|

De top 10 van de beste boeken over Egypte 2024

Egypte is een zeer interessant land in Noord-Afrika. Het land is gelegen aan de Middellandse zee en heeft een rijke historie. Als je Egypte zegt, denkt men meteen aan de Farao´s, Cleopatra en de Piramides. Maar Egypte heeft veel je meer te bieden en te vertellen.

De top 10 van beste boeken over Egypte die ik samengesteld heb voor deze pagina vertellen je meer over Egypte en de rijke historie en laten je tevens ook een ander beeld zien van Egypte dan wat wij vaak voor ogen hebben. De boeken gaan allemaal over Egypte, maar zijn heel divers.

Om je een goed beeld te kunnen geven van de boeken heb ik naast een uitgebreid boekomschrijving ook een link van Bol.com toegevoegd. Deze link vertelt je meer over de auteur en geeft extra informatie over het boek, zoals de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen.

Het oude Egypte

In deze meesterlijk geschiedenis van het oude Egypte vertelt Toby Wilkinson het verhaal van een van de grootste beschavingen die ooit hebben bestaan.

De geschiedenis van het oude Egypte en de uitzonderlijke beschaving die gedurende drieduizend jaar bloeide langs de oevers van de Nijl, lijkt een spektakelstuk vol bijzondere gebeurtenissen: de bouw van de piramides, de verovering van Nubia, de kracht en schoonheid van Nefertiti, de invasie van Alexander de Grote en Cleopatras fatale relatie met Rome die leidde tot de val van de Ptolomeeën. De oude Egyptenaren waren de eerste groep mensen die een gemeenschappelijke cultuur, opvatting en identiteit deelden in een begrensd geografisch territorium dat bovendien bestuurd werd door één enkele politieke instantie.

et oude Egypte was daarmee de eerste natiestaat ter wereld die zich door zich te verenigen kon beschermen tegen vijandelijke krachten van buitenaf én van binnenuit. In dit magnifieke boek combineert Toby Wilkinson gedetailleerde kennis van het oude Egypte met een uiterst spannend verhaal dat leest als een epische roman.

We lezen over de meedogenloze propaganda, de gewelddadige politiek, de wreedheid en de repressie die schuilgaat achter de verschijning van deze standvastige monarchie en de indrukwekkende architecturale en culturele successen waardoor zij zo beroemd is geworden.


24 uur in het Oude Egypte

In dit boek volgen we een etmaal lang 24 mensen tijdens hun dagelijkse bezigheden in Thebe, de politieke en religieuze hoofdstad tijdens het bewind van Amenhotep II. Zo krijg je een verrassend compleet beeld van hoe het was om te leven in het Egypte van ca. 1414 v. Chr. We kijken mee door de ogen van onder andere de farao, een soldaat, een vroedvrouw, een bakker, een hogepriesteres en een architect. De aanvullende informatie in de kaders brengt dit fascinerende tijdperk nog meer tot leven.


Egypte uitvergroot

Pak je vergrootglas en treed in de voetsporen van de farao’s! Leer alles over het leven in het oude Egypte aan de hand van meer dan 200 kleine details.

In dit boek ontdek je alle geheimen van de MUMMIES, leer je schrijven in HIËROGLIEFEN en vind je de verloren schat van de FARAO. Maar wees snel, voor de grafrovers je voor zijn! Urenlang speel- en zoekplezier verzekerd!


Koninginnen van de Nijl

Lang voordat Cleopatra over het land van de Nijl regeerde, waren er al machtige koninginnen in Egypte. Zij stonden aan de zijde van de farao bij al zijn activiteiten en blijken een soms verrassend onafhankelijke positie in te nemen. Dit boek beschrijft de vele facetten van het leven van de Egyptische koningin. Hoe was haar relatie met haar echtgenoot de farao, haar familie, de hofhouding en de harem? Welke politieke, religieuze en familiezaken hielden haar bezig? Wat kwam er kijken bij haar begrafenis en hoe was haar relatie tot de godinnen van Egypte?

Dit boek concentreert zich op de bloeiperiode van het oude Egypte, het zogenoemde Nieuwe Rijk (ca. 1539-1077 v.Chr.). Belangrijke koninginnen in die tijd waren Ahmose Nefertari, Hatsjepsoet, Teje, Nefertiti en Nefertari.

De auteurs zijn als egyptoloog werkzaam bij binnen- en buitenlandse wetenschappelijke instellingen, waaronder de Universiteit Leiden, het Museo Egizio (Turijn) en het Rijksmuseum van Oudheden.


Inwijding – Priesteres in Egypte

‘Inwijding’ van Elisabeth Haich is een tijdloze spirituele klassieker die op iedere lezer een blijvende persoonlijke impact heeft. Het lezen van dit boek is deel uitmaken van de inwijding zelf!

‘Inwijding’ begint met de jeugd van Elisabeth Haich; een tijd waarin ze zich eenzaam en onbegrepen voelt, maar ook al in contact staat met een andere wereld. Dit contact zet zich voort als zij volwassen wordt, gaat studeren en uiteindelijk trouwt en kinderen krijgt.

Haar leven lang is Elisabeth op zoek naar een verklaring voor het leven op aarde. Ze is overtuigd van een diepere zin achter de schijnbaar eindeloze keten van geboorte en dood, hoe onverklaarbaar dat ook mag lijken. Haar zoektocht leidt naar steeds wijzere mensen die haar meer en meer onthullen over de zin van het leven.

Ook krijgt ze steeds meer visioenen, die uitmonden in herinneringen aan een eerder leven als dochter van een Egyptische farao en als nichtje van de hogepriester. Ze maakt kennis met de rijkdom van de Egyptische geheime leer over wiskunde, astrologie, filosofie, kosmologie en piramidebouw.

Als volwassene heeft ze nog veel meer herinneringen aan haar leven aan het Egyptische hof. De weg die Elisabeth in haar leven volgt, is vol van beproevingen en lessen die haar karakter vormen. Op haar weg van zelfrealisatie gaat tenslotte haar diepste wens in vervulling met haar inwijding tot priesteres.

In dit fascinerende boek vervallen grenzen van tijd en ruimte en wordt het verleden naadloos verweven met het heden. Door te onthullen wat er zich in Egypte, in het hart van de piramide, afspeelde, wordt een mystieke wijsheid geopenbaard die een nog altijd verrassend andere kijk op het leven biedt en antwoorden geeft op de grote spirituele vragen van onze tijd.


Architectuur in Egypte

Architectuur in Egypte: Een historische en praktische gids

‘Simpel gezegd willen we met dit boek bereiken dat de lezer die aanvankelijk vooral interesse had in (en kennis van) een bepaalde periode uit de Egyptische cultuurgeschiedenis, via dit boek ook de schoonheid van andere perioden zal leren kennen, en de verschillende perioden meer in de context van een historische ontwikkeling gaat zien.

Ten aanzien van het praktisch gebruik van dit boek – voor wie op pad gaat om de gebouwen met eigen ogen te aanschouwen – geldt dit nog sterker. Het is zonde wanneer men wel de Citadel van Saladin bezoekt, maar de nabijgelegen piramiden van Sakkara ongezien laat, of wanneer men het tempelcomplex van Luxor bewondert en straal voorbij loopt aan de elfde-eeuwse minaret van de Abu al-Haggag Moskee, die bovenop het tempelcomplex staat, of wanneer men door het Nubisch museum in Aswan loopt en niet weet dat vlak achter dat museum gracieuze mausolea uit de Fatimidische periode staan. Natuurlijk, Egypte is te groot om helemaal te bekijken, maar als je toch in de buurt bent…’

Robbert Woltering (1977) is arabist en onderzoeker aan het International Institute for the Study of Islam in the Modern World (ISIM) te Leiden. Tevens is hij redacteur van het Midden-Oostentijdschrift ZemZem. Jorrit Kelder (1980) is mediterraan archeoloog en gespecialiseerd in Egyptisch-Griekse contacten. Hij werkt als archeoloog in Athene, en is verbonden aan het archeologievakblad Talanta.


Een geschiedenis van Egypte

Egypte is een land met een lange geschiedenis. Door zijn oudheden, rijkdom en variatie in culturele invloeden spant Egypte, vergeleken met andere grote cultuurlanden, de kroon. Het is opvallend dat er geen toegankelijk boek is van de ruim 7000 jaar lange geschiedenis, wel tal van gespecialiseerde deelgeschiedenissen over de farao’s, de Grieken en Romeinen, kopten, de moslimse middeleeuwen, de Ottomaanse en de moderne tijd, inclusief de revolutie van 2011.

Het grote verhaal van de lange geschiedenis van Egypte is niet eerder geschreven. Een geschiedenis van Egypte is een evenwichtige gids voor de soms labyrintische fasen van de beschavingen aan de oevers van de Nijl. De auteur biedt een overzicht van een indrukwekkend verleden en van de hoogte- en dieptepunten van dit oude land. Daarbij valt op dat veel perioden nog lang van invloed zijn geweest, waardoor scheidslijnen veel minder strak en definitief zijn dan je op het eerste gezicht zou denken.

Jason Thompson is een Amerikaans historicus die lange tijd in Egypte heeft gewoond waar hij les gaf aan de American University in Caïro.


Nu de wereld niet meer kijkt

In 2011 begon de Arabische Lente. Twee jaar later verhuisde de Nederlandse journaliste Eduard Cousin naar Caïro. Hij laat zien hoe gewone Egyptenaren naar het recente verleden en de toekomst kijken.

In ‘Nu de wereld niet meer kijkt’ vertelt journalist Eduard Cousin over het roerige afgelopen decennium van Egypte. Begin 2011 waren de ogen van de wereld op dit land gericht, toen ook daar de massale protesten van de Arabische Lente losbraken.

Twee jaar later verhuisde de Nederlandse journalist Eduard Cousin naar Caïro en trof ook toen een vol Tahrirplein aan, met demonstranten tegen de Moslimbroederschap van president Morsi. Cousin ging aan de slag voor lokale media, ontmoette zijn Egyptische vrouw en maakte de protesten van dichtbij mee. Inmiddels kijkt de wereld niet meer toe, maar de gevolgen van de Arabische Lente zijn in het dagelijks leven onverminderd voelbaar.

Hoe kijken gewone Egyptenaren naar het recente verleden en de toekomst? Wat zijn de dromen en zorgen van de eigenaar van Cousins stamcafé; de boer in de Nijldelta die besluit op zijn landbouwgrond een huis voor zijn zoon te bouwen; de journalist die zich schikt in het schrijven van staatspropaganda; en de moslimbroeder die nog steeds droomt van een islamitische staat in Egypte?

In ‘Nu de wereld niet meer kijkt’ verbindt Cousin hun verhalen soepel en invoelbaar met zijn eigen verhaal en de politieke, economische en sociale ontwikkelingen, en geeft zo een levendig en gelaagd beeld van dit intrigerende land.


Goden van Egypte

gewikkelde mythologische verhalen vol avontuur, geweld en erotiek vertellen over de duizenden goden van de oude Egyptenaren. We kunnen onze schouders erover ophalen, maar dan doen we die eeuwenoude godsdienst toch tekort. Meer dan drieduizend jaar lang hebben deze goden mensen aangesproken die tot de meest ontwikkelde volkeren van de oudheid behoorden. Alleen als we hun geloof serieus nemen, kunnen we iets van hun cultuur begrijpen. Daarom staan in dit boek de goden van Egypte centraal.

We gaan zoeken naar de structuur van de godenwereld en de principes van hun onderlinge betrekkingen. We ontdekken zo de idealen van de Egyptenaren, hun wereldbeeld, en hun gevoel voor orde en rechtvaardigheid. Al die exotische goden blijken vaak personificaties van natuurkrachten te zijn, of projecties van ethische beginselen: dezelfde krachten en principes waarmee ook de moderne mens worstelt. Culturen zijn wel veranderd, maar het menselijk brein niet.

Na een hoofdstuk over het ontstaan van de kosmos komen secties gewijd aan de hemel, de aarde en de onderwereld. Samen geven die een Egyptisch antwoord op de universele vragen: Waar komt de wereld vandaan? Waartoe zijn wij op aarde? Hoe kiezen we tussen goed en kwaad? Wat gebeurt er na onze dood? Daarna onderzoeken we de transformatie van de Egyptische religie na afloop van de faraonische periode. Daarbij trekken we de lijn door naar het heden. Ook tegenwoordig zijn de Egyptische goden nog springlevend in de populaire cultuur van film, strips, fantasy, tatoeages en commercie.

De auteurs zijn als egyptoloog werkzaam bij binnen- en buitenlandse wetenschappelijke instellingen en zijn vaak specialist op het gebied waarover hun bijdrage gaat.


Egypte ontraadseld

Het oude Egypte is omgeven door raadsels die aanleiding geven tot uiteenlopende theorieën. Vele daarvan worden in Egypte ontraadseld door egyptoloog Huub Pragt onder de loep genomen. Is de sfinx van Gizeh een overblijfsel van een verdwenen pre-faraonische beschaving? Is de positionering van de piramiden van Gizeh gebaseerd op sterrenkundige berekeningen? Raadselachtige voorstellingen in tempels en graven zorgen voor de bewering dat de technische kennis en vaardigheden van de Egyptenaren zich verder uitstrekte dan dat we denken.

De Egyptenaren zouden over zaag- en boormachines hebben beschikt, wat het nauwkeurige steenhouwwerk bij de bouw van de piramiden verklaart. Over de identiteit van de mummies van koningin Hatsjepsoet en Achnaton en Nefertiti is veel gespeculeerd. Kan Nefertiti begraven liggen achter de grafwanden van het graf van Toetanchamon? En wie was de moeder Toetanchamon? Volgens het Oude Testament waren de Israëlieten vanwege een hongersnood naar Egypte gekomen.

De Bijbel vertelt dat het volk Israël in de Egyptische streek Gosen verbleef, een gebied in de Nijldelta. Wat zijn de historische bewijzen voor de uittocht uit Egypte? Aansluitend op het Nieuwe Rijk lieten de Hogepriesters van Amon de koningsgraven in het Dal der Koningen openen. De mummies van de farao’s werden veilig gesteld. De grafinventaris die beschikbaar kwam is hergebruikt voor de begrafenis van de koningen in het noorden van Egypte. Zij resideerden in Tanis.

In de zuidelijke stad Thebe regeerden de Hogepriesters van Amon als de koningen over het zuiden van het land. Van enkelen weten we dat hun graven in de Thebaanse heuvels op ontdekking liggen te wachten. Oudegyptische religieuze teksten en mythologische voorstellingen herbergen meerdere ‘betekenislagen’. Zo wordt het overlijden van een persoon gelijkgesteld aan het ondergaan van de zonnegod Ra die vervolgens een bootreis maakt gedurende de nacht. Maar gaat de tocht van de zonnebark wel onder de aarde door?


Vergelijkbare berichten