De top 7 van de beste boeken over Genetica 2024
Genetica, ook wel erfelijkheid genoemd, is een gebied van de biologische wetenschap dat zich richt op de studie van hoe eigenschappen en kenmerken van de ene generatie op de andere worden doorgegeven. De studie van de genetica heeft een lange geschiedenis en de wetenschappelijke verkenning ervan begon in de negentiende eeuw met het baanbrekende werk van Gregor Mendel.
Meer over Genetica lees je in de boeken op deze pagina. Om je een goed beeld te geven van de boeken heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com. De link geeft veel extra informatie over het boek. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen.
Het celgeheugen
‘Het celgeheugen’ van Luis Angel Diaz neemt je mee naar de bron van heling: bevrijd je van oude en onderdrukte pijn
Wist je dat veel pijn en ongemak ontstaat door verstoringen of blokkades in je body-mindsysteem? Dit is meestal het gevolg van traumatische ervaringen die uit het bewustzijn verdrongen zijn, maar nog actief blijven in het geheugen van je cellen.
Je raakt geconditioneerd door onbewuste patronen van verdrongen trauma. Je zelfbeeld, gebaseerd op een verkeerde reeks aannames en overtuigingen heeft een negatieve invloed op alles wat je overkomt.
Dit boek helpt en steunt je om te veranderen en te transformeren door patronen en pijnlijk gedrag los te laten. Luis Angel Diaz reikt je een manier aan om te zien dat de blokkades die in de weg staan jouw aandacht nodig hebben.
Op basis van onder andere inzichten over het celgeheugen van Bruce Lipton en van het pijnlichaam van Eckhart Tolle, leer je hoe je onbewuste patronen, oude wonden en verdrongen trauma kunt wissen.
De biologie van de overtuiging
Op welke manieren bepalen gedachten je leven? Bruce Lipton deelt in De biologie van de overtuiging de ontdekking dat gedachten en emoties ons welbevinden kunnen beïnvloeden.
In ‘De biologie van de overtuiging’ maakt dr. Bruce Lipton ons deelgenoot van zijn verpletterende ontdekking dat we geen slachtoffer zijn van onze genen, maar dat we ons welbevinden kunnen beïnvloeden door onze gedachten, emoties en overtuigingen.
Bruce Lipton komt tot deze conclusie na uitgebreid onderzoek naar de moleculaire processen waarmee cellen informatie verwerken. Daaruit bleek dat het niet de genen zijn die ons gedrag bepalen, maar dat de genen worden aan- en uitgezet door externe factoren. Ze worden getriggerd door onze waarnemingen en onze gedachten en overtuigingen.
Professor Lipton toont aan dat overtuigingen, of ze nu waar zijn of niet, positief of negatief, de activiteit op genetisch niveau beïnvloeden en zelfs onze genetische code kunnen veranderen. Zijn uiterst hoopvolle bevindingen worden beschouwd als een van de grote doorbraken in de nieuwe wetenschap. Het lijkt erop dat we ons bewustzijn zodanig kunnen trainen dat we gezonde overtuigingen kunnen scheppen. Daarmee hebben we de sleutel in handen tot een gezonder en gelukkiger leven.
In deze nieuwe editie is tien jaar nieuw onderzoek opgenomen, wat dit belangrijke boek nog meer gewicht geeft. Tien jaar na dato zet ‘De biologie van de overtuiging’ van Bruce Lipton je nog steeds op scherp!
Onze genen
Er gaat vrijwel geen dag voorbij zonder dat er sprake is van nieuwe ontdekkingen op het gebied van de erfelijkheid. Ook het gebruik van technieken die gebaseerd zijn op de kennis van de erfelijke code neemt hand over hand toe. Denk aan de genetische vingerafdrukken die steeds vaker gebruikt worden bij het opsporen van potentiële daders, het vroegtijdig diagnosticeren van mogelijke afwijkingen of zelfs het corrigeren ervan door gebruikmaking van genetische manipulatietechnieken.
Om al die redenen is een basiskennis van hoe de erfelijkheid werkt en hoe ze aangewend kan worden een vereiste om mee te kunnen denken en te beslissen in de hedendaagse samenleving.
Dat is wat dit boek beoogt te brengen. Onze genen zet de huidige kennis over de menselijke erfelijkheid helder uiteen. Alle belangrijke thema’s komen erin aan bod: zowel de elementaire inzichten betreffende de bouw van het erfelijke materiaal en de manier waarop het omgezet wordt in lichaamseigenschappen, als recentere informatie over het ontstaan van specifieke afwijkingen, de mogelijkheden en beperkingen van erfelijkheidsdiagnose en van stamcel- en gentherapie, tot en met de nieuwe ontwikkelingen binnen het domein van de epigenetica. Voorts wordt ook aandacht besteed aan enkele aanverwante thema’s, zoals het ontstaan van kanker en de gedragsgenetica.
Het boek richt zich in de eerste plaats tot studenten binnen de paramedische en de psychosociale en pedagogische opleidingen. Maar doordat de tekst zo is opgesteld dat er geen specifieke voorkennis vereist wordt, kunnen ook andere geïnteresseerden er heel wat nuttige inzichten uit halen.
Over de auteurs:
De auteurs hebben een jarenlange ervaring als docent in de gedragsbiologische wetenschappen binnen het Hoger Onderwijs, zij het ieder vanuit een verschillende vooropleiding. POL CRAEYNEST is psycholoog en auteur van diverse handboeken in het domein van de gedragswetenschappen, MARNIX COKELAERE is werkzaam in het biomedisch onderzoek en HEIDI VIERSTRAETE is pedagoge.
De muziek van het leven
Een must-read voor iedereen die is geïnteresseerd in de vraag wat leven is. Niet leven als een verzameling genen of een collectie van eiwitten, maar leven als een web van interacties.
Wat is leven? Decennia wetenschappelijk onderzoek heeft het menselijk genoom in kaart gebracht. Vanuit het perspectief van genen, zoals voorgesteld in Richard Dawkins bekende bestseller The Selfish Gene, zijn levende wezens slechts tijdelijke voertuigen voor de genetische codes. Maar in De muziek van het leven laat de wereldvermaarde fysioloog Denis Noble zien dat we voor een goed begrip van het leven voorbij de genen moeten gaan. Het genoom behelst maar één aspect van het menselijk leven. Om het leven echt te kunnen begrijpen moeten we op verschillende niveaus tegelijk kijken.
Het leven is volgens Noble met een symfonie te vergelijken, waarin de bladmuziek (genen), de instrumenten (cellen), de secties in het orkest (organen) en de componist (de evolutie) allemaal even onontbeerlijk zijn. De auteur weeft deze muziekmetafoor door zijn verhaal en verduidelijkt zo ideeën die anders voor niet-wetenschappers lastig te begrijpen zijn. In een elegante, persoonlijke stijl ontwikkelt Noble een overtuigend alternatief voor Dawkins’ genetisch reductionisme en beschrijft hij hoe leven voortkomt uit de even complexe als fascinerende interacties tussen verschillende niveaus binnen het organisme, en tussen organisme en omgeving.
De muziek van het leven wordt in- en uitgeleid door filosoof Jos de Mul. Hij plaatst Nobles belangwekkende boek in de context van andere hedendaagse denkers over het leven, zoals Richard Dawkins, en geeft onder meer een begrijpelijk en helder overzicht van de hedendaagse evolutieleer en genetica.
Je geniale genen
Je geniale genen’ slaat een brug tussen genetica en gezondheid door te laten zien hoe je door middel van gedachten en gevoelens weer meester kunt worden over je eigen gezondheid.
Epigenetica – het beïnvloeden van genen van buitenaf – is een nieuwe tak in de wetenschap en belooft een ommekeer teweeg te brengen in gezondheid en geluk. Vroeger dacht men dat ons DNA ons gedrag en onze fysieke kenmerken bepaalde. Nu niet meer. Nieuw wetenschappelijk onderzoek laat zien dat veel genen elke dag aan en uit worden gezet door je gedachten, gevoelens en levensinstelling.
Elke gedachte die je hebt, wordt door je lichaam opgevangen en beïnvloedt je immuunsysteem, hersenen en hormonaal stelsel. Dawson Church laat zien hoe je door middel van gedachten en gevoelens weer meester kunt worden over je eigen gezondheid, waardoor je vitaler en gelukkiger wordt. Je geniale genen bevat meer dan 300 wetenschappelijke onderzoeken en slaat een brug tussen genetica en gezondheid. Elke gedachte die je hebt beïnvloedt en verandert je genen
Het sterke geslacht
Wetenschappelijk bewijs voor de genetische superioriteit van vrouwen
‘Sharon Moalem biedt een intrigerende theorie over hoe vrouwen dankzij twee X-chromosomen in alles een voorsprong hebben, van kleuren waarnemen tot het coronavirus.’ – The Guardian
Vrouwen leven langer dan mannen. Ze hebben een sterker immuunsysteem. Ze zijn beter bestand tegen kanker en uithongering, en zien de wereld zelfs in meer kleuren. Kortom: vrouwen overtreffen mannen in elk stadium van hun leven. Waarom is dat zo? En waarom leren wij het tegenovergestelde?
Om dit uit te vinden dook gerenommeerd wetenschapper en arts dr. Sharon Moalem in de wondere wereld van de medische wetenschap. Op basis van onthullende casestudies, fascinerende praktijkvoorbeelden en zijn eigen ervaringen met patiënten schetst hij een revolutionair beeld van de mensheid en ons voortbestaan. Het antwoord, zo ontdekte hij, ligt in onze genen: twee X-chromosomen zijn uitermate voordelig voor de overlevingskans.
In Het sterke geslacht legt Moalem op heldere en pakkende wijze uit waarom vrouwen genetisch gezien zegevieren op gebieden als veerkracht, intellect en weerstand. Daarnaast pleit hij voor een nieuwe aanpak in de geneeskunde – een waarin vrouwen niet langer op de achtergrond blijven maar eindelijk centraal komen te staan.
Ze heeft haar moeders lach
Je ogen heb je van je vader. Je lach van je moeder. Maar waarom verschillen jullie zo in lengte? En is intelligentie ook erfelijk?Sinds het menselijk genoom in kaart is gebracht, weten we: de mens is opgebouwd uit een mozaïek van DNA dat we van onze voorouders hebben meegekregen. Wie we zijn, wordt voor een groot deel door deze kleine stukjes bepaald. Maar we erven niet alleen onze bouwstenen, maar ook microben, gedrag en technologieën.Dat we weten hoe we onze genen moeten lezen, betekent ook dat we ze kunnen manipuleren.
We zetten niet alleen de wereld naar onze hand, maar ook onszelf. Ook onze toekomst, zowel voor de mens als soort als voor onszelf, staat in ons DNA geschreven. Wij zijn onze genen.Carl Zimmer neemt ons mee op een reis door onze genen. Wie zijn we? Waar komen we vandaan? Hoe zijn we geworden wie we nu zijn? En hoe ziet onze toekomst eruit? Ze heeft haar moeders lach is het alomvattende verhaal over wat we krijgen van onze voorouders, wat we doorgeven aan onze kinderen en over mens zijn. Over Ze heeft haar moeders lach‘Een briljante publicatie’ – NBD Biblion