De top 7 van de beste boeken over de menstruatie 2025
Menstruatie is een integraal onderdeel van het leven van veel mensen, maar het blijft vaak een taboe-onderwerp. Gelukkig zijn er auteurs die deze stilte doorbreken en menstruatie verkennen met eerlijkheid, humor, en diepgaande inzichten. In deze blog vind je de beste boeken over menstruatie.
Of je nu op zoek bent naar empowerment, educatie of gewoon een goed verhaal, deze lijst met aanbevelingen zal je helpen de menstruatie-literatuur te ontdekken die bij jou past. Om je een goed beeld te geven van de boeken heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. Via de link kun je het boek eenvoudig bestellen.

’t Menstruatie Kookboek

Kookboek met recepten voor al jouw ‘guilty pleasures’ tijdens de menstruatie.
Hoi! mijn naam is Nina, 27 jaar oud en net als alle andere vrouwen word ik ongesteld. Die paar dagen waar je emoties alle kanten op gaan, waar je buikpijn hebt, het moment dat je denkt dat mannen het zoveel makkelijker hebben als vrouwen. Deze dagen mag je jezelf wel wat extra verwennen. Niemand anders doet het… Om deze periode toch wat makkelijker en lekkerder te maken. Dit kookboek! Ik ben zelf bakker van beroep en heb 45 makkelijke recepten voor je. Zodat je snel jezelf een lekker en voldaan gevoel kan geven. Geloof me, je voelt je al een stuk beter zodra je ook maar iets met chocolade in je mond hebt. Maar dat weten jullie vast ook wel 😉
Hoe overleef ik mijn menstruatie?

Saskia van Ommen schreef op veler verzoek het eindelijk normale boek over de menstruatiecyclus: Hoe overleef ik mijn menstruatie? . In dit boek vertelt ze vanuit zowel persoonlijke ervaringen, research en interviews over hoe vrouwen met hun lichaam kunnen omgaan tijdens hun cyclus.
De fysieke en mentale ongemakken, die vaak niet besproken worden, belicht zij op een luchtige manier, waardoor het taboe doorbroken wordt.Na jarenlang zelf last te hebben gehad van haar ongesteldheid en de gedachte dat dat normaal was, werd het Saskia op een gegeven moment echt te gek. Dit is toch niet hoe ik mijn leven hoef te leven als vrouw? Met dat idee sprak ze met vriendinnen, deed onderzoek, experimenteerde op zichzelf en bleef vragen stellen. Van daaruit ontstond haar blog, maakte ze een quiz en ontving zo nog meer reacties en verhalen over iets dat alle vrouwen meemaken in hun leven: de menstruatiecyclus. Toch bleef ze een taboe voelen: vrouwen mailden haar persoonlijk maar reageerden niet via social media, of gingen zachter praten wanneer het onderwerp op tafel kwam. Reden voor Saskia om een normaal gesprek op gang te brengen.
Een boek voor alle moeders, dochters, zussen, tantes etcetera en zeker ook voor alle mannen!
Pijn bij menstruatie

Eeuwenlang hebben vrouwen en meisjes getobd met het probleem primaire dysmenorrhoe, ofwel pijn bij menstruatie zonder dat er sprake is van organische afwijkingen.
Pas nu blijkt de wetenschap zover gevorderd dat men de oorzaak van menstruatiepijn in vele gevallen heeft kunnen opsporen en er dus daadwerkelijk iets aan kan doen.
En dat werd tijd ook, zeker nu bij een recent onderzoek is gebleken dat met name in Nederland 65 procent van de vooral jonge meisjes en vrouwen in meer of mindere mate — getuige de voor- beelden in dit boek — menstruatieklachten heeft. De vrouw met menstruatiepijn (vaak afgedaan met aanstellerij) wil begrepen worden.
Dit boek zet een belangrijke stap in die richting door in- zicht te geven in de problematiek zelf, begrip te kweken bij de omgeving van de vrouw in nood — ouders, vrienden, echtgenoten — en wegen aan te wijzen voor behandeling.Hierbij zal met name de huisarts in nauwe samen- werking met de patiënte een belangrijke rol kunnen spelen.
Dr. Schellen is een vrouwenarts meteen open oog en oor voor de problemen van de vrouw. Hij heeft samen met de journaliste Elly Vorstermans een zeer informatief, herkenbaar en tevens uiterst hoopvol boek geschreven over een nog altijd levensgroot probleem dat echter — tot opluchting van talloze vrouwen— wellicht binnenkort tot het verleden zal behoren.
Men-Struatie

Een andere en nieuwe manier van Menstrueren, zonder pillen Peter de Vroed werd via een vriendin getriggerd over de menstruatiecyclus. Hij deed vervolgens onderzoek bij meer dan 1600 vrouwen hoe zij hun cyclus beleven en wat ze graag zouden willen.
De belangrijkste conclusies zijn:
- Gemiddeld hebben vrouwen nog maar 53% van hun energie over tijdens de zwaarste dagen van hun menstruatie en we verwachten van ze dat ze de volle 100% leveren,
- 61% van de vrouwen slikt pijnstillers om de dag door te komen en dat vinden wij mannen en vrouwen volstrekt normaal,
- 90% van de vrouwen geeft aan dat ze het liefst in bed zouden blijven tijdens de bloeding en denken dat zoiets niet mogelijk is.
Samen met zijn partner is Peter de Vroed gaan experimenteren of het ook anders kan. Zo zijn ze aan een hele lijst van zaken gekomen die de hele cyclus (28dagen) makkelijker maakt. Eén van de effecten is dat zijn partner in plaats van 7-8 dagen, nu nog maar 1-2 dagen bloedt. Zij kwamen er achter dat in het algemeen de meesten van ons, zowel vrouwen als mannen, niet goed weten hoe de hele cyclus in elkaar steekt en hoe er het beste mee kan worden omgegaan door mannen en vrouwen.
Het wijzigen van de gewoonten levert een hele lijst met voordelen op voor vrouwen én voor de partner.
- Meer energie
- Minder pijn en PMS klachten
- Kortere periode van bloeden
- Gevoel meer vrouw te zijn
- Inzichten in wanneer productief en creatief te zijn en wanneer er vooral rust moet worden genomen
- Meer geduld met de kinderen
- Diepere verbinding met de partner – vooropgesteld dat hij/zij de noodzakelijke back-up levert
- Meer begrip bij de partner van de hele cyclus
Peter de Vroed is auteur, workshop facilitator en heeft een internet bedrijf. Anke Verhagen is co-auteur van dit boek Uitgeverij: Global Portals
Period Talk: FAQ over menstruatie

In Period Talk beantwoordt Sofie Vanherpe alle veel gestelde vragen rond menstruatie. Ze richt zich voornamelijk op jongeren, maar eigenlijk kan iedere vrouw wat bijleren dankzij dit boek! Alle informatie is wetenschappelijk onderbouwd en wordt afgewisseld met boeiende en leuke weetjes!
Wat is menstruatie eigenlijk? Wordt je lichaam gezuiverd tijdens je menstruatie? Hoe krijg je meer vat op je cyclus? En hoe haal je het beste eruit? Het zijn maar enkele van de vele vragen die beantwoord worden.
Ben je ongesteld of zo?

In Ben je ongesteld of zo? gaan Menstruatiemeisjes Honorata van den Akker en Lieke Smets de strijd aan met periodshaming en geven ze praktische tips over alles wat bij menstruatie komt kijken.
Hoor je tampons te verstoppen? Is bruin bloed normaal? Moet je met menstruatiepijn naar de dokter? De Menstruatiemeisjes laten in Ben je ongesteld ofzo? geen vraag ongesteld.
In Ben je ongesteld ofzo? van Honorata van den Akker en Lieke Smets lees je alles wat je wil weten over je menstruatie. Ook als je het nog niet bent. Van hormonen, de seizoenen van je cyclus, anticonceptie, geparfumeerd maandverband en aandoeningen tot het verschil tussen je vagina en je vulva… Doei menstruatietaboe!
Ook delen Honorata en Lieke in Ben je ongesteld ofzo? hun persoonlijke menstruatieverhalen. En die van elf anderen. Want het is tijd om erover te vertellen.
Met menstruatieverhalen van Vera Camilla, Sioejeng Tsao, Bonnie Nottroth, Daan Borrel, Angelique Houtveen, Teske de Schepper, Marieke Eyskoot, Linda de Munck, Nydia van Voorthuizen & Marie Lotte Hagen en Nanoah Struik.
‘De Menstruatiemeisjes zetten een dikke streep door schaamte.’ – evajinek.nl
Cyclus Superster

Alles over je eerste menstruatie! Een aantrekkelijk geïllustreerd boek vol achtergrondinformatie en praktische tips om je maandelijkse cyclus te leren kennen. Voor het eerst ongesteld worden is een heel avontuur. Het kan ook een beetje eng zijn, en waarschijnlijk heb je veel vragen. Zoals: Hoeveel ga ik bloeden? Doet het pijn? En waarom menstrueren we eigenlijk?
Hoera, ik ben ongesteld! vertelt je wat er nou eigenlijk allemaal gebeurt in je lichaam en hoe geweldig het werkt. Ontdek hoe je je vol vertrouwen kunt voorbereiden op je eerste ongesteldheid, van tampons en menstruatieondergoed tot hoe je het best voor jezelf kunt zorgen. Goed nieuws: na het lezen ben je trots op je maandelijkse cyclus! Een toegankelijk boek dat iedere ouder met zijn of haar kinderen moet lezen!
