De top 10 van de beste boeken over eenzaamheid 2024
Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je mist een hechte emotionele band met anderen of je hebt meer behoefte aan contact dat je op het moment hebt. Bij eenzaamheid horen kenmerken zoals negatieve gevoelens, verdriet, angst en zinloosheid en lichamelijke of psychische klachten.
Gelukkig is er in veel gevallen wel iets aan eenzaamheid te doen, één van de stappen maar ook vaak de moeilijkste is hulpvragen. Gelukkig zijn er ook nog meer mogelijkheden en oplossingen, hierover lees je meer in de boeken die ik geselecteerd heb voor deze pagina.
Om je een goed beeld te geven van de boeken heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie en via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen.
Eenzaamheid
In zijn nieuwe boek ‘Eenzaamheid’ slaat hersenonderzoeker en bestsellerauteur Manfred Spitzer groot alarm. Eenzaamheid heeft in onze gedigitaliseerde en individualistische samenleving namelijk de vorm van een epidemie aangenomen, met een enorme impact op de lichamelijke en geestelijke gezondheid van veel mensen. Eenzaamheid kan iedereen treffen, is van alle leeftijden en je hoeft zelfs niet alleen te zijn om je eenzaam te voelen.
Spitzer toont niet alleen aan dat eenzaamheid meer is dan het gevoel geen contact met andere mensen te hebben, maar ook dat het een kwaal is met fatale gevolgen voor lichaam en geest. Eenzame mensen worden vaker ziek dan anderen, krijgen gemiddeld eerder kanker en hart- en vaatziekten, lijden vaker aan depressies en krijgen sneller last van dementie.
Wetenschappelijke studies bevestigen de alarmerende boodschap van Manfred Spitzer: de gevolgen van eenzaamheid vormen de belangrijkste doodsoorzaak in westerse landen.
Het leven is zo eenzaam niet
‘De meest opzienbarende verrijzenis sinds Lazarus’, zo noemde Piet Piryns de wederopstanding van Lévi Weemoedt dankzij de bloemlezing die Özcan Akyol samenstelde ter ere van Weemoedts zeventigste verjaardag. Van Pessimisme kun je leren! (2018) werden meer dan 100.000 exemplaren verkocht. De geschrokken dichter, van kinds af aan weinig aandacht gewend, reageerde met een kort versje:
Kleine correctie Door menigeen vergeten
werd ik voor dood versleten.
Versleten ben ik wel.
Maar dood is iets te snel.
En zó begint de bundel Het leven is zo eenzaam niet. Samen met Vic van de Reijt heeft Weemoedt een keuze gemaakt uit de mooiste gedichtjes die niet meer in druk zijn. Het is een treffende greep geworden uit Weemoedts droevigste hoogtepunten, waaronder zijn ‘Tips voor alleenstaanden’. Weemoedt zou Weemoedt niet zijn als hij niet ook de nodige nieuwe versjes aan deze verzameling toevoegde.
Individu en eenzaamheid
In deze moderne tijd wordt de mens steeds individualistischer. Dat levert een zekere mate van vrijheid op, maar in vele gevallen gaat het ook gepaard met isolatie, eenzaamheid, vervreemding van de realiteit. We zien om ons heen soms schrijnende zielenood. De interesse in de ander neemt ook zienderogen af. Het egoïsme neemt toe. Rudolf Steiner wijst ons wegen hoe we met deze vraagstukken kunnen omgaan. Hoe isolement kan oplossen, en warmte en liefde kunnen ontstaan. En hij geeft aan welke de drie idealen voor de nieuwe tijd zijn
Eenzaamheid bij jeugdigen
Dit boek laat zien hoe eenzaamheid ontstaat, wat het doet met jeugdigen en wat er aan te doen is. Het is een helder geschreven boek dat beoogt (aankomende) orthopedagogen, psychologen, psychiaters, sociaal-pedagogische hulpverleners, leerkrachten en beleidsmakers er van te doordringen dat eenzaamheid bij jeugdigen veel schade aanricht en daarom meer aandacht verdient.
Eenzaamheid onder jeugdigen wordt vaak niet opgemerkt als probleem. De aandacht gaat ten onrechte alleen uit naar ouderen. Maar ook jeugdigen kunnen eenzaam zijn en daar onder lijden. Eenzaamheid is een sluipend gevaar. Het vormt voor de ontwikkeling een ernstige bedreiging.
Eenzame jeugdigen verkeren in een kwetsbare positie met veel schadelijke gevolgen. Bij aanhoudende eenzaamheid raken zij steeds meer geïsoleerd en treden serieuze sociale, psychische en fysieke problemen op.Niet alleen de overheid, ouders en leerkrachten onderschatten de ernst van eenzaamheid, ook onder professionele hulpverleners is nog te weinig oog voor eenzame jongens en meisjes. Hulpverleners zijn vooral gefocust op problemen die in psychiatrische en psychologische handboeken worden vermeld. Eenzaamheid komt daar alleen als symptoom van andere problemen voor, terwijl eenzaamheid wel degelijk als een psychische stoornis is te beschouwen.
Denken met je hart 4 – Eenzaamheid
Eenzaamheid is in de spirituele traditie een noodzakelijke ervaring op onze inwijdingsweg. Zonder eenzaamheid geen geestelijke groei, lees de zorgvuldige woorden van Hans Stolp er maar op na.
Hans Stolp belicht in Eenzaamheid, troost door inzicht zijn bijzondere en tegelijkertijd hoopvolle visie op eenzaamheid. Meer dan een miljoen mensen voelt zich structureel eenzaam, een op de drie Nederlanders af en toe. Eenzaamheid kan zwaar drukken op een mens. De esoterische of spirituele traditie stelt dat eenzaamheid ook gezien kan worden als een noodzakelijke ervaring op onze inwijdingsweg en dat wij zonder eenzaamheid geen geestelijke groei kunnen ervaren. Hans Stolp staat in dit boekje op zijn eigen kenmerkende en warme wijze stil bij de verschillende aspecten van eenzaamheid.
Eenzaam tussen mensen
We hebben vandaag meer manieren dan ooit om met elkaar te communiceren, en toch voelen steeds meer mensen zich eenzaam. Het gaat daarbij zeker niet alleen over oudere mensen of singles. Ook als je een relatie of veel vrienden om je heen hebt, kun je je eenzaam voelen. En dat heeft grotere gevolgen dan je zou denken. Eenzaamheid blijkt even schadelijk als vijftien sigaretten per dag.
Hoe komt dat? En vooral: wat kun je eraan doen? Omdat ze in haar praktijk steeds vaker mensen over de vloer kreeg die met gevoelens van eenzaamheid kampen, besloot psychologe en journaliste Leslie Hodge op onderzoek te gaan. In dit boek geeft ze niet alleen een stem aan wie zich vandaag eenzaam voelt, ze gaat ook – op basis van recent wetenschappelijk onderzoek – op zoek naar oplossingen. Want wat weten we eigenlijk over eenzaamheid? Waarom geven steeds meer mensen aan geen voldoening meer te halen uit hun relaties? En wat kun je doen om een meer verbonden leven te leiden?
Dingen die ik leerde van het vallen
Een waargebeurd en meeslepend verhaal over eenzaamheid, angst en overleven.
In 2018 gaat journalist Claire Nelson voor lange tijd alleen op reis om haar hoofd leeg te maken en haar plannen voor de toekomst bij te stellen. Haar reis brengt haar naar Californië, maar een wandeling in het Joshua Tree National Park loopt uit op een catastrofe. Ze verdwaalt en valt ruim zes meter van een rots naar beneden. Door de val verbrijzelt ze haar bekken en kan ze haar onderlichaam niet meer bewegen. In een uithoek van de woestijn, zonder bereik en zonder dat iemand weet waar ze is, vecht Claire vier dagen lang voor haar leven – afwisselend tussen wanhoop en de vastberadenheid om in leven te blijven. Tot ze op wonderbaarlijke wijze wordt gered.
In Dingen die ik leerde van het vallen vertelt Claire niet alleen haar moedige verhaal over het overleven, maar ook haar verhaal over het vallen. En hoe je – zelfs als je in duizend stukjes uiteenvalt – jezelf altijd opnieuw op kunt rapen.
Ik voel me… – Eenzaam
De serie ‘Ik voel me…’ helpt jou om goed met je emotie (je gevoel) om te gaan. Je leest wat gevoelens zijn. Hoe je ze herkent. Of ze fijn zijn. Of minder fijn. Dat anderen ook gevoelens hebben. De tekst en de leuke tekeningen zullen je zeker helpen om je eigen gevoel en dat van anderen beter te begrijpen.
Onmetelijke eenzaamheid
Eenzaamheid is een onderwerp dat veel mensen raakt en het wordt daarom gezien als een maatschappelijk probleem: als een gemis aan relaties en aan kwaliteit in relaties. In het kader daarvan worden allerlei eenzaamheidsprogramma’s uitgevoerd. Maar bieden deze wel soelaas? En zo ja, hoe lang duurt dat dan? ‘Onmetelijke eenzaamheid’ benadert eenzaamheid vanuit een ander oogpunt en beschouwt het meer als een existentiële realiteit. Wat doet het bestaan met mensen en wat is de betekenis van deze eenzaamheid in hun bestaan? Eenzaamheid is dan een innerlijke ervaring die, mits serieus genomen, een katalysator kan zijn van zelfwording en zinvinding. Het behoort tot de inhoud van en diepte in ieders bestaan en is daarmee ‘onmetelijk’: ‘groots en niet meetbaar op een eenzaamheidsschaal’.
De auteurs willen daarmee eenzaamheid in het hart verstaan. Tal van biografische voorbeelden maken duidelijk hoe uniek de weg is die veel mensen vanuit die eenzaamheid zijn gegaan. Er is geen algemeen model of concept voor te maken, maar wel wordt duidelijk dat bij de ontsluiting van innerlijk leven geestelijke of existentiële begeleiding heel welkom of zelfs nodig is. Aan de hand van de praktijk als ‘zorg voor de ziel’ en verworven zelfkennis als ‘wetenschap van de ziel’ laten de auteurs zien hoe het betreden van eenzaamheid de mens door confrontaties heen tot leven brengt. Daarbij ontstaat ruimte voor de ander en het andere en kan wat in onmetelijke eenzaamheid is doorgemaakt, verrijkend zijn voor zowel het eigen leven als de gemeenschap.
Over de auteurs: Ton Jorna (1949) was als universitair hoofddocent geestelijke of existentiële begeleiding verbonden aan de Universiteit voor Humanistiek. In zijn werk richt hij zich op de moeilijkheden die mensen ondervinden in hun bestaan en hoe daarmee kan worden omgegaan, waarbij het innerlijk leven en de potentie die daarin ligt opgesloten centraal staat. Filosoof en geestelijk verzorger Willem Voois (1951) houdt zich bezig met westerse en niet-westerse filosofie, en wil als geestelijk verzorger vanuit een filosofische houding daadwerkelijk de ander kunnen ontmoeten in zijn of haar aanwezig zijn in het leven.
Eenzaamheid
Joris van Casteren belicht het verschijnsel eenzaamheid
Het thema eenzaamheid laat niemand onberoerd. Joris van Casteren is er, misschien omdat hij als baby wekenlang in een couveuse lag, afgescheiden van enig menselijk contact, door gefascineerd: in al zijn boeken komt het thema in verschillende gedaanten aan de orde.
In 2018 trad hij aan als coördinator van de stichting De Eenzame Uitvaart, die overledenen zonder familie of sociaal netwerk een bijzonder saluut brengt met een persoonlijk gedicht. De wereld van eenzame mensen, die normaal volstrekt onzichtbaar is, ging hiermee voor hem open.
In Eenzaamheid biedt Van Casteren een uniek inkijkje in zijn grote fascinatie, die in deze tijden van corona nog pregnanter is geworden. In een combinatie van wonderlijke anekdotes en maatschappelijke en literaire bespiegelingen belicht hij het raadselachtige verschijnsel eenzaamheid van verschillende kanten. Daarnaast is het ook een persoonlijk relaas over de liefde voor een celliste uit Philadelphia die een einde maakte aan zijn eigen eenzaamheid.