| |

De top 10 van beste boeken over de musea 2023

Sinds kort hebben wij weer een musea jaarkaart en proberen wij regelmatig een musea te bezoeken. Onze dochter vind het erg interessant en het is ook nog eens heel leerzaam zowel voor haar maar ook voor ons. Het is helaas niet altijd mogelijk om een musea te bezoeken gelukkig kun je er ook altijd nog over lezen.

Er zijn vele boeken over musea uitgebracht, over specifiek musea maar ook algemene boeken. Voor deze pagina heb ik de 10 beste boeken over musea voor je op een rij gezet.

De boeken in de top 10 worden uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven heb ik naast de boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het museumboek en via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen.

Gids naar Nederlandse musea

Dit boek is de ideale gids naar Nederlandse musea. De auteurs – Piller en Lieten – nemen je mee naar rustige zalen vol prachtige kunst: de eigen collecties in vaak interessante museumgebouwen. Ze bespreken beroemde en minder bekende kunstwerken uit ons culturele erfgoed. De gids helpt je die kunstwerken te leren kennen en begrijpen. Er is gekozen voor een dertigtal musea, van Leeuwarden naar Maastricht en van Enschede naar Middelburg. Piller en Lieten verrassen je door vakkundig en persoonlijk commentaar.

‘Gids naar Nederlandse Musea – Op weg naar de kunst’ is verfrissend en staat vol sfeerfoto’s van museumzalen en van bijzondere kunstwerken. Daarnaast is er veel nuttige en praktische informatie. QR-codes bij de musea verwijzen naar de website van het desbetreffende museum, waardoor de gids actueel blijft. Een andere QR-code brengt je naar de website opwegnaardekunst.nl van Piller en Lieten; vol actuele museum-informatie.

25 zondagen wandelen & museum

Op een zondag samen een wandeling maken in een stad of dorp in eigen land of net over de grens, gevolgd door een goede lunch. Een beproefd recept dat terugkomt in 25 zondagen & museum.

Op een zondag samen een wandeling maken in een stad of dorp in eigen land of net over de grens, gevolgd door een goede lunch. Een beproefd recept dat terugkomt in 25 zondagen & museum. Nieuw zijn de 25 musea in Nederland en België, die Ellie toevoegt aan haar wandelingen. Soms een museum in dezelfde stad, dan weer een kasteel dat een stukje verderop ligt. Om je zondag te verlengen of om te gooien als het opeens gaat regenen. Van het Muzeeaquarium in Delfzijl tot het Fort Napoleon in Oostende: in Nederland en België valt genoeg te ontdekken


Ode aan de kleinste musea van Nederland

Nederland kent talloze piepkleine musea. Soms zijn ze niet groter dan de huiskamer van de eigenaar. Wie kent het Electro Radio Nostalgie Museum, Jannie’s Koeienmuseum, het Zandlopermuseum of het Nederlands Dakpannenmuseum?

Fotograaf Maartje ter Horst (1990) raakte gefascineerd door de kleinste musea van Nederland én hun eigenaren. Wie zijn de mensen die deze bijzondere plekken mogelijk maken? Ze bezocht 22 kleurrijke musea, verdeeld over alle provincies, en bracht de plekken en de mensen erachter ontroerend in beeld. De verhalen van de museum- eigenaren zijn met humor, maar ook met groot respect opgetekend. Samen met de foto’s vormen ze een ode aan de mensen die hun tijd, geld en energie steken in hun passie. De passie die ze zo graag met ons willen delen.

Behalve een prachtig fotoboek is ‘Ode aan de kleinste musea van Nederland’ een oproep om deze en andere minimusea eens te bezoeken. Want hoewel je ze niet vindt in hippe stadsgidsen, en je makkelijk aan ze voorbij loopt, zit Nederland er vol mee. Niet alleen hun collecties, maar ook de eigenaren zouden weleens je hart kunnen stelen.


100 Leukste Musea, 100 Sterkste Verhalen

Een bezoek aan een museum saai? Absoluut niet! Geen uren slenteren door bedompte lucht of stoffige zalen, maar langs mooie exposities, interessante collecties of interactieve kunst! Tussendoor een lekkere lunch in het museumrestaurant en nog even snuffelen tussen de prenten en boeken in de museumwinkel.

In dit boek beschrijft auteur Nicky Huisman in het kort de meest bijzondere musea van Nederland en Vlaanderen. Deze praktische museumgids is aangevuld met anekdotes die ze de conservatoren van elk museum ontfutselde. Het ene verhaal iets dubieuzer dan het andere, maar stuk voor stuk verhalen die je zonder deze gids waarschijnlijk nooit gehoord zou hebben.


Natuurhistorische collecties in Nederlandse musea

Natuurhistorische musea onderscheiden zich van andere musea door een lage drempel voor een groot en breed publiek: iedereen houdt van natuur. In en rond die musea wemelt het van deskundige specialisten, soms professioneel opgeleide biologen en geologen, vaak ook autodidacten met een enorme kennis van een klein verzamelgebied. Wat ze gemeen hebben is niet alleen hun kennis, maar ook bevlogenheid. De natuurschatten die ze in ruim twee eeuwen in Nederlandse musea hebben bijeengebracht zijn omvangrijk, rijk en van grote wetenschappelijke en educatieve waarde.

Teylers, het oudste museum van Nederland, had al een verzameling stenen en fossielen bij de opening in 1784. Naturalis verzamelt de natuur sinds 1820 en onder invloed van de opbloeiende belangstelling voor natuurwetenschap brachten ook universiteiten natuurhistorische verzamelingen bijeen. In de eerste helft van de twintigste eeuw zijn er tientallen kleinere natuurmusea bijgekomen, vooral dankzij het groeiende besef dat de natuur onder druk kwam te staan. Juist daarom zijn natuurmusea nog steeds springlevend.

In het boek Natuurschatten schetst Fred de Ruiter een nog niet eerder in kaart gebrachte geschiedenis van natuurhistorische collecties in Nederlandse musea. Hij nodigt iedereen uit om met hem mee te kijken naar al die wonderlijke objecten en collecties in de bonte verscheidenheid van natuurmusea die ons land kent en gekend heeft. Met aanstekelijk enthousiasme laat hij ze voorbijkomen en verleidt hij de lezer om onze natuurschatten ook eens in het echt te gaan bekijken.


100 verrassende musea

Musea herbergen de mooiste schatten die de mensheid heeft voortgebracht. Of het nu gaat om de koningsgraven uit het Oude Egypte, Fins design uit onze tegenwoordige tijd of het Terracaottaleger uit China: ze worden tentoongesteld om ons ervan te laten genieten. En dat geldt ook voor de Hollandse Meesters uit de 17e eeuw, de impressionisten van twee eeuwen later of de muurschilderingen van Pompeii.

Musea tonen ons ook de geschiedenis van de mensheid: techniek, muziek, ontdekkingsreizen, oorlogen, heldendaden en nog oneindig veel meer. De honderd mooiste musea in één boek.


De 250 leukste musea van Nederland en Vlaanderen

Museumbezoek saai? Als je door de 250 leukste musea van Nederland en Vlaanderen bladert, weet je zeker dat het níet zo is. In deze praktische gids vind je de meest bijzondere musea van Nederland en Vlaanderen. Van klassiekers als het Kröller Müller, Anne Frank Huis en Rubenshuis tot nieuwe musea als de Hermitage Amsterdam, het Tattoo museum en het MAS in Antwerpen. Maar ook diverse fotomusea, openluchtmusea, musea voor openbaar vervoer, mode, pers- en communicatie en nog veel meer. Aangevuld met praktische gegevens, kinderactiviteiten en handige top tien lijstjes die het kiezen nog makkelijker maken.


100 mooiste musea

Musea herbergen de mooiste schatten die de mens heid heeft voortgebracht. Of het nu gaat om de koningsgraven uit het Oude Egypte, Fins design uit onze tegenwoordige tijd of het Terracaottaleger ult China: ze worden tentoongesteld om ons ervan te laten genieten. En dat geldt ook voor de Hollandse Meesters uit de 17e eeuw, de impressionisten van twee eeuwen later of de muurschilderingen van Pompei. Musea tonen ons ook de geschiedenis van de mens heid: techniek, muziek, ontdekkingsreizen, oorlogen, heldendaden en nog oneindig veel meer. De honderd mooiste musea in één boek.


Nederland Museumland

Nederland Museumland is het enige complete overzicht van alle musea in Nederland en is daarmee dé gids voor cultuurliefhebbers. Of je nu geïnteresseerd bent in kunst, natuur, archeologie of speelgoed, deze gids wijst biedt voor elke leeftijdsgroep originele ideeën voor een dagje uit. Nederland kent namelijk ruim duizend musea, oudheidkamers, kastelen, dierentuinen en hortussen. De 22e editie van Nederland Museumland is een compleet naslagwerk, gemaakt in samenwerking met de Nederlandse Museumvereniging. Een praktisch overzicht, boordevol inspiratie, dat je niet op internet vindt.


Van alles over musea en verzamelingen

Skeletten van dinosauriërs, schilderijen, knuffels, postzegels tatoeages en robots echt alles wordt verzameld/ dat deden mensen lang geleden al en dat doen ze nu nog steeds. Veel musea zijn gestart door iemand die bijzondere voorwerpen verzamelde. In dit boek kun je van alles lezen over verzamelen en musea. Een informatief boek voor kinderen tot twaalf jaar.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *