De top 10 van de beste boeken over faalangst 2024 (Zelfhulpboeken)
Faalangst is angst om te falen, vaak is de angst dat je bang bent dat je iets niet kan. Bijna iedereen heeft op een zekere hoogte last van faalangst in bepaalde situaties. Bijvoorbeeld bij het geven van een presentatie, bij het maken van een opdracht, toets of bepaalde werkzaamheden die presentatie gericht kunnen zijn.
Op zich is de angst om iets goed te willen doen helemaal niet erg en het prijst je alleen maar, alleen dan faalangst zo sterk zijn dat het je helemaal verlamt. Je wil er dan het liefst mee stoppen en wegrennen, want je denkt dat het je toch niet gaat lukken. Waardoor vaak de faalangst de reden is dat je minder presteert dan zonder deze angst (heeft niks met je eigen kunnen te maken).
Faalangst is een niet opzichzelfstaande stoornis en komt vaak voor bij mensen met een sociale- of gegeneraliseerde angststoornis. Het veroorzaakt een negatief zelfbeeld, dat je niet goed genoeg bent en niets kunt.
Faalangst is in 3 verschillende soorten te verdelen. De cognitieve-, sociale- en motorische faalangst. Bij faalangst kunnen verschillende symptomen ontstaan denk hierbij aan: hartkloppingen, rood aanlopen, slapeloosheid, hoofdpijn, hyperventilatie en stress.
De zelfhulpboeken en de boeken over faalangst geven je meer informatie over faalangst en de 3 verschillende soorten, maar kunnen je ook helpen bij de faalangst. Zodat de faalangst verminderd en onder controle komt zodat je weer optimaal kan presenteren zonder extra druk en stress.
De boeken worden uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven, daarom heb ik ook een link van Bol.com toegevoegd aan de beschrijving. Deze link geeft veel extra informatie, zoals de waardering en recensies van de lezers, maar ook info over de auteur van het boek. Via de link kun je het boek ook eenvoudig bestellen.
- Survivalgidsen – Wat als je faalangst hebt?
- Focus op faalangst
- Faalangst
- Eerste hulp bij faalangst
- Faalangst – naar meer zelfvertrouwen en assertiviteit
- Ik kan dat niet! zegt mijn kind
- Over Succes en Falen in 30 verhalen en 30 oefeningen
- Het meisje dat nooit fouten maakte
- Mijn leven, jouw leven – Omgaan met faalangst
- Teken je gesprek over gedachten
Survivalgidsen – Wat als je faalangst hebt?
Faalangst is ontzettend vervelend en beperkend. Maar het goede nieuws is dat je met dit doeboekje beter met je faalangst om leert gaan. Het geeft niet alleen inzicht maar er worden tal van tips en tricks aangereikt aan voor thuis en op school, waarbij elk kind kan reflecteren op zijn eigen sterktes en valkuilen.
Het kind ontdekt op een speelse en positieve manier wat zijn of haar kwaliteiten zijn, hoe het beter kan leren omgaan met moeilijkheden en vooral hoe het sterker en veerkrachtiger wordt.
De tips en tricks bestaan uit:
- Concrete checklists
- Preventieve hulpmiddelen
- Helpende positieve gedachtenkaartjes
- Doe-activiteiten die kinderen en jongeren tot rust brengen
Focus op faalangst
Studeren aan de universiteit, middelbare- of hogeschool brengt voor iedereen een zekere mate van spanning met zich mee. Sommige studenten ontwikkelen echter faalangst die een ernstige belemmering vormt bij hun leren en leven. Voor hen werd dit werkboek opgesteld: niet als een wondermiddel, wel als een eerste stap om zelf een lastig probleem aan te pakken.
In het eerste deel vind je een beschrijving van angst en faalangst en kun je je eigen probleem in kaart brengen. Vanuit dit inzicht in je faalangst kun je aan de slag om die te overwinnen. Het tweede deel biedt een aantal bruikbare strategieën en oefeningen die je leren om te gaan met angstige gedachten, je zelfvertrouwen helpen te versterken, enzovoort.
‘Focus op faalangst’ werd ontwikkeld voor groepstraining en individuele begeleiding van studenten in het hoger onderwijs, of om er zelfstandig mee te werken. Ook voor leerkrachten secundair onderwijs, CLB-medewerkers en docenten kan dit werk een nuttig instrument zijn.
Het is samengesteld door studentenbegeleiders van de Dienst voor Studieadvies en Studentenbegeleiding van de Universiteit Antwerpen. Het is een werkboek uit de praktijk, voor de praktijk.
Faalangst
Het uitstellen van moeilijke taken, een paniekgevoel als je ineens in het middelpunt van de belangstelling staat of een totale blackout tijdens een examen.
Faalangst kan zich in vele vormen en situaties manifesteren. De overeenkomst is meestal hetzelfde; de angst belemmert je in je functioneren of presteren.
Eerste hulp bij faalangst
Met dit boek kunt u als therapeut zelfstandig aan de slag met een individuele en groepsbehandeling van kinderen met faalangst in de leeftijd van 10 tot 18 jaar.
Eerste hulp bij faalangst bestaat uit een handleiding en een werkboek. Het werkboek bevat een gestructureerde opbouw met diverse oefeningen die toepasbaar zijn in de leefwereld van kinderen. Als extra ondersteuning zijn zowel het werkboek voor individuele behandelingen als ook een werkboek voor groepsbehandelingen online beschikbaar gemaakt via extra.springer.com.
De methode is in te zetten bij alle vormen van faalangst, zoals cognitieve, sociale en motorische faalangst. In 7 bijeenkomsten van een uur leren de kinderen hun faalangst onder controle te krijgen. Ouders krijgen tips over hoe ze de begeleiding thuis constructief kunnen oppakken.Faalangst is een veelvoorkomend probleem. Ongeveer 1 op de 10 kinderen heeft er last van. Niet-erkende faalangst heeft vaak grote gevolgen. Het op tijd signaleren in de therapeutenpraktijk maakt een echt verschil in het leven van de cliënt.
De meeste kinderen functioneren beter na het volgen van de faalangsttraining. Ze ervaren meer zelfvertrouwen en een beter welbevinden. Dit wordt bevestigd door school en ouders.
Faalangst – naar meer zelfvertrouwen en assertiviteit
Faalangst heeft vooral te maken met angst voor de mening en negatieve reacties van anderen. We kunnen vaak moeilijk omgaan met kritiek én complimentjes en durven onszelf niet te uiten uit angst tekort te schieten of fouten te maken. We hebben een lage dunk van onszelf, terwijl we in feite veel meer zouden kunnen.
Zo’n negatief zelfbeeld gaat vaak samen met allerlei lichamelijke klachten, van vermoeidheidsverschijnselen tot een slechte motoriek. Faalangst dwingt ons naar onszelf te kijken en te leren hoe we op positieve wijze op kritiek van anderen kunnen reageren en zelf kritiek aan anderen geven.
Door inzicht te krijgen in wat faalangst is en met behulp van oefeningen kunnen we ons zelfvertrouwen vergroten en komen zo uit die negatieve spiraal van de faalangst.
Ik kan dat niet! zegt mijn kind
Nieuwe, volledig herziene editie van ‘Ik kan dat niet!’ zegt mijn kind, dat bij verschijnen wekenlang in de top tien stond en een longseller is gebleven;;;Onmisbaar voor ouders, leerkrachten en hulpverleners die op een creatieve manier willen werken aan het zelfvertrouwen bij kinderen.
Met een voorwoord van prof. dr. Peter Adriaenssens ‘Ik kan dat niet!’ ‘Ik durf dat niet!’ ‘Ik wil dat niet!’ Het zijn woorden die alle kinderen wel eens in de mond nemen. Vaak hebben dergelijke uitspraken een signaalfunctie. Ze kunnen erop wijzen dat je kind faalangst heeft, of andere problemen op school. Je kunt maar beter niet antwoorden met ontwijkende dooddoeners als ‘Die angst groeit er wel uit’, of: ‘Ik was vroeger ook zo’.
In dit veelgebruikte boek laat Marc Litière zien hoe je beter kunt kijken en luisteren naar je kind en zo de oorzaak van zijn of haar gedrag kunt achterhalen. Hij geeft vele concrete adviezen om met faalangst om te gaan én om faalangst te vermijden.
Deze herwerkte versie van dit klassieke boek biedt heel wat concrete adviezen voor ouders, leerkrachten en hulpverleners die op een creatieve manier willen werken aan het zelfvertrouwen bij kinderen. Het boek is een houvast, een hulp en een wegwijzer voor wie in elk kind het wonder wil zien.
Over Succes en Falen in 30 verhalen en 30 oefeningen
In dit uiterst toegankelijke boek schrijft Marjo Crombach – vaak aan ervaring ontleende – verhalen over iets wat de meesten van ons kennen: faalangst. De verhalen vormen een aanleiding om alle aspecten van dit nare fenomeen aan bod te laten komen. De verschillende contexten, soorten, het verschil tussen negatieve en positieve faalangst, de mogelijke bronnen en behandelmethoden, ja wat al niet?
Een boek, dat vrijwel alles omvat wat over dit thema bekend is. Erg leesbaar en praktisch, zeker voor wie in onderwijs en opleiding met leerlingen en studenten te maken heeft. Maar ook daarbuiten. Na het lezen van dit boek ben je bij over faalangst. Of sterker nog: je bent aan de slag gegaan met haar verhalen of oefeningen. Bij jezelf of bij anderen.
Het meisje dat nooit fouten maakte
Isabella heeft nog nooit een fout gemaakt. Ze vergeet nooit haar hamster te voeren, ze draagt nooit verschillende sokken en ze vergeet nooit haar huiswerk te maken. Nadat ze bijna een fout maakt, wordt ze bang dat ze tijdens de toneelvoorstelling een fout zal maken. Dit hartverwarmende verhaal zal ieder perfectionistisch kind laten zien dat het juist belangrijk is om fouten te maken als je iets wilt leren.
Mijn leven, jouw leven – Omgaan met faalangst
Als je faalangst hebt, ben je vaak bang dat je iets niet kunt, of (zie je wel!) verkeerd doet. Bijvoorbeeld op school. Faalangst geeft stress. Je durft dan ook geen nieuwe dingen aan te pakken. Dat is jammer! In dit boek lees je waar faalangst vandaan komt en hoe je je angst kunt overwinnen.
Teken je gesprek over gedachten
Teken je gesprek is een veelgebruikte, interactieve gespreksmethode. In dit deel vormen gedachten het uitgangspunt. Gedachten, overtuigingen, mindset, piekeren, angsten en faalangst komen allemaal aan de orde. Door de tekening die je samen met de probleemdrager maakt, wordt in één oogopslag zichtbaar wat iemand denkt, daardoor voelt, en wat de invloed daarvan is op het gedrag.
De probleemdrager kan zo de eigen gedachten onderzoeken en zelf tot inzichten komen, om vervolgens gedachten en gedrag aan te passen naar een gewenst resultaat. Het denksjabloon is de basis van dit boek: stap voor stap legt Adinda de Vreede uit hoe je gedachten visueel kunt maken en de probleemdrager zo bewust kunt maken van welke gedachten hij of zij heeft. Naast het denksjabloon komt ook aan bod hoe je een eerste gesprek voert, hoe je een probleem verder kunt onder¬zoeken en hoe je kunt afsluiten met een succestekening.
Hoewel de methode niet specifiek is ontwikkeld voor mensen met een autisme spectrumstoornis, hoogbegaafdheid, ADHD, ADD of een licht verstandelijke beperking, blijken juist zij zeer veel baat bij de visuele aanpak te hebben. Teken je gesprek ondersteunt en visualiseert allerlei werkwijzen en is goed te gebruiken naast cognitieve gedragstherapie en methodes als Kids’ Skills, Geef me de 5, RET en NLP.