|

De top 10 van de beste boeken over de stad Deventer 2024

Deventer is een historische stad in het oosten van Nederland, gelegen aan de rivier de IJssel. De stad heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen en staat bekend om zijn prachtig bewaard gebleven oude binnenstad. Het historische centrum van Deventer wordt gekenmerkt door kronkelende straatjes, historische gebouwen en sfeervolle pleinen.

Een van de meest opvallende bezienswaardigheden in Deventer is de Grote Kerk (ook wel bekend als de Lebuinuskerk), een indrukwekkend gotisch bouwwerk dat het stadsgezicht domineert. In de binnenstad vind je ook talloze oude pakhuizen, hofjes en andere architectonische juweeltjes die getuigen van het rijke verleden van de stad.

Deventer heeft een bruisend cultureel leven met diverse kunstgalerijen, theaters en musea, waaronder het Speelgoedmuseum Deventer, dat een interessante collectie speelgoed toont. De stad staat ook bekend om zijn boekenmarkt, een van de grootste boekenmarkten in Europa, die jaarlijks duizenden bezoekers trekt.

Meer over Deventer lees je in de boeken die ik voor deze pagina geselecteerd heb. De boeken worden uitgebreid beschreven, naast een boekomschrijving vind je hier ook een link van Bol.com. De link geeft veel extra informatie over het boek.

Deventer

Het boek gaat over één aspect van de geschiedenis van de stad Deventer: de defensiesystemen die werden ontwikkeld om de vijand buiten de deur te houden.

Dankzij de Vikingwal die al in 890 werd gebouwd, durfden de bisschoppen van Utrecht zich in Deventer te vestigen. Later werd op de restanten van deze wal een dubbele stadsmuur gebouwd. Toen de muren na de Middeleeuwen niet langer bestand bleken tegen het geweld van moderne kanonnen, werd om de stad een vestingwal gebouwd met bastions, courtines, ravelijnen, halvemanen, lunetten en hoornwerken.

Vanaf de veertiende eeuw werden ook de bezittingen buiten de stad beschermd. Dat gebeurde door het graven van landweren, een stelsel van wallen en grachten tot ver buiten de stad. Daardoor konden struikrovers, roofridders of legertjes uit het naburige Gelre het gebied niet binnenkomen.


Deventer Boekenstad

Deventer Boekenstad kent een rijke geschiedenis. Vanaf het moment dat missionaris Lebuinus 1250 jaar geleden de IJssel overstak en aan de oevers van de rivier een missiepost vestigde, lieten Deventenaren hun sporen na in schrift.

Die geschiedenis strekt zich uit van de eerste geestelijken in de parochiekerken en de Proosdij tot de persen van Kluwer en Roto Smeets, van schrijvende zusters en broeders in de gemeenschappen van de Moderne Devotie tot de bouw van een nieuwe bibliotheek, van de eerste Deventer drukker Richard Pafraet tot de jaarlijkse Deventer boekenmarkt, en van de geleerde boeken van het Athenaeum Illustre tot de centsprenten van De Lange. Dit boek viert twaalf eeuwen boekcultuur aan de IJssel.


De Deventer moordzaak

De Deventer moordzaak is een van de langstlopende en meest omstreden Nederlandse strafzaken van de afgelopen decennia. De zaak draait om de moord op de gefortuneerde weduwe J. Wittenberg in 1999. Ernst Louwes, haar financieel adviseur, werd tot twaalf jaar cel veroordeeld, maar heeft altijd ontkend schuldig te zijn. Opiniepeiler Maurice de Hond steunde hem en zette in 2005 een ongekende mediacampagne op om aan te tonen dat ‘de klusjesman’ Michaël de Jong de werkelijke dader is. In zijn truecrimebestseller fileert Haan de handelswijze van De Hond en biedt hij bovendien een ontluisterende kijk op de gebeurtenissen achter de schermen, zowel bij politie en justitie, als binnen Haans eigen vakgebied, de journalistiek.

In deze hernieuwde uitgave van De Deventer moordzaak beschrijft Haan hoe de zaak onverminderd in het nieuws is gebleven, en waarom de Hoge Raad er nog steeds mee bezig is. Het boek scheidt feiten van fictie en geeft antwoorden op de prangendste vragen.

‘Een must-read voor alle BN’ers en niet-BN’ers met een mening.’ – Fedja van Huêt (speelt Bas Haan in De Veroordeling)

‘In deze roerige tijden, waar goeie onderzoeksjournalistiek één van de laatste pijlers is waarop onze beschaving rust, steekt Bas Haan met kop en schouders boven de rest uit. Hij is bereid zijn eigen reputatie in de waagschaal te gooien als zijn tocht naar de waarheid dat gebied. Dat is zeldzaam.’ – Yorick van Wageningen (speelt Michael de Jong in De Veroordeling)

‘Toen ik het boek voor het eerst las was ik zo geboeid dat ik te laat kwam op een huwelijksreceptie, ik moest en zou het uitlezen. In de jaren daarna heb ik het vaak herlezen voor de verfilming van De Veroordeling en elke keer genoot ik weer van de heldere en spannende beschrijving. De zelfreflectie van Bas Haan is bewonderenswaardig, het non-fictie verhaal is ontluisterend en met de opkomst van fake news nog steeds zeer relevant.’ – Joram Willink (filmproducent De Veroordeling)

”Na het lezen van De Deventer moordzaak, dacht ik slechts twee dingen: 1) Wat zijn we met z’n allen verschrikkelijk bedonderd. 2) Goddank dat er nog altijd journalisten als Bas Haan bestaan.’ – Sander Burger (regisseur De Veroordeling)


100 jaar geschiedenis van Deventer

100 jaar geschiedenis van Deventer. Gezien door de lens van drie generaties Foto Rutgers. Als je mag opgroeien, wonen en werken in de prachtige binnenstad van Deventer, is dit mijns inziens een voorrecht. Zeker als fotograaf heb je elke dag de mogelijkheid de historie van de stad met zijn vele gezichten te ontdekken en vast te leggen. Door een zorgvuldige selectie uit het archief van drie generaties fotografie Rutgers komt het werk van mijn familie weer tot leven in een terugblik op de ontwikkeling van de stad en zijn inwoners.


Ode aan de flora van Deventer

Dit boek is een ode aan de flora van Deventer; de wilde planten van Deventer en hun bewonderaars.

In en rond Deventer blijken heel veel wilde plantensoorten voor te komen. Een aantal dijken en uiterwaarden staan daar bekend om. Maar er is veel meer. Rondom de stad liggen landgoederen met oude bossen, er zijn oude en nieuwe natuurgebieden en ook in de stad blijken bijzondere soorten te groeien. Vele vrijwilligers en professionele onderzoekers hebben de kennis hierover bij elkaar gebracht.

De auteurs hebben de enorme hoeveelheid aan gegevens van de flora van Deventer naar een leesbaar boek omgezet. Zonder de inzet van de Plantenwerkgroep Deventer van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV) en het Instituut voor natuureducatie en natuurbeleving (IVN) zou deze uitgave niet tot stand zijn gekomen. Ecogroen heeft het merendeel van het werk verzet om vele hoofdstukken te schrijven en is tevens sponsor van het boek.

De gemeente Deventer ten slotte heeft het maken van het boek gecoördineerd en financieel mogelijk gemaakt. Al met al een mooie vorm van participatie dat tot een fraai geïllustreerde uitgave heeft geleid. Deventer heeft veel natuurlijke schatten en die worden zo bij een veel groter publiek bekend.


Wandelen buiten de binnenstad van Deventer

Deventer is vooral bekend van het Dickensfestival, de Boekenmarkt en Deventer op Stelten, maar ook buiten de middeleeuwse binnenstad valt veel te beleven. Op haar ontdekkingstochten zwierf de ervaren routemaker Marycke Janne Naber langs de IJssel en door parken en mooie landgoederen rondom Deventer en Twello. Marycke leidt je langs oude begraafplaatsen, al dan niet voormalige kerken en ziekenhuizen en het stadion van Go Ahead Eagles.

Het oorlogsverleden van Deventer komt aan bod en een aantal wandelingen herinneren aan de bloeiende industrie vanaf het eind van de 19e eeuw. Ook de gerenoveerde arbeiderswijken en de moderne architectuur, met name in het Havenkwartier, zijn de moeite waard. Een en ander heeft geleid tot tien fraaie routes, waarvan twee over de grens met Gelderland lopen.

De 10 tot 15 km lange rondwandelingen met voldoende horeca onderweg starten alle bij station Deventer of Deventer Colmschate. Een duidelijke routebeschrijving, een routekaartje en heel veel informatie over de bezienswaardigheden die je tegenkomt maken je wegwijs in en rond de oude Hanzestad.


Deventer historie

Monumenten in Deventer vertellen hun verhaal

Het boek beschrijft de achtergronden van de vele herdenkingsmonumenten, gevelstenen en herinneringsplaquettes in de huidige gemeente Deventer.

De gevonden monumenten zijn alle in het boek afgebeeld. Tezamen vormen ze een ‘open geschiedenisboek’ . Voor wie de stad wil leren kennen een onmisbaar document.


Aan de rand van de stad

Een nieuwe kijk op Deventer! De geschiedenis en topografie van Deventer komen in deze uitgave niet op de gebruikelijke manier aan de orde. Niet het stadscentrum binnen de ommuring vormt het uitgangspunt, maar het gebied dat direct daarbuiten is gelegen: de stadsvrijheid ofwel het schependom. In deze rafelrand van de stad had de magistraat van Deventer het voor het zeggen. Op basis van een uitgebreid bronnenonderzoek geeft de auteur een samenhangend beeld van de omvang en betekenis van dit gebied. Aan de orde komen onder meer de landweren en de verdedigingswerken, belegeringen, de rol van het water, de Deventer Enk, de stadsweiden, de oeververbindingen, het park de Worp en het tuinengebied de Hoven.

Het verhaal begint in de Middeleeuwen en loopt door tot de 19de eeuw. Toen was aan de stadsvrijheid voor altijd een einde gekomen. Dr. C.M. (Clemens) Hogenstijn werd in 1948 geboren in een woning in de Alexander Hegiusstraat in de vroegere stadsvrijheid van Deventer. Ooit lagen daar de Voolderakkers. Hij promoveerde aan de Radbouduniversiteit in Nijmegen op een proefschrift over de Patriottenbeweging en was als stadshistoricus verbonden aan Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek in zijn geboorteplaats. Na zijn pensionering blijft de geschiedenis van Deventer hem bezighouden.


Deventer kookboek

Deventer, dat is koek, tot op de dag van vandaag. Maar er werd en wordt daarnaast heel veel ander lekkers klaargemaakt én opgegeten in de Hanzestad. Wat at Erasmus tijdens zijn leerjaren op de Latijnse school? Hoe smaakten de worstjes die in de meer dan honderdjarige geschiedenis van de slagersfabriek van Stegeman werden gemaakt? Wat leerden al die generaties studentes koken op de Rijkslandbouwhuishoudschool, voordat ze Nederland en de wereld over zwermden om anderen het koken bij te brengen? En wat maken de huidige beste restaurants van Deventer allemaal klaar van de groenten, zuivel, vlees die het omringende Sallandse land voortbrengen?

Het Groot Deventer Kookboek is een smakelijk reis door de tijd, met recepten als reisleider. Van vissoep uit de Hanzetijd via de klassieke appeltaarten van de ‘Rollepoezen’ tot de gerookte Sallandse asperges met jonge Terwolde kaas op de hedendaagse menukaarten: het Deventer van vroeger en nu komt tot leven, via onze smaakpapillen. Uiteraard ook recepten met Deventer koek. Want die past niet alleen bij de koffie, maar is een prima ingrediënt voor wildschotel en appeldessert. Om maar eens wat te noemen.


Geschiedenis van Deventer

Meer dan 1250 jaar geleden bouwde de Engelse monnik Lebuïnus – die de Saksen kwam bekeren – een houten kerkje op de plaats waar de IJssel doorwaadbaar was: het huidige Deventer. Honderd jaar later plunderden vikingen de handelsstad Dorestad en de kooplieden vluchtten naar deze plek, die gunstig lag op de kruising van handelsroutes over land en water. Toen vervolgens Utrecht door vikingen werd platgebrand, vond ook de bisschop er een veilig heenkomen.

In de 14de en 15de eeuw groeide Deventer uit tot een jaarmarkt- en Hanzestad, maar het werd ook de stad van Geert Grote, waar de Moderne Devotie ontstond en zich via kooplieden over de wereld van de Hanze verbreidde. Deventer had bovendien een befaamde Latijnse School, die van groot belang was voor de verspreiding van het humanisme over Nederland. Tot in de 16de eeuw was Deventer de economische hoofdstad van het oosten. Toen de wereldeconomie veranderde, verloor zij haar aanzien aan Amsterdam en andere steden in het westen.

Twee eeuwen lang was Deventer een provinciestad vol vergane glorie, maar in de 18de eeuw speelde zij al weer de intellectuele hoofdrol in de Oost-Nederlandse patriottenbeweging. In de 19de eeuw ontwikkelde Deventer zich al vroeg tot liberaal bolwerk. Ondernemende Deventenaren loodsten de stad de industrialisatie binnen, waarna ook het socialisme er een vroege voedingsbodem vond.


Vergelijkbare berichten