De top 10 van de beste boeken over en van Herman Brood 2024
Herman Brood geboren in Zwolle op 5 november 1946, Herman Brood heeft zelfmoord gepleegd op 11 juli 2001 door met een afscheidsbriefje op zak van het dak van het Hilton hotel in Amsterdam te springen. Herman Brood was een Nederlandse zanger, kunstschilder, pianist, acteur en auteur.
Brood onderscheidde zicht door zijn kenmerkende zangstem en vrije geest, zowel in de muziek als in zijn kunst. Zijn flamboyante levensstijl was hier ook wel in terug te zien en te vinden. Het hedonistische credo Seks, drugs & rock-‘n-roll paste dan ook goed bij Herman. (Bron: Wikipedia)
Herman Brood heeft zelf ook diverse boeken geschreven, maar ook over Herman zelf zijn boeken uitgebracht. Op deze pagina vind je de 10 beste boeken zowel door Herman Brood zelf geschreven als de boeken die over zijn leven gaan en over de persoon Herman Brood.
Om je een goed beeld te geven van de boeken heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig bestellen.
Herman Brood & Wild Romance
HERMAN BROOD & WILD ROMANCE
De muzikale rechterhand van Herman Brood blikt terug op de roerigste jaren uit de geschiedenis van de Nederlandse popmuziek.
‘Vaak was het lachen en huilen tegelijk (“een fijne hel”), maar het sterkst was altijd de behoefte aan méér. Om in de woorden van Herman te spreken: “It’s never enough”.’
Het boek heeft het effect van een geestverruimend middel. De lezer ruimt het zweet, voelt de damp, proeft de alcohol. Met op de achtergrond het gedreven geluid van een rockband die vol vooruit gaat.
Een boek als het klassieke Herman Brood album Shpritsz: elke noot is raak!
Kwartjes Vallen Soms Jaren Later
Op zaterdag 23 juni, twee weken voor zijn zelfgekozen dood, werkte Herman Brood aan een tekstenverzameling die nu als zijn literair testament wordt uitgegeven. Terwijl Herman zijn zinnen nauwkeurig formuleerde, tikte zijn zuster Beppie ze uit. Het resultaat is een vrolijke, verrassende inkijk in de ziel van een van Nederlands meest originele kunstenaars.De teksten van Herman worden afgewisseld met tekeningen die hij in zijn laatste levensjaren vervaardigd heeft. Het boek bevat een nawoord van Beppie Brood en is op bijzonder fraaie wijze vormgegeven
Ik Hou Van Herman
Aan de naam Herman Brood hangen de gebruikelijke sjablonen van sex, drugs en verdoemenis. Rock-n-roll heeft ook zijn finesses en menselijke details. Dit boek gaat over vriendschap en muziek maken. Als jonge honden en later als vijftigers.Bertus Borgers (1947) komt eind jaren zestig als saxofonist, zanger en songwriter op uit de undergroundscene. Hij kreeg bekendheid als bandleider van o.a. Sweet dBuster en was gastsolist bij Herman Brood, Golden Earring en Raymond van het Groenewoud. Is medeoprichter en directielid van de Rockacademiein Tilburg.
Brood
Brood is een intiem portret van Nederlands grootste rock-’n-rollartiest en soms ondergewaardeerde kunstenaar, met onbekende verhalen en nooit eerder gepubliceerde foto’s uit het enorme archief van Gerard Wessel.
Fotograaf en geboren Zwollenaar Gerard Wessel leerde muzikant, kunstenaar, schrijver en plaatsgenoot Herman Brood kennen toen hij op de School voor Fotografie en Fototechniek in Den Haag zat. Ze bleken eenzelfde hang naar spanning en actie te hebben. Sinds het begin van de jaren tachtig tot aan het eind van het leven van de muzikant/kunstenaar hadden de twee een ‘professionele vriendschap’, zoals de fotograaf het noemt. Wessel volgde Brood in binnen- en buitenland, in goede en in slechte tijden.
In Brood blikt Gerard Wessel terug op zijn belevenissen met Brood. Ook zocht hij oude vrienden op die hij tijdens die intense periode ontmoette. Zoals ex-roadie Rob Kranenburg, Bombita-zangeres Lies Schilp, Hermans jeugdvriend en reisgenoot Jos Paanakker, kunstbroeders Dick van der Meijden en Ton Leenarts, muziekvriend van het eerste uur Hans la Faille, galeriehouder Ivo de Lange, Hermans zoon Marcel Buissink, manager Koos van Dijk en diens rechterhand Bé Kruize. En met name ook ‘huisvriend’ Aegid Tonnaer, die Herman tot vlak voor zijn dood in een caravan op een bungalowpark verzorgde.
Brood is een boek vol sex, drugs & rock-’n-roll, maar ook met humor, zelfspot en tederheid, waarin Herman Brood zich – soms letterlijk – helemaal bloot geeft. Dichterbij heeft een fotograaf zelden kunnen en mogen komen. Wessel: ‘Het waren unieke, onvergetelijke jaren met een zeer inspirerende persoonlijkheid. Mensen als Herman komen maar eens in de zoveel tijd voor.’
Op 11 juli 2001 maakte Herman Brood (1946 – 2001) een einde aan zijn leven. Nederland was verbijsterd. Gerard Wessel (1960) is gefascineerd door de kleurrijke zelfkant van de samenleving. Hij was bevriend met Herman Brood en maakte een film over hem.
Zoon Van Alle Moeders
Ontroerende gedichten van levenskunstenaar Herman Brood
Xandra Brood. Rock-‘n-Roll Widow
Xandra Jansen weet dat haar huwelijk met ‘s-Neerlands grootste rocker niet ‘gewoon’ zal worden. Maar ze heeft geen idee welk leven haar te wachten staat als ze Herman Brood in 1985 haar jawoord geeft. Nu vertelt ze voor het eerst haar eigen verhaal. Van Brabants meisje tot vrouw van de meest legendarische popartiest, schilder, junk en levenskunstenaar van ons land.
Xandra Brood. Rock-‘n-Roll Widowschetst een ontroerend en eerlijk portret van Herman Brood als vader en echtgenoot, maar laat ook zien wie de vrouw is die achter hem staat en die zijn gezin, door alle stormen heen, op koers houdt. Een moeder die niet anders kan dan haar man buiten de deur zetten. Maar die hem ook weer liefdevol verzorgt als zijn gesloopte lichaam het opgeeft. Dan beginnen de meest moeilijke maar ook intense maanden van haar huwelijk, waarin gevoelens van ontreddering en wanhoop worden afgewisseld met dierbare momenten van humor en geluk.
Dit boek is een ode aan de bepaald niet gewone liefde van een bijzondere vrouw voor een bijzondere man.
Stil daar is ie
Een soort stripboek.
Tekeningen en teksten van Herman Brood
Met een voorwoord van Bart Chabot
Brood – De biografie
Iedereen weet wie Herman Brood was, maar er zijn maar weinig mensen die hem echt hebben gekend. Een van die uitverkorenen is Bart Chabot. Hij maakte hem jarenlang van nabij mee – thuis, op straat, onderweg, in het theater – en schreef vier boeken over zijn vriend, die samen een meeslepend verslag vormen van de avonturen van Nederlands enige echte rock-’n-rollheld.
De hoogtepunten uit die boeken zijn in 2011 samengebracht in één kloeke bundel onder de titel Up On The Hilton Roof. Nu verschijnt de virtuoze levensbeschrijving opnieuw als Brood – De biografie. In dit levendige monument voor een fenomeen komen alle gedaantes van Herman Brood aan bod: de muzikant, de kunstenaar, de dichter, de performer, maar ook de zoon, de echtgenoot, de vader en het ongrijpbare kind dat weigerde volwassen te worden.
Brood is een ooggetuigenverslag, een biografie, een schelmenroman, maar vooral een ontroerend en hilarisch portret van een volstrekt unieke, creatieve en scherpzinnige geest die doorging tot hij niet meer door kon gaan en die twintig jaar na zijn dood nog steeds onsterfelijk is.
Koos – Het verhaal van de manager van Herman Brood
Koos van Dijk (Winschoten, 28 februari 1945) is manager voor het leven van de in 2001 overleden rocker des vaderlands, Herman Brood. De twee waren onlosmakelijk met elkaar verbonden. Koos zag het als zijn taak om het woelige leven van Brood in goede banen te leiden.
In dit boek neemt hij de lezer niet alleen mee terug in de tijd naar de periode aan de zijde van Brood, maar ook naar zijn eigen jeugd, zijn schooltijd, zijn eerste baantje in de wereld van witgoed en televisies, en zijn korte loopbaan als horecaman te Winschoten. Uiteraard komt ook zijn relatie met de erven Brood ter sprake, die er niet eenvoudiger op is geworden na de spraakmakende uitzending van het tv-programma Rambam in januari 2016. Koos komt nu met zijn eigen verhaal.
Met echtheidscertificaat! Onvermoeibaar met Koos pratend achter het stuur tekende muziekfreak Robbert Tilli dit verhaal op, en ontstonden geleidelijk aan de contouren van dit “boek op wielen’, geschreven met een lekker vaartje.
Rock n Roll Junkie
`Het Verschijnsel Brood, zo noemde Herman Brood, Nederlands enige rock-`n-rollster, zichzelf. Jan Eilander belicht `het verschijnsel – en daarmee ruim dertig jaar vaderlandse rock-`n-rollgeschiedenis – aan de hand van talloze interviews met mensen uit Broods naaste omgeving: met vriend en vijand, profiteurs en slachtoffers. Met z’n maatje uit de Israëlische kolenmijnen.
Met de mannen van The Moans, Broods eerste band, Met de vrouwen die voor hem vielen en eenzaam achterbleven. Met de legendarische Cuby and The Blizzards. Met z’n moeder. Met zijn artist- en repertoiremanagers. Met z’n `coach, die hem uit de goot hielp, en hield. Met de muzikanten die zich `s ochtends nog Wild Romance mochten noemen, en die `s middags werden gedumpt.
Rock `n Roll Junkie is het meeslepende verhaal van een charismatische, door dierlijke instincten, pep en alcohol gedreven man, die op woensdag 11 juli 2001 een eind aan zijn leven maakte. Deze editie is voorzien van een nawoord van Martin Bril.