De top 10 van beste boeken om met emoties te leren omgaan 2024
Er zijn vele verschillende soorten emoties, emoties zoals angst, woede en boosheid zijn emoties die moeilijk kunnen zijn om onder controle te houden. Gelukkig is en wordt er veel geschreven over emoties en ook hoe je hier het beste mee om kunt gaan.
Voor deze pagina ben ik op zoek gegaan naar de 10 beste boeken die je helpen bij het omgaan met emoties. Om je een goed beeld te kunnen geven van de boeken, heb ik naast een link van Bol.com ook een uitgebreide boekomschrijving geplaatst. Via de link kun je het boek over emoties eenvoudig bestellen.
Wat voel je? Wat denk je?
Iedereen kent wel de primaire emoties boos, blij, verdriet en angst. Maar er zijn ook allerlei nuances, zoals teleurgesteld of opgelucht, geschrokken of trots. Deze gevoelens zijn meestal het gevolg van wat je denkt; van wat jij vindt dat waar is. Het is helpend als je snapt wat je gevoel precies is en wat je daarbij precies denkt. Want als je bewust weet wat je denkt, kun je ook besluiten om iets anders te denken. Hierdoor kun je je anders gaan voelen. Wat voel je? Wat denk je? is een hulpmiddel voor begeleiders van kinderen, jongeren en volwassenen bij het benoemen en leren begrijpen van gevoelens.
Hoe om te gaan met angst
Tegelijkertijd empathisch en onderhoudend, Hoe om te gaan met angst biedt 40 manieren om je leven terug te krijgen. Ze komen voort uit de persoonlijke ervaring van de auteur met het omgaan met zijn eigen angst en zijn jarenlange ervaring als hulpverlener bij het helpen van mensen met hun geestelijke gezondheid.
Hoewel steeds meer mensen openlijk praten over hun geestelijke gezondheid, is ‘angst’ nog steeds taboe. We worden niet geacht angstig te zijn. Integendeel, we worden geacht veerkrachtig te zijn en in staat om ‘door te gaan met ons leven’. Er wordt van ons verwacht dat we uitblinken terwijl we jongleren met een hectisch, onder druk staand schema thuis en op het werk, ondanks dat de grenzen tussen die twee vager zijn dan ooit.
Dit boek ontkracht dat taboe. Het is van nut voor iedereen die te maken heeft of heeft gehad met een algemene angststoornis, met traumagerelateerde angst en met dagelijkse angsten. James Withey is opgeleid als counselor en heeft vijftien jaar gewerkt in de verslavings- en daklozenzorg en in de geestelijke gezondheidszorg. Hij leeft met depressie en angst en schrijft en spreekt over geestelijke gezondheid.
Een vulkaan in mijn buik
Wat doe je als je kind weigert in de auto te gaan zitten? Als kinderen ruzie maken en vechten? Als een kind andere kinderen plaagt of slaat? Zich misdraagt in de supermarkt? Iedereen die dit wel eens heeft meegemaakt, kent het gevoel van machteloosheid dat boosheid van kinderen oproept.
Kinderen moeten leren dat boosheid en woede normale emoties zijn, waar je op verschillende manieren mee om kunt gaan zonder agressief te worden. Een vulkaan in mijn buik staat boordevol aansprekende oefeningen, verhalen en spelletjes voor kinderen vanaf vijf jaar. Spelenderwijs leren ze hun emoties niet op te kroppen en leren ze hoe je boosheid kunt ombuigen in positief, constructief gedrag.
Naast praktische oefeningen bevat Een vulkaan in mijn buik technieken en adviezen waarmee ouders en leerkrachten inzicht krijgen in de oorzaken van boosheid en driftbuien. Per leeftijdscategorie zijn er specifieke oefeningen.
Warwick Pudney is psychotherapeut in Nieuw-Zeeland en geeft trainingen op het gebied van woedebeheersing en sociaal gedrag. Hij is verbonden aan Auckland University of Technology. Éliane Whitehouse was onderwijzeres en psychotherapeut.
Wat ik eerder had willen weten
Wat ik eerder had willen weten van Marian Mudder is hét boek voor zowel ervaren zelfhulpboeklezers als beginners. Het boek bevat het beste van wat Marian zelf aan kennis en wijsheid heeft vergaard.
Het grote publiek kent haar als actrice uit Baantjer en Flikken Maastricht, maar Marian is ook al meer dan tien jaar therapeut, gespecialiseerd in angstproblematiek.
Jarenlang had Marian last van angst en onzekerheid. Ze probeerde alle mogelijke therapieën en las talloze zelfhulpboeken. Inmiddels is ze naast ervaringsdeskundige ook therapeut.
In Wat ik eerder had willen weten vind je het beste van wat ze door de jaren heen aan kennis en wijsheid heeft vergaard. Het staat vol kleine en grote liefdevolle duwtjes in de richting van een zorgelozer leven: theorie over de werking van je brein, zelfonderzoek, oefeningen, stressmanagementtechnieken zoals eft, note to self-lijstjes en tips & tricks.
Marian Mudder is therapeut, schrijver en actrice. Eerder schreef ze onder meer de romans Geluksblind en De perfecte minnares. In 2017 verscheen haar boek Sofasessies. Hoe therapie mij niet heeft geholpen en vooral waarom niet.
Bij dit boek hoort een ondersteunende website met o.a. instructiefilmpjes: marianmudder.nl.
‘Een interessant steuntje in de rug voor zowel ervaren zelfhulpboeklezers als beginners op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.’- TrosKompas
‘Een superfijn, praktisch en troostrijk boek.’ – Story
‘Wat ik eerder had willen weten is een indrukwekkend, persoonlijk boek met een zeer uitgebreide onderbouwing. Het lijkt een levenswerk van Mudder. Haar persoonlijke ervaringen en openheid geven een aanzienlijke meerwaarde aan dit boek.’ – Managementboek
Liefdesbang
Liefdesbang van Hannah Cuppen laat zien hoe je je hart kunt openen voor jezelf en daarna voor de ander, hoe liefde zo een eerlijke kans krijgt, zonder verlatings- of bindingsangst.
Wil je graag een relatie maar trekt de ander zich steeds terug? Heb je alles op orde maar gaat het steeds mis in de liefde? Of heb je de neiging de ander op afstand te houden als die voor jou wil gaan? Mis je in je relatie de intimiteit? In Liefdesbang legt Hannah Cuppen uit dat dit allemaal met verlatings- en bindingsangst te maken heeft.
Nederland telt meer dan twee miljoen singles. Het blijkt niet eenvoudig de prins of prinses op het witte paard tegen te komen. En staat die opeens wél voor je deur, dan is het lastig de teugels uit handen te geven. Vervelende ervaringen of verlies hebben je misschien liefdesbang gemaakt.
Hannah Cuppen, zelf ervaringsdeskundige, laat in Liefdesbang zien hoe je je hart weer kunt openen voor jezelf en daarna voor de ander. Cuppen durfde zich kwetsbaar op te stellen en schreef dit boek vanuit haar jarenlange zelfonderzoek. Ook interviewde ze vele mensen over hun ervaringen met verlatings- en bindingsangst. Deze authentieke verhalen maken samen met de inzichten en tips van Cuppen Liefdesbang tot een oplossingsgericht boek, zodat de liefde weer een eerlijke kans krijgt.
Liefdesbang, winnaar van Beste Spirituele Boek 2015, is verkrijgbaar in twee kleuren, in blauw en in roze, maar de inhoud van beide boeken is identiek!
Constructief omgaan met irritatie en boosheid
Leer met Constructief omgaan met irritatie en boosheid van Regine Herbig conflictsituaties hanteren vanuit authenticiteit én verbinding.
Boosheid is een signaal dat basale behoeften tekortkomen. Via een innerlijke dialoog kun je helder krijgen wat in je werd getriggerd door een conflict, en wat je nodig hebt. Vanuit je hart kun je de pijnlijke gevoelens die onder je boosheid liggen met mededogen benaderen en zo je innerlijke balans hervinden. Daarna wordt het mogelijk op vreedzame en respectvolle wijze de dialoog met de ander aan te gaan.
Regine Herbig verbindt inzichten van de westerse psychologie (vooral de geweldloze communicatie van Marshall Rosenberg), oosterse wijsheid en recent wetenschappelijk onderzoek over de relatie tussen emoties, hart en brein met elkaar. In dit boek vind je praktische voorbeelden en oefeningen om met begrip en empathie te leren communiceren met jezelf en anderen.
Anders omgaan met verdriet
Het verdriet dat we ervaren bij verlies en tegenspoed kan ons hele leven kleuren. Het kan ons doen verharden. Soms voelen we ons schuldig of keren we ons af van het leven.
In dit boek laat David Dewulf de andere zijde van verdriet zien: acceptatie van onze kwetsbaarheid, de verbinding met elkaar doorheen onze pijn en het besef dat het leven een tijdelijk geschenk is.
David steunt daarvoor op zijn jarenlange ervaring met mindfulness en compassie, en de wijsheden uit het Oosten. Hij deelt ook zijn persoonlijke reis om het overlijden van zijn broer op jonge leeftijd een plek te geven.
Zorgen voor jezelf – Over de rooie
Een enorme woede-uitbarsting in een situatie die daar op het eerste gezicht weinig of geen aanleiding toe geeft. Velen schamen zich ervoor, of zijn op zijn minst niet tevreden over hun onbeheerste gedrag. Sommigen begrijpen niet waarom ze zo handelen, anderen geven de omgeving de schuld van hun uitbarstingen.
Dit boek geeft een beschrijving van het verschijnsel woede. Is het van alle tijden? Is het (sub)cultureel gebonden? Hoe denkt de psychologie erover? En wat gebeurt er nu eigenlijk met je als je woedend bent? Daarnaast geeft het boek adviezen over hoe je jezelf beter onder controle kunt houden. Deze adviezen richten zich enerzijds op het niet meer maken van bepaalde ‘denkfouten’, anderzijds op het eerder in je eigen gedrag ingrijpen door beter op signalen van het lichaam te letten, zodat het niet altijd maar zwart voor de ogen hoeft te worden, met alle gevolgen van dien. Dit boek verschijnt in de serie Zorgen voor jezelf.
Over de auteur(s): Jan Bernard (1946) is als klinisch psycholoog/psychotherapeut/gedragstherapeut werkzaam bij ggz-NHN, Divisie Forensische Psychiatrie. Samen met Van Waegeningh geeft hij onder auspiciën van de RINO-Noord-Holland workshops voor hulpverleners die zich bezighouden met deze problematiek. Deedee van Waegeningh (1971) is gz-psycholoog/gedragstherapeut. Zij heeft als inrichtingspsycholoog in de gevangenis gewerkt en werkt sinds 2004 bij de Waag, het centrum voor ambulante forensische psychiatrie.
Omarm je emoties
Hoe leer je te leven zoals je wilt? Door toegang te creëren tot je emoties en zo te ontdekken wat je verlangens zijn. Omarm je emoties bevat technieken om te leren via aandacht voor lichamelijke gewaarwordingen gevoelens bewust toe te laten. Zo kun je het contact met jezelf en je omgeving herstellen en verdiepen. Dit zelfhulpboek is een vertaling en bewerking van het succesvolle Living like you mean it. Rogier Poels is als gz-psycholoog werkzaam bij De Viersprong, Landelijk Centrum voor Persoonlijkheidsproblematiek.
Omgaan met verlies en verdriet
Vind opnieuw de kracht om verder te gaan en geef het verdriet een plaats in je leven
Met veel inlevingsvermogen en niet gebonden aan een geloofsovertuiging beschrijft Petra Franke in dit boek de zeven wegen om het verlies van een dierbare te verwerken. Ze vertelt over de helende kracht van de tijd, over rituelen die het afscheid gemakkelijker maken, over het doorstaan van heftige gevoelens, over de kracht van dankbaarheid, over het omgaan met herinneringen en schuldgevoelens, en over het vinden van nieuwe levensmoed.
Het verloop van de rouwperiode wordt op deze manier helder uitgelegd, met een duidelijk begin en einde. Als het verdriet een plaats heeft gekregen in uw leven, volgt het afscheid van de pijn en de wil om het leven weer te omarmen.