|

De top 7 van de beste boeken over EMDR 2025

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) is een therapeutische behandelmethode die vooral wordt toegepast bij mensen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS).

EMDR is eind jaren tachtig ontwikkeld door Francine Shapiro, die ontdekte dat oogbewegingen de intensiteit van storende gedachten en emoties kunnen verminderen.

EMDR is momenteel een van de meest onderzochte en aanbevolen behandelingen voor PTSS. De therapie is populair geworden vanwege de effectiviteit ervan bij de behandeling van een breed scala aan psychische stoornissen, waaronder angst, depressie en fobieën.

Meer over EMDR vind je in de boeken op deze pagina. Om je een goed beeld te geven van de boeken heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, via de link kun je het boek ook eenvoudig en snel bestellen.

BoekenBoeken

Handboek EMDR

Mensen die worden geconfronteerd met afschuwelijke gebeurtenissen kunnen daar blijvende klachten aan overhouden, zoals angstige dromen, schrikachtigheid, voortdurende angst of nervositeit en vermijdingsgedrag.

Wanneer de klachten ernstig en blijvend zijn, kan er sprake zijn van een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Eye Movement Desensitization and Reprocessing, kortweg EMDR, is een geprotocolleerde behandelmethode voor de gevolgen van verschillende vormen van psychotrauma, waaronder PTSS.

EMDR-therapie is kortdurend, patiëntgericht, kent een duidelijke, geprotocolleerde aanpak, en heeft een stevige wetenschappelijke basis. Daarom is EMDR een van de meest toegepaste methoden voor de behandeling van psychisch trauma, en een eerstekeuzebehandeling volgens de meeste internationale behandelrichtlijnen, zoals die van de World Health Organization (WHO). Mensen met klachten als gevolg van een ingrijpende gebeurtenis zijn over het algemeen na enkele zittingen EMDR-therapie weer in staat om de normale dagelijkse bezigheden op te pakken.

Het Handboek EMDR is al meer dan 15 jaar hèt Nederlandstalige leerboek voor de clinicus die zich wil bekwamen in de toepassing van EMDR-therapie. Het boek beoogt psychologen, psychiaters en andere erkende specialisten in de GGZ een helder en uitgebreid kader te verschaffen omtrent de wijze waarop EMDR in de dagelijkse praktijk kan worden uitgevoerd. Het gaat uitvoerig in op de indicatiestelling voor EMDR en beschrijft alle stappen van het EMDR-standaardprotocol op gedetailleerde wijze, aangevuld met praktische tips en geïllustreerd met talloze praktijkvoorbeelden.

In de loop der jaren is het handboek aangepast en aangevuld op basis van recente wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van traumabehandeling in het algemeen, en EMDR-therapie in het bijzonder. Er is de afgelopen jaren ook veel veranderd in het EMDR-standaardprotocol en de wijze waarop EMDR wordt uitgevoerd. Die kennis is in deze nieuwe, zevende editie van het Handboek EMDR verwerkt.

Prof. dr. A. de Jongh, gz-psycholoog, is als bijzonder hoogleraar angst- en gedragsstoornissen verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaastis hij honorary professor aan de Salford University in Manchester, de University of Worcester, en Queen’s University in Belfast. Ook maakt hij deel uit van de directieraad van de ptss-kliniek psytrec. Hij houdt zich onder andere bezig met onderzoek naar de mogelijkheid van evidence-based behandeling van de gevolgen van traumatische gebeurtenissen bij diverse groepen patiënten, waaronder patiënten met ernstige psychiatrische aandoeningen.

Hij is (co-)auteur van ruim 300 publicaties over psychologische onderwerpen, waaronder zes boeken, en verzorgt diverse cursussen op dit terrein in binnen- en buitenland. Drs. E. ten Broeke, is klinisch psycholoog en psychotherapeut. Hij is vrijgevestigd cognitief gedragstherapeut te Bathmen.

Hij is sinds 25 jaar als opleider/supervisor betrokken bij verscheidene opleidingstrajecten, onder andere op het gebied van de cognitieve gedragstherapie en emdr, Hij is (co-)auteur van circa 150 publicaties en een zevental boeken over emdr en cognitieve gedragstherapie. Verder is gespecialiseerd in de behandeling van complexe (traumagerelateerde) angststoornissen.


Handboek EMDR kinderen & jongeren

Handboek EMDR bij kinderen en jongeren is het eerste Nederlandstalige boek dat zich richt op de behandeling van kinderen en jongeren met EMDR. Eye Movement Desensitization and Reprocessing is een succesvolle behandeling voor de verwerking van emotioneel belastende herinneringen aan traumatische of stressvolle ervaringen. In dit handboek schrijven meer dan dertig specialisten in hun vakgebied over de nieuwste inzichten met betrekking tot de toepassing van EMDR bij kinderen en jongeren.

Naast een beschrijving van de achtergronden, wetenschappelijk onderzoek en uitvoering van deze behandelmethode is er aandacht voor de toepassing bij specifieke psychopathologie, verschillende doelgroepen en settingen. Daarbij wordt door de vele gevalsbeschrijvingen de klinische praktijk helder geïllustreerd.


EMDR deel 1 therapie Praktijkboek

Praktijkboek EMDR-therapie. Deel I. Casusconceptualisatie en aanvullende behandelstrategieën is een volledig gereviseerde versie van het Praktijkboek EMDR: casusconceptualisatie en specifieke patiëntengroepen en sluit naadloos aan bij de trainingen van de EMDR-vervolgopleiding die de Vereniging EMDR Nederland erkent. Op basis van een heldere traumasensitieve casusconceptualisatie leggen vijf experts uit hoe professionals binnen de ggz klachten kunnen relateren aan zogenoemde mentale representaties die zijn ontstaan in de leergeschiedenis van de patiënt. Het zijn deze mentale representaties die met behulp van het EMDR-standaardprotocol kunnen worden bewerkt.

Dit Praktijkboek EMDR is een waardevolle aanvulling op het in 2003 verschenen en in 2019 geheel herziene Handboek EMDR: een geprotocolleerde behandelmethode voor de gevolgen van psychotrauma. Hierin beschrijven Ad de Jongh en Erik ten Broeke gedetailleerd en stapsgewijs hoe het EMDR-standaardprotocol in de praktijk wordt uitgevoerd. Dit boek is nog steeds hét leerboek bij de door de Vereniging EMDR Nederland erkende EMDR-basistrainingen. Waar het

Handboek EMDR de nadruk legt op de stapsgewijze toepassing van het EMDR-standaardprotocol, richt het Praktijkboek EMDR zich juist op de vraag waar en wanneer behandelaars dit protocol zinvol kunnen toepassen: de EMDR-casusconceptualisatie. In het bijzonder staat dit boek uitgebreid stil bij de behandeling van ernstige (complexe) PTSS met EMDR-therapie.

De auteurs leggen daarnaast uit op welke wijze behandelaars specifieke en specialistische interventies zoals de Resource Development and Installation (RDI) en de cognitive interweave (CI) kunnen inzetten bij moeizaam verlopende EMDR-behandelingen. Stapsgewijze uitleg en voorbeelden uit de praktijk ondersteunen de theorie. Heldere protocollen, opmerkelijke casuïstiek en verduidelijkende stukjes dialoog illustreren het geheel. Daarmee is dit boek een must voor iedere behandelaar in de ggz die de volledige reikwijdte van EMDR wil leren kennen.


EMDR, het wonder van een zichzelf genezend brein

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) is oorspronkelijk ontwikkeld als therapie voor mensen die last blijven houden van bepaalde traumatische ervaringen. Fokke Slootstra pleit er in dit boek voor, om EMDR veel breder in te zetten bijvoorbeeld bij depressies, echtscheidingen en neurotische klachten. Ook bij kinderen en adolescenten is EMDR goed te gebruiken. Bijzonder en nieuw aan dit boek is dat EMDR ondersteunend kan werken bij het beoefenen van mindfulness en bij het op een meditatieve manier terugkijken op je leven, de zogenaamde life review.

Om vrede te sluiten met je leven en hoe zich dat ontwikkeld heeft. Hij beschrijft enthousiast, met behulp van vele sprekende voorbeelden, hoe EMDR op vele gebieden toegepast kan worden. Ook komt de huidige stand van zaken op het gebied van wetenschappelijk onderzoek en EMDR uitgebreid aan bod. Het boek is zowel voor de therapeut als voor de geïnteresseerde lezer zeer aan te bevelen. Al lezend ervaar je hoe bijzonder het wonder van een zichzelf genezend brein is. “ Na de EMDR is het alsof er stof is gezogen in mijn brein.” “ Nooit geweten dat ik zo wijs naar mijn leven en alle gebeurtenissen daarin kon kijken.”


Vraagbaak EMDR

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) wordt al lang niet meer alleen gebruikt voor het behandelen van de directe gevolgen van psychotrauma, zoals PTSS. De behandelmethode wordt steeds vaker ingezet voor een brede variëteit aan psychische aandoeningen waar de problematiek kan worden gekaderd als klachten die – mede – het gevolg zijn van één of meer gebeurtenissen en dus van ‘ontwrichtende’ herinneringen.

De Vraagbaak EMDR is bedoeld voor psychologen, psychotherapeuten en psychiaters die in de dagelijkse praktijk EMDR toepassen en sluit aan op het eerder verschenen Handboek EMDR en het Praktijkboek EMDR. Het bevat een groot aantal illustratieve, praktijkgerichte gevalsbeschrijvingen. Naar aanleiding van vragen van therapeuten over vastgelopen behandelingen – of behandelingen waarin de therapeut is gaan twijfelen over de gekozen aanpak – wordt de behandelaar zowel een kader als handvatten geboden voor het oplossen van de meest voorkomende problemen die zich tijdens een EMDR-behandeling kunnen voordoen.

De lezer wordt aan de hand meegenomen en krijgt tijdens de uitwerking van de casus tips en adviezen aangereikt voor tal van technische, stoornisspecifieke en conceptuele problemen. Zo geeft de Vraagbaak EMDR antwoorden op vragen als: ‘wat moet ik doen als er geen beeld is?’; of: ‘wat als de SUD niet verder daalt?’. Om het zoeken te vergemakkelijken is de casuïstiek geordend in hoofdstukken die thematisch zijn gerangschikt.

Prof. dr. Ad de Jongh is gz-psycholoog werkzaam binnen het Centrum voor Psychotherapie en Psychotrauma in Bilthoven en is als bijzonder hoogleraar Angst en Gedragsstoornissen verbonden aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam van de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit en als honorary professor aan Salford University in Manchester.

Drs. Erik ten Broeke is klinisch psycholoog en maakt als cognitief gedragstherapeut deel uit van Visie, praktijk voor Cognitieve Gedragtherapie te Deventer. Ad de Jongh en Erik ten Broeke introduceerden EMDR in Nederland en verzorgen sinds die tijd EMDR opleidingen die zijn geaccrediteerd door EMDR Europe.


EMDR

Marion Lang legt in EMDR alle aspecten uit van deze verbluffend effectieve methode om traumatische gebeurtenissen te verwerken.

In EMDR, de meest effectieve traumatherapie omschrijft Marion Lang alle aspecten van deze verbluffend effectieve, kortdurende methode om traumatische gebeurtenissen als een ongeluk, overval of verlies te verwerken. EMDR (Eye Movement Desensitization Reprocessing) is wetenschappelijk bewezen en wordt ook toegepast bij angstklachten of een negatief zelfbeeld. Door tijdens het denken aan de nare gebeurtenis afleiding te bieden in de vorm van handbewegingen of geluidsklikjes via een headset, neemt de intensiteit van de traumatische ervaring enorm af. Eén sessie EMDR is vaak al voldoende om vrij te worden van de belastende emotie.


Je verleden voorbij

Over het boek: Echte mensen, echte levensverhalen en echte emotionele genezing van trauma’s en kwetsuren uit het verleden. Dr. Francine Shapiro beschrijft een resem technieken die mensen in staat stellen om zichzelf emotioneel in balans te brengen, gebaseerd op de EMDR-therapie, die in het werk van duizenden therapeuten al succesvol is gebleken. De ware verhalen tonen hoe stresserende, pijnlijke of traumatische ervaringen ons leven beïnvloeden en ons potentieel beperken – maar ook hoe ze veranderd en opgelost kunnen worden. Een ontdekking voor iedereen.

Deze zeer toegankelijke gebruikersgids is geschreven door de ontdekker van een wetenschappelijk gefundeerde vorm van psychotherapie, die wereldwijd door miljoenen mensen wordt gebruikt. Of we nu kleine tegenslagen of ernstige trauma’s hebben meegemaakt, we worden allemaal beïnvloed door herinneringen en ervaringen die we ons misschien niet herinneren of die we niet volledig begrijpen. Je verleden voorbij biedt een aantal praktische technieken om de geheimen van ons menszijn te ontraadselen en zal lezers die hun eigen leven in handen willen nemen extra motivatie geven.

Francine Shapiro, de grondlegster van EMDR – Eye Movement Desensitization and Reprocessing, legt in heldere termen de achterliggende wetenschappe lijke verklaringen uit en beschrijft simpele oefeningen die lezers thuis kunnen doen om hun automatische reactiepatronen te leren kennen en om echte, diepgaande veranderingen te bekomen. “De ontdekking door Francine Shapiro van EMDR is een van de belangrijkste doorbraken in de geschiedenis van de psychotherapie.” -Norman Doidge, MD, auteur van The Brain That Changes Itself “Je Verleden

Voorbij is een krachtig boek dat mensen in staat zal stellen zichzelf te begrijpen en -belangrijker nog- hen een toolbox geeft om zich snel gelukkiger en effectiever te kunnen voelen.” -Daniel G. Amen, MD, auteur van Change your brain, change your life “De dingen die ik in een EMDR-sessie leerde, zijn me altijd bijgebleven en hebben mijn bewustzijn verreikt. Het is een krachtig proces. Ik kan het aanbevelen.” -Uit The Noonday Demon door Andrew Solomon “Een ware schat aan wetenschappelijk gefundeerde technieken, gebaseerd op EMDR, om zelf ons leven te veranderen en vooruit te gaan.” ]


BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten