De top 7 van beste boeken over de politieke partij VVD 2023
De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) is een rechtse liberale partij en werd opgericht in 1948 als opvolger van de Partij van de Vrijheid (PvdV). Sinds 31 mei 2006 is onze huidige minister president de politieke leider van de VVD. Sinds oktober 2010 is de VVD weer een regeringspartij en sinds deze datum is Markt Rutte ook onze Minister President.
Op het moment van het schrijven van deze blog, komen de provinciale verkiezingen in 2023 eraan en is de VVD nog steeds de grootste politieke partij van Nederland. Dit leek mij een goed moment om de beste boeken van de VVD eens op een rij te zetten. De boeken gaan direct en indirect over de VVD.
Om je een goed beeld te geven van de boeken heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek en via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen.
De prijs van de macht

Hoe kon de VVD onder Rutte zo langdurig succesvol worden? Een van de best ingevoerde insiders geeft een even boeiend als indringend document over tien jaar Nederlandse politieke geschiedenis.
Toen in 2006 de opgewekte, maar onbekende jonge staatssecretaris Mark Rutte na een traumatische strijd met Rita Verdonk leider werd van de VVD, bevond de partij zich op een electoraal dieptepunt.
Niemand had kunnen bevroeden dat Rutte haar vier jaar later naar een historische verkiezingsoverwinning zou leiden en premier van Nederland zou worden. Inmiddels is hij dat al meer dan tien jaar, met wisselende coalities en ondanks talloze affaires en politieke crises. Hoe heeft de VVD onder Rutte zo’n langdurig succesvolle partij kunnen worden? En wat is de prijs geweest van dat succes?
Politiek verslaggever Wilma Borgman volgt de liberalen al meer dan twintig jaar. In dit boek geeft ze een fascinerende kijk achter de schermen bij de strategische keuzes die binnen de partij zijn gemaakt en bespreekt ze ook de keerzijdes daarvan: het gebrek aan interne discussie, de kleine club beslissers en het ideologisch kleurverlies.
Begin 2022 stond Ruttes vierde kabinet op het bordes, ondanks een zeer turbulent jaar en na de langste kabinetsformatie uit de geschiedenis. Zal dit zijn laatste zijn? Hoelang kan hij dit nog volhouden? De prijs van de macht is een even boeiend als indringend document over tien jaar Nederlandse politieke geschiedenis, van een van de best ingevoerde insiders.
De liberale opmars

De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie is geboren op het puin van de Tweede Wereldoorlog. De Rotterdamse burgemeester Oud en een handvol liberalen verzetten zich tegen het nieuwe naoorlogse socialisme van de Partij van de Arbeid en richtten de VVD op.
In de zomer van 1948 maakte de partij met zeven mannen en een vrouw haar opwachting in de Tweede Kamer. Een lange tocht volgde, met interne strubbelingen in de jaren tachtig en invloeden van buitenaf, zoals de snelle opkomst en ondergang van de LPF, begin van deze eeuw. Uiteindelijk groeiden de liberalen, ondanks het bestaan van D66 ter linkerzijde, naar een hoogtepunt van 41 zetels bij de verkiezingen van 2012. Met De liberale opmars verschijnt voor het eerst een op schrift gestelde historie van een Tweede Kamerfractie, die met oog voor anekdote en detail de lijn volgt van de parlementaire geschiedenis.
Dit is het verhaal over de opbouw van de VVD door professor Oud, over de gloriejaren van Hans Wiegel, de problemen die Ed Nijpels op zijn bord kreeg, de triomfen van Frits Bolkestein en de wederopbouw door Mark Rutte na de magere jaren die volgden op de moord op Pim Fortuyn. André Vermeulen (1955) werkte in de jaren tachtig en negentig op het Binnenhof als parlementair verslaggever van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP). Daarna was hij hoofdredacteur van een tijdschrift voor ondernemers.
Sinds 2011 heeft hij een bureau voor journalistieke projecten en communicatieadviezen. ‘Het is een fantastisch verhaal met veel boeiende details uit het binnenste van de fractie, die niet eerder gepubliceerd zijn’- Dick Dees, staatssecretaris van WVC (1986-1989) en Tweede en Eerste Kamerlid (1972-2007) ‘Wie beweert dat politieke geschiedenis saai is, heeft het mis. Dit leest als een jongensboek!’ – Jan Kees Wiebenga, Raad van State
Doorbraakpartij

De naoorlogse politieke geschiedenis van Nederland heeft een verrassende uitkomst. Na de periodes van verzuiling en polarisatie, waarin sociaaldemocraten en christendemocraten als grootste partijen om de politieke macht streden, hebben we nu te maken met een versplinterd politiek landschap.
PvdA en CDA zijn gedecimeerd, populistische partijen en nieuwe beginselpartijen roeren de trom en de VVD heeft de centrale machtspositie ingenomen. Dat de VVD sinds 2010 de grootste is, hadden zelfs de liberalen niet verwacht. De naoorlogse geschiedenis van de VVD roept daarom een aantal vragen op: Hoe is de VVD in het centrum van de macht terechtgekomen? Is er sprake van toeval of van bewuste opzet? Op welke momenten wist de VVD te groeien? Welke strategieën hanteerden haar leiders? En welke campagnes waren succesvol? Doorbraakpartij is een verhelderende en verrassende analyse van een politieke successtory die nu al bijna 75 jaar duurt.
Lenny Vulperhorst is politicoloog en schreef eerder over fraude in de bouw- en vastgoedwereld, over de voedseltransitie en over de falende overheid. In 1985 was hij co-auteur van een ongepubliceerd gebleven boek over de VVD: Doorbraakpartij is dan ook het resultaat van bijna veertig jaar VVD-watching.
Mark Rutte

Herziene en uitgebreide editie Nooit eerder was het politieke einde van Mark Rutte zo dichtbij als in het voorjaar van 2021.
De man die de geschiedenis wil in gaan als de langstzittende premier van Nederland, werd bijna de premier die – na tien jaar – moest aftreden om een leugen. In de herziene editie van Mark Rutte, een onthullend portret van de VVD-premier, laat NRC journalist Petra de Koning zien wat zich achter de schermen afspeelde in de crisisdagen over de gefotografeerde verkennersnotitie, en hoe Rutte die overleefde.
Ze kleurt eerdere hoofdstukken verder in en beschrijft van binnenuit het coronajaar van Rutte, zijn vierde verkiezingsoverwinning op een rij – en de moeizame weg naar misschien wel zijn vierde kabinet.
Liberale lessen

In 2009 scoorde de VVD dramatisch slecht in de peilingen en leek het einde van de politieke loopbaan van de leider in zicht. Een jaar later mocht deze Mark Rutte zich de eerste liberale premier sinds een eeuw noemen.
Gerry van der List beschrijft op basis van vele gesprekken, reportages, archiefonderzoek en persoonlijke impressies de opmerkelijke opmars van de VVD, die zich snel ontwikkelde tot een goed geoliede campagnemachine met een grote bestuurlijke macht. Uiteraard gaat Liberale lessen ook in op de schaduwzijden van het succes: de talrijke integriteitsproblemen, het verstommen van het interne debat, de verbleking van het liberale profiel door bestuurlijk opportunisme. Zo ontstaat een uiterst levendig beeld van de kracht en zwaktes van de partij die al bijna een decennium de Nederlandse politiek domineert.
Gerry van der List is redacteur van Elsevier Weekblad. Hij werkte bij de Teldersstichting, het wetenschappelijke bureau van de VVD, en promoveerde op een studie over de partij, De macht van het idee.
Tien jaar in het Torentje

Premier Mark Rutte schreef parlementaire geschiedenis. Hij leidde drie kabinetten, vertegenwoordigde het land in Brussel en trad aan als crisismanager. Is Mark Rutte een politiek genie? Hij bleek pragmatisch, wendbaar en resultaatgericht. Zijn contactuele vaardigheid, dossierkennis, debatkwaliteit en taallenigheid kwamen van pas om meerderheden te verwerven en uit te bouwen. Hij past in een tijd waarin regeren ook reageren en improviseren is. Steeds meer Nederlanders schonken hem het vertrouwen. In dit boek worden de sterke en zwakke kanten van de premier op een rij gezet. Kreeg het premierschap meer allure
De Founding fathers van de VVD

Een onthullend boek over de oprichters van de VVD, Dirk Stikker en Piet Oud. Aanvankelijk werkten zij in harmonie samen, maar er volgden al snel conflicten. De oprichting van de VVD was 75 jaar geleden het werk van twee elitaire heren: zakenman Dirk Stikker en politicus Piet Oud.
Hoe kwamen de directeur van Heineken’s Bierbrouwerij en de burgemeester van Rotterdam tot het besluit om in januari 1948 een nieuwe politieke partij op te richten? De VVD was meteen succesvol bij de Tweede Kamerverkiezingen van juli 1948. Vervolgens werd de onervaren Stikker minister van Buitenlandse Zaken, terwijl de politieke veteraan Oud fractieleider werd. Tegen de achtergrond van de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog traden de tegenstellingen tussen deze twee sterke persoonlijkheden op de voorgrond.
Stikker beschuldigde Oud van het zaaien van tweedracht, terwijl Oud van zijn kant Stikker liever zag vertrekken als minister. De persoonlijke vertrouwensbreuk werd in 1951 publiek, toen fractievoorzitter Oud zijn partijgenoot Stikker dwong tot aftreden als minister, waarmee het eerste kabinet-Drees viel. Pas bij het twintigjarig bestaan van de VVD in 1968 volgde een verzoening.