|

De 6 beste (kook)boeken over eieren 2023

De veelzijdigheid van eieren wordt vaak onderschat, het komt van het meest veelzijdige dier de kip. Over een eitje klaar maken wordt makkelijk gedacht, het spreek woord hij kan nog geen ei bakken is er niet voor niets. Tussen het ene gekookte ei en het andere gekookte ei kan veel verschil zitten, dit geldt ook zeker voor een gebakken ei.

Eieren worden ook veel gebruikt als vlees vervanger in de vegetarische keuken en je kunt het zeer goed gebruiken in vele gerechten. In de 6 boeken die ik geselecteerd heb voor deze pagina staat het ei in spotlight en is het ei het hoofd ingrediënt. Naast vele recepten staat er ook veel informatie over het ei, de kook- en bak technieken en nog veel meer.

Om je een goed beeld te geven worden de boeken over eieren uitgebreid omgeschreven, daarom heb ik ook een link van Bol.com aan de beschrijving toegevoegd. De link geeft veel extra informatie over het boek, zoals de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek ook eenvoudig bestellen.

Ode aan het ei

In dit boekje lees je alles wat je ooit wilde weten over het ei. Hoeveel eten we er in Nederland, en was het er nou wel of niet eerder dan de kip? Je leest over eieren in kunst en literatuur, de glansrol van het ei in gerechten van over de wereld, en de beste manier om een zachtgekookt eitje te koken. Een boekje voor iedereen dus, want wat is er nou mooier dan een ei, in al zijn volmaakte eenvoud?


Eieren

Eieren zijn zowat het meest democratische ingrediënt ter wereld. Goedkoop, altijd lekker en door de eindeloze variaties nooit saai. Zowel in de haute cuisine als in de meest bescheiden keuken zijn eieren een onmisbaar ingrediënt.

Een eenvoudige omelet met spek, een eitje met garnalen of een vogelnestje: de lekkerste gerechten van bij ons komen aan bod. Maar ook liefhebbers van de wereldkeuken vinden hun gading in dit smakelijke boek, met bijvoorbeeld een hartige tortilla, een verrassende tajine of quinoa met spiegelei.

En natuurlijk is er ruimte voor desserts als sabayon of citroensoufflé. Gekookt, gebakken of gepocheerd bij het ontbijt, in een salade of wok bij de lunch, in een cake of koekjes als tussendoortje en in ontelbare vormen bij het diner: met ei is iedereen blij.


Ei op het menu

?Kip was eerst, dus daarom nu Ei. Universeel en veelzijdig, lekker en voedzaam: eieren zijn onmisbaar in heel wat uiteenlopende bereidingen en je vindt ze terug in alle culturen. Auteur Luc Hoornaert trok op onderzoek uit en verzamelde zestig onweerstaanbare eiergerechten uit alle hoeken van de wereld, van China, Korea en Japan over Turkije en Iran tot in het Verenigd Koninkrijk. Voor de klassiekers klopte hij bij enkele bekende Belgische en Nederlandse topchefs aan, en ook cocktails kregen een welverdiende plaats in Ei. Foodfotograaf Kris Vlegels zorgde voor de krachtige foto’s in dit tijdloze kijk- en kookboek.


Ei, de beste recepten

Prachtig uitgegeven kookboek. Eyecatcher met recepten voor alle momenten van de dag.

Waar zouden we zijn zonder dit mooie product? Zijn veelzijdigheid maakt het ei onmisbaar in gerechten uit de hele wereld. We eten eieren in zo veel verschillende gerechten en op zo veel verschillende momenten: als ontbijt, gekookt, gebakken of gepocheerd, bij de lunch in een salade, als ingrediënt van cake of koekjes bij de thee en in diverse vormen bij het avondmaal.
Eieren zijn onmisbaar in de keuken. Ei, van Blanche Vaughan, is door zijn bijzondere vorm een heel spannende uitgave. En zal zeker opvallen!


Het Ei

Het ei is in al zijn eenvoud misschien wel het meest complete en veelzijdige voedingsmiddel in de keuken. Het speelt de hoofdrol in uiteenlopende gerechten, van een eenvoudige omelet of klassieke gruyèresoufflé tot de heerlijkste nagerechten als chocolademousse of pistache-crème brûlee. In dit boek vindt de lezer zowel klassieke als moderne recepten van de wereldwijd bekende en gelauwerde chef-kok Michel Roux.

In elk hoofdstuk staat een bereidingswijze van eieren centraal: van koken, bakken, pocheren, roerei maken en in de oven garen tot het maken van een volmaakte omelet, crêpe, soufflé, meringue of custardvla. Klassieke recepten als sauce hollandaise, eieren benedict en citroensoufflé kregen een moderne draai, waarbij Michels originele recepten kunnen bogen op moderne combinaties of een lichtere, simpelere bereiding. De schitterende foto’s en de heldere receptuur maken Het ei een boek om elke dag van te genieten.


Eieren en hun vogels

De schoonheid van het ei heeft de mens altijd gefascineerd. In de afgelopen eeuwen zijn gigantische eierverzamelingen aangelegd, zowel door adel als door burgers. Zomaar eieren uit nesten halen is in Nederland al ruim honderd jaar verboden. Slechts voor het aanleggen van wetenschappelijke collecties werden nog ontheffingen verleend. Ondanks het raapverbod werden er door jongeren nog heel lang eieren verzameld.

In de jaren zeventig verdween het aanleggen van eierverzamelingen volledig. Daarmee ging ook een groot deel van de kennis over eieren verloren. Dit boek laat de enorme diversiteit van het ei weer spreken. Het geeft een beeld van het ei in al zijn soorten, maar ook van de vogelsoorten die zijn afgebeeld op antieke prenten. Hopelijk draagt dit boek bij aan het besef dat het belangrijk is om de biotopen van onze ‘gevleugelde vrienden de vogels‘ waar mogelijk te beschermen.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *