De top 10 van de beste boeken over de Veluwe 2024
De Veluwe is één van de populairste regio´s van Nederland. Dit komt zeker de door prachtige natuur dat de Veluwe ons te bieden heeft. Maar de Veluwe grossiert in bezienswaardigheden en leuke steden en dorpen. Wist je ook dat de geschiedenis ook zeer rijk en interessant is.
De boeken die ik geselecteerd heb voor deze pagina laten je de mooiste routes, plekjes zien van de Veluwe maar vertellen je ook over de geschiedenis en het leven op de Veluwe.
Om je een goed beeld te geven van de Veluwe heb ik naast een boekomschrijving ook een link geplaatst van Bol.com. De link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de recensies en de waarderingen van de lezers. Via de link kun je het boek over de Veluwe eenvoudig bestellen.
Het Hoge Veluwe Boek
Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van Nationaal Park De Hoge Veluwe, oorspronkelijk het jachtterrein van de familie Kröller-Müller, verschijnt in 2010 Het Hoge Veluwe Boek. Het boek vertelt het verhaal van de stichters, die uit financiële nood het park in de jaren dertig aan de Nederlandse staat verkochten. Het gaat natuurlijk ook over het Gesamtkunstwerk jachtslot St Hubertus, de kunstwerken in het Kröller-Müller Museum en de bijzondere planten en dierensoorten. Prachtige foto’s completeren het beeld.
Groots genieten op de Veluwe
In deze gids vind je de mooiste routes op de Veluwe waarmee je allerlei bijzondere plakken in deze regio kunt ontdekken, het prachtige natuurgebied en de gezellige dorpjes. Bij iedere route vind je een leuk adres om een pauze in te lassen voor een hapje en een drankje of een hotel of camping waar je comfortabel kunt overnachten.
Veluwse verkenningen
Wat maakt de Veluwe zo bijzonder? In dit boek neemt schrijver-publicist Wim Huijser u mee op ruim twintig verkenningstochten over de Veluwe, met zowel individuen als vertegenwoordigers van organisaties die nauw bij de regio betrokken zijn. Van overheden, terreinbeheerders en deskundigen tot initiatiefrijke burgers en zij die door hun bijzondere leefomgeving geïnspireerd raken. Vanuit Wageningen waaiert hij uit over de Veluwe. Via het Luntersche Buurtbosch in noordelijke richting naar het Speulderbos en de Noorderheide bij Vierhouten. Hij maakt een tocht langs de Veluwse Bandijk, het sprengengebied en de Veluwezoom.
Met verhalenverteller Louis Fraanje bezoekt hij ‘de navel’ van de Veluwe, met schrijverjournalist Kester Freriks ervaart hij de stilte van Radio Kootwijk, met boswachter Lennard Jasper neemt hij de schade op die de droge zomers hebben aangebracht en met landschapsfilosoof Eric Brinckmann onderzoekt hij het Heelsumse Beekdal. Verkennend en filosoferend bezoekt Huijser boeiende uithoeken van de Veluwe, op zoek naar de ziel van het landschap.
Verrassende Veluwe
De Veluwe behoort tot de top van toeristische trekpleisters in Nederland. Veel mensen kennen dit grootste natuurgebied van Nederland als het gebied met veel bos en hei. De Veluwe is echter meer dan dat. Wie er oog voor heeft, ontdekt landschappen gevormd in ijstijden en sporen van vroege bewoners van Nederland.
Je ontdekt industriëel erfgoed en prachtige kastelen en landgoederen. Maar ook plekken die herinneren aan jarenlang militair gebruik, evenals nieuwe elementen zoals ecoducten en gebieden die teruggegeven zijn aan de natuur. Deze wandelgids leidt je in 25 wandelingen langs verschillende Veluwse landschappen. Je wandelt daarmee door bijzondere landschappen die duidelijk maken dat de Veluwe voor iedereen nog veel verrassingen biedt.
Wolven op de Veluwe
Nadat in 1897 de laatste wolf op de Veluwe werd gedood verdween het dier ruim een eeuw uit beeld om in 2018 terug te keren. Er vormde zich een wolvenpaar waarna welpen werden geboren. In totaal leven thans acht wolven in Nederlands grootste natuurgebied. Het leverde discussie en een hausse aan ‘wolvenactiviteiten’ op.
Het jaar 2019 werd met recht ‘Het jaar van de wolf’. Dit boek handelt over de relatie tussen mens en wolf die leidde tot een massale jacht op het dier, zeker toen de Veluwe te maken had met een wolvenplaag (rond 1600). Door allerlei maatregelen werd de wolf uitgeroeid. Slechts in de herinnering bleef de wolf aanwezig, zoals in naamgeving en toponiemen, later in sprookjes en was het dier te bewonderen in de dierentuin. Vanaf de 20e eeuw zou er meer gediscussieerd worden over de natuur en werd er voorzichtig geopperd dat de wolf terug zou kunnen keren. Dat werd in 2013 waarheid, waarna voor- en tegenstanders over elkaar heen buitelden. Was Nederland niet te druk?
De wolf trok zich daar niets van aan en vestigde zich op de Veluwe. In 2019 was het dier vrijwel dagelijks nieuws en een golf van activiteiten was het gevolg. De auteur schetst de gang van zaken rond de wolvenjacht, de sprookjeswolf, de discussie en de terugkeer van het dier met al zijn activiteiten waarbij de nadruk ligt op de Veluwe al wordt er ook naar de algemene lijn gekeken. Evert de Jonge is historicus en publiceert regelmatig over lokale en regionale (Veluwse) geschiedenis.
Regio-Boek – Groot Veluws doeboek
De Veluwe: een prachtig stuk Nederland waar zoveel te beleven en te doen is. Soms zie je door de vele bomen de uitgestrekte bossen niet meer. Het Groot Veluws Doeboek biedt een ingang voor al die bijzondere uitjes en plekken op de Veluwe, en laat ze overzichtelijk de revue passeren.
Wat te denken van natuurexcursies op de Hoge Veluwe, lammetjes kijken bij de diverse schaapskuddes die de Veluwe rijk is, struinen door de stuifzandgebieden of je smaakpapillen laten verwennen tijdens de Midzomerproeverij in Vierhouten? En dan hebben we het nog niet eens over de vele creatieve en sportieve mogelijkheden die de Veluwe biedt.
Dit boek geeft je gegarandeerd inspirerende ideeën voor de leukste tripjes en uitjes die een ultieme beleving van de Veluwe zullen verschaffen. Een boek om nog jaren plezier van te hebben!
Crossbill guides 24 – Veluwe
Genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs 2017. Dé natuurgids voor de Veluwe! Immense stuifduinen en paarse heidevelden, oude bossen met kromme stammen en knoestige, met paddenstoelen bedekte takken, kabbelende beekjes waar de ijsvogels met een noodgang overheen schieten – de Veluwe is een uniek Nederlands natuurgebied.
Met deze gids ontdek je de Veluwenatuur optimaal. Uit de duizenden kilometers fiets- en wandelpad zijn 22 fiets- en wandelroutes geselecteerd die je langs de meest bijzondere plekken voeren. Van de Randmeren in het noorden, over de stuwwallen en zandgronden van het Veluweplateau tot het coulisselandschap en de rivieren in de vallei, alle aspecten van de Veluwe komen aan bod.
Uitgebreide achtergrondinformatie en tips om wild, flora en fauna te vinden maken deze gids compleet:
- De 22 beste wandel- en fietsroutes
- Tips om wild, vogels, vlinders, libellen, reptielen en amfibieën te vinden
- Natuur beleven met kinderen
- De beste plekken voor bloeiende heide, herfstkleuren, wild kijken etc.
- Uitgebreide informatie over landschap, geschiedenis, geologie, flora en fauna
- De beste plekken in ieder jaargetijde
Bij het boek hoort ook een handige app voor onderweg met seizoensgebonden informatie bij specifieke plekken en tips hoe je bepaalde dieren kunt vinden
Mysteries in Nederland – De Veluwe
Kunstroof bij het Kröller-Müller Museum Aan de beveiliging en bewaking gaat in Otterlo een enorme smak geld op: veertig procent van de totale begroting van het Kröller-Müller Museum. Blijkbaar niet voor niets. In 1988 vond in dit Veluwse museum de grootste Nederlandse kunstroof ooit plaats. Rovers op de Veluwe zijn blijkbaar van alle tijden Het spookhotel in Hattem
Op de Veluwe staan meerdere spookhuizen. Kasteel Doorwerth is het beste voorbeeld, maar wat te denken van een kinderboerderij waar het spookt in Ede, of een heus spookhotel in Hattem? Hattem ligt op het uiterste noordelijke puntje van de Veluwe. En het spook is er niet het enige lugubere stukje geschiedenis
Wandelen over de onbekende Veluwe
Zijn er dan nog niet genoeg wandelgidsen over de Veluwe zult u zich afvragen? Waarom er nog één aan toevoegen? Die vraag hebben wij ons als uitgeverij samen met de auteur ook gesteld en het antwoord op die vraag is deze gids: zoals een kok na tientallen jaren zijn gasten graag nog met nieuwe gerechten wil verrassen, zo willen wij graag de verstokte Veluwe-proevers versteld doen staan van wat ze nog niet kennen.
Rob Wolfs kent de Veluwe door en door. Door zijn werk als professioneel routemaker kent hij de Veluwe als zijn broekzak: ook de wegen en paden die niet in knooppuntennetwerken, paaltjesroutes of anderszins gemarkeerde wandelingen terecht zijn gekomen. Met al die onbekende ingrediënten heeft hij 20 stevige wandelingen in alle windstreken van de Veluwe samengesteld. Geef u over aan wandelkok Wolfs en laat u meevoeren op een verrassende reis langs nagenoeg ongebaande paden over de onbekende Veluwe.
De Veluwe gereformeerd
De zestiende eeuw staat bekend als de eeuw van politieke en religieuze verandering. Jos de Weerd onderzoekt hoe de omwenteling van kerk en wereld werd beïnvloed door lokale gemeenschappen, en andersom. Hij richt zich daarbij op de Veluwe, een deel van het hertogdom Gelre dat een strategische rol speelde in de machtsverhoudingen in de Nederlanden.
Op de Veluwe voltrok zich een katholiek vernieuwingsproces, dat door onverwachte gebeurtenissen omsloeg in een protestantse hervorming. Daar zag het lange tijd niet naar uit. Ondanks de vele variaties waren verschillende groepen van gelovigen eensgezind over de autoriteit van de Bijbel, het christocentrisme en de noodzaak van hoogopgeleide geestelijken.
Pas na de Beeldenstorm van 1566 kwam er een scheiding en ontbrandde het religieuze conflict. Uiteindelijk bleek de machtsovername door de gereformeerde Jan van Nassau beslissend en zette de protestantisering door. Het Veluwse reformatieproces, zo toont dit boek, was onregelmatig, onberekenbaar en kende per plaats verschillende uitkomsten.
‘Deze studie heeft veel te bieden qua prachtige, concrete vondsten over de rol van plaatselijke geestelijken, van de adel en de plaatselijke bestuurders. De Veluwe gereformeerd is voor iedereen die geïnteresseerd is in lokale en regionale geschiedenis bovendien een goudmijn: voor elke plaats wordt vermeld hoe die past in de kerkelijke structuur, welke pastoors en (later) predikanten er werkzaam waren, welke vicarieën er in de kerk gesticht waren en wie de collators daarvan waren.’ – Enny de Bruijn, Reformatorisch Dagblad
‘Het is echt bijzonder om te zien hoe Jos de Weerd historische gebeurtenissen weet te verbinden aan ontwikkelingen op theologisch gebied. Dat is iets wat in historische studies niet vaak gebeurt. (…) “Het boek kan beschouwd worden als een grote aanwinst voor het historisch onderzoek naar reformatieprocessen, niet alleen op de Veluwe, maar ook in andere delen van Gelderland en zelfs daarbuiten.’ – Christiaan Ravensbergen, Jaarboek Gelderland