| |

De top 10 van de beste boeken over de Islam 2024

In de media en het op het internet is er veel te lezen over de islam, vaak met een negatieve toon. Waarom komt de Islam nooit positief in het beeld. De boeken in de top 10 laten je een ander beeld zien dat de islam aspecten bevat zoals: liefde (huwelijk), geloof, de geschiedenis en nog veel meer.

De geselecteerde boeken zijn heel divers en voegen allemaal iets toe om je een ander beeld te geven van de Islam dan die er de laatste jaren geschetst is. De boeken zijn geschreven in het Nederlands of zijn vertaald naar het Nederlands.

Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen. Een goed alternatief voor Bol.com is Bookspot.nl


De interpretatie van de betekenissen van de Koran

De nieuwe Koranvertaling! Wil je werkelijke Islam leren kennen? In plaats van alleen af te gaan op mediaberichtgeving. Wil je zelf ontdekken waar de Islam voor staat, zodat jij zelf er een eigen mening kunt vormen en geven. Dan is dit boek echt is voor jou!

Islamdocent en imam Aboe Ismail heeft samen met een aantal van zijn studenten de betekenissen van de Koran vertaald naar het Nederlands. Vergeleken met andere vertalingen wordt de lezer door deze vertaling een betere mogelijkheid geboden om de Koran te begrijpen.

Deze vertaling kenmerkt zich naast een correcte weergave van de betekenissen van de Koran door eenvoud en duidelijkheid waardoor het toegankelijk is voor iedereen die interesse heeft wat Koran verteld.


Afvallige – van christendom naar islam in tijden van secularisatie en terreur


Van christendom naar islam in tijden van secularisatie en terreur.

Joram van Klaveren ook wel bekend als de de kroonprins en rechter hand van WIlders. Joram stond bekend als een steevaste criticaster van de islam.

Als voormalig PVV-er en Tweede Kamerlid heeft hij vele islam gerelateerde moties ingediend, waaronder over het sluiten van moskeeën, het verwijderen van de Koran uit het parlement en het bannen van de islam uit Nederland.

Om deze gedachten en opvattingen kracht bij te zetten, is hij – als christen – een kritisch boek over de islam gaan schrijven. Gedurende het schrijven, stuitte hij echter op steeds meer zaken die zijn visie op de islam deden wankelen.

In dit boek beschrijft Joram deze persoonlijke en theologische reis en de ontwikkeling die hij heeft doorgemaakt.

Gedurende deze reis passeren vragen de revue als: bestaat God überhaupt? Is de God van de Koran dezelfde als die van de Bijbel? Leert de islam ongelovigen te haten en vrouwen te onderdrukken? Hoe is het negatieve beeld over de islam bij Joram ontstaan? Met welke emotionele en sociale worstelingen heeft hij te maken gehad? En waar heeft deze reis hem uiteindelijk gebracht?

Een must read, voor moslims en niet-moslims.


Ik ga leven

Muziek mag niet, daten is verboden, het hebben van vrienden van het andere geslacht is onwettig, je leuk kleden en opmaken is ongepast, ’s avonds buiten zijn is niet geoorloofd, “vieze, immorele” films en series kijken is onaanvaardbaar (en dan bedoel ik geen porno, gewoon een film waarin wordt gezoend). Het vieren van verjaardagen of andere heidense feestdagen mag niet, werken met mannen kan niet en ook uitgaan en feesten op festivals is verboden.’

Opgroeien in een streng islamitisch gezin betekent voor Büsra dingen stiekem doen. Stiekem make-up en sieraden dragen, laat thuiskomen, met jongens afspreken en alcohol serveren in een restaurant. Maar het betekent vooral: voortdurend vragen stellen.

‘Moet ik leven als een kamerplant? Moet ik in een huwelijk treden waar alle seks uit is geramd nog voordat het begonnen is, omdat mijn verwekkers een volstrekt humorloze, bloedeloze en Koranvaste lul voor mij hebben uitgekozen? En dan veranderen in een broedkip zoals alle vrouwen om me heen? En de rest van mijn bestaan op die manier slijten? Is dat waarvoor ik leef? Is God dan blij met mijn tragedie?’

In een ongekend eerlijk relaas onderzoekt Büsra met veel humor de grenzen van haar geloof en de gemeenschap waar ze in opgroeit. Als er iemand geen blad voor de mond neemt, is het Büsra wel. 

Lale Gül (1997, Kolenkitbuurt, Amsterdam) studeert Nederlands aan de VU. Tot haar zeventiende ging ze in het weekend naar een Koranschool van Stichting Milli Görüş.

In haar autobiografische debuutroman Ik ga leven betwist ze alles wat ze daar geleerd heeft en meer. ‘Zeer grappig geschreven.’ Arnon Grunberg ‘Een moedig boek dat lof verdient.’ Özcan Akyol ‘Een geheel eigen stijl, bitter-geestig en ongegeneerd.’ Kees ’t Hart


Ik was een van hen – drie jaar undercover onder moslims

In 2013 verhuisde Maarten Zeegers met zijn Syrische vrouw Sarah naar de Haagse wijk Transvaal. Al snel bleek dat hij niet welkom was in de gesloten moslimgemeenschappen.

Hij zag maar één mogelijkheid: zich voordoen als moslim. Zijn nieuwe identiteit opende een wereld waarin maar weinig Nederlanders thuis zijn.

Bij verschijnen van het boek was er in de media veel ophef over de vraag hoe geoorloofd de undercovermethode van Zeegers was. Over deze kwestie schreef hij voor deze editie een onthullend nawoord.

‘Een bijzonder, onbevooroordeeld en menselijk boek.’
de Volkskrant

‘Alleen al vanwege de actualiteit is Ik was een van hen de moeite van het lezen meer dan waard.’ ****
De Nieuwe Revu

‘Een interessante zedenschets van binnenuit opgetekend. Zijn methode is functioneel, net zoals Günter Wallraff vermomd als Turkse gastarbeider ooit deed in Ganz unten.’
De Groene Amsterdammer


Voor Dummies – Islam voor Dummies

Je hoeft geen moslim te zijn om meer van de islam af te willen weten.

In dit toegankelijke Dummies boek maak je kennis met de gebruiken van de islam, waaronder de Vijf Zuilen en de rituelen bij belangrijke gebeurtenissen zoals geboorte, huwelijk en overlijden.

Je leest over het belang van Mohammed en de koran en over de verschillende islamitische groeperingen en sekten.

Bovendien ontdek je hoe de islam zich in de loop van de tijd heeft ontwikkeld en welke relaties er zijn tussen de islam, het christendom en het jodendom.


De Islam begrijpen – Of beter gezegd, waarom we er niets van begrijpen

De islam begrijpen. Of beter gezegd, waarom we er niets van begrijpen Al jarenlang worden we overspoeld met informatie en meningen over de islam.

Zowel de tragische actualiteit van onze wereld als ook de diepe veranderingen binnen de Franse en Europese samenleving wijzen onophoudelijk in de richting van deze godsdienst.

Kranten, internetsites en televisie-uitzendingen wijden er commentaren aan. Helaas, de paradox is: hoe meer uitleg, des te minder men er iets van begrijpt.

Waarom kan men van de islam zoveel tegengestelde zaken zeggen? En hoe kunnen we toch het ‘ware gezicht’ van de islam achterhalen? Is het voldoende om de Koran te lezen? Kunnen we tot slot te weten komen hoe deze godsdienst – met een miljard gelovigen – onze levenswijze en de wereldvrede belaagt of verrijkt?

In dit uiterst heldere boek legt Adrien Candiard uit, zonder alles te willen oplossen, waarom de islam niet eenvoudig is, maar hij geeft ons wel meer inzicht.


Het leven van de Profeet Mohammed (vrede zij met hem)

Het Leven van de Profeet Mohammed (vrede zij met hem). Mohammed is een uiterst bijzonder persoon, die in een relatief kort tijdsbestek ontzettend veel heeft gedaan en bereikt in zijn leven.

Hij predikte de laatste religie, stichtte de meest rechtvaardige staat, spreidde de meest verheven morele gedragscode tentoon en bracht tal van sociale en politieke verbeteringen én een ware revolutie teweeg.

Een revolutie die ten doel heeft het lot van de mensen ingrijpend te verbeteren en hun verbond met hun Heer te verzegelen.

Mohammed (vrede zij met hem) is de meest complete mens die ooit heeft bestaan. Niemand in de geschiedenis kan zich met hem meten.

Hij was een religieuze leraar, een sociale hervormer, een morele gids, een politieke denker, een militaire genie, een trouwe vriend, een toegewijde echtgenoot en een liefhebbende vader.

Degene die Mohammed nog niet kent, wordt aanbevolen middels dit boek kennis te nemen van zijn leven, zijn missie en zijn boodschap.

Laat je inspireren door de verhalen van de man die alle tegenslagen overwon, een verscheurde natie nieuwe hoop en een nieuw perspectief bood en antwoord gaf op de meest belangrijke levensvragen.

Na het lezen over en het verkennen van het leven van de Profeet Mohammed, zal jouw eigen leven nooit meer hetzelfde zijn.


Ik zocht Allah en vond Jezus – Een aangrijpend levensverhaal

‘Ik zocht Allah en vond Jezus’ van Nabeel Qureshi (1982-2017). Qureshi vertelt in dit boek over zijn bekering tot het christendom.

Hij groeit op in een islamitisch gezin, maar dromen, vrienden en veel studie overtuigen hem van de historiciteit van Jezus.

Dit boek biedt diepe inzichten in de islam en in de innerlijke strijd van een moslim die zoekt naar de waarheid.

Nu met een nawoord van zijn vriend Mark Mittelberg, een terugblik van zijn echtgenote Michelle Qureshi en een gesprek tussen David Wood en Nabeel Qureshi.


Trouwen voor moslims

In het boek “Trouwen voor moslims” vind je alle informatie die je nodig hebt om op een islamitisch verantwoorde manier een huwelijk aan te gaan en een gezin te stichten.

Ook staan er allerlei voorbeelden en praktische tips in die het huwelijk tot een succes maken. Verder is aan het boek een werkblad toegevoegd met opdrachten die beter inzicht geven in een goed huwelijk en hoe eventuele problemen opgelost kunnen worden.

Het boek is niet alleen bedoeld voor moslims die nog gaan trouwen, maar ook voor echtparen die reeds getrouwd zijn. Alle reden dus om het boek aan te schaffen en te lezen.

Mocht je het boek als cadeau aan iemand willen geven, dan is er alvast een wenskaart in het boek opgenomen die jij daarvoor kan gebruiken.


Het vervallen huis van de islam – Over de crisis van de islamitische wereld

De islamitische wereld bevindt zich in een steeds dieper wordende crisis. Terwijl de rest van de wereld democratiseerde, nam het aantal democratieën in de islamitische wereld alleen maar verder af.

Met de rechten van vrouwen, homoseksuelen en religieuze minderheden is het nergens zo slecht gesteld. Van Mali in West-Afrika tot de Filipijnen in Oost-Azië woeden tientallen burgeroorlogen met islamitische betrokkenheid die miljoenen mensenlevens hebben gekost.

Duizenden komen jaarlijks om bij aanslagen van terreurorganisaties als ISIS, Al-Qaeda en Boko Haram.

Economisch raakt de islamitische wereld steeds verder achterop. Geen wonder dat velen elders een goed heenkomen zoeken. Maar ook wat integratie betreft zijn migranten uit moslimlanden hekkensluiters.

Met een indrukwekkende hoeveelheid feitenmateriaal toont dit boek de diepte van de islamitische crisis aan, en onderzoekt de oorzaken. Westers kolonialisme, inmenging van buitenaf en discriminatie bieden geen steekhoudende verklaring.

De wortels van het probleem zijn religieus en liggen bij de groeiende invloed van het fundamentalisme, dat de islamitische wereld in een wurggreep houdt.

Ruud Koopmans (1961) is hoogleraar sociologie en migratie aan de Humboldt Universiteit en onderzoeksdirecteur aan het Wissenschaftszentrum (WZB) in Berlijn. Hij is auteur van boeken en opiniestukken in binnen- en buitenland over migratie, sociale bewegingen en Europese integratie.


Vergelijkbare berichten