De top 10 van de beste boeken over drugs 2024
Drugs is niet meer weg te denken in de huidige maatschappij. Veel nieuwsberichten hebben direct en indirect te maken met drugs. Van een drugs vangst tot een liquidaties en nog veel meer. De onderwerpen die met drugs te maken hebben zijn over het algemeen ook heel breed. Je hebt het maken van drugs, het transport, de handel, de organisaties, de verslaafde, de gebruiker, de afkicker etc.
Dit maakt de top 10 met boeken ook heel divers. Alle thema´s en onderwerpen die ook maar iets met drugs te maken hebben, komen aanbod in één of meerder boeken. Dit artikel is geschreven na vragen over de boeken van waargebeurde verhalen over drugs en alcohol.
De boeken worden uitgebreid beschreven en om je een goed beeld te geven heb ik ook een link van Bol.com aan de beschrijving toegevoegd. Deze link geeft veel extra informatie over het boek, de auteur maar geeft ook de waardering en de recensies van de lezers weer. Via de link kun je het boek ook eenvoudig bestellen.
Drugs voor junkies en dummies
In Drugs voor junkies en dummies wordt de lezer een overzicht van alle soorten drugs voorgeschoteld. Wat doen drugs met je? Hoe verslavend zijn ze? Wat zijn de voordelen en wat zijn de gevaren?
Wesselink en Bezemer zijn er immers van overtuigd dat je verstandig kunt omgaan met bedwelmende middelen. Uit persoonlijke ervaring weten ze dat de meeste ongelukken niet door een bepaalde substantie veroorzaakt worden, maar door onwetendheid.
Wesselink en Bezemer leveren met Drugs voor junkies en dummies een uiterst overzichtelijk werk af voor een breed publiek: van de jongeren die willen gaan experimenteren en goed geïnformeerd willen zijn, tot ouders die bezorgd zijn en meer willen weten over de soorten drugs waarmee ze in aanraking komen.
Een informatief naslagwerk, gelardeerd met foto’s en persoonlijke ervaringen van Filemon Wesselink, die voor Spuiten en Slikken de meest gangbare (en een paar minder gangbare) drugs uitgeprobeerd heeft.
Filemon Wesselink (1979), een bekend gezicht van BNN, is presentator, programmamaker en schrijver. In zijn nieuwste programma ‘De Week van Filemon’ volgt hij BN’ers en BV’s op de voet.
David Bezemer (1979) is journalist en tv-maker. Hij werkt momenteel voor verschillende televisieprogramma’s en heeft een eigen productiebedrijf.
Wesselink en Bezemer zijn de makers en pioniers van de eerste seizoenen van het programma Spuiten en Slikken, een informatief programma dat veel commotie veroorzaakte.
Wiet = verdriet
Als een zelfstandig ondernemer door een faillissement van een klant voor tonnen het schip in gaat, komt hij per toeval in aanraking met het Groene Goud. Hij besluit om zichzelf uit het moeras te trekken door met grootschalige hennepteelt aan de slag te gaan. Hij wil op die manier zijn schulden afbetalen en zijn schuldeisers van zich afschudden. Jarenlang weet hij zich staande te houden, totdat Justitie meer dan 10 jaar later zijn goudmijn oprolt.
De schimmige wereld achter de wiethandel wordt helder beschreven. Alle verhalen berusten op waarheid, maar de namen zijn gefingeerd. Onder het pseudoniem Mr. Silver Haze vertelt hij boeiend en met de nodige humor zijn belevenissen. Hij houdt zijn identiteit geheim. Na het lezen van dit interessante verhaal zal de lezer begrijpen waarom.
Kapitein Coke
Een ultra spannend boek over cocaïnetransporten, geschreven vanuit een Braziliaanse gevangenis: Een avonturier met een veel groter verhaal.
Een ultra spannend boek over cocaïnetransporten, geschreven vanuit een Braziliaanse gevangenis: Een avonturier met een veel groter verhaal. In de zomer van 2015 berichtten de Nederlandse kranten dat de toen 48-jarige Raymond K. met een zeilboot tjokvol cocaïne (613 kilo) was gearresteerd voor de Braziliaanse kust.
De kranten kopten “dat hij daarmee zijn eigen record uit 2007 had verbroken”, toen de Franse politie ‘Kapitein Coke’ aanhield in Het Kanaal. Op zijn zeiljacht werd uiteindelijk exact 600 kilo verpakte coke aangetroffen. Raymond K. zit momenteel in een Zuid-Amerikaanse gevangenis voor zijn laatste aanhouding en schreef daar zijn avonturen op die voorafgingen aan zijn aanhouding in 2007.
Wie de Narcos-serie over Pablo Escobar heeft gezien, zou de indruk kunnen krijgen dat cocaïnevervoer een fluitje van een cent is. Raymond K. neemt ons mee in de echte wereld van de coketransporten.
Vanaf het begin uit De Marwei in Leeuwarden naar Spanje waar hij het vertrouwen van een goed georganiseerde club wint. Maandenlange voorbereidingen volgen met duiklessen, inzicht in brandstofopslag voor boten op de Atlantische Oceaan, afgestemde satelliettelefoons en codetalen voor de droppings. De miljoenenaanschaf van zeewaardige supersnelle boten voor de overtocht van en naar Colombia.
Zijn spannende ontmoetingen met overzeese drugskartels. De moeizame tocht door de gevaarlijke jungle onder het oog van paramilitairen naar de cokeplantages. De ontberingen van lange zeereizen en de angst om betrapt te worden tijdens cokedroppingen vanuit de lucht. En onderwijl houdt de politie Heemskerk hem in de gaten, later samen met de Spaanse, Portugese, Britse en Franse politie en de internationale criminele inlichtingendienst.
Een Franse onderzoeksrechter zei na zijn uitspraak tegen hem: ‘Raymond, het is jammer dat je nooit met me hebt willen praten, want ik zou zo graag een dag met je zitten om alle avonturen en verhalen van je te horen.’ Die verhalen vertelt Raymond K. nu in dit boek.
Met in zijn nawoord nog enkele onthullingen over deel II van ‘Kapitein Coke’ en een spijtbetuiging aan zijn familie en geliefden. Want er bestaat een andere kant aan de medaille van het leven van een internationale cocaïnetransporteur.
Parttime-junkie
Renee Kelder was jarenlang verslaafd aan GHB, een drug die nog steeds aan populariteit wint.
Herziene editie: met antwoorden op veel gestelde vragen van jongeren en ouders achter in het boek.
Renee Kelder groeit op in een liefdevol, hoogopgeleid gezin. Ze kijken naar de VPRO, rijden een Volvo en wonen in een keurige buurt in Heemstede. Een gezin waarvan je niet verwacht dat de jongste dochter vanaf haar negentiende zwaar verslaafd raakt aan GHB. Zes jaar lang leidde Kelder een onwaarschijnlijk dubbelleven, want ondanks haar vernietigende levensstijl vol drank en drugs studeerde ze ondertussen braaf in vier jaar af, ging ze nog trouw naar haar museumclubje en werkte ze in de verslavingszorg – de perfecte dekmantel. Niemand had iets door.
Parttime-junkie is het openhartige, spannende en ongelooflijke verhaal van een jonge vrouw die kon liegen als geen ander, maar die uiteindelijk vooral zichzelf voor de gek hield. Met dit boek sluit Renee Kelder haar dubbelleven en haar drugsverleden definitief af.
Eerste hulp bij verslaving
- Is cannabis minder verslavend dan alcohol?
- Moet je eigenlijk gemotiveerd zijn om te kunnen afkicken?
- Kan verslaving elke jongere overkomen?
Over cannabisgebruik leven grote misverstanden. Die bepalen jammer genoeg hoe we praten over de drug. Feit is dat cannabis gevaarlijker en schadelijker is voor jongeren dan voor volwassenen. Maar wanneer is drugsgebruik bij jongeren echt iets om je zorgen in te maken? Wanneer kun je iemand ‘verslaafd’ noemen? En wat kun je juist doen bij ernstige problemen?
Dit boek wikt en weegt hardnekkige mythes over verslaving bij jongeren, en biedt een omvattende visie op hoe we als zorgverleners en maatschappij beter kunnen omgaan met verslaving, zowel voor als tijdens de behandeling. Bovenal is het een oproep tot intensieve samenwerking tussen hulpverleners en ouders, om kwetsbare jongeren niet kansloos te maken.
Nederland drugsland
In Nederland is een fascinerende schaduweconomie ontstaan die geleid wordt door mensen die zich onaantastbaar wanen. De auteurs betogen hoe het verdienmodel van drugscriminelen ontkracht kan worden.
Nederland is gidsland in meer dan kaas en tulpen. Er is een fascinerende schaduweconomie ontstaan die geleid wordt door mensen die zich onaantastbaar wanen. Drugsmiljarden vernevelen ergens in de schemer tussen onder- en bovenwereld, kwetsbare jongeren worden geronseld voor hand- en spandiensten en grof geweld is altijd dichtbij.
Autoriteiten ontbreekt het aan macht en uithoudingsvermogen. Wat sommigen ook beweren, we kennen in Nederland geen war on drugs en die moet hier ook niet ontstaan. Tops en Tromp proberen de discussie buiten de sfeer van stammenstrijd te trekken. Ze betogen dat het verdienmodel van de drugscriminelen in Nederland kapot moet worden gemaakt. Tegelijk moet de nationale overheid zich voorbereiden op gecontroleerde vormen van legalisering van drugs.
Eigen teelt
Jaarlijks telen duizenden volwassen consumenten hun eigen cannabisplant, in de hoop zelfvoorzienend te worden en van het illegaal circuit weg te blijven. Helaas is de informatie die voorhanden is, vaak onvoldoende om tot een succesvol resultaat te komen.
Meer dan de helft van de pogingen tot eigen teelt mislukt, waardoor de consument genoodzaakt is om zijn cannabis opnieuw via het criminele milieu aan te schaffen.
Met dit gloednieuw en praktisch handboek voor eigen teelt, wil HGC Academy de consument de kracht geven om in zijn eigen gebruik te voorzien. Een schat aan praktische ervaring en wetenschappelijke onderbouwing, maakt dit boek een absolute aanrader voor iedereen die op een correcte, veilige en milieuvriendelijke manier zijn eigen cannabisplant voor persoonlijk gebruik wil telen.”
Christiane F.
Nu Christiane Felscherinow onlangs in een autobiografie heeft beschreven hoe het haar is vergaan nadat ze de Bahnhof Zoo de rug toekeerde, staat de klassieker Christiane F, over een drugsverslaafd meisje, weer volop in de belangstelling.
Hoog tijd dus voor een herziene uitgave van deze everseller, die al 35 jaar onafgebroken in druk is. En omdat drugs, alcohol en jongeren ook in onze huidige maatschappij nog steeds een levensgevaarlijke cocktail vormen, heeft psychiater en verslavingsdeskundige Bram Bakker een nieuw voorwoord geschreven
Groene vingers. Het verhaal van de Bierummer Wiettelers
De Bierummer wiettelers runden jarenlang hun kwekerij als een bonafide bedrijf. Over hun inkomsten droegen zij belasting af en de hoge energierekening werd netjes betaald. Toen het OM hun zaak aan de rechter voorlegde, oordeelde deze dat hun aanpak paste in het Nederlandse gedoogbeleid en legde de kwekers geen straf op.
De uitspraak bracht de paradoxen van het Nederlandse gedoogbeleid pijnlijk aan het licht. Want hoe kan het dat bijna zeshonderd coffeeshops wiet verkopen, terwijl de politie ondertussen jacht maakt op iedereen die zich bezighoudt met de productie ervan?
GROENE VINGERS is niet alleen een spannende reconstructie van een spraakmakende zaak, maar ook een bijdrage aan het debat over de legalisering van de hennepteelt.
Neerlandica Marrika van Beilen woonde en werkte zes jaar in de Verenigde Staten. Toen zij terugkeerde naar Nederland bleek haar huis, dat ze via een makelaar had verhuurd, in gebruik te zijn als een wietplantage. Deze ervaring zette haar aan tot het schrijven van dit boek.
De Schiedamse cocaïnemaffia
Op 14 april 2014 wordt Rotterdamse fruithandelaar Rinus Moerer voor zijn huis geliquideerd. Zijn gewelddadige dood hangt samen met een serie schietpartijen die het gevolg zijn van conflicten over onderschepte ladingen cocaïne in de Rotterdamse haven. Ook is een volstrekt onschuldige man vermoord die werd aangezien voor de Schiedamse ritselaar Dennis van den Berg, een goede bekende van Rinus Moerer.
Tijdens de onderzoeken naar al dit geweld krijgt de politie zicht op een criminele vete die draait om verraad, miljoenen drugsgeld en corruptie bij de douane. Uit angst voor elkaar wordt er informatie gelekt naar de politie, waarna het smokkelnetwerk wordt ontrafeld en de corrupte douanier Gerrit Groenheide kan worden gearresteerd.
De Schiedamse cocaïnemaffia gaat over de destructieve kracht van de drugshandel, die in toenemende mate bruut geweld veroorzaakt. De miljarden die in de cocaïnehandel omgaan leiden bovendien steeds vaker tot corruptie, óók bij de politie. Het noopt tot nadenken over het Nederlandse drugsbeleid en de strijd tegen de georganiseerde misdaad. De huidige aanpak van de cocaïnehandel is gedoemd te mislukken.
De Schiedamse cocaïnemaffia illustreert beter dan welk doorwrocht wetenschappelijk rapport dan ook dat de ondermijning van de maatschappelijke integriteit en het uit geldbejag van criminelen letterlijk vergiftigen van onze jeugd veel verder gaat dan menigeen denkt. John van den Heuvel