De top 10 van de beste boeken over de Noordzee 2024

De Noordzee, met zijn eindeloze horizon, mysterieuze diepten en rijke maritieme geschiedenis, is een ware bron van inspiratie voor schrijvers over de hele wereld. Of je nu een liefhebber bent van avontuur, geschiedenis, ecologie of gewoonweg gefascineerd bent door de zee, er zijn boeken die de grootsheid van de Noordzee prachtig vastleggen.

Op deze pagina heb ik de top 10 van de beste en leukste boeken over de Noordzee voor je op een rij gezet en uitgebreid beschreven, Naast een boekomschrijving vind je hier ook een link van Bol.com. De link geeft veel extra informatie en via de link kun je het boek over de Noordzee eenvoudig en snel bestellen.

BoekenBoeken

Piraten van de Noordzee

Eeuwenlang was de Noordzee het toneel van woeste rooftochten. Zeelieden van allerlei slag plunderden erop los, al dan niet met het fiat van een koning, admiraliteit of handelscompagnie. Vanaf de renaissance maakten de wetboeken het onderscheid tussen erkende ‘kapers’ en vogelvrije ‘piraten’, maar aan dek van een zwaarbewapend fregat of een snelle kotter was het onderscheid allicht een stuk schimmiger: de kaper van de ene was vaak de piraat van de andere.

Dit boek beschrijft voor het eerst de onstuimige geschiedenis van de zeeschuimers op en rond de Noordzee. Van Romeinse afvalligen en de beruchte Vikingen, via bendes Nederlandse watergeuzen en Britse Sea Dogs, tot Duinkerker kapers en napoleontische corsaires. Kleurrijk en avontuurlijk, maar wars van nationale oogkleppen en exotische clichés, wordt aangetoond hoe piraterij en kaapvaart lange tijd een wezenlijk onderdeel waren van de reguliere politiek en handel rondom de Noordzee.


Rond de Noordzee

Wat zouden we zonder de Noordzee zijn? Haar eb en vloed bepaalt al een eeuwigheid ons leven. Ze wordt bezongen en bewonderd. We zoeken de rust op aan haar eindeloze stranden. We delen haar met velen. Arnout Hauben gaat op zoek naar het verhaal van de mensen die aan de zee wonen en met haar samenleven. Hij trekt rond de Noordzee, van België over Engeland naar de Shetlandeilanden, en van Noorwegen naar Nederland. Naast een spannend reisverhaal vol sprekende persoonlijke getuigenissen is Rond de Noordzee ook een alternatieve geschiedenis van onze streken en een uitnodiging om zelf de wereld van de Noordzee te ontdekken.

Arnout Hauben (1976) is televisiemaker en medeoprichter van het productiehuis De chinezen. Hij werkte mee aan televisieprogramma’s als Man bijt hond, Meneer Doktoor, Weg naar Compostela en Leve de Zoo!. Hij maakte de alom bejubelde en bekroonde driedelige reeks Ten oorlog, over de Eerste en de Tweede Wereldoorlog.

Rond de Noordzee is gebaseerd op de gelijknamige tv-reeks op één. Voor Rond de Noordzee werkt Arnout Hauben samen met reporter Lander Deweer (1985). Van 2009 tot 2014 was hij redacteur bij de krant De Morgen. Momenteel is hij als zelfstandig reporter aan de slag. Zijn verhalen verschijnen onder meer in Knack en het wielertijdschrift Bahamontes. Samen met Jan Swerts schreef hij ook een boek over het syndroom van Gilles de la Tourette, Een duiker op Mars (2018).


Onmetelijke noordzee

In Onmetelijke Noordzee reist landschapsfotograaf Martin Kers langs alle kusten die de Noordzee omsluiten. Met prachtige beelden laat hij zien hoe mensen de kust beïnvloeden maar ook hoe de elementen, de golven en de wind de kustlijn ingrijpend veranderen. Onmetelijke Noordzee geeft een blik op spectaculaire luchten, zeegezichten en stille landschappen.

Maar ook op de dynamiek van steden, havens, industrie, ruige kusten, stranden, vogels en vissen. Door deze verscheidenheid aan beelden van de verschillende landen geeft fotograaf Martin Kers een indringende kijk op de cultuur, de natuur de zee en de oneindige activiteiten langs kusten van de drukst bevaren zeeroute van de wereld


43 Waddeneilanden

Dit complete en indrukwekkende overzicht van alle Nederlandse, Duitse en Deense Waddeneilanden geeft een prachtig sfeerbeeld van deze kwetsbare parels aan de Noordkust van Europa. Hoewel ze historisch en landschappelijk soms overeenkomsten vertonen, heeft ieder eiland toch een heel eigen karakter ontwikkeld. Welk eiland bij je past, hangt helemaal af van je eigen karakter.

Rustzoekers strijken neer op eilanden als spiekeroog of Schiermonnikoog, natuurliefhebbers kiezen voor Franø, Wangerooge of Amrum, terwijl cultuurliefhebbers afreizen naae Norderney. 43 Waddeneilanden – Nederlandse, Duitse en Deense parels in de Noordzee laat de veelzijdigheid en aantrekkelijkheid van alle Waddeneilanden in de volle breedte zien.


Verraderlijke Zee

Op zee slaapt de duivel nooit. Dat hebben opvarenden van de vele schepen die door de jaren heen met man en muis in de Noordzee vergingen aan den lijve ondervonden.

In dit fascinerende boek beschrijft Erik F. Baeyens de belangrijkste, tot de verbeelding sprekende scheepsrampen en mysterieuze verdwijningen uit de 19e en 20ste eeuw in de Noordzee. Het is een relaas van spookschepen en strandredders, van brandende schepen en boortorens, van gezonken stoomschepen en stalen doodskisten, van het Noordzeegraf dat een Egyptische farao in 1821 alsnog kreeg, tot de berging van de Herald of Free Enterprise in 1989, en verder, de eenentwintigste eeuw in.

De verraderlijke zee is het resultaat van meer dan 20 jaar onderzoek in archieven en musea langs de hele Noordzeekust. Erik F. Baeyens studeerde aan de Hogere Zeevaartschool en voer als eerste machinist op zee. Hij werkte voor een baggerbedrijf, voor een bedrijf van sleep- en reddingsdiensten en was in dienst van de zeevaartpolitie.


Woeste kusten

De Noordzee raakt ons allemaal. In Woeste kusten brengt Tom Blass de vele verhalen over de Noordzee bij elkaar, in de traditie van Geert Mak en Michael Pye. NRC Handelsblad: ‘Magnifiek. Voegt zich naadloos in de Noordzee-canon’.

Een nieuwe klassieker in de Noordzee-canon
De Noordzee heeft de wereld op ontelbare manieren veranderd, als speelplaats, decor van oorlogen en culturele uitwisselingsplek. Via de natuur en de taal, zeeslagen en visvangst, laat Tom Blass zien dat de Noordzee zijn geheimen niet zozeer op het water prijsgeeft, als wel aan de kusten. Gewapend met een scherpe blik en een warme jas reist Blass langs de randen van deze zee. Onderweg ontmoet hij vissers, kunstenaars, explosievenverwijderaars, burgemeesters – en allerlei andere mensen die door het lot aan de randen van de zee terecht zijn gekomen.

Tom Blass
Tom Blass studeerde antropologie, rechten en politicologie. Hij is als journalist gespecialiseerd in de zakelijke wereld, mensenrechten en buitenlandse politiek. Woeste kusten is zijn eerste boek.


Schatten en scheepswrakken

Van militaire schepen uit de twee wereldoorlogen tot vrachtschepen en containers, van houten zeilschepen en yachten tot vliegtuigen. In de Belgische territoriale wateren bevinden zich maar liefst 277 gekende en onbekende wrakken die door storm, oorlog, brand… op de bodem van de Noordzee zijn beland. Schatten en scheepswrakken geeft voor het eerst een systematisch overzicht van elke obstructie in onze territoriale wateren. Het is een primeur in het onderwater- en wrakkenonderzoek in België.

Elk vergaan vaartuig draagt een schat van informatie met zich mee voor archeologen en wetenschappers. De exacte plaats- en dieptebepaling van de wrakken is nodig om onderzoek op de wrakken te kunnen doen, maar is daarnaast ook van het grootste belang voor de veiligheid van de scheepsvaart. Per wrak wordt de locatie aangegeven samen met gedetailleerde technische gegevens, de historische achtergrond en de actuele toestand van het wrak. Via schetsen, zeekaarten, spectaculaire onderwaterfotografie, historische afbeeldingen van de schepen en dieptescans wordt deze onbekende onderwaterwereld tot leven gebracht. Maritiem archeoloog

TOMAS TERMOTE is, in navolging van zijn vader DIRK, al jarenlang bezig met het in kaart brengen van de wrakken in de Noordzee. Samen ontdekten ze heel wat nieuwe wrakken. Deze publicatie is het resultaat van bijna 5000 duiken van twee generaties gedurende de laatste dertig jaar.


Aan de rand van de wereld – hoe de Noordzee ons vormde

De middeleeuwen bij ons, overweldigend verteld door Michael Pye

Dat de middeleeuwen geen lege donkerte tussen het Romeinse Rijk en de renaissance waren, wisten we al langer. Maar nooit slaagde iemand erin het rijke middeleeuwse leven zo dichtbij te brengen als Michael Pye. Hij beschrijft hoe volkeren rond de Noordzee de eerste grote stappen zetten richting ons hedendaagse monetaire systeem, een rechtvaardige justitie, de moderne wetenschap, een opener visie op liefde en seks. Door overzees contact konden deze ideeën zich verspreiden en kreeg de Noord-Europese identiteit definitief vorm.

Pye, gerenommeerd historicus en verteller pur sang, laat ons kennismaken met Vlaamse vissers en Nederlandse ambachtslui, Vikings en artiesten, spionnen en ondernemende hanzeaten. Aan de hand van een ontzaglijk aantal bronnen beschrijft hij hun smaken, ziektes, technologie, mode enzovoort. Aan de rand van de wereld is een ronduit magnifiek boek over duizend wervelende jaren.


Rondje Noordzee

Op 1 oktober 2013 neemt Jan van Vliet afscheid van het werkzame leven. Een raadselachtig verlangen naar een nieuw levensgevoel heeft hem geprikkeld de uitdaging van een avontuurlijke fietstocht aan te gaan. Hij heeft zich voorgenomen langs de kusten van acht landen rond de Noordzee te fietsen. Op 27 april 2014 gaat hij op pad. Bijna drieënhalve maand is hij onderweg met alle zintuigen in de hoogste staat van paraatheid. Verrassende ontmoetingen en onverwachte tegenslagen wisselen elkaar af. Het fietsen is vaak intens genieten, maar soms ook intens afzien.


Doggerland – Verdwenen wereld in de Noordzee

Dit publieksboek (3de druk) vertelt het verhaal van één van de belangrijkste, maar minst bekende archeologische vindplaatsen van Europa: Doggerland. Slechts weinigen weten dat onze stranden aan de rand liggen van een enorm verdwenen landschap. Een prehistorische wereld die bijna een miljoen jaar menselijke bewoning documenteert en die gedurende het grootste deel van die tijd droog lag.

Het is de plek waar meer dan 900.000 jaar geleden de eerste voetstappen van vroege mensachtigen in Noord-Europa werden achtergelaten. Daarna was het honderdduizenden jaren lang het toneel van ijstijden: de wereld van wolharige mammoeten en neushoorns, paarden en rendieren en de succesvolle Neanderthalers, waaronder Krijn – de eerste van Nederland, die erop jaagden. De eerste moderne mensen aan het eind van de laatste ijstijd lieten hier eveneens hun sporen achter, waaronder een schedelfragment van de oudste mens van Nederland en de vroegste kunst uit onze streken.

Doggerland was vooral ook het gebied dat met het aanbreken van het Holoceen, ons huidige tijdperk, in toenemende mate werd geconfronteerd met klimaatverandering en zeespiegelstijging, net als nu. De mesolithische jager-verzamelaars leefden er in een rijke, maar constant veranderende wereld, waarbij een enorme tsunami rond 6150 voor Christus een eerste genadeklap vormde. Enkele eeuwen later verdwenen de laatste eilanden onder water en daarmee ook Doggerland. Dit boek haalt deze verdwenen wereld weer boven water.


BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten