De top 10 van de beste boeken die gaan over dyslexie 2025
Zelf heb ik een lichte vorm van dyslexie, vandaar dat je ook wel eens een taalfoutje vind in mijn blogs. Zelf schaam ik mij niet voor mij dyslexie en schrijf ik vrijwel dagelijkse nieuwe blogs voor één van mijn websites. Helaas is dit niet voor iedereen mogelijk en zijn er ook mensen met een erge vorm van dyslexie, zo erg dat het je leven kan bepalen.
Voor deze pagina ben ik op zoek gegaan na de 10 beste boeken over dyslexie. De boeken zijn heel divers, van hulpboeken om met dyslexie om te gaan en te zorgen dat je er minder of geen last meer van hebt. Maar ook boeken met meer informatie over dyslexie.
Om je een goed beeld te geven van de boeken heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft extra informatie over het boek, zoals de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen.

Dyslexie en touwtjespringen

`Goed oefenen maar, hoort een kind vaak als het lezen moeilijk gaat. Maar oefenen met lezen heeft weinig zin als de oorzaak van de achterstand niet bekend is. Een leesachterstand kan verschillende oorzaken hebben.
Met dit praktische boek kun je als ouder zelf met je kind aan de slag. In het tienstappenplan wordt beschreven wat je van dag tot dag kunt doen zodat het lezen van je kind vooruitgaat. De eerste weken ligt de nadruk op tweehandige oefeningen en luister- en geheugenoefeningen. Daarna gaat je kind de letters maken van klei. De speciale leesbladen maken het stappenplan compleet. Samen met je kind ga je ontdekken dat lezen ook leuk kan zijn.
Ook mensen die in het onderwijs werken, zullen veel waardevolle oefeningen vinden in dit boek.
Waarom hebben veel dyslectische kinderen moeite met touwtjespringen? Zowel voor touwtjespringen als voor lezen is een goede samenwerking van meerdere gebieden in de hersenen nodig. Door de oefeningen uit dit boek te doen, worden de verbindingen tussen deze gebieden geactiveerd en verbeterd, waardoor het lezen met sprongen vooruitgaat.
Marijke van Vuure heeft een jarenlange ervaring in het begeleiden van kinderen met leesproblemen. Als leerkracht in het basisonderwijs ontdekte zij dat er niet genoeg tijd en juiste begeleiding was voor deze kinderen. Zij specialiseerde zich in dyslexie en leesproblemen in het algemeen, ontwikkelde haar eigen succesvolle aanpak en heeft een bloeiende praktijk.
De gave van dyslexie

Waarom zelfs heel slimme mensen soms niet kunnen lezen en hoe ze het kunnen leren
Herziene editie 2020 ism de Stichting Davis Dyslexia Association Nederland
Veel van ’s werelds succesvolste mensen danken dat succes aan dezelfde gave die hen verhindert goed uit een boek te kunnen leren.
Dit is de stelling van auteur Ron Davis. Zoals zovele dyslectici werd ook hij gezien als een dommerdje thuis en als achterlijk op school. Uiteindelijk werd hij een geslaagd ingenieur, zakenman en beeldhouwer.
Op zijn 38e ontdekte hij een manier om een heel boek in slechts een paar uur tijd te lezen. Dit was de inspiratie voor zijn methode, die miljoenen mensen in tientallen landen heeft geholpen om gewoon te kunnen lezen, schrijven en studeren.
Een doorbraak in de behandeling van dyslectici.
Dyslectische beroemdheden:
- Leonardo da Vinci
- Thomas Edison
- Albert Einstein
- Winston Churchill
- Walt Disney
- Whoopi Goldberg
De dyslexie survival gids

De Dyslexie Survivalgids legt aan kinderen uit wat dyslexie is en hoe je ermee kunt omgaan. In het boekje vind je: wat dyslexie betekent, welke gevoelens je hierbij kunt hebben, hoe je hulp kunt zoeken; hoe je ook op school het best kunt geholpen worden; welke bekende mensen ook dyslexie hebben; het verhaal van een lotgenootje en een mama; websites waar je informatie kunt vinden en leuke oefeningen kunt maken, quizzen en grappige mopjes … en nog veel meer.
Hulpwaaier dyslexie

Tips en strategieën bij de hand
Aangenomen wordt dat 5-10% van de kinderen dyslectisch is. Praktisch houdt dit in dat in elke schoolklas 1 à 2 leerlingen zitten met dyslexie. Het is belangrijk dat bij deze kinderen de dyslexie tijdig onderkend wordt om problemen te voorkomen. Er zijn speciale dyslexieprotocollen voor de school ontwikkeld, die de leerkracht hierbij kunnen ondersteunen.
Naast deze formele aanpak is de Hulpwaaier Dyslexie een handzame aanvulling die als naslagwerk kan dienen op school, in de RT-praktijk, maar ook thuis. In overzichtelijke secties worden onderwerpen als hulp in de klas, werken naar een diagnose, maar ook mythes en feiten op een rijtje gezet. Ook worden tips en adviezen gegeven over effectieve hulpmiddelen en methoden, en wordt er aandacht besteed aan de actuele criteria die gelden voor doorverwijzing naar gespecialiseerde hulp (zoals beschreven in het Protocol Dyslexie Diagnostiek en Behandeling).
DyslexieSleutels

Door middel van verschillende praktische opdrachten, de DyslexieSleutels, krijgen leerlingen met dit werkboek inzicht in hun dyslexie. Ze ontdekken hun sterke kanten en hoe ze die kunnen inzetten bij het leren. Ze ervaren hoe ze lange teksten kunnen leren, mindmaps kunnen maken én woorden en grammatica kunnen onthouden. Ook is het belangrijk om te weten hoe ze met toetsstress kunnen omgaan. Bij veel stress werkt het werkgeheugen minder goed, en geleerde informatie is dan moeilijk op te roepen.
Leerlingen leren hoe ze ervoor kunnen zorgen dat ze ontspannen een toets kunnen maken en hoe ze toetsvragen kunnen lezen en beantwoorden. Uiteindelijk maken ze hun eigen DyslexieSleutel, waarmee ze succesvol hun schoolcarrière kunnen vervolgen. Naast het werkboek is er ook een handleiding voor begeleiders, zoals docenten, remedial teachers, dyslexiecoaches en ouders. Het werkboek is ook verkrijgbaar als set van 5.
Dyslexie als kans

Als iemand de diagnose dyslexie krijgt, zien we dat meestal alleen als een probleem. Maar wist je dat veel succesvolle architecten, advocaten, chirurgen en zelfs bekende auteurs dyslectisch zijn? Dat is geen toeval: uit onderzoek blijkt dat dyslexie je op sommige gebieden juist een grote voorsprong oplevert.
Dit baanbrekende boek is geschreven door twee neurowetenschappers die jarenlang onderzoek hebben gedaan naar dyslexie. Ze laten zien hoe de hersenen van dyslectische mensen simpelweg anders zijn gestructureerd, waardoor ze niet alleen het geschreven woord anders waarnemen, maar bijvoorbeeld ook: een veel beter ruimtelijk inzicht hebben, verbanden kunnen leggen die anderen missen, goede narratieve denkers zijn, supercreatief zijn. Dit boek laat zien hoe dyslecten beter kunnen worden in dyslectisch zijn. Op school, op het werk en thuis.
Brock Eide en Fernette Eide zijn neurowetenschappers en internationaal erkende autoriteiten op het gebied van dyslexie en leerverschillen. Ze zijn de oprichters van de non-profit The Dyslexic Advantage, een van ’s werelds grootste organisaties en online community’s op het gebied van dyslexie.
Nu weet ik eindelijk wat dyslexie is

In haar jarenlange praktijkervaring als orthopedagoog heeft Chantal Engbers een eigen methode ontwikkeld om aan kinderen én volwassenen uit te leggen wat dyslexie nu eigenlijk is. Een methode die voor iedereen te begrijpen is en in gewone-mensentaal is geschreven, ondersteund door duidelijke illustraties. Dit bijzondere boekje is zo opgezet dat ouders of leerkrachten en kind het samen kunnen lezen: ze hebben elk hun eigen tekst en uitleg.
Geen wonder dat de titel dan ook luidt: ‘Eindelijk weet ik wat dyslexie is!’ Anderen over dit boekje: “Door deze bijzondere en prettige uitleg werd voor ons duidelijk waarom het langer duurt voordat woorden herkend worden. De verwerking verloopt ECHT anders en het is geen kwestie van beter je best doen. Erg bedankt hiervoor.” Geert-Jan & Hilde (ouders)
In dit boekje voor kinderen en ouders legt de auteur op een begrijpelijke en aantrekkelijke manier uit wat dyslexie met de hersenen doet en hoe je daarmee om kan gaan. Fijn is dat het boekje een apart deel voor ouders en hun kind bevat. De ouder legt uit, maar leert tegelijkertijd hoe dyslexie in de hersenen werkt en het kind krijgt in een vertrouwde omgeving een heldere uitleg voor een lastig probleem. Het is een boekje om nog eens samen te lezen.” Thalita Boumans, gezondheidszorgpsycholoog, auteur Taal in Blokjes.
Dyslexie: stoornis of intelligentie

Dat dyslectici een groot probleem hebben met de taal, is vaak maar al te duidelijk. Taal is in onze maatschappij een overheersend gegeven dat bijna al onze interactie met elkaar bepaalt. Als iemand dan niet zo goed is in het automatiseren van taal, levert dit al gauw onzekerheid en spanning op. Dat is precies waarom dyslectici, wanneer zij leren lezen en schrijven, al op jonge leeftijd faalangst in de vorm van prestatiedrang of uitstelgedrag ontwikkelen. D
yslexie: stoornis of intelligentie is geschreven voor en over volwassenen met dyslexie. De auteurs nemen stelling tegen de overtuiging dat dyslexie een stoornis is. Dyslexie komt in belangrijke mate voort uit een andere manier van denken, die in dit boek het conceptuele denken wordt genoemd. Het is die manier van denken die de basis vormt tot het hebben van succes en tot het ontwikkelen van een eigen manier van werken in de studie of op het werk. In die eigen manier van werken is het mogelijk om sneller te lezen, beter te schrijven, duidelijker te communiceren en een brug te leggen tussen conceptuele denkers en lijndenkers.
Het boek geeft de lezer inzicht in wat dyslexie is, wat de oorzaken van faalangst zijn en hoe deze twee fenomenen hand in hand gaan. Wanneer de faalangst vermindert, hebben dyslectici ook minder last van hun dyslexie. anders naar dyslexie te kijken, zullen dyslectici hun dyslexie beter kunnen accepteren en een positiever zelfbeeld kunnen opbouwen. Een positief zelfbeeld geeft ruimte en vrijheid in het leven en is een goed fundament voor het hebben van succes.
Over de auteur(s): Sjan Verhoeven en Gertrudie Boersen hebben sinds 2001 samen een eigen bedrijf in Amsterdam: Dynamika, organisatieadvies, training en coaching. Sjan Verhoeven is trainer en coach, dyslectisch en werkt vooral met volwassenen met dyslexie. Gertrudie Boersen is trainer, coach en systeemopsteller, niet-dyslectisch en begeleidt mensen bij levensvraagstukken en volwassenen met dyslexie in het verminderen van faalangst.
Wegwijs in dyslexie

Ben je wel eens angstig, somber of onzeker omdat je dyslexie hebt?
Dan is dit werkboek geschikt voor jou!
Het werkboek hoort bij de training Wegwijs in dyslexie. In deze training ga je samen met je trainer een avontuurlijke route afleggen. De route is een deel van een grotere reis: jouw leven met dyslexie.
Je maakt verschillende tussenstops waarbij je uitleg en oefeningen krijgt. Zo leer je steeds beter om te gaan met jouw dyslexie.
Aan het einde van de route ben je wegwijs in dyslexie en kun je vol vertrouwen je weg vervolgen.
We wensen je veel succes en plezier met deze training!
Exit dyslexie

Waarom leren zoveel kinderen niet goed lezen? Waarom schrijven ze zulke hanenpoten en spellen ze zo slecht? Komt dat door computers en internet? Of hebben ze ‘iets in hun brein’ waardoor ze het gewoon niet kúnnen leren? In Exit dyslexie begeleidt Erik Moonen het concept dyslexie naar de uitgang. Als we moeizame lezers de hulp willen geven die ze nodig hebben, moeten we ons niet bezighouden met wie dyslectisch is en wie niet. We moeten hun problemen oplossen. Daarover gaat dit boek. Over hoe we leren, over hoe het schrift werkt en vooral over de Alfabetcode: over hoe u elk kind vlot leert lezen en schrijven
