|

De 10 beste boeken over de Romeinen (Romeinse Rijk) 2025

De geschiedenis is trendy er wordt er veel gelezen en gekeken over alles wat met de oudheid en geschiedenis te maken heeft. Waar veel overgeschreven wordt en geschreven is, is het wel over de Romeinen en het Romeinse Rijk.

Voor deze pagina ben ik op zoek gegaan na de 10 beste boeken over de Romeinen en het Romeinse Rijk. De boeken zijn ondanks het zelfde onderwerp erg divers.

Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen. Een goed alternatief voor Bol.com is Bookspot.nl

Het Romeinse Rijk

Twee complete gebonden boeken in een stevige cassette

Lees alles over het leven van de Romeinen in het oude Rome. Deze BoekenBox bevat twee complete boeken: Het Romeinse rijk en De opkomst en ondergang van het oude Rome.

Het Romeinse rijk is een gezaghebbend en zeer toegankelijk boek over het leven van de Romeinen: over hun samenleving, kunst, mode en architectuur. Schitterend geïllustreerd met meer dan 450 foto’s, tekeningen, plattegronden, kaarten en diagrammen.

In De opkomst en ondergang van het oude Rome wordt de geïllustreerde militaire en politieke geschiedenis van ’s werelds machtigste mogendheid beschreven: van de opkomst van de Republiek en hegemonie van het Keizerrijk tot de ondergang van het westelijke rijksdeel. Meer dan 470 foto’s, illustraties, kaarten en grafieken brengen oorlogen, veldtochten en voorbije gebeurtenissen tot leven.


24 uur in het oude Rome

Stap terug in de tijd en volg gedurende een etmaal 24 inwoners van de eeuwige stad in het jaar 137 na Christus. Zo krijg je een verrassend compleet beeld van hoe het dagelijks leven was in het Rome van keizer Hadrianus.

Lees de spannende verhalen van onder anderen een bakker, een moeder, een senator, een slavin, een gladiator, een prostituee en een scholier en tegelijkertijd allerlei minder bekende wetenswaardigheden over het oude Rome.

Door de vele citaten uit de klassieke literatuur, waaronder zelfs enkele recepten, en extra historische informatie komt een tijd die nog altijd tot de verbeelding spreekt, tot leven.


Het Romeinse Rijk in infographics

Een prachtige, informatieve verbeelding van de geschiedenis van het Romeinse Rijk en het oude Rome. Volstrekt uniek!

  • Nieuw deel in succesvolle Infographics-serie
  • Meer dan honderd infographics en bijbehorende teksten
  • Alles over het Romeinse leger, de economie, de politiek en het sociale leven
  • Van keizers, magistraten en senatoren tot plebejers, slaven en Vestaalse maagden
  • Van tempels tot legerkampen, van gladiatoren tot legionairs

‘Tekstboeken over het Romeinse Rijk zijn er genoeg. Maar nu is de opkomst en ondergang van dit imperium te zien in kaarten en infographics.’ Nederlands Dagblad

De pers over De Tweede Wereldoorlog in infographics:
‘Een indrukwekkend boek. *****’ AD

‘Een must have.’ Historisch Nieuwsblad

‘Ontzagwekkend boek.’ Elsevier

‘Legt de schaal van de oorlog genadeloos bloot.’ Quest


De keizers van Rome

De geschiedenis van het Romeinse keizerrijk van Gaius Julius Caesar tot de val van Rome

In 27 voor Christus, na zeventien stormachtige jaren van burgeroorlog die volgden op de moord op Gaius Julius Caesar, werd Octavianus tot eerste keizer van het Romeinse Rijk gekroond en kreeg hij de titel ‘augustus’, de verhevene. Het enorme imperium strekte zich uit van de muur van Hadrianus in het noorden tot Egypte in het zuiden, en van Portugal in het westen tot Syrië in het oosten en telde meer dan vijftig miljoen onderdanen.

De vermaarde historicus David Potter schetst met dit boek een levendig beeld van de 500 jaar durende geschiedenis van het Romeinse keizerrijk, van de troonsbestijging van Augustus tot de uiteindelijke teloorgang en val van Rome in het jaar 476. Een tijdperk dat zowel werd gekenmerkt door economische vooruitgang en culturele bloei als door anarchie, wreedheid en chaos.

Naast alle belangrijke gebeurtenissen en ontwikkelingen, zoals de vernietigende nederlaag in het Teutoburger woud, de verwoesting van Pompeï in 79 na Christus, of de plundering van Rome in 410, biedt dit boek een heldere kijk op de ontwikkeling van de Romeinse samenleving en cultuur door de eeuwen heen.

Bovendien wordt deze fascinerende geschiedenis afgewisseld met kleurrijke portretten van de belangrijkste en meest beruchte caesars, onder wie de autocratische Augustus, de wrede Domitianus, de keizer-filosoof Marcus Aurelius, de

De keizers van Rome is een waardevolle en toegankelijke inleiding in de geschiedenis van het Romeinse Keizerrijk.


Caesar in de Lage Landen

In ‘Caesar in de Lage Landen’ werpt Tom Buijtendorp nieuw licht op de aanwezigheid van Julius Caesar in Nederland en België.

Tom Buijtendorp geeft in ‘Caesar in de Lage Landen’ duidelijkheid over Julius Caesars aanwezigheid in de Nederlanden, iets wat lange tijd in nevelen gehuld was. Julius Caesar sloeg een tijdlang met zijn legers kamp op in de Lage Landen en hij vocht veldslagen uit in deze regio, waarvan Caesar zelf dacht dat hij er gedood zou kunnen worden.

Op basis van een reeks nieuwe ontdekkingen, zoals vondsten in een Karolingisch handschrift, een gezichtsreconstructie van Caesar in het RMO en rapporten van een Romeinse legerofficier, laat Buijtendorp in ‘Caesar in de Lage Landen’ zien dat we de plaatsen waar Caesar in Nederland en België verbleef nu ook kunnen aanwijzen. Eerder verscheen van Tom Buijtendorp zijn succesvolle debuut ‘Het Jaar 117’


Caesar

Gaius Julius Caesar is zonder enige twijfel de beroemdste Romein die ooit heeft geleefd. Als politicus klom Caesar in korte tijd op naar de machtigste positie in de Republiek. Hij had affaires met vrouwen van zijn opponenten en met vele andere vrouwen, inclusief de mooie en raadselachtige Cleopatra.

Als militair was hij geniaal, en verantwoordelijk voor een aantal van demeest spectaculaire overwinningen in de geschiedenis: in minder dan tien jaar veroverde hij heel Gallië, viel Duitsland binnen en zette twee keer voet op Britse bodem.

Classicus Adrian Goldsworthy schetst op basis van bronnen uit de Romeinse tijd het leven van Caesar tegen de achtergrond van de mediterrane wereld waarin hij leefde en van de rijke maar turbulente samenleving die hem voortbracht.

Het resultaat is een meesterlijk boek, dat alle aspecten van Caesars persoon de politicus, de generaal en de mens in één band bijeenbrengt.


Wee de overwonnenen

‘Wee de overwonnenen’ van Alexander van de Bunt gaat over de vroege bewoners van de Lage Landen en laat zien dat mobiliteit van alle tijden is.

In Wee de overwonnenen vertelt de talentvolle archeoloog Alexander van de Bunt het verhaal van de vroege bewoners van onze streken. Wij kennen de bewoners van de Lage Landen van 2000 jaar geleden vooral door de ogen van Romeinen, zoals Julius Caesar en Tacitus.

De laatste schreef al over het ‘woeste landschap en ruwe klimaat’. Welke volkeren woonden hier en waar kwamen ze precies vandaan? Maar wat troffen de Romeinen hier aan, toen ze aankwamen in dit drassige gebied aan de Noordzee? Welke talen spraken ze? Welke goden vereerden ze? En vooral: wat betekende de komst van de Romeinen voor hen?

Op levendige wijze beschrijft Alexander van de Bunt vele cruciale gebeurtenissen, zoals de Slag bij het Teutoburgerwoud en de Bataafse Opstand. Hij schrijft over de relatie tussen Germaanse en Keltische stammen en de Romeinen aan de rand van het rijk en laat zien dat de Romeinen een uitgekiende assimilatiestrategie toepasten op de door hen overwonnen volkeren.

Wee de overwonnenen is een prachtig boek voor iedereen die meer wil weten over de Bataven, de Friezen, de Cananefaten en andere stammen in het huidige Nederland en België rond het begin van de jaartelling.


SPQR – Een geschiedenis van het Romeinse rijk

In SPQR biedt een van ’s werelds belangrijkste classici een frisse kijk op de Romeinse geschiedenis. Deze geschiedenis omspant duizend jaar en werpt een nieuw licht op de Romeinse beschaving.

Het oude Rome is voor ons nog steeds een ijkpunt. Zijn veroveringen, uitvindingen, infrastructuur en politieke verwikkelingen houden ook de moderne mens nog bezig. In SPQR biedt een van ’s werelds belangrijkste classici een frisse kijk op de Romeinse geschiedenis. Mary Beard onderzoekt niet alleen hoe Rome uitgroeide tot een wereldmacht, maar ook hoe de Romeinen zichzelf en hun wereld zagen, en waarom die kennis belangrijk is tot in onze eeuw. Deze gezaghebbende geschiedenis omspant duizend jaar en werpt een nieuw licht op de Romeinse beschaving.


God op aarde

Vijftien jaar was Domitianus als keizer van Rome aan de macht (81-96). Na de onverwachte dood van zijn oudere broer Titus, die slechts twee jaar regeerde, was hij de logische troonopvolger. Domitianus zette op veel punten het beleid van zijn populaire vader Vespasianus (keizer tussen 69-79) en Titus (79-81) voort.

Met succes: er heersten vrede, rust en stabiliteit op de meeste plaatsen in het Rijk. De handel en bedrijvigheid floreerden, ook al plukte niet iedereen daarvan de vruchten. Intussen onderging Rome tijdens Domitianus’ bewind een ware metamorfose: geen enkele keizer bouwde zoveel als Domitianus. Veel daarvan is nog steeds zichtbaar in het centrum van het huidige Rome. Toch is de opdrachtgever, Domitianus, voor de meeste mensen een onbekende. Direct na zijn dood werd deze keizer in de ban gedaan door de elite die hem intens haatte. Zelfs de herinnering aan hem moest zoveel mogelijk verdwijnen.

Romeinse schrijvers schetsten direct na zijn dood een inktzwart portret van de man en zijn daden en dat bleef niet zonder gevolgen: Domitianus is als een van de slechtste keizers ooit de geschiedenisboeken ingaan. Mateloos, wispelturig wreed, een ware despoot die zelfs zover ging dat hij als ‘heer en god’ aangesproken moest worden.

In dit boek ontrafelen de auteurs het hoe en waarom van Domitianus’ slechte reputatie. Waar ging het fout? Hoe is deze negatieve beeldvorming te verklaren voor een keizer die in beleid niet erg afweek van zijn voorgangers? Een keizer bovendien die op grote schaal ‘bouwde voor het volk’? En ook: hoe zag het leven er tijdens zijn heerschappij uit, in Rome en elders in het Rijk?


De ondergang van Rome

In ‘De ondergang van Rome’ beschrijft historicus Adrian Goldsworthy op magistrale wijze hoe het Romeinse Rijk, ondanks al haar verworvenheden, ten onder ging.

Lange tijd was het Romeinse Rijk oppermachtig, laat Adrian Goldsworthy zien in ‘De ondergang van Rome’. Geen andere staat heeft ooit over alle landen rond de Middellandse Zee geheerst. De Romeinen vormden niet alleen een politieke en militaire grootmacht, maar waren hun tijd ook ver vooruit op het gebied van wetgeving, literatuur, infrastructuur en architectuur.

In de vierde eeuw werd het rijk gesplitst in een westelijk en een oostelijk deel. Niet lang daarna kwam het West-Romeinse Rijk ten val. Adrian Goldsworthy beschrijft in ‘De ondergang van Rome’ de dramatische geschiedenis van de ondergang van dit wereldrijk.


Vergelijkbare berichten