| | |

De top 7 van de beste boeken over ons DNA 2025

Het DNA van ieder mens is anders en kan gezien worden als een soort unieke barcode. Vaak hoor je het begrip DNA als het om onderzoeken gaat bijvoorbeeld bij moord of misdrijven, maar DNA wordt ook gebruikt bij het erkennen van familie en voor medische onderzoeken.

Over DNA valt veel te vertellen dat blijkt ook wel aan het aantal boeken dat is geschreven en gaat over DNA. De 7 beste boeken heb ik voor je op een rij gezet en uitgebreid beschreven. Naast een boekomschrijving heb ik ook een link van Bol.com geplaatst.

De link van Bol.com geeft extra informatie over het boek, waaronder de waarderingen en recensies van de lezers. Via de link kun je het boek over DNA eenvoudig en snel bestellen.

BoekenBoeken

DNA zoekmachine

DNA Zoekmachine vertelt over de mogelijkheden en ontwikkelingen van DNA-databanken. Dit gebeurt aan de hand van zes zaken, die elk een andere manier laten zien waarop DNA-databanken een bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van strafzaken en het identificeren van onbekende personen. Samen illustreren die zes zaken de prominente, onmisbare plek die DNA-databanken hebben gekregen in het huidige opsporings- en identificatieonderzoek.

Bijvoorbeeld bij de oplossing van de moord op Anne Faber, de identificatie van de ruim vijftig jaar vermiste visser Arie van der Plas en de ontmaskering van de ‘Golden State Killer’ – de mysterieuze seriemoordenaar in de Verenigde Staten – speelden DNA-databanken, op verschillende manieren, een cruciale rol. De Nederlandse DNA-databank voor strafzaken, opgericht in 1997, is uitgegroeid tot een onmisbaar opsporingsmiddel.

Wekelijks koppelt deze databank zo’n 85 sporen van plaatsen delict aan personen en draagt daardoor continu bij aan het oplossen van zaken. Dankzij technologische ontwikkelingen en aangepaste wetgeving biedt deze DNA-databank nu veel meer mogelijkheden dan in het verleden. Daarnaast is er nóg een DNA-databank die wordt gebruikt voor forensisch onderzoek: de DNA-databank Vermiste Personen, bedoeld om onbekende dode personen te identificeren en daardoor vermiste personen terug te vinden.

In 2018 is in de Verenigde Staten een nieuwe vorm van forensisch DNA-databankonderzoek geïntroduceerd: Investigative Genetic Genealogy. Hierbij maken de opsporingsinstanties gebruik van private genealogische DNA-databanken. Dit zijn databanken waarin personen vrijwillig hun DNA-profiel laten opslaan om meer te weten te komen over hun afkomst en verwanten. Mede aan hand van deze ontwikkeling laat DNA Zoekmachine zien welke mogelijkheden zich aandienen. Het is uiteindelijk aan de samenleving om te bepalen of die ook zullen worden gebruikt.


Pocket Science 5 – DNA-bewerking

Een nieuwe techniek voor het aanpassen van DNA is op dit moment een revolutie aan het ontketenen. Sinds kort kunnen wetenschappers met Crispr/Cas9 heel specifieke stukjes uit genen knippen en vervangen door een stukje naar keuze. Dit boekje legt op een toegankelijke manier uit hoe de techniek werkt. Ook bespreekt het hoe de techniek het genezen van genetische ziekten veel makkelijker maakt. Maar moeten we nu niet vrezen voor superbaby’s? Ook dit soort ethische vragen passeren de revue.


Zolang er leven is is er DNA

Wat is DNA? Wat heeft het te maken met het ontstaan van het leven en met de evolutie? Welke rol speelt het bij het overerven van lichamelijke en geestelijke eigenschappen? Hoe werkt een DNA-test bij het vaststellen van iemands identiteit of familieverwantschap? Wat houdt nu het genetisch manipuleren in?

Op al dit soort vragen zal in dit populair-wetenschappelijke boek worden ingegaan. Wetenschappelijk, omdat er zorgvuldig wordt uitgegaan van bekende feiten en theorieën en vandaar uit via logische redeneringen getracht wordt bovengenoemde zaken te verklaren. Populair, omdat het boek is geschreven om de onderwerpen voor een zo breed mogelijk publiek helder, begrijpelijk en duidelijk te maken.

De auteur, Joost Kerssemakers, biologiedocent van beroep, is er uitstekend in geslaagd dit onderwerp op aantrekkelijke, informatieve en humoristische wijze uit te diepen. Zijn aansprekende voorbeelden maken deze vaak moeilijke materie op een goede manier duidelijk.


DNA

Een halve eeuw geleden al huppelden de eerste mensen op de Maan, maar pas de jongste jaren geeft ons DNA zijn geheimen prijs. De ene doorbraak volgt de andere in sneltempo op en het gaat zo hard dat de wetgeving hopeloos achterop hinkt. Gelukkig is Lieven Scheire wel mee met de laatste ontwikkelingen. Niet alleen maakt de wetenschapscomedian de nieuwste inzichten in het DNA onderzoek aanschouwelijk, Scheire werpt ook de vraag op wat we daar nu eigenlijk mee zijn.

De eerste genetisch gemanipuleerde mens is intussen geboren, maar zou u uw eigen kind genetisch laten aanpassen? Zo kunt u zware ziektes voorkomen—en meteen kunt u uw kind ook wat extra talenten toestoppen. Moet de politie toegang krijgen tot het DNA van burgers? U kunt vrezen voor een politiestaat, maar nieuwe DNA-technieken werpen wel nieuw licht op moordzaken die lange tijd onopgelost bleven.

Laat u uw DNA uitlezen voor stamboomonderzoek? Prima, maar dan achterhaalt u mogelijk een vervelende waarheid over de huwelijkse trouw van uw grootmoeder. Heel binnenkort wordt er zeer veel mogelijk en we moeten stilaan nadenken over de beslissingen die we moeten nemen. Lieven Scheire werpt een blik vooruit naar de nabije toekomst en u mag zelf beslissen of die toekomst u hoopvol of angstig stemt. Ondertussen kunt u wel uitpakken met honderden razend interessante weetjes over ons DNA


DNA een blauwdruk

De meeste handboeken duiken vrijwel meteen in het diepe en veronderstellen voorkennis, zodat een beginneling door de bomen het DNA-bos niet meer ziet. Dit boek dient daarom als een opstap voor meer verdergaande boeken en leidt de lezer op een begrijpelijke wijze de wereld van het DNA binnen. Vrijwel alle onderwerpen op het brede terrein van het DNA komen aan de orde, vanaf de dubbele helix van Watson en Crick tot en met het `hermaniseren`, de ontwikkeling van transgene planten en dieren. Het uitgebreide register en de lijst van afkortingen verhogen de studiewaarde.


DNA-mengprofielen in strafzaken

De waardering van DNA-bewijs vormt al jaren een heet hangijzer in strafzaken. Uit eerder onderzoek blijkt dat rechters en andere procesdeelnemers moeite hebben om DNA-bewijs te begrijpen en op juiste wijze te interpreteren. In dit boek wordt verslag gedaan van een onderzoek naar de kwaliteit van rechterlijke uitspraken ten aanzien van de waardering van DNA-mengprofielen.

De auteur besteedt eerst uitgebreid aandacht aan het juridisch kader, de wijze waarop DNA-bewijs in strafzaken wordt gepresenteerd en de verschillende fouten die bij de waardering hiervan kunnen worden gemaakt. Op basis van het uitgevoerde jurisprudentieonderzoek wordt vervolgens geconcludeerd dat de waardering van DNA-bewijs te wensen overlaat, ondanks de reeds genomen initiatieven ter verbetering van deskundigenrapportages en het begrip hiervan. In 55 van de 78 uitspraken die in dit onderzoek zijn bekeken, worden namelijk onduidelijkheden, vaagheden en/of denkfouten in de bewijsoverwegingen aangetroffen.

De auteur gaat in op de vraag op welke wijze de resultaten van dit onderzoek geïnterpreteerd mogen worden en doet een aantal aanbevelingen ter verbetering van de waardering van DNA-bewijs.


DNA-match

Hoe cruciaal kan een onzichtbaar spoor zijn voor de ontknoping in een moordzaak? Hoe werkt het Nederlandse CSI eigenlijk? In DNA-match beschrijven Lex Meulenbroek en Paul Poley vijftien spraakmakende misdrijven in Nederland, waarbij DNA voor een doorbraak zorgde, zoals bij de moorden op Sybine Jansons, Andrea Luten, Willem Endstra en Marianne Vaatstra.

De auteurs reconstrueren het misdrijf en de spannende weg naar de ontknoping via persoonlijke, vaak aangrijpende verhalen van nabestaanden, verdachten, rechercheurs, officieren van justitie, advocaten, forensisch experts, rechters en andere betrokkenen.

DNA-match is een verzameling spannende, waargebeurde verhalen uit de boezem van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Het geeft een unieke inkijk in de wereld van het Nederlandse CSI en is een toegankelijk geschreven, meeslepend boek. Een absolute must voor een ieder die geïnteresseerd is in true crime.

‘Een must voor politici, politie, journalisten, burgerspeurders en… vooruit… complotdenkers. Superboek.’ – Peter R. de Vries op Twitter

‘Interessant, kloek boek.’ – Jeroen Pauw in P&W.

‘Een fraai boek van een gedreven toponderzoeker.’ – Elsevier


BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten