De top 10 van de beste boeken over de ziekte Kanker 2024
Uit een CBS onderzoek blijkt dat bij personen tussen 40 en 80 jaar kanker de meest voorkomende doodsoorzaak is. Volgens het KWF krijgt 1 op 3 mensen kanker, het overlevingspercentage is 65%. Iedereen krijgt direct of indirect te maken met de ziekte kanker. Gelukkig is de overlevingskans de laatste jaren gestegen. Dit heeft zeker te maken met het preventief onderzoek en de nieuwe technieken en mogelijkheden.
Dat de ziekte kanker een grote impact heeft op onze samenleving is ook terug te zien in alles wat er in de media te vinden is over de ziekte. Ook qua boeken is er een groot aanbod. Boeken over de ziekte en alles wat er mee te maken heeft maar ook de verhalen van betrokkenen en patiënten.
De boeken in de top 10 over de ziekte Kanker zijn heel divers. Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft meer informatie over de auteur en het boek zelf, zoals de waardering en de recensies van de lezers. via de link kun je het boek ook eenvoudig en snel bestellen (kopen).
LEEF
Bibian Mentel kreeg sinds het jaar 2000 vijftien keer de diagnose kanker. In LEEF lees je hoe Bibian na elk slechtnieuwsgesprek snel de knop omzet en hoe ze er heel bewust voor kiest om te leven. Want leven deed ze. Met hart en ziel. Elke dag opnieuw.
Bibian inspireerde en motiveerde tijdens haar leven dagelijks mensen – en dat doet ze nog steeds – om te kiezen voor het leven en het maximale uit jezelf en uit het moment te halen. Bibian: Als ik bij alles wat mij overkomt in een hoekje ga zitten kniezen, dan had ik de afgelopen jaren weinig plezier beleefd. Ik geniet van al het goede in mijn leven en zorg dat mijn lichaam in optimale conditie is om de strijd tegen kanker aan te gaan. Dat doe ik door positief denken, sporten, gezond eten en genoeg slapen. Daarnaast zijn goede artsen en een flinke dosis geluk essentieel.
Lutske Bonsma interviewde Bibian Mentel veelvuldig in 2017 en 2018 en schreef naar aanleiding hiervan het boek LEEF. Nadat bekend werd dat Bibian in februari 2021 uitbehandeld was, volgden nieuwe interviews die werden vastgelegd in de herziene uitgave van LEEF. “Volg je passie. Verzamel herinneringen in plaats van bezittingen.”
Beter op reis
In het inspirerende boek Beter op reis vertellen Viora Rebergen en Joost van Willigenburg over de turbulente periode waarin ze terechtkomen wanneer er bij Viora leukemie wordt geconstateerd.
In het inspirerende boek Beter op reis vertellen Viora Rebergen en Joost van Willigenburg, bekend van het reiskanaal Be More Unicorn, hun indrukwekkende verhaal.
Als Viora te horen krijgt dat ze acute lymfatische leukemie heeft verandert alles: haar bruisende leven waarin ze samenwoont met haar vriend Joost, vijf keer per week sport en fulltime werkt staat volledig op zijn kop.
In Beter op reis beschrijven Joost en Viora de rollercoaster waarin hun leven is veranderd: de gekke en aangrijpende situaties in het ziekenhuis, de hoop en wanhoop, kleine overwinningen en grote mijlpalen en hoe ze elkaar en hun relatie op de been houden. Na tweeënhalf jaar ziekenhuis wordt Viora genezen verklaard. Ze laten alles achter zich om hun droom waar te maken, en vertrekken voor een jaar op wereldreis.
Beter op reis is ontroerend en aangrijpend, maar ook optimistisch en ontzettend vrolijk: indrukwekkende anekdotes worden afgewisseld met hilarische verhalen van Joost en Viora, elk vanuit hun eigen perspectief. Een inspirerend boek voor iedereen die zich afvraagt wat écht belangrijk is in het leven.
Handboek kanker
‘Handboek kanker’ van Henk Fransen is het meest complete boek over kanker, vol reguliere én alternatieve geneeswijzen. Informeer jezelf met dit gemakkelijk leesbare en overzichtelijk ingedeelde boek.
Handboek Kanker van Henk Fransen is het meest complete boek over kanker. Het combineert op unieke wijze reguliere en alternatieve geneeswijzen, zonder het een of het ander af te wijzen.
Wie de diagnose kanker krijgt, gaat vaak op zoek naar manieren om zelf zoveel mogelijk controle uit te kunnen oefenen. In die zoektocht beland je op internet al snel in een wirwar aan informatie over mogelijke behandelingen en (alternatieve) geneeswijzen bij kanker. Wat moet je doen? Hoe kun je beoordelen of iets wel of niet goed voor je is?
Dit praktische Handboek Kanker helpt je snel en veilig op weg. Met behulp van een sterke- en zwakke puntentest bepaal je per onderdeel waar jouw verbeterpunten liggen (bijvoorbeeld op het gebied van voeding, supplementen, geestelijk welzijn) en hoe je hiermee aan de slag kunt. Dit alles in combinatie met de reguliere behandeling in het ziekenhuis waar je voor kiest.
Kasper
Als Jeroen zijn zoontje uit bed haalt ziet hij het meteen. Bij het wakker worden gaat er maar één oog open. Het andere is niet ontstoken, of door snot vastgeplakt, maar lijkt eerder verlamd. In paniek roept hij zo kalm mogelijk zijn zwangere vrouw naar boven om het ook te komen bekijken. Het is de ochtend die hun leven voorgoed verandert.
Dit verhaal gaat over Kasper. Toen hij net een jaar oud was werd er in zijn hoofd een kwaadaardige hersentumor ontdekt. Gemaakt van de meest agressieve kankersoort die er bestaat. Sindsdien is elke dag voor hem en voor iedereen die om hem geeft ongelooflijk spannend, maar tegelijk ook ongelooflijk mooi. De afgelopen jaren voelden als een achtbaan op losse schroeven, een aaneenschakeling van extreme onzekerheden en bizarre geluksmomenten.
Momenten die laten zien hoe breekbaar, maar vooral ook hoe mooi en bijzonder het leven elke dag kan zijn. ‘Ik heb meer dan duizend dagen alles gegeven. Echt alles wat ik in me had. En hier houdt het op. Ik voel een verlangen van vroeger naar boven komen. Een verlangen naar de knoop in mijn maag. Naar de onzekerheid die me misselijk maakte, Naar het fijne gevoel van naïviteit. Naar die ene kans van nul komma iets. Maar het is over. Dit is het einde van doorgaan.’
Jeroen van Veen (1981) is kunstenaar, schrijver, maar bovenal vader. Na meer dan tien jaar als creative bij verschillende reclamebureaus en mediabedrijven te hebben gewerkt, noemt hij zich sinds 2018 een vrije bedenker. Jeroen woont in Amsterdam met zijn vrouw en drie kinderen. In het najaar van 2021 besluit hij, nadat zijn zoontje meer dan duizend dagen intensief tegen kanker is behandeld, zijn pure, krachtige en eerlijke verhaal op te tekenen over hun leven tussen hoop en vrees.
Kankervrij
Gemiddeld krijgen vier op de tien Nederlanders en Belgen tijdens hun leven te horen dat ze kanker hebben. Dit risico wordt zelfs nog groter voor onze kinderen. De kans dat iemand in je directe familie wordt getroffen door kanker is bijna 100 procent!
Kanker is inmiddels onze belangrijkste doodsoorzaak geworden. Terwijl we al decennialang horen dat kanker spoedig geen dodelijke maar een chronische ziekte zal worden, is de praktijk helaas vaak anders.
William Cortvriendt legt in Kankervrij uit wat kanker is en gaat op zoek naar de onderliggende oorzaken voor het ontstaan. Hij stelt kritische vragen bij de gangbare verklaring dat kanker primair het gevolg is van een genetisch defect. Uit zijn verrassende analyse volgt waarom kanker vaker voorkomt en bovendien dodelijker is bij mensen die minder bewegen, industrieel bewerkte voeding eten en meer last hebben van aandoeningen zoals stress, overgewicht en hoog bloedsuiker.
Gebaseerd op uitgebreid wetenschappelijk onderzoek laat Cortvriendt zien dat we zelf een aantal maatregelen kunnen nemen indien we kanker hebben. Het blijkt dat deze acties een anti-kanker werking hebben en ook gebruikt kunnen worden om de gebruikelijke behandelingen zoals bestraling en chemotherapie werkzamer en bovendien veiliger te maken.
William Cortvriend (1956) heeft na het afronden van zijn artsenstudie directiefuncties bij verschillende medische organisaties vervuld en was werkzaam als consultant bij onder meer McKinsey & Company. Hij is tevens auteur van diverse bestsellers over de relatie tussen leefstijl, gezondheid en ziekte.
In 2016 schokte hij de medische wereld door in de zes miljoen keer bekeken televisieserie Hoe word ik 100 aan te tonen dat de voordelen van de door hem voorgestelde gezonde leefstijl niet alleen theoretisch zijn.
De deelnemers van de televisieserie, die allen leden aan ernstige gevolgen en complicaties van diverse chronische welvaartsaandoeningen zoals diabetes en hart- en vaatziekten, herstelden binnen vijf maanden en voelden zich weer gezond.
Alles over borstkanker
Dit boek verscheen voor het eerst in 2007 en is intussen uitgegroeid tot de bijbel over borstkankerbehandeling. Deze alweer zevende druk is het afgelopen jaar compleet herzien door een team van 35 borstkankerspecialisten. Jaarlijks worden ruim 17000 vrouwen en ca. 150 mannen met de diagnose borstkanker geconfronteerd. Het boek is geschreven door specialisten die iedere dag met borstkanker bezig zijn, geschreven voor vrouwen met borstkanker of een verhoogd risico daarop, voor vrouwen die op zoek zijn naar informatie die haar kan helpen bij het maken van de juiste behandelkeuzes.
Alle fasen van de ziekte worden beschreven, van diagnose tot palliatieve zorg. Ook vertelt het de (soms harde) waarheid over borstkanker; een ziekte die in veel gevallen te genezen is, maar nog steeds dagelijks slachtoffers maakt. Het boek is ook heel behulpzaam voor familieleden en vrienden van patiënten, voor hulpverleners als compleet naslagwerk en voor andere geïnteresseerden. Borstkanker is, helaas, een onlosmakelijk onderdeel van onze samenleving.
De auteurs van Alles over borstkanker hebben maar één doel: informatie op juiste manier overbrengen die nodig is voor jou. En de auteurs hebben een droom: dat we borstkanker steeds verder onder controle krijgen en patiënten steeds minder aan borstkanker zullen overlijden
Antikanker
Ons lichaam produceert voordurend beschadigde cellen. Niet iedereen krijgt echter kanker. Genetische factoren spelen in ten hoogste 15 procent van de gevallen een rol, het overgrote deel heeft te maken met onze levenswijze. Hoe komt het dat borst-, darm- en prostaatkanker in het Westen veel vaker voorkomen dan in Azië? En dat bij Japanners die zich in het Westen vestigen prostaatkanker op den duur even vaak voorkomt als bij ons? Kennelijk is er iets in de levenswijze van Aziaten dat voorkomt dat microtumoren tot ontwikkeling komen.
Volgens Dr. David Servan-Schreiber zouden we een bijdrage kunnen leveren aan het voorkomen van kanker door: ons te wapenen tegen verstoring van ons milieu; onze voeding aan te passen psychologische trauma’s te verwerken; een andere relatie aan te gaan met ons lichaam
De auteur spreekt niet alleen als arts en onderzoeker. Hij onthult dat hij zelf kanker heeft gehad en vertelt hoe hij de ziekte te lijf is gegaan. Door dit heftige innerlijke avontuur met ons te delen hoopt David Servan-Schreiber dat hij iedereen, in welke omstandigheden dan ook, kan helpen om het geluk aan zijn of haar zijde te krijgen.
Licht in de tunnel
Marc de Hond vertelt openhartig over de periode nadat hij te horen had gekregen dat hij kanker had. Vol optimisme en humor weet hij zelfs licht te brengen in de donkerste momenten.
‘We wachten niet tot het licht aan het einde aan de tunnel, maar we hangen zelf de lampjes op.’
Toen Marc de Hond eind 2018 hoorde dat hij ziek was, besefte hij dat er een grote kans was dat hij zijn kinderen niet groot zou zien worden. Hij besloot een dagboek te gaan bijhouden. Het werd een periode van veel slecht nieuws en donkere momenten. Maar hij en zijn gezin traden ook de moeilijke momenten met optimisme en humor tegemoet.
De lampjes in de tunnel waren het bijzondere huwelijksaanzoek in Carré tijdens de eerste chemo, het afscheidsfeest voor zijn blaas die verwijderd moest worden, de pretparkbezoeken met de kinderen op goede dagen en het huwelijksfeest toen Marc en zijn vrouw Remona al wisten dat hij niet meer beter zou worden, maar dat geheim hielden voor hun gasten.
Licht in de tunnel is een bijzonder boek met een unieke en inspirerende kijk op leven en dood. Naar Marcs wens verschijnt het na zijn dood. Hij overleed op 3 juni 2020.
Van carrière naar kanker
Ronald maakt de mentale, inspirerende reis van chronische kanker inzichtelijk. Een boek voor lotgenoten, partners, ouders, familie, vrienden. Hij wil het kwetsbaarheids taboe van mannen doorbreken.
Een open, adembenemend en rauwe beschrijving van het proces van tweeënhalf jaar na de diagnose van chronische kanker. Een kijk diep in de ziel van een man die worstelt met de dood. Dromen en toekomstplannen vallen in duigen. Het geeft een verrassende inkijk in de emoties van een man. Verbluffend hoe Ronald met humor blijft zoeken naar oplossingen. Een transformatieverhaal naar een nieuwe identiteit en een nieuwe manier van (zinvol) leven. Lessen uit zijn jeugd, studie en werk komen nu van pas. Gefascineerd kruip je in het hoofd van Ronald. Een indrukwekkend, pragmatisch boek dat hoop en inspiratie biedt. Een must-read voor iedereen die geïnteresseerd is in persoonlijke ontwikkeling en levenslessen. Wees bereid om geraakt te worden.
Eten tegen kanker
In deze geheel herziene editie van Eten tegen kanker deelt Dr. Richard Béliveau alle nieuwste inzichten in de rol die voeding speelt bij het ontstaan van kanker. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt steeds meer op welke manier onze eetgewoonten van invloed kunnen zijn op het ontstaan en tegengaan van kanker. Deze informatie is voor jou bijeengebracht in een bijzonder toegankelijk, informatief en praktisch boek.