|

De top 7 van de beste boeken over Gaza / de Gazastrook 2024

De Gazastrook wordt momenteel geconfronteerd met een complexe politieke en economische context, met aanhoudende conflicten en spanningen (Oorlog) tussen Israël en Palestina. Deze situatie heeft geleid tot aanzienlijke uitdagingen voor de bevolking van Gaza, waaronder beperkte toegang tot hulpbronnen, hoge werkloosheidscijfers en een worstelende economie.

De blokkade van Gaza door Israël heeft ook bijgedragen aan de slechte economische situatie, met beperkingen op het verkeer van goederen en mensen, waardoor het moeilijk wordt voor individuen en bedrijven om te floreren. Dit heeft een uitdagende omgeving gecreëerd voor inwoners van Gaza, die moeite hebben om toegang te krijgen tot basisbehoeften en een duurzame toekomst voor zichzelf en hun gezinnen op te bouwen.

De humanitaire crisis in Gaza duurt al vele jaren en de situatie is de afgelopen maanden verslechterd. De levensomstandigheden in Gaza zijn erbarmelijk, met beperkte toegang tot schoon water, elektriciteit en gezondheidszorg. De Verenigde Naties hebben de situatie in Gaza omschreven als een “humanitaire catastrofe”, waarbij miljoenen mensen hulp nodig hebben. Het aanhoudende geweld en conflict in de regio hebben de situatie alleen maar verergerd, waarbij burgers de dupe worden van het geweld. Ondanks internationale inspanningen om hulp en steun te bieden, blijft de situatie in Gaza uitdagend en onzeker.

De boeken op deze pagina vertellen je meer over het leven in Gaza, de spanningen en nog veel meer. Om je een goed beeld te geven van de boeken heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek.

BoekenBoeken

De dominee van Gaza

De Gazastrook. Een smalle strook land, van ongeveer 10 kilometer breed en 40 kilometer lang, waarop maar liefst 2 miljoen mensen leven, waarvan de meesten in vluchtelingenkampen. In 2005 trok het Israëlische leger zich terug uit het gebied en werden Israëlische nederzettingen ontmanteld.

Twee jaar later greep de Hamasbeweging de macht bij lokale verkiezingen en sindsdien is er sprake van een bijna continu gewapend conflict met de grote buur Israël. Waar Arabische christenen onder de Palestijnse Autoriteit een zekere mate van vrijheid genieten om hun geloof te belijden, is dat onder Hamas veel moeilijker.

De meeste Palestijnse christenen in Gaza behoren tot de Grieks-Orthodoxe Kerk en tonen weinig
tolerantie tegenover christenen van andere denominaties. Dominee Hanna Massad groeide op in zo’n orthodox gezin. Geloven was vooral religie, maar Hanna verlangde naar meer, naar een relatie met zijn Schepper. Hij groeide op te midden van haat, onrecht en geweld, maar toen hij tot geloof kwam leerde hij liefhebben.

Met zijn leven laat hij zien wat Jezus hem voorleefde tijdens Zijn rondwandeling op aarde. In De dominee van Gaza vertelt hij zijn indrukwekkende levensverhaal


Een graf in Gaza

Omar Yussef, de Palestijnse speurder-schoolmeester, gaat samen met zijn nieuwe baas, de Zweed Magnus Wallender, op pad om scholen in de Gazastrook te inspecteren. Ze komen erachter dat er een leraar is gearresteerd.De autoriteiten beschuldigen de man van collaboratie met de CIA, een aanklacht die door diens vrouw in alle toonaarden wordt ontkend. Tal van incidenten volgen en behalve Yussef lijkt niemand zich er om te bekommeren. Op hem rust de gecompliceerde taak zowel zijn collega te redden als ook een aantal stekelige zaken te ontrafelen.


Kwart over Gaza

Kwart over Gaza: over zionisme, antisemitisme en islamofobie is een partijdig boek. Anja Meulenbelt neemt het andermaal op voor de Palestijnse zaak. Het ergert haar mateloos dat wie zich in die kwestie kritisch over Israël uitlaat voor antisemiet uitgemaakt wordt. Zij vindt dat Israël zich niet achter het verleden moet verschuilen en aangesproken mag worden op zijn huidige gedrag. Kanttekeningen plaatsen bij het zionisme mag niet alleen, het moet.

Hoewel haar boek begint in Gaza en ook over Israël gaat, is het werkelijke onderwerp de spanning in de onderlinge verhoudingen in de Lage Landen. Het aanhoudende conflict in het Midden-Oosten wakkert de tegenstellingen hier en in de landen om ons heen aan. Rechts rukt steeds verder op en de islamofobie neemt toe. De situatie in Gaza en Europa dwingt Anja Meulenbelt om haar positie te bepalen en stelling te nemen. ‘We kunnen niet doen alsof Gaza alleen maar een humanitair probleem is. Alles wat te maken heeft met Palestina is politiek.’

Anja Meulenbelt (1945) is schrijfster/activiste en zat voor de SP in de Eerste Kamer. Ze komt al meer dan twintig jaar regelmatig in de Gazastrook, en heeft meerdere boeken over de verhoudingen tussen Israël en Palestina geschreven, waaronder Oorlog als er vrede dreigt (2010).


GAZA

‘Israëlische tanks schieten Gaza-stad in puin’
‘Israël bombardeert VN-school in Gaza’
‘Inwoners van Gaza zitten als ratten in de val’

De krantenkoppen over de Israëlische aanval op de Palestijnse Gazastrook logen er niet om.

1400 doden, van wie een derde kinderen.
4000 gebouwen vernield.
Geen voedseltoevoer. Geen geneesmiddelen.

Waarom die harde Israëlische actie? Vanwege de Palestijnse raketbeschietingen op Israël? Of heeft Israël andere beweegredenen? En waarom schiet Hamas raketten af? Een terreurdaad van fundamentalisten? Of zijn er diepere oorzaken? Hoe is het conflict tussen Israëli’s en Palestijnen begonnen? Hoe staat het met het vredesproces? Is er een oplossing?

Concrete vragen, waarop Lucas Catherine in dit boek concrete antwoorden geeft. Op basis van feiten, uiteengezet in een historisch overzicht van het Israëlisch-Palestijnse conflict. Feiten die tot conclusies leiden over de ware oorzaken van de Palestijnse tragedie. Een tragedie die Charles Ducal treffend verwoordt in een cyclus van negen gedichten over dit menselijk drama.


Gaza dagboek

‘Papa, waarom maken mensen oorlog?’ vraagt mijn negen jaar oude dochter wanneer ik haar naar bed breng. ‘Ik weet het niet, lieverd. Misschien omdat ze bang zijn.’ Ze begint opeens te huilen. ‘Ik wil niet dat je gaat,’ snikt ze. ‘Ik beloof je dat ik veilig terug kom,’ zeg ik en ik wieg haar in slaap.

Drie dagen later vertrek ik naar Tel Aviv. Het is mijn tweede bezoek in drie maanden. De eerste keer ging ik om een workshop voor Palestijnse acteurs in Hebron op de Westbank te geven, dit keer ga ik naar Gaza om te werken met elf Palestijnse mannen. Dit is de tweede workshop voor islamitische mensen, en hoewel ik al enige ervaring met de acteurs in Hebron hebben gehad, lijkt Gaza een nog grotere uitdaging. Het is de hotspot van de wereld.

Een gebied van 10 bij 40 kilometer, met anderhalf miljoen mensen waarvan tweederde kinderen, opgesloten achter muren van 8 meter hoog. Gaza lijkt de grootste openluchtgevangenis van de wereld. Terwijl ik met een taxi van Jeruzalem naar Erez, de toegangspoort van de Gazastrook rijd, vraag ik me bezorgd af wat me daar te wachten staat… uit: dagboek Gaza


Bruggen, geen muren

In januari 2009 verloor de Palestijnse arts Izzeldin Abuelaish bij een Israëlische raketaanval zijn drie dochters: Bessan, Aya en Mayar. De dood van zijn kinderen werd wereldnieuws. In Bruggen, geen muren vertelt Abuelaish hoe dit tragische verlies voor hem de motivatie werd om zich sterk te maken voor een oplossing van het Midden-Oostenconflict.

In plaats van het aanwakkeren van haat of wraak, zette hij zich in voor vrede. Door zijn contacten in zowel Israël als Palestina was hij in staat om een dialoog op gang te krijgen. Daarin heeft hij zijn hoop gevestigd op de vrouwen in het gebied: zij moeten het vredesproces op gang brengen.
Bruggen, geen muren is zowel inspirerend als hartverscheurend, zowel hoopgevend als schokkend.


Ik had een vriend in Gaza

De joodse Tal Levine heeft het compleet gehad met de bomaanslagen in haar thuisland Israël, helemaal sinds ze zelf bijna slachtoffer van zo’n actie is. In een wanhoopsdaad schrijft ze een brief aan een onbekend iemand in Gaza, in de hoop dat haar epistel beantwoord wordt. Haar droom komt uit: ze krijgt een reactie! En wel van een jongen die zich heel geheimzinnig ‘Gazaman’ noemt. Maar Gazaman staat helemaal niet te springen om contact met Tal te onderhouden: ‘Ik ben niet van plan je mijn levensverhaal te vertellen. Dat wil je wel, maar ik doe het niet!’ Maar Tal geeft niet op, en een turbulente, knetterende relatie is het gevolg.


BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten