevende tijdschriften en boeken. Hij is auteur van het boek “Zaken doen met het buitenland. Intracommunautaire handel, uitvoer-invoer en driehoeksverkeer” uitgegeven bij Maklu Uitgevers. Hij is o.a. redactielid van Fiscalnet en het Tijdschrift Huur. Hij is professor aan de faculteit Economie van de UGent, vakgroep Accountancy, bedrijfsfinanciering en fiscaliteit, waar hij het vak btw doceert.
Brexitland
In ‘Brexitland’ laat correspondent Mathijs Schiffers zien hoe het Brexit-referendum het Verenigd Koninkrijk in een existentiële crisis heeft gestort. Noord staat tegenover zuid, jong tegenover oud, arm tegenover rijk.
Schiffers was erbij toen de Britten besloten om de Europese Unie te verlaten. Het verraste hem zo dat hij op zoek ging naar antwoorden. Hoe kan het dat de gevestigde orde zo op het verkeerde been werd gezet? Is de afstand tussen politici en het volk te groot geworden? Is Brexit de wraak van de achterblijvers? Hij sprak met mensen uit alle uithoeken van het eilandenrijk en maakte een studie van ’s lands excentrieke politici.
Het resultaat is een informatief maar lichtvoetig relaas, dat gezien kan worden als een waarschuwing voor alle beleidsbepalers die menen dat het maatschappelijke gemor, dat ook in andere landen steeds luider klinkt, vanzelf wel overgaat.