De top 5 van de beste boeken over Erdogan 2024
Erdogan, een naam die de afgelopen decennia overal ter wereld resoneerde. Liefhebbers van politiek, geschiedenis en internationale betrekkingen kunnen niet om de invloed van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan heen. Of je nu bewondering hebt voor zijn leiderschap of juist kritisch staat tegenover zijn beleid, er is geen twijfel mogelijk dat zijn heerschappij een diepgaande impact heeft gehad op Turkije en de rest van de wereld.
Op deze pagina duiken we dieper in de literaire boeken over Erdogan, je vind hier enkele van de beste boeken over zijn leven, politieke carrière en de invloed van zijn beleid. Om je een goed beeld te geven van de boeken heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, en via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen.
Erdoğan
Er gaat geen dag voorbij of de sterke man van Turkije haalt het nieuws en dit in toenemende mate op verontrustende wijze. Onder Erdoğan is Turkije, dat jaren politiek en economisch de wind in de zeilen had, in hoogtempo geïsoleerd geraakt. Dit heeft in hoge mate rechtstreeks te maken met de ambities van de president. Erdoğan liet zonder blikken of blozen weten dat de Turkse invloedssfeer zich uitstrekt van Sarajevo tot Jeruzalem en toonde richting Europa maar ook in de eigen regio -Syrië- een zeer eigengereide politiek. Wat zijn de drijfveren van deze man, en wat kunnen we verwachten? In deze bundel staan de volgende auteurs stil bij leven en werk van president Erdoğan:
- Maurice Becker
- Paul Cliteur
- Derk Jan Eppink
- Remi Hauman
- Anton Kruft Sid Lukkassen
- Luc Pauwels
- Perry Pierik
- Wim van Rooy
- Armand Sağ
- Emerson Vermaat
Erdoğan
Over het land en over de leider kun je bijna alleen in vraagzinnen spreken. Is Turkije een vriend met vijandige grillen of eerder een tegenstander die soms een aardig gezicht trekt? Is het een macht in opkomst of juist een land dat op de rand van de afgrond staat? En wat wil Recep Tayyip Erdogan, sinds 2003 de Turkse leider? Is hij een vernieuwer of wil hij terug naar de tijd van de sultans? Is voor hem democratie een doel of een middel voor dubieuze doeleinden, zelfs voor persoonlijk gewin? Verdient hij ons vertrouwen of moeten we hem wantrouwen?
De Franse Turkije-kenners Nicolas Cheviron en Jean-François Pérouse gaan in Erdogan. Nieuwe vader van Turkije? op zoek naar de moeilijk te achterhalen realiteit van de zeemanszoon die een hoofdrolspeler op het wereldtoneel werd.
De auteurs, die al bijna twintig jaar de opkomst van Erdogan volgen, schreven de eerste grote biografie van de man die, met name sinds de mislukte staatsgreep van juli 2016, door de wereld met argusogen wordt bekeken.
Nicolas Cheviron, journalist, woont sinds 2000 in Turkije en volgt voor diverse Franse en niet-Franse media de Turkse actualiteit. Jean-François Pérouse, geograaf, is vanaf 1999 werkzaam in Turkije, de laatste jaren als directeur van het al bijna een eeuw in Istanbul gevestigde Institut Français des Études Anatoliennes.
‘Een magistrale biografie.’
France Arménie
‘In tegenstelling tot eerdere boeken over Erdogan, in Turkije gepubliceerd, heeft deze biografie de verdienste heel nauwgezet te zijn; de feiten worden gescheiden van de vele mythes die de persoonlijkheid van de leider omringen.’
Le Monde
Erdogan in een notendop
Sinds de mislukte coup van 15 juli 2016 is er over geen staatshoofd zoveel geschreven en gesproken als over de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Voor de coup al werd hij door de ene helft van de Turkse bevolking op handen gedragen en door de andere gehaat; daarna is de polarisatie alleen nog maar toegenomen. Buiten Turkije is het wantrouwen tegen zijn confronterende politiek ook enorm, zeker na de zuiveringen in onder meer het ambtenarenapparaat, het onderwijs en de media. Tienduizenden mensen werden ontslagen, op non-actief gesteld of zelfs gearresteerd.
Wie is Recep Tayyip Erdogan en wat beweegt hem? In Turkije prijzen zijn aanhangers de hervormingen onder Erdogans leiding die hebben gezorgd voor economische groei, betere openbare voorzieningen en een toegenomen Turks zelfvertrouwen. Conservatieve moslims herkennen in Erdogan de man die hun waarden en opvattingen deelt en verdedigt. Daartegenover staan felle tegenstanders die in Erdogan een autoritaire leider zien die geen kritiek duldt en het niet zo nauw neemt met de persvrijheid of de rechten van de Koerden. Zij vrezen dat er in het nieuwe Turkije van Erdogan geen plaats meer is voor andersdenkenden.
Joost Lagendijk beschrijft hoe Erdogan kon uitgroeien tot alleenheerser, wat zijn opvattingen zijn, waar de steun voor hem vandaan komt en waarom tegelijkertijd de weerstand tegen hem zo groot is. Oud-Europarlementariër Joost Lagendijk (1957) is politiek analist en publicist en woont in Istanbul.
Een heidens karwei
Turkije islamiseert? Nee hoor, de Turkse samenleving wordt juist steeds seculierder. Hoewel de meeste mensen nog in God zeggen te geloven, trekken zeker jongeren zich steeds minder aan van de godsdienstige regels. De islam is op de terugtocht, zo ziet Rob Vreeken, correspondent in Istanbul. Zijn verhalen over vrouwen, lhbti, de moskee, seksualiteit, cultuur, de jeugd, verstedelijking, onderwijs, de hoofddoek en politiek doen het gangbare beeld van Turkije kantelen. Wat de seculiere Vader des Vaderlands Kemal Atatürk nooit echt lukte, gebeurt onder president Recep
Tayyip Erdogan vanzelf, al diens pogingen Turkije conservatiever en islamitischer te maken ten spijt. Ook in Turkije is de samenleving maar ten dele maakbaar. Erdogan en zijn ak-partij hebben wat dat betreft gefaald. Duidelijk is in ieder geval dat Turkije op een tweesprong staat, zowel voor als na de verkiezingen van mei 2023: rechtsaf betekent voortzetting van een autoritair bewind, linksaf herstel van de rechtsstaat.
Rob Vreeken (1953) is correspondent in Istanbul van de Volkskrant. Ook werkt hij voor De Groene Amsterdammer. Eerder publiceerde hij Bombay, hyperstad en Baas in eigen boerka, een boek over vrouwen in de islamitische wereld. Voor zijn reportages over moslimvrouwen kreeg hij de European Award for Excellence in Journalism.
Vechtscheiding
Wat de uitkomst van het Turkse referendum van 16 april ook zal zijn, voor president Erdogan is het slechts een tussenstap in de uitbreiding van zijn conservatief-nationalistische macht. Sinds hij de AK-partij oprichtte aan het begin van deze eeuw zijn de Turken meer en meer uit elkaar gedreven en gedwongen te kiezen: voor Erdogan of tegen. Die scheuring loopt dwars door de samenleving, families en vriendschappen heen en is voelbaar tot in het buitenland – ook in de Turkse gemeenschap in Nederland, zoals zichtbaar werd tijdens de couppoging in de zomer van 2016 en tijdens de diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije in maart 2017. In Vechtscheiding beschrijven schrijver/columnist Erdal Balci en journalist/publicist Froukje Santing de oorzaken van de tweedeling. Ze analyseren hoe de heimwee naar het Ottomaanse verleden het wint van de westerse oriëntatie en besteden ruim aandacht aan de Turks-Nederlandse gemeenschap en de Nederlandse betrekkingen met Turkije.