De top 10 van beste boeken over feminisme 2025
Het feminisme is een verzamelnaam voor maatschappelijke en politieke stromingen of bewegingen die er streven dat er geen ongelijk verhoudingen meer zijn tussen de mannen en de vrouwen. Dit streven wordt ook wel vrouwenemancipatie genoemd.
Ondanks dat er voor velen lijkt dat er een steeds eerlijke verdeling is tussen de man en de vrouw, is dit zeker niet altijd het geval. Dit laten de boeken die de top 10 staan en gaan over de beste boeken over feminisme ook wel duidelijk zien. Ondanks dat de boeken allemaal hetzelfde doel hebben zijn ze heel divers.
Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen. Een goed alternatief voor Bol.com is Bookspot.nl.
Als extra heb ik onderaan de pagina de korte geschiedenis van het Feminisme geplaatst.

De kracht van vrouwen

Een oproep tot actie in het gevecht tegen seksueel geweld
In het door oorlog verscheurde Congo behandelt de onverschrokken voorvechter van vrouwenrechten Denis Mukwege slachtoffers van verkrachting. Corruptie, wreedheden en onverschilligheid houden de conflicten al decennialang in stand, en verkrachting van vrouwen wordt ingezet als oorlogstactiek. Niet alleen in Congo, maar overal ter wereld worden vrouwen mishandeld. Mukwege zet zich ondanks meerdere aanslagen op zijn leven onverminderd in voor zijn missie: dit geweld tegen vrouwen een halt toeroepen.
In De kracht van vrouwen beschrijft Mukwege de worsteling en het lijden, maar ook de hoop en de veerkracht van vrouwen die met seksueel geweld geconfronteerd zijn. Hij behandelde duizenden vrouwen op het randje van de dood, en werd keer op keer verrast door hun herstel, groei en onvermoeibare veerkracht.
De kracht van vrouwen is een inspirerende en zeer overtuigende boodschap in het #MeToo-debat en een noodzakelijke oproep tot actie in het gevecht tegen seksueel geweld, waaraan vrouwen en mannen zij aan zij moeten meedoen.
Heb je nou al een vriend?

‘Heb je nou al een vriend?’ zou weleens de meest gehoorde vraag op familiefeestjes kunnen zijn. Voor iedereen die ‘m zat is, komen de schrijfsters van Damn, Honey to the rescue. En het zouden Marie Lotte en Nydia niet zijn, als ze ook niet nog 49 andere vragen en opmerkingen op humoristische en gevatte manier voor je beantwoorden. Van ‘Ben je ongesteld ofzo?’ tot ‘Haat je dan alle mannen?’. Marie Lotte Hagen & Nydia van Voorthuizen verwierven bekendheid toen ze een dag leefden volgens de tips en regels uit het boek sexy, but tired. but sexy van Jamie Li. Samen schreven ze eerder DAMN, HONEY en maken ze de gelijknamige podcast.
Dames voor Darwin

Feministen hebben het niet begrepen op biologie. Velen verzetten zich zelfs actief tegen een biologisch geïnformeerde kijk op de seksen. Het bewijs is nochtans overweldigend dat veel psychologische sekseverschillen niet alleen aan onze opvoeding en cultuur liggen. Ze zijn een voorspelbaar gevolg van vele miljoenen jaren evolutie door natuurlijke en seksuele selectie. Houden we daar niet beter rekening mee als we inzicht willen krijgen in de genderkloof op de arbeidsmarkt, de oorzaken van seksueel geweld en het ontstaan van patriarchale maatschappijen? En waarom dringt die kennis zo moeilijk door binnen het feminisme?
In deze grondige update van Darwin voor dames verkent Griet Vandermassen het spanningsveld tussen het feminisme en de biologische wetenschappen. Wat zijn de recente ontwikkelingen? Staan feministen al meer open voor de evolutiepsychologie? Die discipline is de voorbije vijftien jaar sterk veranderd. Welk nieuw onderzoek verscheen er? Ze pleit voor een nieuw feminisme. De verwerping van seksisme is immers gebaseerd op morele principes, niet op de stelling dat mannen en vrouwen identiek zijn.
Feminist fataal

Had ik dit maar geweten toen ik jonger was! dacht Dorien van Linge toen ze sociologie en genderstudies ging studeren. Ze leerde over verstikkende schoonheidsidealen en de ongelijkheid tussen man en vrouw, en begreep ineens veel beter waarom ze als tiener zo onzeker was geweest.
Inmiddels is Dorien journalist, dj én feminist. Feminist fataal is het boek dat ze zelf graag eerder gelezen had.
Want waarom is seksuele voorlichting vooral bangmakerij en gaat het nauwelijks over plezier? Waarom zijn mensen met een witte huidskleur bevoorrecht? En is het oppervlakkig om als feminist van glitteroogschaduw te houden?
Een toegankelijk, persoonlijk handboek voor iedereen die geïnteresseerd is in feminisme en aanverwante zaken als seksualiteit, gender, racisme en je lichaam.
Met inspirerende illustraties van Bodil Jane, leuke kijk-, lees- en luistertips en een handig Feminisme ABC!
Feministen dragen geen roze en andere leugens

Feministen hebben okselhaar, haten mannen en mogen geen lippenstift op, toch? Niet helemaal.
In Feministen dragen geen roze (en andere leugens) vertellen meer dan vijftig vrouwen – van Hollywoodactrices tot tieneractivisten – hun verhaal. Aangevuld met een aantal bijdragen van toonaangevende Nederlandse feministen is dit een inclusief boek dat de online beweging verbindt met academische denkers, en waarin alle soorten feminisme worden beschreven.
Voor iedereen die weet dat zij/hij een feminist is, maar nog enigszins geïntimideerd is door het woord. Met Nederlandse bijdragen van Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen (DAMN, HONEY), Stella Bergsma, Sarah Izat, Milou Deelen, Rianne Swierstra en Meredith Greer.
Onzichtbare vrouwen

Stel je een wereld voor waarin jouw telefoon niet goed in je hand past, een voorgeschreven medicijn voor jouw lichaam verkeerd is en de eindeloze uren die je elke week werkt niet erkend of gewaardeerd worden. Komt iets hiervan je bekend voor? Grote kans dat je een vrouw bent.
Onzichtbare vrouwen toont hoe in een wereld die grotendeels voor mannen is ingericht de halve bevolking systematisch genegeerd wordt. Het boek onthult de ‘genderdatakloof’ die wordt veroorzaakt door eeuwige, consequente discriminatie van vrouwen.
Caroline Criado Perez brengt voor het eerst een indrukwekkend aantal wereldwijde casestudy’s, verhalen en nieuw onderzoek samen. Van overheidsbeleid en medisch onderzoek tot technologie, werkplekken, stadsplanning en de media.
Onzichtbare vrouwen onthult de verborgen manieren waarop vrouwen vergeten worden en de impact van die uitsluiting op hun gezondheid en welzijn. Een krachtig en prikkelend boek dat je kijk op de wereld voorgoed verandert.
Caroline Criado Perez (1984) is journalist en gelauwerd activist. Zij werd in 2017 beroemd doordat er dankzij haar oproep een beeld van Jane Austen op het Engelse 10 pond-biljet werd geplaatst. Zo voorkwam zij dat er, naast de koningin, alleen mannen op de biljetten zouden staan. Criado Perez woont in Londen.
‘Onzichtbare vrouwen is een doorbraak; een compromisloos bombardement van droevige, boze, slechte en grappige feiten waarmee het op briljante wijze een onweerlegbare zaak aanspant. (…) Dit boek zou op het nachtkastje van iedere beleidsmaker, politicus en manager moeten liggen.’
The Times
‘Een uitdagend, onmisbaar boek.’ Publishers Weekly
Ongetemde wijsheid

Ongetemde wijsheid van Mirabai Starr laat aan de hand van inspirerende en mystieke vrouwen uit de wereldgeschiedenis zien wat vrouwelijke spiritualiteit is.
Het boek: ongetemde wijsheid, levenslessen van krachtige en wijze vrouwen, godinnen en mystici van Mirabai Starr is een ode aan vrouwelijke wijsheid en spiritualiteit. Door de eeuwen heen zijn er altijd intellectuele en wijze vrouwen geweest met een belangrijke boodschap. Vaak werden ze, in een door mannen gedomineerde wereld, niet gehoord. Wie kent de 12e-eeuwse mystica Hildegard von Bingen, de Indiase dichteres Mirabai, of de Moslimheilige Rabia Basri?
Aan de hand van de levens van inspirerende en mystieke vrouwen uit heden en verleden laat Mirabai Starr in dit boek zien wat vrouwelijke spiritualiteit is en wat de grote teksten van onder andere de Tao te Ching, de Koran en de Bijbel vanuit een vrouwelijk perspectief aan rijkdom te bieden hebben. Mirabai Starr toont dat we inzichten met elkaar mogen verbinden en dat we met deze vrije geest veel meer openstaan voor wat het leven ons te bieden heeft.Een boek voor vrouwen die de mystieke essentie van alle religies en andere wijsheidstradities liefhebben.
Ongetemde wijsheid is een lijfboek: Mirabai Starr verzamelde de wijsheden van vrouwelijke mystici als tegengif voor de verstoorde balans in de wereld. De verhalen van godinnen, mystici en de auteur zelf inspireren je als lezer om je vrouwelijke spiritualiteit te omarmen – ongeacht je gender. Over meditatie, jezelf openstellen, instorten, schuilen, co-creëren en meer.
Waarom vrouwen minder verdienen

Hoe komt het dat vrouwen nog altijd veel minder verdienen dan mannen? En wiens schuld is dat eigenlijk? Sophie van Gool zet feiten en fabels op een rij en laat zien dat het hoog tijd is voor actie.
In ‘Waarom vrouwen minder verdienen’ rekent Sophie van Gool af met mythes en meningen over gelijke beloning. Vrouwen verdienen namelijk nog steeds minder dan mannen, ook voor vergelijkbaar werk. In een werkend leven lopen zij gemiddeld € 300.000 mis. En hoewel vrouwen vaker hoogopgeleid zijn dan mannen, stromen ze amper door naar topfuncties. Er zijn in Nederland zelfs meer directeuren met de naam Peter dan vrouwelijke directeuren.
Gelukkig hebben politiek en bedrijfsleven steeds meer oog voor gendergelijkheid. Maar het blijft bij paneldiscussies, Instagramposts en beleidsnotities, constateert Sophie van Gool. Echte acties, zoals gelijke beloning, langer ouderschapsverlof of het doorlichten van sollicitatie- en beoordelingsprocedures, blijven uit. We richten de aandacht liever op het individu: vrouwen werken toch vaker in deeltijd, en in sectoren die minder goed betalen? Moeten ze niet eerst zelf veranderen?
Sophie van Gool roept iedereen op om de feiten onder ogen te zien en nu eens echt werk te maken van gelijke beloning.
We moeten allemaal feminist zijn

In 2013 gaf Chimamanda Ngozi Adichie een TEDx-lezing over wat het betekent om vandaag de dag feminist te zijn. Het filmpje werd bijna drie miljoen keer bekeken en gedeeld, Beyoncé gebruikte een sample van Adichie in een van haar nummers en ook in boekvorm is haar pleidooi een grote bestseller in Amerika en Engeland. Het is geen wonder dat We moeten allemaal feminist zijn zoveel mensen aanspreekt: Chimanada Ngozi Adichie schrijft op humorvolle en toegankelijke wijze en biedt een nieuwe, unieke definitie van het feminisme in de eenentwintigste eeuw.
Hoe doen we het?

Seks hebben we bijna allemaal. Waarom praten we er dan nauwelijks over?
Milou Deelen helpt in Hoe doen we het? veertien inspirerende vrouwen de drempel over, en dat levert bloedeerlijke en herkenbare verhalen op. Onder anderen Hedy d’Ancona, Tjitske Reidinga, Lale Gül, S10, Ellen Laan en Berget Lewis vertellen alles over hun seksuele ontdekkingsreis: van hoe hun eerste keer was, tot met welke seksuele moraal zij zijn grootgebracht, en of ze weleens ongewenste intimiteiten meegemaakt hebben tot wat hun persoonlijke definitie van goede seks is.
Aan de hand van de gesprekken en haar persoonlijke ervaringen, maakt Milou de balans op: hoe staat het ervoor qua seksuele gelijkwaardigheid, ruim een halve eeuw na de seksuele revolutie?
Een absolute must-read voor elke vrouw (en elke man, elk mens).
Milou Deelen (1995) is journalist, schrijver en spreker. Ze schrijft onder meer voor Het Parool, Volkskrant Magazine, VICE en LINDA.meiden. Belangrijke onderwerpen voor haar zijn feminisme, lhbti+-rechten en seksualiteit. In 2020 verscheen haar boek Krabben, dat ze samen met Daan Borrel schreef.
De korte geschiedenis van het Feminisme
De geschiedenis van het feminisme is het beste te verdelen in fase / golfen. Hieronder vind je een korte geschiedenis over het Feminisme.
- Eerste Golf (late 19e eeuw – begin 20e eeuw): De eerste golf van het feminisme was gericht op het verkrijgen van basale rechten voor vrouwen, zoals stemrecht en gelijke onderwijskansen. Belangrijke gebeurtenissen waren onder meer de Seneca Falls Convention in 1848, waar de Declaration of Sentiments werd opgesteld, en de uiteindelijke verkrijging van vrouwenkiesrecht in verschillende landen.
- Tweede Golf (jaren 60 – jaren 80): De tweede golf richtte zich op bredere kwesties zoals reproductieve rechten, seksuele vrijheid en deelname aan de arbeidsmarkt. Belangrijke bewegingen omvatten de strijd voor anticonceptie en abortusrechten, evenals inspanningen voor gelijke salarissen en kansen op de arbeidsmarkt.
- Derde Golf (jaren 90 – begin 21e eeuw): De derde golf omvatte een meer inclusieve benadering van feminisme, waarbij rekening werd gehouden met diversiteit in ras, klasse en seksualiteit. Onderwerpen als intersectionaliteit en de rechten van LGBTQ+-vrouwen kwamen naar voren.
- Vierde Golf (huidige periode): De vierde golf van het feminisme is sterk verweven met digitale media en sociale netwerken. Activisten gebruiken online platforms om kwesties zoals seksuele intimidatie, genderongelijkheid en discriminatie aan de kaak te stellen. Belangrijke bewegingen omvatten #MeToo en #TimesUp.
