|

De top 7 van beste boeken over de Franse Revolutie 2024

De Franse Revolutie werd gevormd door een combinatie van sociale ongelijkheid en economische crisis. Ondanks de economische groei van de 18e eeuw leefden veel mensen in Frankrijk in armoede en was de staatsschuld schrikbarend hoog. De klassenmaatschappij, bestaande uit geestelijkheid, adel, bourgeoisie en boeren, verergerde de sociale kloof verder. Slechte oogsten en leveringsproblemen voor basisvoedingsmiddelen zoals brood verergerden de economische crisis.

Deze sociaal-economische factoren zorgden voor een gevoel van onvrede onder de lagere klassen en legden de basis voor de revolutionaire gevoelens die uiteindelijk zouden leiden tot de Franse Revolutie.De invloed van de verlichtingsideeën speelde ook een belangrijke rol in de Franse Revolutie. De Verlichtingsperiode bracht intellectuele en sociale kritiek voort op het Ancien Régime, het traditionele bestuurssysteem in Frankrijk.

Verlichtingsdenkers daagden de bestaande politieke en sociale structuren uit en pleitten voor concepten als vrijheid, gelijkheid en rede. Deze ideeën rijpten de geest van de Franse bevolking voor verandering en boden een kader om de legitimiteit van de monarchie en de sociale hiërarchie in twijfel te trekken. Politieke instabiliteit en zwak leiderschap waren bijkomende factoren die bijdroegen aan de Franse Revolutie.

Meer over de Franse Revolutie lees je in de 7 prachtige boeken die ik geselecteerd heb voor deze pagina. De boeken worden uitgebreid beschreven om je een goed te geven, naast de boekomschrijving heb ik ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra over het boek.

BoekenBoeken

De Franse Revolutie I

Tweedelig werk over een van de meest fascinerende episodes uit de wereldgeschiedenis

In een wervelende vertelling brengt Johan Op de Beeck het stormachtige verhaal van de Franse Revolutie: van de bestorming van de Bastille in 1789 tot de staatsgreep van Napoleon in 1799, van het nobele devies ‘vrijheid, gelijkheid, broederschap’ tot de bloeddorstige terreur, van revolutionairen die naar macht grepen maar vaak zelf onder de guillotine belandden. Tegelijk greep ook in onze regio een omwenteling plaats. Zelden leest een geschiedenis zo fascinerend en meeslepend!


De Franse Revolutie II

Tweede deel over een van de meest fascinerende episodes uit de wereldgeschiedenis

In een wervelende vertelling brengt Johan Op de Beeck zijn vervolg op het stormachtige verhaal van de Franse Revolutie: van het schrikbewind door Robespierre in 1793 tot de staatsgreep van Napoleon in 1799, van het nobele devies ‘vrijheid, gelijkheid, broederschap’ tot de bloeddorstige Terreur, van revolutionairen die naar de macht grepen maar vaak zelf onder de guillotine belandden. Zelden leest een geschiedenis zo fascinerend en meeslepend!


Kroniek Van De Franse Revolutie

Schama beschrijft in Kroniek van de Franse Revolutie (eerder verschenen als Burgers) hoe in de achttiende eeuw de mensen van ‘onderdanen’ tot ‘burgers’ evolueerden en hoe die verandering de geschiedenis van Europa een definitieve wending gaf.

Hij geeft een beeld van het Frankrijk van Lodewijk XVI, waarin heteluchtballons over Versailles drijven, wiskundigen in het Louvre resideren, een vorst de kennis en vaardigheden 5ézit van een Scheepsingenieur en ontdekkingsreizen naar de Stille Oceaan voorbereidt, en waarin de scheidslijnen tussen de klassen vervagen door de steeds groter wordende invloed van geld en speculatie.

Schama onderzoekt de drijfveren die schuilgingen achter de revolutie. Hij stelt de vraag of de revolutie misschien niets anders was dan de overgang van de ene militaire staatsvorm naar de andere.


De Franse revolutie en het christendom

‘De Franse Revolutie en het christendom’ van Pierre Trouillez is een boeiend geschreven mentaliteitsgeschiedenis over wat leidde tot de scheiding van kerk en staat.

De Franse Revolutie was van grote betekenis voor Frankrijk, maar ook daarbuiten. In ‘De Franse Revolutie en het christendom’ gaat Pierre Trouillez in op de botsing tussen de revolutionairen en het christendom, of meer specifiek: de rooms-katholieke kerk.

Het atheïsme van de nieuwe Franse overheid verspreidde zich na de bezetting van de Lage Landen in de achttiende eeuw door wat nu België en Nederland is. In 2020 is het 225 jaar geleden dat de Lage Landen bezet waren. ‘De Franse Revolutie en het christendom’ van Pierre Trouillez is een boeiend geschreven mentaliteitsgeschiedenis over wat leidde tot de scheiding van kerk en staat.


De Franse Revolutie

De Franse Revolutie was een van de belangrijkste episodes uit de wereldgeschiedenis, vol met opzienbarende figuren en dramatische gebeurtenissen. Zij toonde de mensheid op zijn best en zijn slechtst: oprechte en nobele idealen ging hand in hand met machtswellust en ongeremde bloeddorst. Shusterman komt met een frisse kijk op deze periode die nog altijd enorm populair en relevant is. Een gedurfde interpretatie van de Franse Revolutie waarbij religie en seksualiteit een cruciale rol speelden.


Weldra zal ik onder de guillotine liggen

Grace Dalrymple Elliott (1754-1823) wist op wonderbaarlijke wijze aan de guillotine te ontsnappen. Als maîtresse van Louis-Philippe d’Orléans, intrigant en neef van de onthoofde Franse koning Lodewijk XVI, maakte ze de Franse Revolutie van nabij mee.

Ze kwam oog in oog te staan met Robespierre en Lafayette, reisde tijdens de Brabantse Omwenteling naar de Zuidelijke Nederlanden, was bevriend met Marie-Antoinette en deelde de cel met Joséphine de Beauharnais, de latere Madame Bonaparte. Op vraag van de Engelse koning George III schreef ze haar memoires.

Geroemd om haar schoonheid en geestige conversatie financierde Grace Elliott haar riante levensstijl door haar tijd en haar lichaam aan de hoogste bieder te verhuren. Als minnares van d’Orléans was ze meer dan een bevoorrechte getuige van het gekonkel aan het koninklijk hof en van de intriges in revolutionaire kringen.

Ze was de spil van een netwerk dat terdoodveroordeelde aristocraten naar het buitenland hielp ontsnappen. Terloops spioneerde ze voor de Britten. ‘Weldra zal ik onder de guillotine liggen’ is de eerste Nederlandse vertaling van dit unieke ooggetuigenverslag van de Franse Revolutie en de Terreur.


De amazone van de Franse Revolutie

Anne-Josèphe Théroigne de Méricourt werd geboren in het Waalse dorpje Marcourt. Ze wilde operazangeres worden, stond op de eerste rij tijdens de Franse Revolutie, werd ontvoerd door de Oostenrijkse keizer en belandde uiteindelijk in de psychiatrische instelling Salpêtrière in Parijs. Lange tijd bleef de geschiedenis van Théroigne de Méricourt onderbelicht. Dat hoeft niet te verbazen, want de meeste verhalen die we over haar kennen, zijn dan ook onbetrouwbaar of ronduit fout.

De amazone van de Franse Revolutie schetst voor het eerst de fascinerende levensloop van deze vooruitstrevende vrouw voor een modern lezerspubliek, dat meer dan ooit geïnteresseerd is in vrouwenemancipatie. Bovendien toont deze biografie aan dat het protofeminisme van Théroigne de Méricourt niet het enige aspect in haar bewogen leven was en dat een eenduidig antwoord op lang onbeantwoorde vragen niet altijd voor het rapen ligt.

Luc Van den Broeck (1954) is arts. Sinds vele jaren is hij gefascineerd door de Franse Revolutie. Hij publiceerde talrijke artikels en bijdragen in boeken over de maatschappelijke geschiedenis van de geneeskunde tijdens de Franse Revolutie.

Sarah De Grauwe (1987) schrijft proza in de vorm van romans, korte verhalen en columns. Op haar literaire blog publiceert ze korte overpeinzingen van alledag, maar ook biootjes van bekende en minder bekende mensen.


BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten