|

De top 10 van de beste boeken over Ethiopië 2024

Ethiopië is een land met een rijke historische betekenis die teruggaat tot Bijbelse tijden. Het land heeft een unieke culturele en taalkundige identiteit die het onderscheidt van andere Afrikaanse landen . Ethiopië was een Italiaanse kolonie van 1936-1941 tijdens de Tweede Italiaans-Ethiopische Oorlog, die leidde tot de Italiaanse bezetting van het land . De geschiedenis van Ethiopië is divers en complex en speelt nog steeds een vitale rol in het culturele en politieke landschap van Afrika.

In de boeken op deze pagina vind je veel informatie over het verleden, het heden maar ook reisgidsen voor als je op vakantie gaat naar Ethiopië. Om je een goed beeld te geven van de boeken heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek zoals de waardering en de recensies van de lezers.

Koningaap - Groepsreizen en Familiereizen

Ethiopië

De Ethiopische beschaving is eeuwenoud, het christendom arriveerde er eerder dan in de Lage Landen. Ethiopië is het enige land in Afrika dat nooit werd gekoloniseerd. Het kent een eigen alfabet en kalender. Voor veel Ethiopiërs is dit alles onlosmakelijk verbonden met hun identiteit.

Ethiopië is een cultureel pakhuis. Het land beschikt over kerken met een schat aan religieuze voorwerpen, rotsschilderingen, archeologische schatten, fortificaties, islamitisch erfgoed en paleizen. Maar liefst zeven plaatsen staan op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Ethiopië is een paradijs voor natuurliefhebbers maar vaak een hel voor boeren en veehouders. De eens alom aanwezige bossen zijn vrijwel verdwenen, de vruchtbare boden spoelt in een alarmerend tempo van de heuvels af.


De schaduwkoning

Met De schaduwkoning schreef Maaza Mengiste een onvergetelijke, briljante, rauwe roman over wat het betekent om als vrouw op voet van oorlog te leven. Ethiopië, 1935.

De schaduwkoning van Mazaa Mengiste is genomineerd voor de Booker Prize 2020!

Ethiopië, 1935. Tegen de achtergrond van de dreigende inval van Mussolini’s leger worstelt het weesmeisje Hirut met haar leven als bediende van legerofficier Kidane. Net als de andere vrouwen is zij veroordeeld tot het zorgen voor de gewonden en het begraven van de doden, maar de vrouwen hunkeren naar een actievere rol in de strijd.

Wanneer keizer Haile Selassie in ballingschap gaat en Ethiopië snel alle hoop verliest, is Hirut degene die een plan bedenkt om het moreel op te vijzelen. Ze weet echter niet dat haar nog een oorlog te wachten staat. Wanneer ze krijgsgevangen wordt gemaakt door een van de beruchtste officieren van het Italiaanse leger zal ze haar eigen strijd moeten voeren.

Met De schaduwkoning schreef Maaza Mengiste een onvergetelijke, rauwe roman over wat het betekent om als vrouw op voet van oorlog te leven.

‘In een dikwijls lyrische stijl en gebruikmakend van veel verschillende stemmen, waaronder die van de keizer zelf, vertelt Mengiste een fraai gedocumenteerd verhaal met een nadrukkelijk emancipatoire boodschap.’ – de Volkskrant

‘Een briljante roman die geschiedenis op lyrische wijze tot mythe verheft.’ – Salman Rushdie

‘Onvergetelijk. Ik denk niet dat ik dit jaar nog een indrukwekkender en hartverscheurender boek zal lezen.’ – The Times

‘Lyrisch, bijzonder en adembenemend. De lezer is in handen van een meesterverteller.’ – The New York Times

‘Een prachtige en hartverscheurende roman over vrouwen die een wereld die zichzelf aan flarden rijt bijeen proberen te houden. Ze zullen je dromen binnensluipen en je gedachten overnemen.’ – Marlon James


Ethiopie ongekend anders!

Ethiopië heeft een zeer afwisselende natuur. Er zijn veertien Nationale parken te vinden. U treft er watervallen, vulkanen, bergen, zoutmeren, warmwaterbronnen en ravijnen aan. Maar ook vindt u in de stad Harar 99 moskeeën. Deze moskeeën vertegenwoordigen de 99 namen van Allah. Dus zeker niet eenzijdig. Ethiopië, ongekend anders!, is een boek voor lezers en reizigers die meer willen weten over het land Ethiopië.

De auteur neemt u mee naar bijzondere plekken en interessante bevolkingsgroepen. Laat u kennismaken met tradities, volksverhalen, legenden en spreekwoorden. Samen met haar man, een verdienstelijk fotograaf en hun gezamenlijke Ethiopische vriend die de terreinwagen bestuurt, reist zij door het land.

De Danakil-Depressie met onder andere Dalol en de zoutvlaktes worden bezocht waar ze opnieuw kennismaken met de Afar. Ze reizen door de Riftvallei met zijn bijzondere meren, bezoeken de eeuwenoude stad Harrar met zijn kleurrijke bevolking. Het Tanameer wordt bevaren en de interessante eilanden bezocht. Er wordt een beeld gegeven van de veelzijdigheid van de kerken in Lalibela en ze vertelt over Aksum. Ook zijn ze te gast bij meerdere bevolkingsgroepen waaronder De Surma, de Nuer, de Rastafari’s, de Hamar, de Konso en de Dorze.

Ine Andreoli(1944) publiceert (reis)boeken en artikelen over Afrika. Over Ethiopië schreef ze vier boeken, drie voor volwassenen en een voor kinderen Ze woonde drie jaar in Ethiopië waar haar man werkte voor de suikerindustrie. Sinds die tijd heeft Ethiopië een speciaal plekje in haar leven verworven en keert ze er regelmatig terug


Living Art – Volken Uit De Omo Vallei Ethiopië

Living Art, volken van de Omo-vallei Ethiopië Nog maar kort geleden was de Omo Vallei in het zuidwesten van Ethiopië een geïsoleerd gebied waar mensen konden leven volgens hun eeuwenoude tradities. De huidige wereld staat echter geen onontdekte gebieden meer toe. Het concept van authentiek levende mensen zal binnenkort verleden tijd zijn, ook in de Omo Vallei, die in hoog tempo wordt ontsloten. Wat is er zo bijzonder aan traditioneel levende volken? De foto’s in dit boek geven daar een antwoord op. Wie oog heeft voor details kan eindeloos blijven kijken naar de uitbundig versierde mensen. Hun persoonlijke expressie richt zich al eeuwen op het eigen lichaam. Littekenpatronen, lichaamsbeschildering, arm- en enkelbanden, ingenieuze vlechtkapsels, kralen en lipschotels, het zijn kunstzinnige uitingen met de huid als platform voor hun ‘levende kunst’.


Het land van de verbrande gezichten

Wat we van Ethiopië, het land van de verbrande gezichten, weten is gefilterd door de media en wordt bepaald door vaak treurige gebeurtenissen die nieuwswaarde hebben. Ook voor toeristen en mensen op doorreis blijft het dagelijks leven voor een groot deel verborgen. David van Reen (1969 – 2015) reisde, woonde en werkte jarenlang in Kenia en Ethiopië. Het stelde hem in staat scherp waar te nemen. Voor en achter de camera. Aan zijn vermogen vast te leggen wat anderen misschien ontgaat, voegde hij op een of andere geheimzinnige manier zijn betrokkenheid toe. Dat maakt zijn beelden bijzonder. Dit boek is een weerslag van zijn visie op Ethiopië. In de portretten en landschappen kan de kijker sporen van alle facetten van het leven ontdekken.


Te gast in Ethiopië

Dat Ethiopië een bijzonder verleden heeft wordt duidelijk tijdens een rondrit door mythische plaatsen als Gondar, Aksum en Lalibela. In mysterieuze kloosters en kerken vind je hier herinneringen aan illustere keizers en Bijbelse taferelen. Landschappelijk is Ethiopië een land van uitersten. Het varieert van waterrijke gebieden en vruchtbare valleien tot steile gebergten en uitgestrekte droge vlaktes.

De reisreportages in deze uitgave voeren naar het ruige Simiengebergte met de indrukwekkende gelada’s, naar de vruchtbare Kafa-regio waar de koffie in het wild groeit en naar de oostelijke laaglanden waar nomadische veehouders gebukt gaan onder extreme omstandigheden. Ethiopië vormt een mozaïek van ruim 70 verschillende volkeren, ieder met hun eigen taal en gebruiken. In deze uitgave maak je kennis met de Woito met hun bootjes van papyrus, de Dorze met hun bijenkorfhutten en de Mursi met hun lipschotels.

Voor bijzondere rituelen bezoeken we het kleurrijke Timkat festival en nemen deel aan de traditionele koffieceremonie. De rubriek ‘reisinformatie’ tot slot bevat veel handige tips en een boekenlijst. Deze pocket is er niet alleen voor reizigers die Ethiopië willen bezoeken. Iedereen die interesse heeft in dit land en in korte tijd een goed beeld van het land wil krijgen, zal met deze ‘Te gast in’ een schat aan informatie ervaren.


Stille strijd in Ethiopie

Stille strijd in Ethiopië is het verhaal van Mesereth, uit de ‘Amhara-stam’. Zijn vader en broers zijn boer, maar hij moet een opleiding in de kerk volgen om de familie daar te vertegenwoordigen. Wanneer blijkt dat hij wel goed kan leren, mag hij als enige van zijn familie studeren in Addis Abeba. Daar raakt hij betrokken bij de activiteiten van de politiek en kerk. Corrupte praktijken van de overheid en ook van de staatskerk komen aan het licht. Mesereth zoekt naar houvast, maar vindt deze niet en zoekt een uitweg in sterke drank.
Toch brengen zijn falen en teleurstellingen hem bij de weg, die leven geeft!

Ethiopiërs worden bedreigd door ‘een leeuw’. Op onverwachte momenten kan dit machtige dier dodelijk toeslaan…


De drums van Timkat

Ethiopië: het land van de verbrande gezichten. Een land waar meer dan tachtig verschillende bevolkingsgroepen wonen die allemaal hun eigen cultuur, gewoontes en tradities hebben. De reis begon in het Noorden met een busreis van Addis Ababa naar Bahir Dar aan het Tanameer waar schitterende kloosterkerken op eilandjes zijn gebouwd en de watervallen van de Blauwe Nijl voor rokend water zorgen. Ada en Jan reisden verder naar Gondar waar ze genoten van het bruisende Timkat festival en het Simien National Park waar vriendelijk Gelada-apen nieuwsgierig naar de mensen kijken. De rotskerken van Lalibela werden bezocht om vervolgens verder te reizen naar Axum, dicht bij de grens met Eritrea.

Het Zuiden met zijn kleurrijke bevolking in de Omovallei waar de reiziger het gevoel krijgt terug in de tijd te stappen. De Konso mensen met hun eeuwenoude manier van landbouw en de vriendelijke Hamer mensen met hun heftige tradities. Mursi vrouwen die zo opvallen met grote kleischotels in hun onderlippen. De Key Afar markt waar de Banna vrouwen een halve kalebas als hoofddeksel dragen en stoere Banna mannen gekleed gaan in strakke rokjes. Ethiopië: een land met een rijk verleden, een boeiend heden en een trotse bevolking.


Gambo

Gambo! Een tropenarts in Ethiopië is het waargebeurde verhaal dat Werner van der Wolf en zijn vrouw in 2016-2017 meemaken. Werner ging werken als enige arts op de gynaecologie en verloskunde in een arm ruraal gebied op de bergflanken van Lephis Forrest. Maar na een paar weken raakten zij verwikkeld in een burgeroorlog waarbij de duimschroeven steeds strakker werden aangedraaid.

De wegen werden afgesloten, de elektriciteit en de wateraanvoer stopte en het hele ziekenhuis moet uiteindelijk noodgedwongen dicht. Toch komen er oorlogsslachtoffers binnen met schotwonden en er worden benen geamputeerd. Al deze gebeurtenissen gebeurden de afgelopen jaren vrijwel maandelijks en hebben het wereldwijde nieuws helaas niet gehaald. In Ethiopië gingen zij op in het systeem en hadden moeite om het hoofd boven water te houden


Ethiopië, Betam konjo!

en prettig leesbaar reisverslag, informatief en interessant voor degenen die het willen bezoeken of die in het land geïnteresseerd zijn, maar zeker ook voor degenen die al in Ethiopië geweest zijn.

Na 33 jaar zet de auteur samen met haar man en vrienden weer voet op Ethiopische bodem. Ze reizen door het noorden en het zuiden van het veelzijdige land. Er wordt opnieuw kennisgemaakt met ‘Het land van de verbrande gezichten’. In het noorden varen ze op het Tanameer en bezoeken het eiland Zeghe, ze bewonderen de Tis Isat, lopen rond in de Koningsstad in Gondar en zijn onder de indruk van de serafijnenkopjes in de Debre Birhan Selassie kerk, nemen een kijkje bij de Falasha’s en spotten de Geladababoon, de Walia ibex en de Simienfox in het Simien National Park. In Aksum worden het Stèleveld, de Maryam Tsyson Kathedraal en meer bekende en onbekende bezienswaardigheden bekeken.

Het Debre Damo klooster wordt aangedaan; de rotskerken in Tigré bekeken en ze begeven zich in de mysterieuze sfeer van het ‘achtste wereldwonder’ in Lalibela. In het zuiden is het genieten op en om de meren met de prachtige vogels, krokodillen en nijlpaarden. Daarnaast worden verschillende bevolkingsgroepen en stammen met een bezoekje vereerd, zoals: Rastafari, Sidama, Borana, Konso, Hamar, Banna, Mursi, Dorze enzovoort. Ook worden herinneringen opgehaald; zij bezoeken de Metahara Sugar Factory en omgeving, waaronder het Awash National Park, en maken opnieuw kennis met de bevolkingsgroep Afar.

Betam konjo is de herziene druk van het eerder verschenen boek Konjo Nö! Het verhaal is aangepast en uitgebreid en de informatie is vernieuwd en geactualiseerd. Betam konjo is een boek voor reizigers die graag lezen en voor lezers die graag reizen, maar ook voor lezers die meer willen weten over het oeroude land Ethiopië. Het is een compleet geheel en bevat: een interessant en boeiend reisverhaal, uitgediepte thema’s, achterliggende geschiedenis en legenden, beschrijvingen van volkeren, weetjes, praktische informatie en tips. Ine Andreoli publiceert (reis)boeken en artikelen over Afrika.

Over Ethiopië schreef ze vier boeken, drie voor volwassenen en één voor kinderen. Ze woonde drie jaar in Ethiopië, waar haar man werkte voor de suikerindustrie. Sinds die tijd heeft Ethiopië een speciaal plekje in haar leven verworven en keert ze er regelmatig terug.


Koningaap - Groepsreizen en Familiereizen

Vergelijkbare berichten